Babka chce vidieť vnúča každý deň

24. júl 2022

Ahojte. Je podľa vás normálne, že moja mama musí vidieť môjho syna každý deň? Mna to popravde otravuje. Áno, viem, ze mám byt rada, ze ho zbožňuje. Ale ja sa cítim zase ako male decko, čo sa musí hlásiť, či som doma, kde som. Keď si robím plany tak stále musím myslieť na to, že bude chcieť prísť. Nebývame spolu. Ja už neviem, ci som už na ňu alergická alebo je to normálne. A keď ho jeden deň nevidí, to je koniec sveta.

janinah
24. júl 2022

Kolko ma syn?ja mam mesacneho vnučka.nevidela som ho už týždeň .dcéra mi posiela videjka .ale nie denne...mama je dôchodkyňa uz?

autor
24. júl 2022

@janinah syn má 5 mesiacov. Áno, je už na dôchodku.

lenka1993
24. júl 2022

No svokra videla dcéru prvý krát keď mala asi mesiac a pol. U rodičov sme bývali pol roka po narodení malej kým sme dokončili svoje. A to chodili naši keď mal muž nocnu lebo ja som nerada ostávala sama doma. Po narodení syna sme už 5 rokov žili samy a mama príde raz alebo 2x za týždeň. Poväčšine k veceru na hodinku dve.

bajka16
24. júl 2022

Teší sa vnúčatku. Chápem, že ťa to otravuje, ale je to daň za rodičovstvo. Musíš rátať s tým, že niekto bude chcieť vidieť tvoje dieťa, bude chcieť s ním tráviť čas. A to aj vtedy, keď ty nemáš náladu, chceš mať pokoj, atď. Ja som sa s tým už zmierila. Či už prídu svokrovci na návštevu, alebo hocikto iný.. bohužiaľ musíš to pretrpieť. Ja by som nemala srdce, matke vyčítať že chce vidieť svoje vlastné vnúča. Ani zakázať. Môže jej to zbytočne ublížiť. My matky, musíme byť najviac tolerantné, ako hocikto iný.

marzuz89
24. júl 2022

Ja ti rozumiem a mne by to prekazalo tiez. Mam svoju rodinu, mame svoje zaujmy, svoje plany, je pre nas s muzom dolezity cas straveny s detmi ako rodina. Babicky a dedkovia pridu, ci my k nim, ci oni k nam, nie je to problem, uvarim kavu, obed, upeciem kolacik, stravia cas s detmi, vybehneme von.. Ale nie dennodenne, to by bolo pre mna obmedzujuce rovnako, ako pre teba.

evita_g
24. júl 2022

Myslím, že to preháňaš. Plány vôbec nemusíš meniť. Proste niekam ideš, ak zavolá, povieš, že nie ste doma. Syn je ešte maličký, ak je to prvé vnúča, babka to proste prežíva. Za pár mesiacov budeš vďačná, že ti ho príde povoziť, zobrať na prechádzku. A za pár rokov ho s radosťou ku nej šupneš na prázdniny.

mima1
24. júl 2022

Kazdy den by to otravovalo aj mna. Mama nech si najde inu zabavu. Kazda mate svoje. No neviem si predstavit ze idem na vylet s detmi vratim sa a este by mi prisli rodicia ci svokrovci lebo chcu kazdy den vidiet dieta. Stopni jej to hned teraz dohodni sa ze raz za tyzden dva krat ok. Alebo ako ti vyhovuje.

e3v3a3
24. júl 2022

Keď som mala jedno dieťa, tak by mi to tiež možno trošku liezlo na nervy. Pri dvoch by som sa už potešila 😀

