Babička strašne smrdí
Byvame v dome a v dome vedla nas byva manzelova babicka. Babicka tam byva sama, ma 78. Chodi k nam na navstevy, asi cca 2-3x do tyzdna na pol hodinu az hodinu. Lenze problem je v tom, ze ona strasne smrdi. Fakt strasne. Musim vetrat pol dna, lenze potom smrdi aj gauc, kreslo, proste vsade tam kde sedela. Niekedy stihnem dat na gauc deku, niekedy nie. Chudak asi neudrzi moc, smrdi takym moco - potom, asi sa ani velmi nekupe. Inak je cula, samostatna. Hra sa aj s malym, ona ho zavola, on k nej ide, niekedy tomu nezabranim. Neviem ako to mam riesit, vobec neviem ako jej to taktne naznacit. Manzel vecne na sluzobkach mi hovori, ze nech to necham tak, ze 2x do tyzdna to prezijeme. Svokrovci byvaju v byte v meste, mam to riesit s nimi? Mne to pride dost hlupe. Dnes tu babicka bola, sedela na gauci aj v kuchyni, potom sa hrala s malym, vankuse na gauci som musela hodit do pracky, maleho tiez prezliect a nalozit do vane. Som rozmyslala nad tym, ze sa jej nejak opatrne spytam, ci nepotrebuje pomoct s hygienou, ale nechcem ju urazit, este je celkom samostatna.
Mali sme to podobne, babka sa kúpala raz za týždeň, čo by nebol až tak problém, keby sa poriadne utierala po malej potrebe. Časom sme zistili, že ona sa po malej potrebe neutiera do toaletného papiera, ale má nejakú handričku, odstrihla si z nejakej starej látky, a s tým sa vždy utrela! No keď sa do tej istej handry utrie 5krat!!! tak to ako keby sa ani neutrela. Potom si to vyvarila v starom v hrnci, a dala usušiť na radiátor. Skoro nás vystrelo. Tak sme jej potom kúpili vlhčené utierky, že nech sa s tým utiera, lebo my sme jej povedali, že ju cítiť močom. Teda nie ja, ale neviem či už môj otec alebo mama. No ono aj tak ju stále bolo cítiť, proste aj keby sa každý druhý deň umyje, tak keď ma únik moču, tak jasné že to smrdí. A takýmto starým ľuďom ten moč už tak inak pachne. Tiež sme jej pod zadok dávali deku pre ňu vyhradenú keď sedela, išli sme najskôr na ňu s tým že aby mala vyššie, aby sa jej potom lepšie vstávalo. Takže presne viem o čom hovoríš. Žiaľ najlepšie by bolo keby takýto ľudia nosili vložku alebo plienky. Čo naša babka odmietala. Tak potom moja mama vymyslela to, že sme jej často bravali veci na pranie. Lebo ono aj keď tie isté nohavice si dá viackrat po sebe tak aj tie napachnu. Babka sa vždy jedovala na to že veď to má čisté mala to len dvakrát na sebe že načo to už prať. Ale mama sa nedala a proste jej to zobrala prať. Bola to jej svokra.
Keby si sa jej ponúkla že jej budeš prať veci?? Poriadne jej ich navonas avivazou, a často budeš prať, keď nevesta o ňu nemá záujem. A tiež si vyhrad jednu deku, a povedz jej nech na tom sedí, že sa jej bude lepšie vstávať. Neviem viac čo by som ti poradila, lebo sama neviem ako by som to vyriešila, keby to je muzova babka. Ono aj keby jej to povieš, tak oni sa aj tak nebudú často kúpať a stále si budú robiť po svojom. A oni ten smrad necítia, človek sa ani nemôže na ne hnevať. Naozaj to vidím len tak, že ponúknuť sa že jej budeš prať. Neviem ako je babka na tom, či takéto veci v pohode ešte zvláda.
ale ako baby niektoré, ste vy normálne? autorka jasne píše, že babička JE čiperná a vládze. akurát o tom nevie.... prečo by ju mala ona sprchovať? veď tej starej žene to môže byť dokonca nepríjemné, keď je schopná sa o seba postarať.
autorka: keď niet koho, asi by si jej to mala ty sama povedať. že si rada, že je pri vás, že ju máš rada, aj deti atď..... ALE, že by si jej rada poskytla pomoc, lebo keď k vám príde, je ju trochu cítiť a že ti to je nepríjemné. opýtať sa, či trpí únikom moču, či by neuvítala nohavičky alebo vložky, že jej s tým ochotne pomôžeš a taktiež jej pomôžeš povedzme častejšie prať veci (u nej, ak má práčku). ale že ti to je vážne nepríjemné.
