Baví vás stereotyp?
Ahojte. Mám 37 rokov, muž má 40, máme 2 deti(predškolácku a tretiaka) - taká klasická rodina, netrieme biedu ale nie sme ani milionári. Od detstva však mám taký "problém"-neviem, či je to problém, proste neznášam stereotyp. Nebaví ma to absolútne. Každý boží deň toto iste. Nie, nerobím v jednej práci 100 rokov, striedam aj tie po case, ale nepomáha to. V skratke - ubíja má tento spôsob života a najhoršie je na tom to že sa s tým nedá nič robiť. Na RD som bola 5 rokov vkuse, pomaly som už vyliezala na plafon, tak som sa zamestnala, ale nepomohlo. Celý týždeň čakám na piatok a čo vlastne z toho? Príde krátky víkend cez ktorý len dohanam doma co som cez týždeň nestihla. A zas je pondelok a to isté dokola. Na nič nemáme s mužom čas. Manzelstvo máme dobré, ale tento stereotyp neznáša aj on. Je mi jasné že sa tu nedá na to nič poradiť, len som chcela trochu o tom popísať, o vašich názoroch na to. Či ja som divná, alebo to tak máte viacerí, takéto pocity. Z jedného platu nevyzijeme, takže doma ostať nemôžem, aby som mala menej zhonu a stresov a aby bolo o domácnosť viac postarané..... Aktuálne som doma, som chorá, tak je ráno aspoň o pár % menší zhon a stres keďže seba nechystám, len deti. A čo z toho keď od pondelka zas to iste? 😭 Tie, čo sa mi tu chystáte napísať že neviem o čom je život a že nemám žiadne problémy tak ste na omyle. Mám ich viac než dosť, aj odziteho mám dosť, aj veľa nás ešte čaká keďže dcéra je ZTP..... Snáď nájdem spriaznenu dušu ktorá tiež neznáša stereotyp a aspoň budem vedieť že nie som jedina s takýmito pocitmi.....
Možno máš aj takú krízu stredného veku.Najprv chceme vyštudovať, nájsť partnera, deti, bývanie a, keď to všetko máš zistíš, že to stále to isté už žiadna extra zmena?
@siska53 tiež niekedy v sobotu odídeme po raňajkách do lesa so psom preč a najeme sa u Turka hlavne nech sme mimo domu.Doma je stále čo robit🙂niekedy sa viac vonku porozprávam s pubertackou ako celý týždeň doma
@radkaradix ďakujem za príspevok ☺️ asi potrebujem častejšie takéto aktivity
@jennky13 ďakujem za krásny príspevok. Mrzí ma že ste mali problémy so synom, poznám to všetko. Musím nieco zmeniť aj ja lebo takto to ďalej nejde 😐
Ževraj existujú dva spôsoby, ako prežiť život. Jeden je, akoby zázrakom bolo všetko a druhý akoby nič nebolo zázrakom. Takže aj v tom stereotype( mimochodom žiaden deň nie je navlas rovnaký)je možné vidieť drobné radosti a pomaly plynúci pokoj z jednoduchých dní. Čím som staršia, tým som viac vďačná za také dni, lebo v okamihu môže byť všetko ináč. Za mňa, ak je čas na knihu, dokonalé odpútanie sa od stereotypu.
@morusha ďakujem za tip ☺️
Cítim to uplne rovnako no rozdiel je v tom že som ešte na všetko sama a to je oto viac stresujuce a deptajuce. Raz mi niekto povedal buď vdačná za stereotyp lebo môže prísť aj zmena ale nie vždy to musí byť zmena k lepšiemu a potom budeš s lútosťou spomínať na to čo bolo predtým ubíjajuce ako na pohodový život. Tiež si to uvedomujem ale ano citim že teraz som uveznená. Dufajme že všetko raz pominie a každá životná etapa nám niečo nove da. drž sa
skús si nájsť prácu na zmeny.
@mondolina no pri pomerne malých deťoch to nie je tiež úplne ideálne pracovať na zmeny
Inak, dobry je aj taky digitalny detox, proste obmedzit az zrusit socialne siete, telku, radio a pod. Lebo inak je mozog stale zahlteny uchvatnymi a vzrusujucimi vecami a tak nam bezny zivot pride extremne nudny a stereotypny
@janickacrazy
tak to by sa musel aj muž viac zapojiť.
