Babka stratila záujem o vnúčatá
Ahojte. Ako vysvetliť deťom, že odkedy porodila dieťa aj svokrina dcéra, už o naše deti nemá záujem? Keď sa narodilo prvé dieťa mne, nastalo peklo na zemi, každý deň ho chceli vidieť, chcela sa pozerať ako dojčím, všetko čo som robila musela vedieť. Pri druhom som to asertívne uťala, dosť, nastavila som hranice. Všetko bolo super, vzťahy sa utriasli a aj so svokrou sme mali veľmi dobrý vzťah. Až do doby kedy otehotnela, resp. porodila švagriná. Deti sa na babku pýtajú, ako im vysvetliť prečo už k nám nechodí? Chýba im, my sa im venujeme a babku majú ešte aj moju mamu, ale predsa vidia že už ju
Dcera je pre nu uplne daco ine ako nevesta... tam zrejme dcere nevadi, ked sa bavia o krvacani a kojeni... mozno ked pises, ze si "uťala a nastavila hranice", tak ss urazila (je urazliva?) Dcera si ju mohla aj dost zapriahnut, nehanbi sa poziadat o pomoc - a tak jej mama upratuje, vari, kocikuje - a uz nevladze a nestiha ku vam chodit... vnima to tak, ze ty uz pomoc nepotrebujes... dcera byva priamo u svokry? Svokra je na dochodku? Svokra teda zacala vyzadovat synov odvoz, ak ju pozyvate? Tak to zorganizujte... moja svokra odkedy 2x dostala srdcovu arytmiu na nastupisti, tak uz nechce vlak ani vidiet, jedine ze ked ide s niekym...
Predpokladám, že zrazu ti chyba svokrina pozornosť pre tvoje deti, keď už nie sú jediné.
Môžeš len rešpektovať to, že svokra má teraz ako prvé deti od dcéry. Dcéra je rodina, syn cudzina.... U dcéry si vychutnať vnúčatá do sýtosti ...tak ako bude chcieť. Píšem o tebe preto, že deti tomu ešte nerozumejú a viac menej je to o tebe. Čiže neurobíš nič, len to respektujes

Napíšem len toľko. Nie je bábo ako bábo. A starí rodičia tiež inak vládzu ako pred rokmi. Ja som mala jedno dieťa tak náročné, že to pochopí len kto zažije. A jedno zas také, že takých aj 10.
Deťom by som povedala, že teta má veľmi náročné bábätko, babka už nemá toľko síl ako pred rokmi, tak k nám chodí menej často lebo proste teraz pomáha tam. Keď im chýba môžu jej nakresliť obrázok a pošleme, urobíme videohovor, neskôr sa môžeme dohodnúť a pôjdeme pozrieť bábo, babku....
To ako píšeš, že svokra vybehla na muža nech po nich príde, mne ukazuje, že sú proste veľmi unavení, ale dcéra ich teraz potrebuje viac, tak pomáhajú teraz tam hoci možno už na hranici svojich síl.