@janinah Po babke budu samozrejme dedit jej deti. Svokor a jej druhy syn, zijucu na opacnej strane Slovenska. Ja sa babke pokusim nejak takze naznacit, ci by nechcela inkontinecne nohavicky. Len mi to je trapne, my sa nepozname az tak dobre, a nechcem ju urazit. To je cele.
Autorka,
počúvaj ved vieš ako sa volá babka objednaj jej vzorku na jej meno zadarmo https://www.tena.sk/starostlivost-o-blizkeho/pr... a objednaj aj na svoje meno ...
a ked príde babka k tebe tak sa jej opýtaš či nechce vyskúšať, že ti poslali nohavičky zadarmo (3 ks jedna objednávka ) , a možno sa prizná, že i jej čosi také prišlo ... objednaj v jeden deň, aby to tak narovnako prišlo.
Možno tým prelomíš ľady a bude to prirodzenejšie sa so starkou baviť o tom. Napr. jej povieš, že tebe by to bolo veľké .. jasne, že objednaj jej veľkosť.
A babicka ma normalne aj kupelku, aj vanu aj teplu vodu vsetko. Vypada to, ze vsetko zvlada. Ako som uz povedala, nepoznam ju velmi dobre, ale co viem, tak si normalne sama nakupuje, normalne sama vari. Len sa nekupe. Ale nie preto, ze by to nezvladla. Vsak ona sa aj o zahradu sama postara . Ona sa kupe raz do tyzdna a jej to tak staci. A teraz zacala mat problem s unikom mocu alebo sa proste nedostatocne po toalete utrie, kazdopadne ruky si neumyva. Neviem.
Skús ísť pozrieť k nej domov, ako to vnutri vyzerá...či má upratané a podobne.
Poviem otovorene, mne by tiez nebolo príjemné niekoho umývať, zatiaľ si neviem predstaviť ani svojich rodičov nie to mužovi babku.
Pokiaľ by to finančná situácia dovolila asi by som zaobstarala niekoho kto by napríklad 2-3x do týždňa prišiel upratať, oprať a urobiť hygienu. Možno keby ste sa so svokrovcami na to zložili, nebude to pre nikoho nejako extra nákladné. Len aby to babička prijala...no so staršími je to ťažko, povie sa horšie ako deti 😒
A co manzel?
Takže všetci z jej strany, teda muž aj svokrovci sa tvária že nič. To je úžasná rodinka, prepáč. Keď babka smrdí lebo neudrží moč tak sa o ňu treba aspoň v tomto postarat keď píšeš, že inak je čulá. Je to svokrina mama alebo svokrova? Po správnosti by sa o ňu mali postarať jej deti. Keď na ňu všetci kašlú, tak to takto vyzerá, že chúďa chodí pošťata a smradľavá. My sme tak mali problém s babku tiež, mala únik moču a ako píšeš ty, po jej návšteve som mala ,,mokrý,, gauč, stoličky, auto... Alebo nestihla dobehnúť na wc a pustila mi to mimo neho. Ja ako jej vnučka som to s ňou nechcela moc riešiť ale má dve dcéry a tie si s ňou potom sadli, navrhli jej nosiť plienky a bolo po probléme. Hanba, nehanba ale pred takýmito vecami sa oči nezatváraju.
Och, viem o com hovoris.....u nas v rodine jedna osoba hygienu neriesi, aj sme jej to naznacovali, tak ze sme kupili vonave sprchace, ale nezabralo 😁..druha osoba si to uvedomuje ale....ked odidu vetram, zvliekam obliecky z vankusov a syna musim osprchovat.....pricom keby smrdela moja maminka tak je to normalne poviem a ona je s tym v pohode...drzim palce aby ste to nejako poriesili..
@nikpa Je to svokrova matka. A v tej rodine su dost pohadani. Babka dala znacnu cast majetku svojmu druhemu synovi (nie svokrovi) a ten byva na opacnom konci Slovenska. Ja som svokrovi uz naznacila, ze babka ma problemy s inkontinenciou. Lenze svokor na to odpovie, nech si to pride vyriesit babkin druhy syn. A ja babkinho druheho syna (svokrovho brata) nepoznam. On sa odstahoval, ja som ho videla len raz - na nasej svadbe. Ja babke objednam, ak bude potrebovat nejake inkontinencne potreby a dovoli mi to. Lenze ja niesom ta prava osoba, ktora by toto s nou mala riesit. Este to nutne neni - ale prat, sprchovat ju a varit jej, tak na to ja nemam cas. Ja musim do prace chodit. Mozno obcas, ale urcite nie pravidelne. Naviac, ja ju poznam kratko.
@petulkaworobelova Presne toto ja mam s babkou. Babka totiz k nam chodi koli malemu, nie koli mne. Ja s tym nemam ziadny problem. Len prat potom vsetko, vetrat, kupat syna ...
