Bežne muži takto komunikujú?
Milé žienky.
potrebujem sa vam zdôverit s mojim dlhoročnym problemom, nakoľko som na materskej dovolenke, nestretavam sa s ľudmi veľmi a nemam sa s kym porozpravat. navyse kamaratky nechcem zaťažovat mojimi problemamy. Len niekedy sa zamyslam nad sebou, či ja som ta "nenormalna", tak potrebujem vedieť vas nazor.
Ide o komunikaciu = nekomunikaciu s mojim možom, ktora ma už neskutočne ubíja. Moj muž je veľmi vyrečný, ale len medzi cudzimi ľudmi, doma len ked može rozpravat o nejakej jeho obľubenej teme (peniaze napr.) a može mať monolog. Komunikacia co sa tyka pocitov, bežneho života, zaujimavostí o znamych ľudoch, problemoch, radostiach, to je absolutne mimo neho. Akonahle začnem temu tykajúcu sa druhych ľudi, tak ohovaram. Akonahle spomeniem moje obavy z niecoho, tak mam prednasku, ze sa len obavam a strachujem a vsade vidim len choroby a ze ludia su zli. Odsudzuje ma aj za rozhovory, ktore vediem s mamou, sestrou. Napr. spomenieme ze znama je nezamestnana, a podla neho sme zas len ohovarali,nic ine nevieme cela rodina...
Nasa komunikacia sa obmedzila len na kratke spravy cez Wapp v style "co dnes, ake ma povinnosti". Doma je malo a ked aj je, vacsinou pozera len do mobilu, to som si uz zvykla.
Na co si vsak nedokažem zvyknut je, že požaduje odomna aby som mu na jeho otazky odpovedala sturucne Ano, Nie. Tak napr. vcera sa ma spytal, či beriem na nakup aj syna. Na co som mu odpovedala, že dnes nie, pretože nemam silu ani čas ho nahanať, aby sa obliekal. Zase prednaska že na toto sa ma nepytal aby som sa zase stažovala, chcel len jednoznačnu odpoved Ano, Nie. Ked mu poviem, že toto nie je normalne takto komunikovat, že ja nie som nejaky pocitac, kde odkliknes odpoved ano /nie. Naco mam zas prednasku že sa snazi predchadzat nedorozumeniam, nakolko ja neviem komunikovat jasne a mam mu zopakovat jeho dve otazky pocas cesty autom co mi dal, co som si samozrejme nepamatala /taku absurditu/ takze zase som bola zla, lebo neviem ludi pocuvat a vnimat.
Ked chce sex, tak si nahy lahne do postele alebo na gauc a caka. Ked to "akože" nepochopim, tak este urazeny ze aka som nechapava...
Pride mi ako z inej planety. Alebo je to bezne, že muži takto komunikuju? niekedy sa pristihnem, že mu nepoviem uz ani dolezite veci, nakolko som neni zvyknuta sa s nim rozpravat resp nemam naladu na jeho reakcie ktore su mi vzdy proti voli.
Je velmi veriaci clovek , stale chodi do kostola, pomaha ludom, cita biblicke texty, biblicke filmy pozera a taketo zakladne veci mu uplne unikaju.
Snazila som sa vela krat zachranit manzelstvo, nevsimat si to, byt ticho, neriesit, nekritizovat ale vzdy po urcitej dobe zase vybuchnem lebo jednoducho nedokazem takto ticho existovat a stale sa hadat a vytvarat tak detom antirodinne prostredie a zly priklad.
Stretli ste sa niekto s takymto spravanim? co si o tom myslite? da sa na to zvyknut? da sa vobec zit s takym clovekom?
@h2 Mala by ho prikryť dekou, aby nenachladol, keď už je nahý. 😂
@heidy222 A potom si hľadaj niekoho. Veď toto je ako knižnica strašidelných príbehov based on true story 😂
@runnerka1 tvoj manzel je hlavne farizej. Ma sa rozpravat v prvom rade so svojou rodinou a nie knazmi. A z toho co pises si potvrdzjem ze cirkrv sa za 2000 rokov vobec nezmenila, namiesto pomahania ( napr nefunkcnym manzelstvam) vzbudzuje v ludoch ako pises ,,strach z trestu zhora".
@miskahryzka333 autorka píše, že taký vždy nebol. Ak je to niečo co si ťahá z detstva, museli tam byt náznaky aj predtým, možno boli, no človek keď je zaľúbený, veľa toho prehliadne...
