icon

Babka odmieta uznať intoleranciu na laktózu: Riešenia a názory

3. jan 2024

Ahojte, pochopili starí rodičia intolerancie po nejakej dobe? Dcéra má intoleranciu na laktózu ale svokra tá to odmieta, keď je u nás alebo my u nej stále musím ja alebo muž stať pri nej ako policajt lebo stále by do dcéry pchala mlieko a mliečne výrobky. Jej argumentu sú "to sa vylieči keď jej budete dávať mlieko", "sú to vymysli modernej doby", "bio rodičia jasné že keď jej ho nedávate tak ma alergiu" už nás to nebaví nedá si povedať stále ide svoje, dcéra bude mať narodeniny strašné jej chcela objednať tortu tak sme súhlasili, teraz mi posielala akú objednala samozrejme ze klasickú a nie bezlaktozovu, je šanca že to prijme a pochopí? Alebo kým sa dcéra nenaučí čo môže a čo nie budeme pri nej stať a kontrolovať čo jej dáva? Mali ste niekto podobnú skúsenosť? Ďakujem

taminy
3. jan 2024

@maris5 prosím ťa, čo je AT z DMky?

pipistrel13
3. jan 2024

@dadis ake laktoza neznamena bezmlieka,vela ludi si to pletie-su miecne vyrobky bez laktozy,a tie sa mozu,je rozdiel alergia na kravsku bielkovinu,to zistili mojej dcere,na rok ma zakazane cokolvek co obsahuje mlieko aj to bezlaktozove a po roku skusame opat zavadzat-je pravdepodobne,ze vo varenej a pecenej forme ho bude moct
ja mam intoleranciu laktozy,ak zjem s laktozou,je mi naozaj zle,hrozne bolesti celeho brucha a tak.takze je lepsie to nejest,mne sa to uz nezmeni,ale u deti sa moze,treba skusat co toleruju

titla
3. jan 2024

Autorka, ty sa si uz ide identifikovala problem. Ona NECHCE pochopit. Jej vlastne ego je jej prednejsie.

guudy
3. jan 2024

@maris5 ahoj, prosim ta, napises, ako sa vola ta laktaza z rakuskej dm? Alebo foto/obrazok. Dakujem😊

majamat
3. jan 2024

@simona92101 problem je pri lakto. intolernacii ten, ze v creve sa netvori enzym, ktory laktozu stiepi. no v kvasenych mliecnych vyrobkoch su bakterie, ktore to urobia za ten enzym.

dalsia vec, neviem preco sa vylucuje maslo.
laktoza je predsa mliecny cukor, cize sacharid. maslo ma 0% sacharidov, cize nemoze obsahovat laktozu.
rovnako sa najdu aj niektore tvrde syry ( nie vsetky, treba odsledovat zlozenie ).

intoelrancia a alergia funguju na inom principe. pri alergii nie je problem v stiepeni zlozky potravy, tam je problem v reakcii imunitneho systemu na alergen. cize ABKM a intolerancia laktozy su 2 diametrlane odlisne Dg. maju uplne iny mechanizmus vzniku priznakov.

veroonr
3. jan 2024

Presvedceneho nepresvedcis... Uz by som sa skusila len spytat ze nech da tip ako dlho ta este bude bavit dokola jej vysvetlovat to iste... Ty predsa nie si policajt aby si stale striehla co da dietatu

janickacrazy
3. jan 2024

@majamat Presne tak, ľudia si to stále pletú, no moji traja majú alergiu na mlieko a prostredný aj intoleranciu laktózy k tomu, takže u nás proste nič mliečne nehrozí.

maranta_leuconeura
3. jan 2024

Tortu by som odmietla, dieta by som nenechavala babke bez dozoru a ked by ho nukala kadecim, vzdy by som to patricne okomentovala pre dceru, ze to obsahuje nieco, z coho ju bude boliet brusko. Ked bude starsia, nauci sa sama co moze a ver tomu, ze sama to babke vytmavi, nech jej nedava nieco, z coho jej bude zle.
Ja mam viacpocetne intolerancie, nastastie vacsina to chape, hoci vzdy ponuknu ,,zo slusnosti a pre istotu" co nemozem, lebo ,,jaj neuvedomili sme si ze sme to do toho dali", to mi pekne lezie na nervy 🙄, ale tiez slusne odmietnem a koniec. Skus miesto toho co nemoze im dat zoznam toho co moze a ma rada-neviem nejake oriesky, susene ovocie? Pripadne nos so sebou pre tieto situacie, aby mala neostala smutna 😉

klip0
3. jan 2024

Nedovolila by som aby tá torta bola na mieste kde sa bude nachádzať aj dieťa. Akože páči sa, torta na narodeniny ale môžes sa smutne pozerať alebo skončiť v bolestiach ? To čo je za babka. Tortu by si mohla nechať a mohla by sa aj na hlavu postaviť, ak by s ňou prišla na oslavu, rovno by aj odišla

majamat
3. jan 2024

@janickacrazy u vas je to tak vela, ze je najjednoduchsie to mleiko naozaj vylucit uplne.