Tak v tomto prípade je to zložitejšie. Babke navrhnite nech ide do domu dôchodcov. Nechcela by?
@nikpa Ona neni na tom tak, ze by sa nebola schopna o seba postarat. Ona je ciperna. Len sa nekupe. A bud ma problemy s unikom mocu alebo sa len dostatocne neutiera. Pretoze ona ked sedi u nas, tak neni mokry gauc. Len proste strasne smrdi mocom.
Babka moze trpiet chorobou kt.sa vola DNA vtedy clovek smrdi mocovinou aj ked nemusi trpiet aj inkontinenciou
Nie iba imobilní ľudia chodia do domu dôchodcov. Je tam veľa takých ako je vaša babka. Bola by bez starosti, bolo by o ňu postarané. Kedy by chcela mohla by prísť k vám na návštevu a čistá 🙃 Bol to len návrh, je to jedna z možností, ktorá ma napadla.
Keďže je to taký prenikavý pach, že musíš vetrať a prať deku, môže to byť aj pach nepraného a dlhodobo nepoužívaného oblečenia, ktorý môže byť zmiešaný s potom a močom. Tento pach nie každý vie identifikovať, ale je veľmi prenikavý. Ak babka nikde nechodí a pravidelne neperie sviatočné veci, stačí, že si na návštevu oblečie takýto sveter. Často sa s takým pachom dá stretnúť v MHD, alebo v čakárni u lekára, keď si starí oblečú takéto oblečenie. Autorka, nech manžel zahrá divadlo, keď bude babka u vás na návšteve a nech sa ťa opýta, čo si robila, že tu je taký smrad. Možno babka pochopí.
Veď keď ideš o polroka do práce tak už nebude tak často chodiť. Ja by som to toho pol roka neriešila.
A je teda rozdiel či má inkontinenciu alebo len smrdí. Skús jej povedať prípadne či nepotrebuje niekedy vyprať / pomôcť s niečím, s nákupom atď... Zovšeobecňovať...
@oli18 súhlasím so začiatkom....
Myslím že v Tom veku moc nepochopí takú nadsazku
Ak ju máš naozaj rada a nikto jej bližší nemá záujem to riešiť (určite by som to prediskutovala s jej blízkou rodinou), tak ja osobne by som to asi dočasne riešila tou dekou (ako tu bolo spomenuté) a snažila by som sa s ňou viac zblížiť. Rozobrať aj nejaké ženské témy.. Ja neviem.. Možno by som sa napr. posťažovala na to, že ma pobolieva brucho z menštr., ale že aké je super koľko máme v dnešnej dobe možností na ochranu prádla. Pýtala by som sa ako riešili menštr. za jej mladosti... A tak... Jednak rada počúvam od starších ľudí ako to kedysi bolo a jednak si myslím, že aj oni radi rozprávajú o svojej mladosti, zvlášť ak vidia naozaj záujem. 🙂 Proste si vytvoriť bližší vzťah a zároveň otvoriť aj také ženskejšie, intímnejšie témy... Tak aby to je prijateľné pre ňu, aj pre teba... A časom by som verila, že si vytvoríme tak vzťah, že by som jej vedela aj ten smrad nejak s citom povedať. 🙂 Ale to len tak skúšam hádať...
@estrella5 myslím že taký blízky vzťah mať nebudú.... Mame v rodine párik po 80tke, už k 90tke ťahajú a teda nesmrdia. Je to iný ,,puch,, u nich, ale to je tými koberca mi, nábytkom atď. Takže nie je pravda že každý starší človek smrdí a ma takéto problémy. A je to tiez z mužovej rodiny a baviť sa o hentakych témach by som sa nebavila 😇
Mozno babka aj veľa šetrí. Teplá voda kúrenie to všetko dnes veľa stojí ak má len dôchodok tak možno jej to nevychádza. Možno neperie v práčke ale pár kúskov v rukach.... skús toto zistiť ako perie ponúknuť jej že jej operies, že ja neviem máte veľkú práčku šetrnú....
@diamond007 tak my máme tiež v rodine ľudí okolo 90tky, a našťastie žiadny smrad. Ani v dome, ani oni nesmrdia. Veru, ja si tiež nemyslím, že starší človek musí zákonite smrdieť. No... chce to odvahu a aj povahu na také témy. To je pravda. 🙂
Tento príspevok ma zabolel. Moja babička sa nedožila ani takého veku a aj keď starší ľudia niekedy nevoňaju po konvalinkach nikdy by som si nedovolila povedat ze smrdí a takto bez citu ju ohovárať po internete. Trosku tolerancie. Ak by smrdela alkoholom cigaretami iná vec. Ale možno je to klasická starecka vôňa a s tým nič neurobí
Ja si nemyslím že je problém únik moču, skôr to, že na starobu človeka cítiť viac a sú taký ľudia čo aj mladí sa osprchujú, o hodinu sa trochu spotia a páchnu ako tchory... A zase niekto sa nepotí skoro vôbec a ked aj áno, necítiť to. Plus tam môžu byť aj nejaké iné zdravotné problémy, cukrovka, dna atd... Ide jar/leto, nemusíš ju púšťať dnu stále, posedte si vonku. Ked bude škaredo pustíš ju dnu a operieš, ved aj tak treba prať deky a také raz za čas a nie je to ťažká robota zapnúť práčku.
