icon

Baví vás stereotyp?

5. okt 2023

Ahojte. Mám 37 rokov, muž má 40, máme 2 deti(predškolácku a tretiaka) - taká klasická rodina, netrieme biedu ale nie sme ani milionári. Od detstva však mám taký "problém"-neviem, či je to problém, proste neznášam stereotyp. Nebaví ma to absolútne. Každý boží deň toto iste. Nie, nerobím v jednej práci 100 rokov, striedam aj tie po case, ale nepomáha to. V skratke - ubíja má tento spôsob života a najhoršie je na tom to že sa s tým nedá nič robiť. Na RD som bola 5 rokov vkuse, pomaly som už vyliezala na plafon, tak som sa zamestnala, ale nepomohlo. Celý týždeň čakám na piatok a čo vlastne z toho? Príde krátky víkend cez ktorý len dohanam doma co som cez týždeň nestihla. A zas je pondelok a to isté dokola. Na nič nemáme s mužom čas. Manzelstvo máme dobré, ale tento stereotyp neznáša aj on. Je mi jasné že sa tu nedá na to nič poradiť, len som chcela trochu o tom popísať, o vašich názoroch na to. Či ja som divná, alebo to tak máte viacerí, takéto pocity. Z jedného platu nevyzijeme, takže doma ostať nemôžem, aby som mala menej zhonu a stresov a aby bolo o domácnosť viac postarané..... Aktuálne som doma, som chorá, tak je ráno aspoň o pár % menší zhon a stres keďže seba nechystám, len deti. A čo z toho keď od pondelka zas to iste? 😭 Tie, čo sa mi tu chystáte napísať že neviem o čom je život a že nemám žiadne problémy tak ste na omyle. Mám ich viac než dosť, aj odziteho mám dosť, aj veľa nás ešte čaká keďže dcéra je ZTP..... Snáď nájdem spriaznenu dušu ktorá tiež neznáša stereotyp a aspoň budem vedieť že nie som jedina s takýmito pocitmi.....

cafelatte
8. okt 2023

A ja som presne tento typ co ty, preto som začala podnikat, môj pracovný týždeň ma 3 dní, ostatne dni sa venujem domácnosti, kuchteniu, sebe, chodim pravidelne na masáž ci jednodňový welnes, športujem, často navštevujem divadla po celom SR a ČR. Ale nie je to len o utrácani penazi a nakupoch. Tento víkend som hubarcila, piekla, zavarala, robila lekvár... cvila na zahrade, doprajem si cas pre seba. Už dopredu týždeň si všetko plánujem a to mam 3 deti. Ja som nevedela takto prežívať, že celý týždeň v práci a cez víkend dobiehať. Aj môj manžel je na voľnej nohe, veľa aktivít robíme spoločne. Pouvazuj ci by si nechcela podnikať a byť sebe panou.

dooscoby
8. okt 2023

Tiez neznasam ten stereotyp a kratke vikendy ☹ a to som vacsinu casu na HO a viem si popri praci aj navarit, upratat lebo nestravim denne 2 hodiny cestovanim. Na druhu stranu sa aj do prace tesim, mne mna je to relax. Relaxujem pri knihe hoci u nas vzdy, ked ju otvorim niekto nieco chce. A zacnem asi cvicit rozmyslam kvoli chrbatu nad pilates. A ked je toho fakt vela balim psa a idem na rozostavanu chalupu, sice bojove podmienky lebo chyba este podlaha, dvere, ale tak strecha, okna, voda, elektrina su, idem na obed do restiky, viem odtial aj pracovat, prejdem sa so psom do lesa, pozeram si telku co chcem ja, citam, spim. Minule som brala maminu boli sme na pizzu, vinko. Cize toto je teraz taka moja unikovka a relax.