u nas je to tiez nanic. dcera celiakia, mala aj HIT,a le uz sajej zlepsila, nedrzi HIt dietu.
sestra ma sice intoleranciu BKM, ale teda BKM je vo vsetkom mliecnom na rozdiel od laktozy a tam neviem ako to funguje. neviem o tom, ze by tam mohol byt problem s enzymom, cize tam je to asi problematickejsie ako pri niektorych intoleranciach, kedy je moznost doplnit enzym. takze tma len mlieko vylucit uplne.
svagrina lakt. intolerancia, HIt a vadi ej udajne aj lepok. no nieco obmedzuje az prilis prisne, ine zas zje,a k ked by to nemala. no ona a ani bracho si neda povedat.

lilke
3. jan 2024

Sestrina svokra úplne rovnako reagovala na vnučkinu celiakiu. Vždy jej dávala poza chrbát rodičov niečo napečené, varené zahustene múkou... veď nič také neexistuje, nebolo, len vymýšľajú teraz! Ale keď jej svatkovi, otcovi jej najoblubenejsej nevesty, tiež diagnostikovali, s ním sucitila, začala mu piecť bezlepkové. Až odvtedy rešpektuje aj neterku, a vždy pre ňu pri návšteve pripraví bezlepkovú verziu.

marianarem
3. jan 2024

No v jej ociach ste pravdepodobne rodicia-zaciatocnici, zatial co ona je uz skusena matka. Asi sa to ani neda zmenit, lebo vzdy bude rodicom dlhsie ako vy. Mozno keby jej dohovoril niekto iny, na koho da (napr. niekto v jej veku), ak niekto taky existuje.

janage
3. jan 2024

Dá sa v lekárni kúpiť enzým v tablet ovej forme, ktorý slúži na prípady, keď si mimo dom a máš problém nájsť vhodnú stravu. Niečo takéto https://www.adc.sk/databazy/produkty/detail/jut...
Moje deti boli silní atopici keď boli malé a jedna babka nechcela pochopiť za pána. Raz mi praskli nervy (dieta sa ltt vyhlo hospitalizacii a ona nerespektovala dietu) a odvtedy dieťa videla len s naším dozorom.
Nepochopila to bohužiaľ ani za x rokov

kristinapetronela
3. jan 2024

Tak už predsa vieš aká je povaha .buď jej to viac krát vysvetľovať alebo ak je naschvál tvrdohlavá tak sa s ňou nestretavajte

dadis
4. jan 2024

@simona92101 Nema miernu formu, laktaza 0. Riadim sa pokynmi lekarov a toto su odporucane rady - skusat, skusat, skusat, este je sanca ze do dospelosti sa tvorba laktazy obnovi. Dcera napriklad moze aj kopcek zmrzliny a brucho ju neboli. S tym cottage to tiez este budeme skusat, ale v mensom
mnozstve, skusime inu znacku s v mensom mnoztve. (vtedy zjedla 200g na posedenie 🙄). Toto nie je moj vymysel, su to rady dobreho gastroenterologa(mudr. cierna), aj v clanku vyssie to pisu. Laktoza nie je lepok. Pri lepku musi byt prisna eradikacna dieta. Pri laktoze sa ma tolerancia dosahovat dietnymi strategiami - s malym mnozstvom laktozy si telo poradi, najma v kyslomliecnych vyrobkoch je natravena a v masle/smotane 33% jej nie je vela a zvacsa ani velke mnozstvo sa nekonzumuje a ako hovorim, do dospelosti sa moze, ak telo laktozu prijima, tvorba laktazy obnovit. Bezlaktozove kupujem iba obycajne mlieko, ktore priamo pije, kase jej z toho varim a pod.

dadis
4. jan 2024

@pipistrel13 Ja viem rozdiel medzi intoleranciou laktozy a alergiou na BKM. Len rozne diety - bezlaktozovu, bezmliecnu ba dokonca bezlepkovu si casto laici nasadzuju bez konzultacii s lekarom. A vela ludi nevie, ze intolerancia na laktozu moze byt len docasnym stavom napr. po viroze, brati antibiotik ci dietnej chybe...a potom sa vzdaju vsetkeho mliecneho - aj kyslomliecnych vyrobkov, syrov, pricom to je uplne zbytocne a oberaju sa o vyznmny zdroj vapnika v strave.