Robím na zmeny 10 rokov, syn mal 4 keď som začala.
mne to vyhovuje. mám viacej voľna pre seba.
cez týždeň idú do školy, do práce, ja si doma porobím, idem cvičiť.
Velmi pekne prispevky niektore😍 ja tiez bojujem so stereotypom, suvisiacim so zivotom s malym dietatom. Predtym sme vela spontanne cestovali, turistika a vylety, restauracie…proste lamali sme ten stereotyp casto. A s dietatom je to o tolko narocnejsie, ze sa citim po dvoch rokoch takeho kocovneho zivota uplne vyflusnuta. Tak teraz zijem domaci stereotyp od konca leta. A vybera si to dan na vsetkom. Ale moja mama napriklad vravi, ze som vecne nespokojna a mala by som sa naucit byt vdacnejsia, co je svata pravda. Snazim sa na tom pracovat, ale je to pre mna velmi tazke
@bukrisek to ma mrzí 😕 tak to máš o dosť horšie než ja. Áno viem že môže prísť ešte horšie, to si ani neviem predstaviť ako by som zvládla nejakú tragédiu s mojou psychikou.......
@mondolina zmeny myslíš krátky a dlhý týždeň alebo práca v noci? Aj nad tým som rozmyslala. V noci nie ale to krátky dlhý týždeň neznie zle ale 12 hodín robiť to neviem či by som dala. Ideálne by pre mňa bolo týždeň robiť, týždeň voľno, ale to by chceli viacerí takto 🙈
@hederamonstera to máš pravdu. Len dnes je už vsetko v mobile, na nete, v aplikáciách. To už ťažko je v dnešnej dobe tomu sa vyhnúť.....
@majlo1234 a to si ešte nebola doma 5 rokov na RD 🫣 Dakedy sa čudujem ako som to zvládla. Nielen stereotyp ale aj choroby deti, vkuse boli choré, teraz sú pomenej, aspoň to 🙏
robím dve denné potom dva dni voľna potom dve nočné potom zas dva dni voľna.
za mesiac to vychádza asi 11-12 zmien.
mám dosť voľna.
@mondolina to je za pásom asi. Čiže zas stereotyp. 12 hodín robiť to isté, mňa by asi slahlo už úplne 😭
nie som za pásom😉
som policajt, takže stereotyp nehrozí 🙏
len som chcela poukázať aj na výhodnosť zmien.
@mondolina vaaaaauuuu tak to klobúk dole a rešpekt 👍 na toto treba odvahu, máš môj obdiv 💪
Ja by som odporucila vikendovy welnes pobyt a deti ku starkej.
Všetko sa dá, len treba chcieť, vždy sa dá nájsť čas na nejaký koníček. Ja mám teraz ročnu a 5 ročného a športujem každý deň hodinu, začala som chodiť každú sobotu do školy, týždenne prečítam knihu. Muž je z domu od 5:00 do 17:30 a cez víkend niekedy ide na fušku.
Ja tiež nemám rada stereotyp preto prvý syn išiel v 1,5 roku do jaslí. Chodili sme z domu 6:30 a domov po 16 a stále som si našla čas aj na domácnosť aj na svoje záľuby. Napríklad obden som varila a upratovala a obden cvičila.
@majlo1234 to hovorila od puberty az dodnes aj moja mama.Ale ona je introvert ona si vystačí sama ja som bola vždy pre ňu "divná", že stále treba niekam ísť, stretávať sa.Jej stačí ísť ísť do mesta a je unavená z ľudí, jazdenia autom všetkého😂asi si viac spoločenský človek a potrebuješ ľudí, energiu, "niečo sa diať".