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
marzuz89
24. júl 2022

@bajka16 dan za rodicovstvo? Ozaj?
@evita_g tak nie kazdy sa vdacne zbavi svojich deti, nie kazdy s radostou supne starym rodicom deti na prazdniny. Su aj zeny a muzi, ktore miluju cas straveny s detmi, spolu ako rodina. Ja som nikdy nepotrebovala, a ani nepotrebujem, aby mi deti stari rodicia chodili vozit a starat sa mi o ne, a v ziadnom pripade najblizsie roky radostne neplanujem supnut im ich na prazdniny, nech mame pokoj. Neskor ako skolaci tam budu chodit, nech maju zazitky, cas vyhradne so starymi rodicmi, ale nie takto. A este pisat, ze to prehana a o par mesiacov bude rada, ked jej dieta vezmu von ci na prazdniny 😬

bajka16
24. júl 2022

@elizabet173 veď ale to nie je svokra. Jedná sa o jej mamu. Čo je natom divné? Aby jej ešte nebola vďačná, keď ju bude potrebovať na stráženie, alebo pomoc. Veď ona snou nemusí sedieť. Nech jej dá vnúča do kočíka a moze sa sním ísť prejsť. Čo by dali druhé matky zato, že mama príde má záujem a pomôže.

beata_k
24. júl 2022

@bajka16 A k tebe chodi kazdy den navsteva? Ci len teoreticky radis? Lebo mat kazdy den niekoho na navsteve nie je med lizat.

jaond19
24. júl 2022

Dohodnite si s mamou rozumne nejaky rezim v case, kedy to bude tebe vyhovovat, ja osobne by som si vtedy riesila napr. velky nakup pripadne upratovanie ci inu aktivitu ktora je s dietatom obtiazna. Vyuzi to vo svoj prospech ze ma babka zaujem. Ja svoje deti musim doslova strkat aspon na 20minutovu navstevu, inak by ich moja mama nevidela hadam ako je rok dlhý... a to uz mam aj velke deti ktore netreba prebalovat a uspávat (6 a 10r)

bajka16
24. júl 2022

@beata_k moja mama, pre mňa nie je návšteva. Je to moja mama. Ale samozrejme záleží, kto má aký vzťah so svojou matkou. Ja veľmi dobrý

beata_k
24. júl 2022

@bajka16 A chodi k tebe kazducky den?

mandzula
24. júl 2022

Chapem ta, mne by to tiez vadilo, clovek chce mat svoje plany, svoje sukromie, svojich kamaratov a bez ohladu na to, ci je to mama alebo niekto iny, cloveka to vyrusuje. Najjednoduchsie, no zaroven najtazsie riesenie je povedat jej, ze nema chodit kazdy den. Rob si plany bez ohladu na nu, a ked sa nahlasi (ak rovno nevpali do domu), povedz jej, ze ides tam a tam, s kamaratkou, s manzelom...

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
domibed
24. júl 2022

Nie nie je to normálne. Mám podobne otravný matku a proste ju odbijam. Nie je m to príjemné. Potrebujeme a dcérkou čas aj pre seba iba my dve a nie stále niekoho za krkom. Žiaľ niektoré matky eú také.. ale ja som to o mojej vedela.. ona je doterna vo všetkom .

nikpa
24. júl 2022

Treba to riešiť s ňou. Normálne to je, babka sa do vnucika asi trošku zbláznila 🤷 to sa stáva. Ale musí si uvedomiť, že každý deň je pre teba naozaj otravné a obmedzujúce prispôsobovať sa tomu. Takže keď si to sama nedokáže alebo nechce uvedomiť, slušne jej to povedz a aj sa toho drž. Určite si pravidlá, kompromis napr. 2-3krat do týždňa.

maciatkolulu
24. júl 2022

@marzuz89 sa dobre zabávam, koľko má tvoje dieťa? Tipujem ze bábätko, však? Nuž teraz máš názor taky áno par mesiacov môže byť diametrálne odlišný, navyše, 0reco by mali babky skákať tiež ako piskbes, že teda na zážitky už môžu, čo tak mrknúť ockom aj na starých rodičov a nájsť konzenszus 😉je mi jasné, že teraz napíše, že ty NIKDY nebudeš potrebovať odísť, "odložiť" svoje dieťa...