@sszuzu8 Ja som babicku nemala v umysle ani urazit ani ohovarat po internete. Keby sa to stalo raz/dva tak mi to je jedno. Ale ja nemozem zakazdym prat vsetko kde sedi, cistit gauc, kupat maleho. Proste to nejde. Keby sa to dalo s niekym riesit, tak to riesim. A prave preto, ze ju nechcem urazit, sa jej bojim nejako naznacit, ze smrdi. Zakazovat navstevy jej nechcem. A neni to klasicka starecka vona.
@monika2012 prosím kde si kupovala tieto nohavičky?
No bud sa k tomu aj ty tak postavis ako rodina ze nebudes riesit a za kazdym budes po jej navsteve vsetko prat.babka tu nebude vecne.niako vydrzis..prehltnes preckas..lebo ty si prakticky cudzi clovek co ta chapem.tiez by mi bolo blbe toto riesit..
Alebo sa tomu trochu postavis ak sa citis aspon na to.ja na tvojom mieste v ramci moznosti ochoty by som sa popytala medzi recou co robieva doma..ci nepotrebuje s niecim pomoct.ak treba ze pomozes v ramci moznosti..nieco popratat vyprat a neskor sa spytat ci jej nerobi problem vana.urcite sa boji ze sa posmykne.nema sa mozno kde uchytit kto ju podrzat..mozno sa len radsej poumyva trochu v umyvadle.toho smradu sa ale nezbavi..ze aj by chcela moze sa u vas v sprchaci ak mate umyt.je to bezpecne a ze ho moze vyuzivat ked bude chciet.nebudes ju vidiet nqhu ani jej pomahat tam.teda to je moj nazor.ona sa lahko hovori radi ale prax je ina ze jo
A potom ak by ste sa pripadne viac zblizili prejst na temu nohavicky.ono urcite nema peniaze na rozdavanie a snazi sa asi tymi vlozkami setrit.nemenit casto...takyto ludia sa necitia uz a je im to popravde aj jedno co si kto mysli.
Na druhej strane mozno sa potesi ze sa niekto o nu zaujima.ze jej venujes niaky krem ktory ty nevyuzijes a nemas komu dat..mozno keby sa k nej zacnes spravat a brat ju ako svoju blisku osobu bola by rada..co takemu staremu opustenemu cloveku spravi radost?na tvoje dieta sa tesi ze sa budu hrat niake slova prehodia.niekto jej venuje svoj cas a ona zase v tom svojom vidi trochu zmysel .nieco niekoho na koho sa tesi
@sszuzu8 Toto nie je ohovaranie, autorka je anonymna, nevysmieva sa a nikoho nezosmiesnuje. Prisla sa poradit', je vo velmi neprijemnej situacii. Najviac ju trapi aby ju neurazila. Nic zle za tym nehladaj. Pach stareho mocu zazraneho do oblecenia je nieco hrozne, to sa neda porovnat s klasickou stareckou vonou.
Joj, moja babka tiez takto... vsetci pred tym zatvarali oci. Ju bolo treba nutit sa sprchovat a prezliect. Len moja mama mala na to nervy, nahnala ju do vane, vlasy jej umyla... babka bola uplne rozculena, ze co jej to.robi... je to tazko :(

Vidím to tak, že budeš musieť jej to opatrne povedať ty. Pracovala som aj so staršími ľuďmi a ver, že pre nich je hanba, keď okoliu smrdia. Nevrav jej to priamo, ale skús keď bude u vás jej povedať, že napríklad tvojej mamy suseda vo veku vašej babky (nemusí to byť pravda, ale aby to bolo trochu vierohodné) mala problém s inkontinenciou a že začala používať jednorázové nohavičky a ako si to pochvaľuje,... Jednoducho jej to povedz na príklade inej osoby, tým ju otvorene neuraziš, ale dáš jej možnosť s tebou o tom hovoriť, prípadne ťa požiadať o pomoc pri kúpe, jednoducho o tom začni hovoriť ako o úplne bežnej veci, možno sa chytí, možno bude na to potrebovať viac času ale skôr požiada o pomoc teba - ženu ako vlastného syna.