icon

Blahoželať ku sviatkom neteriam bez záujmu z ich strany?

Včera o 05:39

Rada by som vedela váš názor na vec. Sme dvaja súrodenci. Moja oveľa staršia sestra má tri deti, už v zrelom veku 37, 34, 30 rokov. Všetko bolo v poriadku, žili sme ako v podstate rodina. Ale po smrti mojich rodičov sa moja sestra na mňa nahnevala (kvôli závetu) a prestala so mnou komunikovať, rovnako aj jej manžel. Ten so mnou v zásade komunikoval celý život minimálne, on nekomunikuje ani so svojou rodinou.Mám 42 rokov a manžela. Napriek tomu, že s mojini neterami a synovcom nie sme v kontakte, vždy sa im ozvem - na Vianoce, na narodeniny, na meniny napíšem, opýtam ako sa majú, poblahoželám, spomeniem si. Veľa na nich myslím, rozmýšľam ako sa majú, ako sa majú ich deti, či sú v poriadku. Oni odpíšu iba ďakujem, jedna už dokonca neodpísala vôbec. Keď ja mám sviatok, nenapíše mi ani jeden z nich. Nikdy, nezáujem, absolútny ignor. Vždy som to tak brala, že som teta, že by som mala napísať ja, že som staršia, že mám byť tá ústretová a rozumnejšia. Ale oni už nie sú malé deti. Dvaja z nich už majú vlastné rodiny a svoje deti. Čo by ste mi poradili? Písať naďalej? Mám sa snažiť byť takto s nimi v kontakte, i keď oni nejavia žiadny záujem? Už mi to príde normálne z mojej strany až trápne miestami.

Strana
z2
anonym_61e7a6
•
Včera o 15:22

@anonym_autor ja Ti rozumiem a velmi ma situacia mrzi. kedze ich nezaujimas a mozno si nikdy nezaujimala, urob tak, aby bolo hlavne Tebe dobre.
vies oni si zivot zariadili po svojom a Ty mas narok tiez.
len sa priprav, ze v momente ako nahle to spravis pridu vycitky. netreba sa nechat zlomit. drz sa❤

anonym_1468b6
•
Včera o 16:04

Nevnucuj sa. Pridu do zivota ludia, ktori o teba budu stat.. 🩷

anonym_1468b6
•
Včera o 16:06

Inak, bola som tiez taka, lebo mam hlavu na datumy. Ale uz odpisali len dakujem a nic viac. Prestala som. Verni na mna nezabudaju. Rodina aj priatelia. Napr sestra si ma vsade zablokovala kvoli dedicstvu, pritom ja som v tom nevinne, ale neter so mnou komunikuje.. 🙏🙂🩷

anonym_ebdcd3
•
Včera o 16:35
@anonym_autor

@anonym_ebdcd3 čo mi nie je jasné, čo sa stalo? Ona je nahnevaná, že som jej nedala polovicu bytu. Dôvod bol: Moje svedomie a že ja nemám deti, ona má tri deti a je normálne, že ich chce zaobstarať. Má rodinný dom, dva byty., ktoré prenajíma, každé z jej detí žije samostatne vo svojom. Majú okrem toho chalupu a dve autá - len ona s manželom. Ja som nemala svoje nič. Mala som byt v prenájme.

@anonym_autor no tak vidis, ze vies presne kde je problem, uz ci maju pravdu alebo nie, je jasne ze ta vymazali. Odpisu len zo slusnosti. Oni komunikovat nechcu Tak sa podla toho asi zariad. Co ine.

anonym_ebdcd3
•
Včera o 16:36
@anonym_0136a4

Tebe treba oficialne napisat, ze zhrabla si mamine dedicstvo tak si ho uzivaj a nam daj svaty pokoj? Ci co by si chcela pocut? Ked to nechapes tak dalej gratuluj a zaujimaj sa, ale maju ta v pazi.