cervenaruza123
24. júl 2022

Mne by to vadilo. Jedna vec je, ked nieco konkretne chce a pride ti pomoct a tu pomoc chces. Ale ked chodi len tak, lebo chce, bez ohladu na vase plany, lebo ma pocit, ze ma pravo vidiet vnuca kazdy den, tak to zase uplne normalne nie je. Je super, ze sa tesi z vnucata, len aby sa nanho az prilis neupla, to tiez nie je sranda. Extra by som to neriesila, ale nemenila by som svoje plany a tak postupne prirodzene sa to podla mna upravi. Jeden den nebudete doma, potom zas a samo sa to upravi. Pokial by ti to vycitala, tak to jej zase povedz svoje. Akoze podla mna nie je normalne, ked hocikto sa ku hocikomu kazdy den bude pchat na navstevu, aj ked dotycny nechce.
Je aj sanca, ze ju to prejde, teraz je nadsena z maleho babatka, rychlo vyrastie. Co tak pocuvam, jak ma dieta rok a viac, uz nebyva take zaujimave pre rodinu. Ako sa hovori, kazde cudo tri dni trva.
Babky si tiez musia zvyknut, ze to dieta nie je ich. Niektore by najradsej vlastne vnuca aj dojcili a matka nech hoci odide na druhy koniec sveta a vnuca necha im. Neviem ci si niektore mozno nekompenzuju to, ze vlastnym detom sa mozno tolko nevenovali alebo nemali cas sa venovat, aj ked chceli a uz to olutovali a na vnuca je aj viac casu... No lenze oni vychovali svoje, mali svoje pravidla a my tiez. Velakrat sa stretavam s tym, ze babka je tak nadsena, ze je to az zle a vsetko robi po svojom, narusa zivot rodiny, stara sa prilis do vychovy, ma doslova pocit, ze je to jej dieta, jej zodpovednost. Tu zase treba stanovit hranice. Babka pohraj sa, povenuj sa, ale my sme rodicia, nie ty. Vrchol je, ked niektore babky huckaju vnucata proti vlastnym rodicom, lebo chcu mat pocit, ze vnuca preferuje ju a este splechnu dcere do tvare, ze vidis, mna ma radsej, ty nie si dobra matka. Materske pudy su silne aj vo vysokom veku, ale jednoducho babkam treba nastavit hranice. Inak sa vztahy zhorsia. Aj babky si tazko hladaju ulohu v novej situacii, su prilis nadsene, niektore sa snazia neprehanata potom to vyzera, ze sa ani nezaujimaju, tiez to trva, kym si to svoje miesto v novej ulohe najdu a ze uz je zodpovedna ta ich dcera a nie ony, babky. Chce to cas, aj urcenie hranic a vacsinou sa to samo casom utrasie.

marzuz89
24. júl 2022

@maciatkolulu ano mam babatko. A k nemu aj 3,5r syna. A ano, nikdy som ho nepotrebovala odlozit a ani nebudem potrebovat v zmysle odlozenia. Ale to zrejme nepochopis, ked hned mas potrebu vysmievat sa a pisat, ze mam urcite babatko s takouto retorikou. Su aj rodiny, ktore tuzia po case spolu, ale vnimam, ze takych je bohuzial malo. Mam zdravotne problemy, xy stretnuti u specialistov - s detmi bol vzdy vtedy manzel. Aj ked som mala skuskove, bol s nimi po praci on a ja som sa ucila. My s detmi normalne fungujeme takze smiat sa na tom nemusis. Aj si popri detoch upracem, uvarim. Takze netreba tu @autorke pisat, ze prehana a o par mesiacov to oceni. Ak miluje cas so svojim dietatom, nie je jej na obtiaz, a nepotrebuje starych rodicov na odovzdanie dietata, ale na spolocne straveny cas. Ale nie dennodenne.

