Babka nosí vnúčatám veľa darčekov

11. aug 2023

Ahojte, prosim poradte co by ste robili v mojej situacii. Moja mama nosi detom pri kazdom stretnuti (cca raz za dva mesiace) vela darcekov typu cukriky, sladkosti, dzusiky, ale hlavnym problemom su hracky. Deti sa samozrejme tesia vsetkemu, ale medzi mnou a muzom su kvoli tomu hadky. Muz sa stazuje, ze im dava zbytocnosti co zaberaju kopu miesta a v podstate ma pravdu. Deti maju aj bez toho velmi vela hraciek a hracky ktore nosi ona su v drvivej vacsine nekvalitne (auticka/vlaciky, ktore sa rozbiju po dvoch hrach), uplne zbytocnosti, alebo naozaj nadrozmerne nepotrebne hracky, s ktorymi sa deti parkrat chvilocku pohraju a potom len zavadzaju a povaluju sa v domacnosti.

Viem, ze mam byt rada, ze maju taku babku, ano, to samozrejme som, len je toho naozaj vela a zakazdym jej vravim, nech im uz nic nekupuje, len nech pride, ale ona aj tak stale nakupi a donesie mnozstvo veci, svoje vnucatka zboznuje, aj sa im pekne povenuje a to si cenim milionkrat viac ako tie materialne veci.
Ako sa k tomu postavit? Ona si asi neda povedat a muz je uz v nervoch ked vidi s akymi plnymi taskami k nam ide.

Svokra je presny opak, nekupi im nic ako je rok dlhy, nepride ich pozriet - musime len my k nej chodit a aj ked naslubuje ako sa s nimi bude hrat ked k nej pridu, tak sa cely cas ani zo sedacky nepostavi aj ked ju deti volaju sa hrat...

haley7897
11. aug 2023

Problém niesu darčeky ani babka ale tvoj muž. Jemu nikto nič nedáva, darčeky niesu v žiadnom smere nevhodného charakteru. Interval raz za dva mesiace sa neda ani nazvať intenzívnym Vzťah dieťa - babka je ich výhradný vzťah, nemá s nim nič spoločné. Z nejakého dôvodu ma tvoj muž potrebu kontrolovať a korigovať ich vzťah. Načase dospieť...

sluchatka
11. aug 2023

Muzovi je asi blbe, ze jeho mama ziadny zaujem nema.. riesite blbosti. Ked sa babka nestara,je zle. Ked sa babka stara, a nosi darceky tiez zle. Nech je muz rad, ze deti maju aspon jednu babku normalnu

thereisabear
11. aug 2023

Mužovi rozumiem. Tiež nemám rada veľa nezmyselných hračiek čo skončia v koši. Čo sa dá by som darovala ďalej a deťom hračky priebežne triedila.

lelelienka
11. aug 2023

Podla mna raz za 2 mesiace nie je zase tak casto, ze by sa nedala tolerovat aj nejaka ta hracka. Babku asi uz inac nenaucite. Sama pises, ze maju velmi vela hraciek, tipujem ze nie vsetky budu od babky, tak dalsie uz proste nekupujte. Ja by som tie s ktorymi sa nehraju dala do vreca a priebezne obmienala a je po probleme. Alebo raz za cas vytried a zoberte na swap/kolobeh alebo take nieco.

jamimo
11. aug 2023

neurobíš nič, babka si aj tak urobí po svojom. V rodine máme ten istý prípad. Babka kupuje mesačne deťom hračky za 100 €🤦‍♀️ 50+50= dve vnúčatá. Keď rodičia navrhli a argumentovali tým, že keď už tak chce, nech idú za tie peniaze na výlet do Zoo, kúpalisko, múzeum, wellnes, pizza... Alebo šetriť na väčší výlet= Praha, Londýn, Legoland, mať spoločné zážitky, na to budú deti celý život spomínať ❣️ Babka ani neprejavila náznak úvahy a kompromisu. Trvdohlavá ako baran. O mesiac zas cesta smer hračkárstvo. Niet sa čo čudovať, že deti to vnímajú ako samozrejmosť, otázka typu: A kedy príde babka s hračkami? Nepýtajú sa na babku ako sa má, ako sa na ňu tešia. Len konzum a mamon... Podľa mňa smutné. Rodičia detí rezignovali 🤔

elanor
11. aug 2023

a co ti brani uz nepouzivane hracky darovat, ci predat na bazari? a redukovat tak ich mnozstvo?
Preco jeden ci druhy hladate problem tam kde nieje?