@anonym_0136a4 tvrdo napisane ale evidentne klinec po hlavicke, presne toto si myslia a autorka to vie.

cacianka
•
Včera o 16:47
@anonym_autor

@anonym_ebdcd3 čo mi nie je jasné, čo sa stalo? Ona je nahnevaná, že som jej nedala polovicu bytu. Dôvod bol: Moje svedomie a že ja nemám deti, ona má tri deti a je normálne, že ich chce zaobstarať. Má rodinný dom, dva byty., ktoré prenajíma, každé z jej detí žije samostatne vo svojom. Majú okrem toho chalupu a dve autá - len ona s manželom. Ja som nemala svoje nič. Mala som byt v prenájme.

@anonym_autor a takýmto nenezratym hamiznikom sa ešte vtieraš ? Obrali ťa o zaslúžený byt, ich dospelé deti sú nahuckane od nich proti tebe. Keby boli normálne, slušne tak vedia kde je sever a sú slušne aj k tebe, použijú svoje hlavy.
Maj svoju hrdosť a nevtieraj sa

autor
•
Včera o 17:03
@cacianka

@anonym_autor a takýmto nenezratym hamiznikom sa ešte vtieraš ? Obrali ťa o zaslúžený byt, ich dospelé deti sú nahuckane od nich proti tebe. Keby boli normálne, slušne tak vedia kde je sever a sú slušne aj k tebe, použijú svoje hlavy.
Maj svoju hrdosť a nevtieraj sa

@cacianka tak ma vychovala mama, aby som bola aspon slusna. Je to moja rodina. nech su aki su. Bola som pri nich, ked boli male, pomahala som im od deststva, vzdy budu moja rodina. Aj ked sestra zial mojou rodinou nie je.

anonym_a1b415
•
Včera o 17:39

@anonym_autor venuj energiu napríklad charite- je veľa starých dedkov a babiek v domovoch, ústavoch, hospicoch ktorý nemali deti a zostali sami a ver mi že týchto ľudí by pohladnica s venovaním pohladila na duši.
Alebo deti v detských domovoch..

bielasovicka
•
Včera o 17:45

@anonym_autor nepíš už nič nikomu.

autor
•
Včera o 17:51
@bielasovicka

@anonym_autor nepíš už nič nikomu.

@bielasovicka keby si poznala moju sestru, tak ona bude presne tá, ktorá mi raz o 10r bude obíjať o hlavu, že som sa im ani na sviatky neozvala.

ljmmm
•
Včera o 17:52

Toto nazyvas jediny kontakt, ja by som to ani kontaktom nenazvala. Nestoja ani o teba, ani o tvoje prianie, tak to uz stopni.

anonym_b4eee1
•
Včera o 18:07

Ozvi sa tomu, kto sa ozve tebe. Ja by som sa este tentokrat ozvala a odsledovala si, kto odpise a kto nie, kto tebe napise, ked mas sviatok a kto nie. Podla toho sa zariadila do buducna. Ono je mozne aj to, ze sestrine deti ani nevedia, kedy mas narodeniny, tak preto pisu len na meniny, ak vobec. Ak ti ale ani neodpisu na tebou zaslanu gratulaciu napríklad 2x po sebe (1x sa moze stat aj nedopatrenim), tak potom nie je o com... Nie je zaujem, treba sa na to vykaskat.

bielasovicka
•
Včera o 18:10
@anonym_autor

@bielasovicka keby si poznala moju sestru, tak ona bude presne tá, ktorá mi raz o 10r bude obíjať o hlavu, že som sa im ani na sviatky neozvala.