@nikpa ani u nas to na zaciatku nebolo az.v takych tych mensich krizach sa to zacalo prejavovat
@runnerka1 podľa mňa si zdravá, schopná žena musíš si viacej veriť a to docieliš tým, že niečo dokážeš, vytvoríš čo ty sama chceš minimálne pre seba. Ľutovať môžeme jeho, ty si aspoň čo píšeš si pod jeho tieňom. Sama vieš v akom stave je vaše partnerstvo a vzťah, keď už baby píšete skúste dačo poradiť, nie len nadávať a pritakávať a ľutovať...
Každý kto sa trochu zaujíma osobnostný rozvoj, psychológiu alebo aj triezvo zmýšľajúci človek, z toho čo píšeš vidí, že to nie je dobre ako sa sprava . Áno manipuluje s tebou, možno to on sám nevidí a nerobí to úmyselne so zlým zámerom ale robí to. Ako s a správajú jeho rodičia ku sebe? A keď píšeš o synovi tak on si to tiež odpozerá od neho a môže tak reagovať a úplne prirodzene, bez toho aby si uvedomoval ako to pôsobí a čo tým druhým ľudom spôsobuje - záchran si budúcu nevestu ;) .
Vidí aj on v komunikácii problém? Odporučila by som vám nejakú párovú terapiu, partnerskú poradňu si aj také katolícke stretnutia manželov, zisti si v okolí, na nete videla som napr. https://www.lpp.sk/ A mohla by si sa pokúsiť si to presadiť.
Komunikácia je najdôležitejšia, všade omieľané klišé, ale je to tak, my s mužom sa dlho snažíme o dieta a keby sme sa nesnažili, stále pracovať na vzťahu, komunikovať (teda ja viacej) tak môžeme ist každý svojou cestou, aj ja si viem riešiť svoje veci, záľuby, kamošky, prácu a fungovať sama - tak sa odcudziť a bývať ako spolubývajúci k čomu by to bolo? Ľahko sa tou cestou vydať... Život nie je ľahký, ale keď ste dvaja všetko ide lepšie a pomáhate si niesť „kríž“. Ja som si zadovážila „pokec kartičky“ –pre pary nové témy na rozprávanie skus. Mohla by si skúsiť, pripadne odporúčam aj koučing len to je finančne náročnejšie, lacnejšie sú tie čo som spomínala vyššie.
@reniqe s takymto clovek sa neda komunikovat prepac.My sme boli aj v poradni a skoro sa tam rozplakal ako to on mysli vsetko dobre a on uz nevie co ma robit aby bol dobry konecne,ako on lubi deti .
On chce len aby bolo vsetko podla neho a ked nie tak je zle.Nerespektuju iny nazor a tie debaty vedu nikde .
@runnerka1 ☹ Jooj, to je veľmi smutné, že sa k svojej manželke takto správa. Hoci zabezpečí rodinu a sú tam výhody, ale po emocionálnej stránke je pre ženy ťažké takto strádať. Čo sa máš natrénovať, predvídať, čo hovoriť, čo už nie, alebo byť v strese, že niečo náhodou povieš, ani nechceš zle, ale i tak sa mu nepáči.. To poznám 😔 A on odkiaľ také múdrosti naberá, že čo je správne, čo sa má, a čo už nie. Kto je on, aby nastavoval také hranice, mal také nároky, nejaký dokonalý neomylný poloboh??! Aj my sme veriaci, nám kňaz vravel, že muž spadá pod Boha ako prvý a má prinášať lásku a pokoj do rodiny, a hlavne má si ctiť svoju manželku a dopriať jej minimálne taký komfort ako sebe, ctiť rozlišnosti, lebo taký bol úmysel nás stvoriť. Že to nie je len jednostranné, že on sadne na gauč a mudruje, lebo si niečo vycucol z prsta alebo keď sa náhodou niečo nezhoduje s jeho presvedčením, tak je to nesprávne. A verí len v seba a svoju neomylnosť, určite nie v Boha, inak by bol láskavý a odpúšťajúci, nie kritický, necitlivý, mudrlantský, nepodporujúci a psychicky ubližoval vlastnej žene, na úkor tvojho zdravia a pohody v rodine, a určite by nekládol seba a svoje presvedčenia na piedestál 🙁 Držkam ti palčeky xx
@reniqe akoze rady su to dobre, len problem je v tom, ze ten, koho sa to tyka to nevidi a tym padom nechce zmenit, a to, ze zranuje partnerku ospravedlni tym, ze "je to jej chyba- stale ohovara, hromadi sa v nej zlo, je sebecka a nevsimavva" preto musi byt na nu tvrdy a prisny, a to, ze ona otrpi mu unika.On nie je ten zly, lebo vela sa rozprava s knazmi a pomaha druhym, cita bibliu.Chybovat musi jeho zena
Problem in general je,
ze takyto chlapi si zamerne hladaju tiche, submisivnejsie zeny , co radsej drzia jazyk za zubami pre pokoj v rodine
On nepojde za mnou mna poziadat o ruku, lebo by som mu povedala do oci, ze je idiot, nezkutocne mi lezie na nervy a to co si dovoluje mi diktovat, ake odpovede mam davat Ano- Nie
Lahne si nahy na gauc ja chcem ist prat alebo s kamoškou von na kavu a on sa urazi.Ktovie ako dlho na tom gauči leží🤣
Tazko sa radi takymto párom, to by ho muselo osvietit zhora,
Alebo zena bude dusit v sebe, kym nedostane depresiu
A zo syna vyrastie rovnaky .....