mandarinka555
11. aug 2023

Toto ma už fakt raz zabije...nosím vnúčatám...zle je...Nenosím, zle je....Obesím sa zrejme, ale neveste nevyhovieš...

elanor
11. aug 2023

@mandarinka555 aj to bude zle, lebo ta nevesta ohovri, ze miesto toho aby si nieco doniesla, sisi radsej stranek hodila...
Sak nema problem, vyrobi si problem... Klasika.

sissy27
11. aug 2023

Ako sa k tomu postavit? Jednoducho - podakovat za darceky, sladkosti odlozit a davkovat postupne, hracky posuvat - nehrane kludne do najblizsej skolky, materskeho centra, detskeho kutika, pokazene opravit a ak neposluchne babka, tak proste ja dalsie nekupim. Nepredbiehat sa s babkou kto co kupil, jednoducho ak vidim, ze dieta ma prebytok hraciek, tak posuvam dalej a nove nekupujem.

martinmmartin
12. aug 2023

Podla mna je tam taky nejaky nevysloveny problem v celej tejto situacii.
Je mozne ze babka tak nejak potrebuje "vstupenku" krd k vam ide aby si z nejakeho dovodu uvolnila nejaky blok vo v hlave ma. Lebo chodit bez vstupenky, bez dovodu, len tak proste nezvladne, uz z akeho dovodu tak to nevieme.

Mozno sa ,bez toho aby si to vobec uvedomovala, citi ze tam nepatri, zavadza, atd a vstupenka sluzi na potlacenie tychto pocitov pre tento jeden krat vsak to robim pre deti tak im predsa nebudem mozno zavadzat.....
Nema v hlave program ze chcu vidiet mna a to staci....
Ma v hlave program ze ak by som tam bola tak im ajtak budem zavadzat, kto by uz so mnou chcel byt iba kvoli mojej osobnosti , nemam im co ponuknut, tak na vyvazenie nieco donesiem a hotovo.

guliver19
12. aug 2023

@mandarinka555 ale neprehanaj. A ona ani nie je nevesta ale dcera tej babky, takze miesto vesania sa, citaj s porozumenim a potom nemusis tliachat od veci

andreatytler
12. aug 2023

Babke asi robi radost tie hracky kupovat. Neber jej tu radost. Mne by vadili viac tie sladkosti a hlavne dzusiky. To je hrozne nezdrave. To by som poziadala mamu aby kupovala radsej ovocie.
Muzov argument nechapem... ze zaberu hracky vela miesta? Ved ked sa hracky po 2 dnoch pokazia, alebo prestanu bavit, zoberiem prec a zase je kopec miesta. On to prilis dramatizuje.

anketkarka
12. aug 2023

Tiež mám pocit, že @martinmmartin má pravdu. A to množstvo je tiež jej nevedomý program, že jedna ,,vstupenka" nestačí. Musí to byť niečo viac. Možno keď ona bola mama pre niečo nevedela svojim deťom dopriať, tak v dnešnej dobe si to vynahradza na vnúčatách a lieči si tak svoj pocit z mladosti. A manžel sa hnevá preto, že v tom vidí možno preteky babiek a jeho mama prehráva. Podvedome sa možno boji, že ju deti nebudú mať preto tak radi. Nikto to nemyslí zle. Nič s tým nenarobíš. Nepotrebné hračky darujte, sladkosti poschovavaj kým expirujú, alebo tiež darujte na charitu.

majka1921
12. aug 2023

Moja mamka je podobny pripad, neexistuje zeby nieco nekupila. Tak som sa s nou dohodla a detom kupuje 'kreativne' darceky - moje baby radi tvoria kadeco. Fixky, farebne papiere, nalepky, vodovky, vystrihovacky, rozne zosity s ulohami,.. aj to sa nam sice casom nakopilo :D ale su to veci ktore sa rychlo minu, nezostavaju sa povalovat. Tak skus sa s nou dohodnut takto, moj tip. Ak teda tvoje deti maju taketo zaujmy.

janinah
12. aug 2023

Ja som podobná babka .Sladkosti nenosím.ale domáci koláč či buchty áno.Bez hračky som tam ešte nikdy nedošla a tak to aj bude.lebo som šťastná ako sa vnùčik teší.ma len 1.5 r.Vacsinou dostanem tip od dcéry čo by bolo dobré kúpiť.ale robím aj prekvapenia.Vidime sa len párkrát do roka.nebyvaju na SK.Zaver...skus dať mamke tip čo by mohla priniesť keď príde nabudúce.