@anonym_autor ale načo sa ozývať, a hovoríš ze keď sa stretnete na ulici tak sa len pozdravite . To už je aký vzťah? A jej deti, sú už dávno dospelé, a to práve oni by sa mali tebe ozývať, ako staršej, svojej tete.

bjnr
•
Včera o 18:22

Skôr v tom vidím vzorec, v ktorom ste si po prerušení vzťahu so sestrou ponechali úlohu „tej rozumnej, ktorá sa bude snažiť udržať rodinu pokope“. Možno aj preto stále píšete, hoci z druhej strany už roky neprichádza takmer nič. Je pochopiteľné, že nechcete vzťah úplne zahodiť. Ale vzťah sa nedá udržiavať jedným človekom. To, čo opisujete, je veľmi častá a spravidla zraňujúca dynamika v rodinách, udržiavanie jednostranného vzťahu zo zotrvačnosti a z pocitu falošnej zodpovednosti. Stavali ste sa do roly tej „múdrejšej, staršej a ústretovejšej“, no v skutočnosti ste prebrali zodpovednosť za vzťahy aj za dospelých ľudí, ktorí o to nestoja. Vaše neter a synovci dnes majú nad 30 rokov, sú to plne vyformovaní dospelí ľudia. Ich chlad nie je spôsobený tým, že by zabudli alebo nemali čas. Je to ich voľba. Zdedili buď lojalitu voči hnevu svojej matky, alebo si jednoducho vybrali odstup. Už sama cítite tú hranicu, keď píšete, že vám to príde trápne. Vaše telo a zdravý rozum vám tým dáva jasný signál, ponižujete svoju vlastnú hodnotu na úkor ilúzie rodinnej súdržnosti. Jednoducho ticho stiahnite svoju energiu tam, kde je prijímaná. Láska a pozornosť sa neodprosujú ani nevymáhajú cez narodeninové správy. Ak im napíšete aj najbližšie, posielate im len signál, že vaša dôstojnosť nemá hranice a že akceptujete ich ignoráciu. Dajte im priestor. Ak budú chcieť vo svojom živote tetu, vedia, kde vás nájdu. A ak nenájdu, získate čistý priestor bez sklamania, ktoré prežívate pri každej jednostrannej správe. Ich mlčanie už tiež je forma odpovede. Nemusíte z neho vyvodzovať, že vás nemajú radi alebo že ste urobili niečo zlé. To jednoducho nevieme. Vieme však, že dospelí ľudia opakovane nedávajú najavo záujem a vy napriek tomu pokračujete v snahe za oboch. Ak sa niekedy ozvú, môžete sa rozhodnúť, ako na to reagovať. Ak nie, bude to bolestivé, ale zároveň budete mať jasnejšiu realitu namiesto neustáleho premýšľania, čo ešte máte urobiť. Láska a neustála dostupnosť nie sú to isté. Môžete im priať dobro, myslieť na nich a zároveň si povedať: „Vzťah k bám už nemusím dokazovať každým sviatkom“. Keby ste si boli istá, že už nikdy nepríde odpoveď, čo by ste vlastne svojím ďalším písaním ešte stále dúfali získať? Práve odpoveď na toto môže byť dôležitejšia než rozhodnutie, či poslať ďalšiu SMS na meniny.