dadis
4. jan 2024

@klip0 V tej torte bude aka laktoza? Vela laikov robi z komara somara, pricom ma minumalnw znalosti o tejto problematike. Ak by bola s maslovou plnkou - tu moze. Ak by bola tvarohova - tu moze. Treba si veci nastudovat a nie bezhlavo si robit zavery. Fakt ta babka ma viac rozumu ako mlade zeny.. je rozdiel alergia na BKM a intolerancia laktozy.

autor
4. jan 2024

Skúšali sme aj dať zoznam veci čo môže a čo nie, ale bezúspešne, aj som jej tam doniesla jedlo a len to komentovala
@dadis ale ja jej dávam podľa odporúčania trochu skúšať ale je jej zatiaľ zle aj po lyžička jogurtu takže nenechám aby jej tlačila všetko rad radom lebo tak ju vylieči, takže má viac rozumu lebo škodí vnučke? Ja si to viem ukorigovať, ja doma s dcérou skúšam nepotrebujem aby jej druhý človek pchal všetko čo vidí
@janage enzým je fajn ale babka jeej ho nedá a dcéra je ešte malá aby si to sama dávala a spomenula si
@lilke to je veľmi smutné p

dadis
4. jan 2024

Ako jej je zle po lyzicke jogurtu? Lebo v tom pripade o intoleranciu ist nemusi..

ibatanecnica
4. jan 2024

obmedzila by som kontakt a nič od nej nebrala.

ibatanecnica
4. jan 2024

@dadis ja mám tiež intoleranciu a aj niektoré bezlaktozové mi robia zle. Tak keď môžem vyhnem sa tomu úplne.

pininka1
4. jan 2024

@dadis kazdy organizmus reaguje inak, nám geneticky vyšla hraničná intolerancia, ale z krvi to vyšlo jasne, a tak nám to aj na gastro vysvetlili, akonáhle sa mu trocha nahromadi v tele, je zle. Môj syn je chuducky a chyba mu aj enzým ktorý správne trávi potravu, takže stačí jedna lyzica tvarohu a je veľmi zle, trikrát sme už skončili v nemocnici, kde mi sama primárka povedala ze si nevie predstaviť co s nim budeme robiť doma ak náhodou na niečo takto zareaguje, takže kŕče tam mal. Takže nie, nebudem skúšať ani po jednej lyžičke ničoho laktozoveho. Jemu dokonca nepomôže ani laktazan. Moja mama ako babka si myslela ze nevadí krupica, ved mlieko sa uvarilo, ved nevadí vyprážaný syr, ved nevadia palacinky.....A potom volala sanitku co naňho nevedela pozerať aké má kŕče. Nám.robili všetky testy, vrátane gastroskopie, takže niesom žiadna mladá premotivovana mamička, riadim sa stavom svojho syna

katka0123
4. jan 2024

Nezmenis ju. Je to na palicu. Skus jej povedat, ze ani teliatko, ani maciatko, prasiatko, ani psik ani ziadne ine zviera mlieko od urcitehi veku nepije. Tvije dieta uz nie je batola a mlieko neznasa. Drzim palce. Moja mama "neveri" na psychologov 🙂)) pomoc.

maris5
4. jan 2024

@guudy na slovensku som ju nenasla

autor
4. jan 2024

@dadis kŕče hnačka

letfenixa
4. jan 2024

@karolinakr mne sa intolerancia laktozy prejsvuje prisernou bolesťou brucha, trvajucou aj 24 h, nicim sa neda zmierniť.

guudy
4. jan 2024

@maris5 dakujem velmi, vyskusam😊. To je v poriadku, byvam v Ba, nie je problem skocit do Rakuska😊

tianna
4. jan 2024

Ani mi nehovor 🙄 ja mám ABKM, vajíčka, sója a mamina čo mi recept radi to tam je zaručene smotana, mlieko, syr atď. .. 😆 jaaaj a vegánske syry sú úplný sajrajt a mám konečne začať piť mlieko a jesť poriadne syry.. kým som prišla na to že mi mlieko robí zle dostala som sa z 55 na 88 kg behom pár rokov pri normálnom jedení 😬 odkedy mám vysadené držím si 60 kg (+- jasné 2, max. 3 kg). No ani tomuto očividnemu dôkazu neverí.. 😆😝

letfenixa
4. jan 2024

@dadis ale ved kazdy ma tu znasanlivost inde, nemozes pausalizovat.

guudy
4. jan 2024

Keby este niekoho zaujimala laktaza, co sem dala @maris5 , nasla som ju aj u nas v dm eshope 🙂
https://www.mojadm.sk/mivolis-tablety-2-fazova-...