@ivanizna krajsie sa to neda vyjadrit
@runnerka1 zobrala si si dobreho debila
zivot je kratky...naco ti je?
@runnerka1 ak je ťažko veriaci a dá na slová kňazov, vyhľadaj si duchovné cvičenia pre manželov. Nebola som tam (za slobodna som bola na obyčajných) ale určite by mu poradili komunikovať s Tebou na úrovni. Boli by tam prednášky o tom ako by manželstvo malo vyzerať. Možno by sa zobudil.
Podla mna psychopat
no ako tak citam, asi som ja ta normalna 🙂. este aj poznate pravidlo zo skolky, ze pri jedle sa nerozprava? lebo aj toto musime praktizovat doma. a ked sa deti nieco pytam ked jedia, mam ich vraj nechat aspon najest v klude...
nehovoriac o tom, ze mam sediat rovno za stolom. a po kom to tie deti asi tak maju...
@runnerka1 Pošli ho za psychológom a nie za farárom. Nech mu vysvetlí, ako má rodina využiť čas pri spoločnom jedle. Aké je dôležité ten čas tráviť spolu a rozprávať sa. Alebo mu nájdi nejaký článok na tú tému, vytlač mu a nech číta, keď rozprávať nesmieš. Ako môžeš toto vydržať. Aj môj je introvert a ja ukecaná, ale toto je už choré.
@runnerka1 bozee moj chlap ma tiez niektore tieto uchylky.. tie monology to je konecna 🙂) a neboj, ty si normalna, on je na hlavu padnuty:D Jasne ze clovek pochopi, ze ohovaracky ho nebavia (zaujimave ze pri kamaratoch je utarany az az)... ale bezne fungovanie, rozovory, doma musia byt.. Ja by som robila, to co robim teraz, ignorujem.. ked zacne mat monolog (casto je aj taky, ze vidim, ze sa chce len pohadat, nejaku mudros niekte cital, a bude ma presviedcat o dusu monologom, recicky ako ja sa neviem bavit s nim, atd.. ach 🙂 a co riesime s mamou.. boze cely on :D az na ten sex, obskakovat som ho prestala davno a nech si uzije sam :D )
@whatever1 prave preto som pisala moj problem sem, pretoze chcem poznat nazor nestrannych ludi na tuto situaciu, a v prvom rade chcem zacat napravu u seba, lenze ako citam, takato komunikacia medzi manzelmi neexistuje, ako som si aj myslela, tak neviem, ako sa mam zmenit ja. som velmi sebakriticka a nie som velmi ukecana ako sa zda , ani typ, ktory ohovara. nemam v podstate ziadnych nepriatelov okrem mojho manzela. a co sa mu nepaci? samozrejme ze to s nim komunikujem. nepaci sa mu to, ze ho neustale za toto kritizujem. ze takto sa so mnou bavi. alebo ze je stale niekde prec. ze ked pride domov, ani sa nevyzuje a ide skontrolovat umyvacku, ako nespravne som tam vsetko dala a vsetko to poprehadzuje. miesto pozdravu pocujem len vzdychance ze je bordel doma. lenze ako spominam vyssie, som ticho, nic, nic a potom sa to vo mne zlomi a poviem. a potom som uz ja ta zla, nenavistliva. len hromzim, nespokojna.
ty si tiez veriaca? Chces to manzelstvo zachranit? Ked si svoje problemy neviete vyriesit sami, tak sa obratte na manzelsku poradnu.

@acrobaleno presne toto si vzdy poviem Ked citam tieto pribehy na MK