anonym_ebdcd3
•
Včera o 19:07
@bjnr

Skôr v tom vidím vzorec, v ktorom ste si po prerušení vzťahu so sestrou ponechali úlohu „tej rozumnej, ktorá sa bude snažiť udržať rodinu pokope“. Možno aj preto stále píšete, hoci z druhej strany už roky neprichádza takmer nič. Je pochopiteľné, že nechcete vzťah úplne zahodiť. Ale vzťah sa nedá udržiavať jedným človekom. To, čo opisujete, je veľmi častá a spravidla zraňujúca dynamika v rodinách, udržiavanie jednostranného vzťahu zo zotrvačnosti a z pocitu falošnej zodpovednosti. Stavali ste sa do roly tej „múdrejšej, staršej a ústretovejšej“, no v skutočnosti ste prebrali zodpovednosť za vzťahy aj za dospelých ľudí, ktorí o to nestoja. Vaše neter a synovci dnes majú nad 30 rokov, sú to plne vyformovaní dospelí ľudia. Ich chlad nie je spôsobený tým, že by zabudli alebo nemali čas. Je to ich voľba. Zdedili buď lojalitu voči hnevu svojej matky, alebo si jednoducho vybrali odstup. Už sama cítite tú hranicu, keď píšete, že vám to príde trápne. Vaše telo a zdravý rozum vám tým dáva jasný signál, ponižujete svoju vlastnú hodnotu na úkor ilúzie rodinnej súdržnosti. Jednoducho ticho stiahnite svoju energiu tam, kde je prijímaná. Láska a pozornosť sa neodprosujú ani nevymáhajú cez narodeninové správy. Ak im napíšete aj najbližšie, posielate im len signál, že vaša dôstojnosť nemá hranice a že akceptujete ich ignoráciu. Dajte im priestor. Ak budú chcieť vo svojom živote tetu, vedia, kde vás nájdu. A ak nenájdu, získate čistý priestor bez sklamania, ktoré prežívate pri každej jednostrannej správe. Ich mlčanie už tiež je forma odpovede. Nemusíte z neho vyvodzovať, že vás nemajú radi alebo že ste urobili niečo zlé. To jednoducho nevieme. Vieme však, že dospelí ľudia opakovane nedávajú najavo záujem a vy napriek tomu pokračujete v snahe za oboch. Ak sa niekedy ozvú, môžete sa rozhodnúť, ako na to reagovať. Ak nie, bude to bolestivé, ale zároveň budete mať jasnejšiu realitu namiesto neustáleho premýšľania, čo ešte máte urobiť. Láska a neustála dostupnosť nie sú to isté. Môžete im priať dobro, myslieť na nich a zároveň si povedať: „Vzťah k bám už nemusím dokazovať každým sviatkom“. Keby ste si boli istá, že už nikdy nepríde odpoveď, čo by ste vlastne svojím ďalším písaním ešte stále dúfali získať? Práve odpoveď na toto môže byť dôležitejšia než rozhodnutie, či poslať ďalšiu SMS na meniny.

@bjnr keby mala vlastnu rodinu tak uz davno na to kasle. Takto sa snazi resuscitovat pozostatky vztahov s kym sa este da. Vyzera ze je to jej jedina rodina tak sa jej drzi zubami nechtami a potrebuje si obhajit gratulacie k sviatkom napr. dobrou vychovou. Rodina maximalne odpise ze dakuje, niektori uz ani to nie a dufaju ze ju ignoracia odradi od dalsich SMSiek. Otazka co by sa stalo keby im namiesto SMSky zavolala. Mozno by ani nedvihli.

cacianka
•
Dnes o 07:58
@anonym_autor

@cacianka tak ma vychovala mama, aby som bola aspon slusna. Je to moja rodina. nech su aki su. Bola som pri nich, ked boli male, pomahala som im od deststva, vzdy budu moja rodina. Aj ked sestra zial mojou rodinou nie je.

@anonym_autor veď slušná môžeš byť, ale radšej to smeruj k ľuďom, ktorú to potrebujú, vítajú, potešia sa.
Prepáč že budem tvrdá - hentej tvojej rodine je to už trápne, očividne im to skôr vadí. Je tam už stav, že si skôr na posmech, v zmysle odrbali sme ju a ešte nám ďakuje.
A že ti to sestra obije o hlavu ?! Fakt nebuď už smiešna, stačí otvoriť ústa a tvrdo jej povedať a opýtať sa že kto komu neblahozelal, neodpovedal, neozval sa ako je rok či roky dlhé.
Ty si asi typ, že ked sa ti niekto vyserie na hlavu tak poďakujes že aká krásna šľahačka. A najme svojej sestre ešte aj ďakovnú kartu pošleš 🤦🤦🤦🤦🤷

cacianka
•
Dnes o 08:00
@bielasovicka

@anonym_autor ale načo sa ozývať, a hovoríš ze keď sa stretnete na ulici tak sa len pozdravite . To už je aký vzťah? A jej deti, sú už dávno dospelé, a to práve oni by sa mali tebe ozývať, ako staršej, svojej tete.

@bielasovicka aaaale teta sa vnucuje im. Trt Paľov to pomôže. Začnú sa ozývať keď bude nad hrobom, aby mali istotu že majetok neprepíše na DD, charitu alebo pre útulok zvoerat

Strana
z2