icon

Ateisti a krstní rodičia

4. dec 2022

Ateisti - maju vase deti krstnych ak nie su krstnene? Poznam jeden taky pripad,ale neviem ci je to bezne.

Strana
z2
kristiii
5. dec 2022

Bežné to určite nie je. Ani môj syn nemá krstnych, keďže nie je pokrstený. Podľa mňa to berú len ako oslovenie, tak ako niekto rozlišuje babka/dedko a starý otec/stará mama, tak oni možno rozlišujú nejakú tetu a krstnú. Alebo druhá možnosť, ze nie sú až takí ateisti, len neuznávajú cirkev ako niekto spomínal

liesik
5. dec 2022

Ako tak to nemá mať taký význam aký by malo mať, tak načo

lija22
5. dec 2022

my sme ateisticka rodina a mam "krstnu". A prave som pisala mame, ze ako to je mozne. Pri uvitani do zivota na mestkom urade sa zapisovali tzv patroni. teda krstna - patron. mam 41 rokov. myslim, ze viacctakychto pripadov bude z cias komunizmu

lenkakravcova
5. dec 2022

Ja to poznám (aj v minulosti) sa to nazyvalo:
- kmotor
- kmotra
Vacsinou to vôli ľudia, ktorí sa mali v prípade úmrtia rodičov postarať o dieťa.
V rozprávkach sa to dodnes nachádza 🙂 kmotrička pri kolíske. Nemá to nič s kresťanstvom, čiže vpohode ich kožu mat aj ateisti (niektorí ich nazývajú dnes udomacnene krstni).

mistymay33
5. dec 2022

@lija22 ano, presne tak sme to mali my. V niektorych obciach sa to tak robilo, ze pri zapise do zivota, bola osoba ako tzv. Krstna, ale samozrejme sa tak ta osoba nevola oficialne.

mima172
5. dec 2022

Tak ono je to zjavne pre niektorých ľudí len taká slovná hračka, čo je veľmi smutné. Krstní rodičia sa stávajú krstnými rodičmi práve pri krste dieťaťa. Nie je to len oslovenie ale i záväzok. Nerozumiem ako môže niekto nebyť krstný rodič a pritom sa na neho hrať 🙂 Krstných rodičov majú tie deti, ktoré sú pokrstené a hotovo 😉

letfenixa
5. dec 2022

@mistymay33 ale je to len tzv.krstna, nie naozaj

simca06022011
5. dec 2022

Krsny rodič je od krstu, takže nie dieťa nekrstene nemá krsnych rodicov

lija22
5. dec 2022

@letfenixa ano.my sa nehadame. mas pravdu. nase "krstne" nie su ozajstne krstne mamy ;)

halci
5. dec 2022

Nie.

mistymay33
5. dec 2022

@letfenixa Ano, samozrejme máš pravdu, Ja netvrdím, že je to naozajstná krstná mama, a aj ako dieťa som tomu rozumela, že to nie je krstná mama v pravom slova zmysle.
@mima172 nerozumiem, prečo by to malo byť smutné, a že sa akože hráme na krstné mamy, aj my si dávame záväzok, ale nie pred Bohom, ale pred sebou, že sa v prípade smrti postaráme o svoje "krstné" deti. Bohužial v civilnom živote na to neexistuje slovné pomenovanie, preto sme to prebrali z kresťanstva. Zase netreba robiť z toho tragédiu, Aj Vianoce su pre ateistov iné ako pre kresťanov, a predsa ich ateisti slávia, podľa teba je to tiež smutné?

gabrielamodrykonik
5. dec 2022

@kittykat22 ateisticky je v ponimani cirkvi, ale nemusi znamenat, ze nie je veriaci v boha. Moze verit v boha, ale neveri v cirkev. Preto nechce byt oficialne vedeny v ziadnej institucii. Je to kazdeho rozhodnutie a osobna vec, pripadne jeho nasledky, ktore si bude niest pred bohom. Boh ale nesudi, boh kazdeho miluje, tak sa to predsa na nabozenstve ucilo. Mozno ale chcu svoje dieta predsa len pokrstit, pretoze chcu, aby boh chranil ich dieta a nechcu ho ohrozovat svojimi nazormi na cirkev. Tazko povedat. Ale velakrat viera v boha nema nic spolocne s vierou v cirkev. A mozno chcu dat svojim detom oficialnych krstnych rodicov, ktori sa kedysi v pripade umrtia rodicov o dieta postarali. Ale tiez mi pride divne nazyvat niekoho krstnym/krstnou, ked dieta ani nie je pokrstene. Je to smiesne, malomestiacke a schyzofrenicke. Ak nemam pokrstene dieta, tak aky je problem ich nazyvat tak ako sa maju teta/ujo, popripade menom? A ak chcem, aby dieta niekoho volalo krstnym/krstnou, tak dam dieta pokrstit a dam mu oficialnych krstnych rodicov.