andreatytler
8. okt 2023

A vies aky zivot by ti vyhovoval? Mas urcitu predstavu co by ta urobilo stastnou? Uz si pisala ze robit kazdy druhy tyzden. Ako by ti toto pomohlo? Lebo ten tyzden co by si robila, by si zase bola v stereotipe. A coby si robila v tom tyzdni ked by si bola doma? Ved doma si bola 5 rokov a skoro si sa zblaznila. Ci chces byt doma bez deti?
Mne to skor pride ze nevies a nemas predstavu. Len vies ze to ako zijes sa ti nepaci. Mas pocit ze to nie je mozne zmenit, lebo deti, lebo skola, lebo praca, lebo domacnost.
Mam pocit ze potrebujes od vsetkeho utiect.
Si spokojna s tym kto si?
Toto je podla mna otazka nastavenia mysle. Sama si si vytvorila okolo seba vazenie a dala si sa do toho stereotipu.

kofa77
8. okt 2023

Ja som na tom tak isto😠. Nemozem nad tym ani rozmyslat, lebo sa zacyklim v myslienkach a taka depka na mna pride, ze koniec🤦‍♀️. Takze- snazim sa tesit z malickosti, planujem furt daco, vylety, pozeram, kde by som chcela ist, co kupit, aku knihu precitat. Hybem sa, cvicim, vzdy som bola zvedava a hltala infirmacie, tak furt nieco studujem. A neupinam sa na ten vikend, proste snazim sa tesit z niecoho kazdy den. Ide to tazko, kedze som od prirody realista, cynik, hundros, nebavia ma kecy s inymi, intrivert, ale ucim sa. Ale viem, ze tento zivot pre mna nie je, no😄.

elizita
8. okt 2023

My keď sme sklzali do stereotypu,tak sme začali stavať dom . Krátko na to som zmenila prácu a môžem zhodnotiť že tieto 2 veci nám celý stereotyp rozbili.. hoci sme v stave,že si niektoré týždne len kľučky podávame,máme veľa nervov no o to viac si užívame spoločný čas,ktorého je minimum.. skúste si dať nejaký spoločný cieľ, projekt , spoločnú záľubu..

veroncatkom
8. okt 2023

S ranným vstávaním som mala problém aj ja, máš dostatok vitamínu D?

autor
8. okt 2023

@veroncatkom bola som na odber, všetko ok.

Baby, čítam poctivo všetko čo píšete.

Odpíšem naraz.

Áno, je to tak, musí byť nejaký cieľ, nieco na čo by som sa tešila. Tak sme hodili s mužom reč a zhodli sme sa na Tom, že na jar by sme mohli začať riešiť kúpu domu. Sme v byte a deťom, ako iste väčšina z vás vie, prospieva zahrada, dvor. Áno sme tu ako vo väzení. Háčik je však ten, že sme takí bojkovia. Všetko nám dlho trvá kým sa vôbec rozhybeme. Proste potrebujem sa na niečo tešiť, niečo plánovať, inak asi naozaj zosaliem, takéto prežívanie to sú muky. Ale na druhej strane sme ako spomalení slimaci, obaja rovnaké povahy, ktorým 3x dlhšie všetko trvá 😔 veľmi mi pomáha táto diskusia, prečítam sú ju aj viackratz ďakujem všetkým 🙏

kofa77
8. okt 2023

My sme tiez take spomalene lekvare🤦‍♀️

autor
8. okt 2023

@kofa77 🤝 takže nie sme divní už úplne (ja a muž), existujú viaceré takéto *exempláre* 😁

kofa77
8. okt 2023

Vobec nie ste divni, neboj. My este aj sedacku riesime asi 3 rok a furt mame staru😠, tolko naspekulujeme, odkladame, ze ostatni uz maju domy za ten cas postavene. A my tiez sme v kurniku, rozumej v byte, ale zas ja si aspon planujem v hlave, co a ako by v novom mohlo byt😄. Ale nikomu sa do toho nechce, ved byvat mame kde, tak co…