simca06022011
12. aug 2023

Normálne by som mame povedala, že naozaj stačí hraciek. Nech to nekupuje lebo sa s tým nehrajú, majú toho veľa atď. Normálne ako si to sem napísala. Ja som musela zakročiť tiež ( tašky sladkosti, to.bolo u mna nepochopitelne) a 550. Balík ceruziek a somarin. Mne je jasne ze teseniu sa babky tešia, ale podľa mňa dostávať stále niečo nie je ok. Na sviatky sa kupujú hračky... keď príde na navstevu niekto tak nie kvôli "Vianociam " kazdy mesiac predsa. Stačí lízatko, drobnosť, maliny zo záhrady, koláč keďže sú ľudia zvyknutí u nás " nechodit s prázdnymi rukami"

dusankomoj
12. aug 2023

Tomuto ja nikdy nerozumiem. Baby,vy sa nerozprávate s členmi rodiny? Babka,svokra... stále je tu diskusia: čo mám urobiť,čo si mám myslieť? Normálne sa rozprávať! Mami,keď prídeš,nenos toľko vecí! Keď potrebuješ minúť peniaze,tak deťom odlož na niečo poriadne- bicykel,výlet,bazén(moja mama cvakla normálny bazén na dvore🤑) Keď príde na návštevu,tak jasné že deti chcú darček,ale stačí čokoláda.

dupinka
12. aug 2023

Súhlasím, že najvhodnejšie by bolo sadnúť si spolu a rozprávať sa. S babkou o tom, ako priniesť deťom seba. Radosť z tohto, že sú babka a vnúčatá spolu. "Nekupovať" si lásku a nemať "vstupenku". Lebo deti to tak budú vnímať - babka=darčeky. Presne takto jej to vysvetliť. Že nechceš, aby to zašlo tak ďaleko. Nech im daruje zážitok, spoločný čas - vezme ich na kolotoč, zmrzlinu, do kina na rozprávku...Namiesto sladkostí nech prinesie koláčik.
A s mužom o tom, že hračky sú len vec, ktorú keď nepotrebujete, viete posunúť ďalej (ak sú použiteľné). Ak má blbý pocit, že z jeho strany "nič", toto on nezmení, tak nech je rád,že deti majú radosť aspoň vďaka jednej babke.

pinkgirl
12. aug 2023

Tiež mi jeden čas pred rokmi nosievala mama pre deti rôzne "blbosti" - hračky z čínskeho obchodu, sladkosti ktoré sa u nás nezjedia. Tak sme si to ujasnili a dohodli sa. Deťom teraz stačí kinderJoy alebo niečo iné malé, na hračky sú už veľký tak chodia spolu do mesta na kávu, koláč, džús. Na sviatok ako deň detí im dobila kredit na mobil. Skrátka dohodneme sa🙂. A na veľké darčeky sa dohodneme a poskladame alebo ich kúpim ja za ňu a už mi dá len €. Pre ňu je to pohodlnejšie😉.

sense
12. aug 2023

Možno mužovi nevadia hračky ako také ale situácia, jedna babka prinesie aj sa zahrá druhá nie.
Babke už asi ne vysvetlíš, ved aj tu čítaš denne ako sa nepatrí prísť s "prázdnymi rukami".
Eliminuje hračky od vás rodičov keďže píšeš ze už aj bez toho majú veľa hracie. Moja mama nie je hrackova predsa len dieťa má už 10r ale zaťažená na oblečenie aj keď teda my sa vidíme tak 2x do roka. Ale keď viem ze tam v lete ideme nenakupujem žiadne veci na jeseň, lebo viem ze dostane dcéra toho za kufor. ( u nás je to zrejme preto ze je to jediné "pravé vnúča" a co nemohla dat nám, dáva teraz jej - materiálne aj nematerialne)
A hračky môžeš obmieňať, čas odlož do pivnice a obmieňa takto budú vzácnejšie. Ďalšia možnosť predať alebo darovať.