kittykat22
5. dec 2022

@gabrielamodrykonik odpustim si blbe komentare k tvojmu nazoru na vieru 😀 ale to, co pises, ze by sa krstni rodicia postarali v pripade umrtia rodicov tak to je trochu zcesne. Pretoze neplnolete dieta nikto do starostlivosti krstnym rodicom neda - je to cirkevny papier ktory s oficialnym papierom od statu nema nic spolocne. Deti putuju k priamej rodine alebo do nahradnej starostlivosti - pokial by ta o deti nemala zaujem. Krstna mama a otec - nula bodov.

Inak schizofrenia sa pise s i a nie y 😆 a niesom si ista, ci vies co znamena slovo schizofrenia, pretoze si ho pouzila v zlom kontexte.

gabrielamodrykonik
5. dec 2022

@kittykat22 vacsinou su krstnymi najblizsi rodinni pribuzni 😉

kittykat22
5. dec 2022

@gabrielamodrykonik to nie je pravda. Je to volba rodicov a celkom casto volia blizkych priatelov. Co poznam z okolia a nasej rodiny, tak nikdy nebola osoba z rodiny. V kazdom pripade plati, co som napisala, cirkevny papier kto sa postara o dieta nema ziadnu vahu v ponimani statu. Je to len cirkus pre kostol.

andrea_prestastna
5. dec 2022

Nie naco?????

gabrielamodrykonik
5. dec 2022

@kittykat22 a schIzofrenia 😂 je pouzite v spravnom kontexte. Je schizofrenicke nazyvat niekoho krstnym/krstnou, ked v skutocnosti ziadnou krstnou/krstnym nie je 😂. Je to ista forma rozdvojenosti, rozpoltenosti.
schizofrénia -ie ž. lek. duš. choroba prejavujúca sa porušením osobnosti; pren. publ. rozdvojenosť, roztrieštenosť: informačná s., politická s.; atď.

kukuk29
Autor odpoveď zmazal
gabrielamodrykonik
5. dec 2022

@kittykat22 Ani toto co pisete az tak uplna pravda nie je. Sud berie ohlad v prvom rade na najlepsi zaujem dietata. Najskor sa samozrejme pozera na najblizsich pribuznych a zohladnuje sa vychovne prostredie dietata a jeho najlepsi zaujem, no ked to tam nie, tak sa uprednostnia ini nez pribuzni. Tu moze prist na rad nepribuzni krstni rodicia, pokial ma dieta s nimi vytvoreny dostatocne pevny vztah a su tam zohladnene jeho najlepsie zaujmy. A ani to co pisete, ze nepoznate ziadneho krstneho rodica z rodiny, tak ja zas poznam drvivu vacsinu krstnych rodicov iba z rodiny. Na zaver citujem odpoved jedneho advokata: "Po smrti rodičov maloletých detí sa o ne môžu ihneď začať starať príbuzní. Súd však začne konanie o určení poručníka a tiež o náhradnej osobnej starostlivosti. Súd pritom berie ohľad na najlepší záujem dieťaťa. Všeobecne je však možné skonštatovať, že právna úprava je nastavená tak, že starostlivosť rodinných príbuzných je uprednostnená pred náhradnou osobnou starostlivosťou iných než príbuzných a tiež pred ústavnou starostlivosťou. Tzn. že súd bude v prvom rade skúmať výchovné prostredia u príbuzných a až keby ani jeden z príbuzných podľa súdu nedokázal zabezpečiť starostlivosť o dieťa, hľadal by možnosť náhradnej osobnej starostlivosti i mimo rodiny."

Strana
z2