adrianajozko
8. okt 2023

Ano presne o tom je život. Stereotyp ako taky. Niekomu to vyhovuje,niekomu nie. Keď si premietnem svoj život tak som zažila aj krasne dni aj hrozne obdobia. Raz si hore a raz dole. Vieš keď som bola mladšia bola som ako ty, stale som niečo vymyšľala nove či s byvanim či s podnikanim,lebo som odmietala stereotyp, ale ako som prežila ťažke obdobie keď som stratila synčeka a trocha som staršia tak to vnimam inak. Mam teraz malu dcerku o ktoru sa doma staram mame volnejšie dni všetko robime spolu a vecer cakame na tatina. Tiez by si povedala stereotyp ale vsetko to mame v hlave. Ako si to sama spraviš tak maš. Nieje to o peniazoch ale o zorganizovani celeho času, ktory maš. Treba si uvedomiť hodnoty v rodine a v živote ale myslim si že aj laska a vzrušenie od partnera je dôležite v živote. Každy človek prejde rôznymi fazami v živote.

marca12
8. okt 2023

Aj mna ubija stereotyp,preto stale nieco vymyslam. Snazim sa hladat si aktivity mimo domu,vybehnut niekam,ist nieco pozriet. Ze mi robota doma stoji ma uz davno netrapi. Musis sa nastavit na to,ze ak nechces zit stereotypne,tak sa musis vykaslat na robotu doma. Ja sa snazim v tyzdni co najviac porobit,aby som s kludnym svedomim mohla ist cez vikend prec.

dooscoby
8. okt 2023

Dom je fajn napad rozbije nielen stereotyp ale aj rodinny rozpocet 🙂 my to tahame tretim rokom a sme na nule ☹ a este do finale treba do toho vrazit min 20 az 30tisic, ale zase staviame si to na dochodok cize mame dalsich 20 rokov na dokoncenie 🙂 tak postupne krocik po krociku sa posuvame. A veru aj vela nezhod bolo s manzelom lebo nie vzdy sme mali rovnaku predstavu, teraz sa zase natahujeme, ked sa nieco naskreckuje co ma prioritu. A ked este vypovie auto sluzbu no neviem co spravime, kedze ideme ltt uz teraz.

autor
8. okt 2023

@kofa77 a máte deti? My sme pol roka kupovali gauč 😁 už máme konečne nový, ale zdalo sa mi to nekonečné. Hovorila som muzovi, že druhi za pol roka bungalov postavia 🙈
@adrianajozko tvoja strata ma mrzí 😔 ja by som toto ani nezvládla. Moja psychika by toto prežiť nezvládla 😌

marcelka49
8. okt 2023

Ja mam podobny problem,takze v tom urcite nie so sama. Tvojou vyhodou je,ze mas pracu, po prestahovani sa do mensieho som tu svoju stratila(bola som oblubema ucitelka a vsetci ma mali radi), tu som len manzelka a matka a som doma,kym si pracu nenajdem. Aby som sa z toho nezblaznila, chodim cvicit do fitka a mam aj trenera, davam si dlhe prechadzky,podlahla som second handom a vzdy sa potesim niecomu peknemu pre decka ci pre seba. Ak sa da,idem na kavu s kamoskou a vyrozpravam sa. Rutina s detmi je bezna, muz mi pomaha,no i tak mam miestami pocit,ze som “nemozna”;)myslim si,ze v tvojom pripade je dobre naplanovat si den/tzyden,aby si sa mala na co tesit. A ak mas moznosti, zasli si zivotopisy aj inde a uvidis. Ja mam vysoku skolu, vzdelavania a neviem sa zamestnat;( bud rada za zmenu,ked si v praci,ver mi.

euka210
8. okt 2023

Ja som bola 7r vkuse na RD s 3 detmi, takze to poznam, to psycho... a rovnako to nestihanie teraz ked chodim do prace...presne, cez vikend dobiehas a stale dobiehas nedobehnutelne. Myslim ze je to bezny "rezim" a zivot zamestnanych rodicov s mensimi detmi.
Neviem co poradit, tiez hladam ze co a ako, ked som bola doma, tak som chcela cez vikend niekde ist nieco zazit...teraz chcem mat cez vikend trochu kludu a tej rodinnej domacej pohody...neviem ci starnem ci co 🤷‍♀️
Asi pomoze urobit si cas pre vas dvoch, pre rodinu cez vikend, niekam ist, nieco si naplanovat,...my radi chodime na vylety. Nechat obcas domacnost tak a urobit si iny program...lebo kolotoc praca-domacnost-deti tu bude stale, s tym vela neurobime...