jamimo
12. aug 2023

@dusankomoj ja si myslím, že ženy- matky komunikujú, ale málokedy to padne na úrodnú pôdu. U nás v rodine úplne zbytočne tiež. Posledný klinec do rakvy bola situácia, keď babka s dedkom doniesli balík od Mikuláša= rozumej veľkú igelitku sladkostí Coop Jednota dvojročnému dieťaťu 🙄 Matka dieťaťa sa už neovládla, povedala si svoje a "práskla" tašku pred vchodové dvere s tým, že keď budú odchádzať môžu si ju rovno vziať alebo hodiť do koša... Viem, možno kruté, ale po toľkých excesoch(ak by ste poznali, pochopili by ste...) pre mňa nič prekvapujúce. Daná matka (nevesta) je z pohľadu babky a rodiny jedna bosorka nevďačná a triedny nepriateľ 🤔

lilope
12. aug 2023

Mama chce nosiť hračky, ty ich nechceš mať veľa nekvalitných. Dohodni sa s mamou, že jedna drahšia kvalitná hračka pre každé dieťa, jedna sladkosť a to bude stačiť, že radšej nech s nimi ide na zmrzlinu, koláčik alebo kolotoč, že zážitok je pre ne lepší ako kopa hračiek, určite to pochopí.

domkakvet
12. aug 2023

Ked sa hracky hned rozbiju mozes ich vyhodit, tie co sa nerozbiju tak daruj, uz sa tu naozaj v poslednej dobe riesia same blbosti, niektori asi neviete co so sebou od dobroty.

lilope
12. aug 2023

@jamimo ježíš tak to by som sa urazila aj ja. Veď vezmem tašku a sladkosti dám do šuflíka so sladkosťami do ktorého chodí celá rodina a nemusím kupovať. U nás by sa manžel veľmi potešil, je to sladká riť 😃 ak boli všetky vyslovene s mikulášskou tematikou, tak tie nie, ale ostatné sladkosti vieš podarovať ďalej iným deťom alebo aj dospelým, bomboniéry, čokolády, cukríky šupnem do taštičky s darčekom keď idem gratulovať a nemusím kupovať. Aký problém? 🤷‍♀️

elisebah91
12. aug 2023

Mamu nezmenis, má na to svoje dôvody( napr som si všimla že táto staršia generácia je akási ,,konzervačna,, zbierajú všetko a veľa v zásobách, možno preto lebo oni niekedy veľa nemali a tak brali vsetko, uskladňovali lebo čo keď sa raz zíde...)
Čo môžeš urobiť ty? To čo ja....mám tri deti a keď každému daju cukríky, sladkosti a hračky tak im všetkým nechám 1cukriky, dvojo odložím do špajzu. Tvoju plnú tašku hračiek by som hneď na mieste ako mama príde pretriedila, vybrala by som jednu Max dve hráčky, mame odôvodnila že im stačí ma teraz aby nebol bordel aby sa aj neskôr potešili....a zvyšné by som zbalila zas na pojd, do špajzu....ak sú vhodné ďalej by som darovala, či do škôlky, centra alebo postupne ich vybalovat ...

autor
12. aug 2023

@dusankomoj ale samozrejme, ze sa rozpravame 🤦 navyse pred kazdym stretnutim sa cez telefon pyta deti, co im ma kupit. Deti nic nepovedia, lebo ani nevedia, maju naozaj vsetko a ja jej aj trikrat zopakujem, nech nekupuje uz nic, ze deti sa tesia na nu a nemusi si ich vobec kupovat, staci ked sa im povenuje. Napriek tomu zakazdym nakupi vsetko mozne aj nemozne

autor
12. aug 2023

@pinkgirl tesim sa , ze ste sa vedeli dohodnut. Ja som to skusala viackrat, ale babka je tvrdohlava

juliacenc
12. aug 2023

Ved hracky odloz niekam kde nebudu zavadzat alebo ak su nekvalitne tak ich bez milosti vyhod. Cukriky odloz tiez mas zasobu, alebo na podarovanie.

dusankomoj
12. aug 2023

@jamimo daná matka nieje nevesta,ale dcéra. A preto by mala byť komunikácia o to jednoduchšia. A situáciu veľmi dobre poznám a preto som navrhla riešenie,ktoré u nás funguje.

simca06022011
12. aug 2023

@jamimo toto som urobila ja, otvorila po par návštevách skriňu, vysypali, hodila 3/4 do kosa lebo po spotrebe, pred spotrebou tesne. A zvyšok som im dala, nech si to vezmu, že to fakt nejdeme a dieťaťu to nedám alebo sa to.vyhdoi. nevzali si to, hodila som do koša. Pár krst poto prišli milky polkilove a kopa čokolád, vybrala som jednu, ostatne dala mame nech si vezme späť. Fakt veľmi rýchlo prešlo toto nosenie veci. Keď vychladne a odduje sa pochopí, že v zlom to nemyslíme. A uznala ze.fakt taky odpad a v takom množstve nik jest nemusí.