sense
24. júl 2022

Určite by som si plány nerobila podľa toho ako ma mama náladu prist na návštevu a už vôbec nie denne. Keď niekam chcem ist tak idem. A mama bud sa ohlási vopred a poviem vtedy a vtedy som alebo nie som doma. Ak sa vopred neohlais tak hold smola doma nie som

maciatkolulu
24. júl 2022

@marzuz89 to je super ze muž môže z prace tak často chýbať, má skvelú prácu, kopec rodín by takú bralo, ale žiaľ, nedá sa. Trávia plnohodnotne aj iné dni spolu, dokonca aj ako partneri. Nie len ako rodičia. Sú starí rodičia, ktorí sa s láskou postarajú, dajú deťom aj predškolského veku, veľa podnetov a dokonca aj mladšim deťom. A manželia majú čas byt manželmi, to je tiež fajn. A volá sa to láska starých rodičov k vnúčat a aj potreba oboch strán byt spolu. Úplne normálna vec. Nie odkladanie. Každý si ale žije svoj život. Len tie deti odletia z hniezda, potom sa stáva, že frkne aj muz😉🤣

bajka16
24. júl 2022

@beata_k áno chodí

mandzula
24. júl 2022

@maciatkolulu muz frkne vacsinou vtedy, ked si partneri neuvedomia, ze tym, ze sa stali rodicmi, neprestali byt partnermi. Alebo sa vztahy rozpadnu vtedy, ked rodicia/svokrovci nepochopia, ze mladi si chcu zit svoj zivot podla svojich pravidiel.

marzuz89
24. júl 2022

@maciatkolulu takze ked nepotrebujem odkladat svoje dieta babicke a nesuhlasim s nazorom, ze autorke raz este bude dobra, hned mam urcite babatko a zmenim nazor aj ja.

Ked manzel zostava s detmi pocas mojich vysetreni, ma hned skvelu pracu a moze si to dovolit, co by za to ine rodiny dali.

Nuz, odbocili sme trosku.. Cize cokolvek napisem, mas na to svoje zdovodnenie. Asi sudis podla seba, neviem. My zijeme inak, nie sme odkazani na to, aby sa nam o deti starali stari rodicia, miesto toho navarime nedelny obed, upecieme kolac a zavolame nasich ci svokrovcov na navstevu ci kludne na vikend.

Inak normalne som manzelovi brala priepustku, ako doprovod. Poprosila som, ze je s detmi doma z prace, aby som mohla ist po lekaroch, nebol problem. Ak bolo celodenne vysetrenie, resp v hlavnom meste, bral si dovolenku. To su moznosti, ktore ma uplne kazdy zamestnanec. Nie je to nic extra. Staci len mat schopneho muza, ktory sa chce a vie postarat. A to sa bavime o vysetreniach ako magneticka, ci vysetrenia, kde sa pouzivala radioaktivna latka, atd. To som s detmi nemohla, ale odbery krvi, konzultacie, to som starsieho bravala so sebou. Aj na poradne chodieval so mnou ked som bola tehotna. Vsetko sa da a ja som na nas praveze s muzom velmi pysna, ze deti neodkladame. To je moj dovod, preco mi vadia tie reci, ze ved pockaj, ako ich rada vyuzijes. Nie, ja im rada navarim a upeciem 😅

bajka16
24. júl 2022

@marzuz89 vidíš, nie každý má tú možnosť. Keď môj muž povie v práci, že ja potrebu ísť k lekárovi tak mu povedia, že si máme vybaviť stráženie. A tú starú mamu potrebujeme. Nie raz som bola v situácii, že som nemohla ísť k lekárovi, alebo niečo vybaviť. Proste každý to má inak a hádať sa tu o tom a porovnávať je hlúposť. Každý má ine možnosti. Pokiaľ vy to máte takto, že máte možnosť vždy jeden z vás byť s deťmi, tak je super. Ale potom netreba súdiť niekoho názor, kto to tak proste nemá. A nevidím dôvod nazývať to "odkladanie detí". Veď to je volovina. Je to iba stráženie. Dieťa je človek, nie psík ktorého dáme do psieho hotela. Trošku povrchné vyhadrovanie z tvojej strany.

maciatkolulu
24. júl 2022

@mandzula presne tak👍👍👍a nech mi nikto netvrdí, že kedy jeden človek, chlap🤣je spokojný byt iba so ženou a deťmi, myslím, že aj väčšina žien, si rada dobehne na rande s vlastným mužom, ale však dobre