Ale áno s dieťaťom sú tie krídla pristrihnute, ale zase môžeš vymetať ihriská, kútiky či iné detské aktivity.Ked pôjdeš do práce, škôlky, malý do školy pre mňa to bol ešte horší stereotyp už povinnosti, učenie zlatý čas byť doma
@luccija presne😂 ona sice nebola za mladi introvert, ale s detmi jej zivot skoncil, preto mi moc nerozumie, ze ja to tak nechcem. Na druhej strane ma pravdu, mame vsetko, zdravi sme a ja furt len knuram, ze chcem ist na vylet😫
Ake mas pravdu, materska je luxus, len keby sa dala praktikovat aspon obcas bez dietata😂
@majlo1234 praktikovala sa mesiaccpred prvym dietatom😂
Skús si najst nejaký koníček, aktivitu… Ja som bola 7r na dcéru úplne sama, pomoc od rodiny žiadna, a sú daleko… Takze ak ide dcera obcas prespať ku kamoske, tak ja sa úplne nadychnem života… idem plávať, alebo do kina, alebo proste niečo, čo nemôžem robiť keď som s ňou, alebo s kamoskou na víno, hocico proste… ale strašne dobre mi to padne a kopec energie a sily z toho načerpám. Kiežby sa to dialo častejšie 🙏😅
Skús si niečo takéto najst a s mužom sa prestriedajte, aspoň občas si chod nejako narušiť stereotyp a vyvetrať hlavu. Lebo víkendové výlety su fajn, ale tiež to potom človek vtiahne do toho kolobehu/stereotypu. Aj to oddýchnutie od rodiny a prostredia moc dobre padne☺️. Mne pomahaju len takéto nevšedne (hoci obycajne) aktivity.
Ved to staci na odreagovanie.
Ja som za stereotyp vďačná. Raňajkovať a spievať si, cestou do škôlky v aute púšťať veselé pesničky, v práci srandicky s kolegyňami, doma variť a rozprávať sa, učiť sa so synom a robiť si nechty. Prezliekat periny a hrať sa na bunker. Tešiť sa z okamihu, ktorý už nepríde. Zažila som ťažké časy a vďaka nim si cením každý stereotyp.
@hederamonstera haha to mas pravdu😂 uz som aj zabudla
Chapem
A kym su deti male a maju povinnu skolu, ani sa nic robit ,teda viacmenej menit neda 😒.
Myslim napriklad nejake caste cestovanie na dlhsie ,spoznavat rozne miesta
Autorka skús ak sa dá aj úväzok znížiť ja robím na polovičný a všetci sú spokojný lebo som ja spokojná 😂 hlavne okolo domácnosti a deti mám viac času.
Nečítala som komentáre, ale zaplať upratovačku, jedlo ak ste v praci/skole/škôlke, tak večer stačí aj studené, tým pádom variť netreba, kúp sušičku a nemusíš ani vešať prádlo, iba hodiť do práčky a odložiť do skrine, umývačku riadu, robotický vysávač. ..... Tým pádom ti odbudnu domáce starosti a môžeš sa venovať aj poobede detom/koníčkom, a cez víkend tiež napr v sobotu sa učíte s tretiakom a potom už si užívate víkend, môžte ísť na výlet alebo vymyslieť niečo mimo stereotypu.

Napriek tomu, ze ja co sa tyka prace, nestazujem, kolektiv ok, bavi ma.aj napln, ono je to stale stereotyp.. a je to asi aj trochu normalne, ze mas nejaky ten rezim..
Napriek tomu ja i muz stereotyp tiez pocitujeme..
ono je ale fajn ho aj narusit..napr.ist cez tyzden po praci von ( kym je svetlo) do prirody.. robit si predlzene vikendy ( ak sa financne da), cez vikendy ist na vylet, do kino, na navstevu alebo niekohu naopak pozvat.. aby ten stereotyp bol nejak aj naburany.. Ono to upratovanie pocka.. nezblazni sa z toho a aj najest sa raz za cas mozete mimo domu aj cez vikend.. napriklad..to ti zas usetri cas, co venujes vareniu..alebo uvarit viac, dat do mrazaku a niekedy vytiahnut a uz len ohriat a ten cas, co nemusis v taky den venovat vareniu, vies vyuzit napr na ten vylet.. alebo si na vyket vziat len "suche" a spravit piknik.. ja viem, v zime je to horsie..
Drzim paste..