madeline1
Autor odpoveď zmazal
blackcat8885
9. okt 2023

Nečítam príspevky predtým ale mne ked začne vadiť stereotyp tak aspoň cez víkend urobím výlet alebo kino s rodinou alebo niečo. Alebo si dam par hodín pre seba ked môžem a idem sa prejsť po obchodoch napr. alebo na bicykel

u2jana
9. okt 2023

Po par nemilych skusenostiach som zacala byt vdacna, za kazdy stereotypny den, kedy sa nic s prepacenim “nedos…lo”. Vsetko je to o nastaveni v hlave. Deti mas teraz v dobrom veku, uz ani nie moc male a upistane a este nie ufrflanych pubertakov. Treba si trochu vazit, co mame.
Najdi si aktivitu pre seba, cvic, behaj, uc sa jazyk cez nejaku appku, planuj vylety, vzdy sa da nieco najst.
Da sa robit milion veci, len treba zacat.

crystal333
9. okt 2023

Ahoj , divná nie si vobec, ja to takto mám celý život,možno si ten typ človeka čo potrebuje výrazne zmeny ,cestovanie,alebo nejaky adrenalín zažívať. Nečítala som všetky tvoje príspevky, takže neviem aké máš záľuby,či sa im venuješ, či si vieš nájsť na to čas...Niekedy si človek neviemdobré zorganizovať čas na také činnosti,....

punkreas534
9. okt 2023

@andrea_82 Myslíš?!!! 🙂

98
9. okt 2023

Čo tak si rozšíriť vzdelanie? Kurz, učíť sa nový jazyk? 🙂 investovať svoj čas do sebarozvoja 🙂 aj keby to malo byť iba ako hobby ;)

autor
9. okt 2023

@marcelka49 tak to sa čudujem, veď učiteľky stále potrebujú.... asi máš vyštudovanú nejakú neobvyklú kombináciu?

pajdab
9. okt 2023

Ja som na tom rovnako. Isla som pisat litanie, ale stopla som sa. Uplne ta chapem, no viem aj ze teória je jedna vec a realita druha..

marcelka49
9. okt 2023

Na zapadnom Slovensku mozno,na vychode vsetko obsadene-som slovencinarka;(

marcelka49
9. okt 2023

Konkretne sjl-dej…chodim,pisem,pytam sa a nic… a to mam za sebou prax,atestacie a pod. Tak si vyplnam cas aspon pisanim clankov do casopisu a rozmyslam nad online jazykovym kurzom- nech neupadam. Drzim aj tebe palce v zmene stereotypu🙂

autor
9. okt 2023

@marcelka49 a asistentku učiteľa nechceš robiť? Lepšie ako nič. Človek by neveril, že s takou kombináciou nie je pre teba miesto 😭 a už si dlho doma?

autor
9. okt 2023

@andreatytler myslím že si to presne vystihla 😐

domiborovska
9. okt 2023

@marcelka49 kym sa prihlasis na nejaky online kurz, skus zatial duolingo, mna velmi prekvapilo a dost som si ozivila taliancinu, kedze som ju roky nepouzivala 🙂

jasmine2
9. okt 2023

Rozumiem ti úplne. Mala som vtedy 47 a bolo to tiež o nervy. Vyriešili sme to s manželom tak, že som išla pracovať na polovičný úväzok. Mám dostatok času na domácnosť, synka, manžela a samú seba. Ja viem, že financie vo veľa prípadoch nepustia, ale v našom prípade to bolo druhoradé. Ja som 2x zaspala za volantom a tak bolo rozhodnuté. Terajšie obdobie si neviem vynachváliť. Jedna 24 hodinová služba za týždeň a zbytok času doma s rodinou....