Bohaté mladé rodiny
Prepáčte za moju úvahu, v posledných rokoch si všímam zaujímavú vec, ktorá mi nejde do hlavy a to sú mladé bohaté rodiny, ktoré žijú v bungalovoch, na dvore dve SUV s nosičom na bycikle, potomok nalozeny v kočíku Stokke, doma všetky možné elektrospotrebice a roboty na uľahčenie života, v garáži elektobicykle, dovolenky z zahraničí, lyžovačky v Alpách, na nohe Vansy..na dvore krytý bazén...nechápem ako sa dopracovať k tomuto slovenskému štandardu..môj príspevok neprameni zo závisti, len uvažujem kde my s mužom robíme chyby.
@danim ale preco oodla tohto posudzujes ludi. Proste su zeny, co sa venuju detom viac, chcu im byt k dispozicii. Ved je to ich vec, ich priority, ak si to mozu dovolit a suhlasi s tym zena i muz, tak co to riesite. Preco merat sikovnost a schopnost a celkovo hodnotu ludi tym, ci a kolko zarobia? Ja sa takto na cudzich ludi absolutne nepozeram, nikdy ma to nenapadlo ani. Samozrejme si vazim istych ludi aj pre ich profesiu, ale nemam nic proti zenam v domacnosti. Snad chapes, co tym myslim.
@sara005 áno ich život, nech si ho ziju ako chcú. Pre mna je to predsa zvláštne, ze človek v produktívnom veku to takto “položí” čokoľvek sa môže stat, netvorí sa mu žiaden dôchodok, ziadne prac skúsenosti.. roky pribudaju. Asi preto, že mna by asi vystrelilo do vesmiru z takej nudy 😅. Napriek tomu som si súvisle 6r materskú uzila pri 2 deťoch a rada na to spomínam... no potom uz bol proste nevyhnutný čas sa zaradiť a robiť aj čosi iné. Okrem varenia a upratovania, lebo to robíme žeby bežne aj popri práci.
@danim ale nie kazda zena mentalne az tak zakrpatieva doma. Mnohe maju inu napln ako len varenie, upratovanie a vozenie deti. Zalezi aj v akej komunite ludi sa pohybuju. Ja napr milujem svoje deti a som s nimi v podstate na kontinualnej materskej (mala chvilka v praci medzitym) a citim sa mentalne zakrpatena, resp hlavne ma prepadaju obavy ako sa zaradim naspat a vsetko zvladnem - pracu, rodinu, dalsie studium... ale tak zvladnem to nakoniec, no je to pre mna stresujuce uz teraz. 🤷♀️
@danim no tak moja známa ma napr. 5 detí, takže je stále doma a plus majú zvieratá a pestujú zeleninu, čiže určite sa nenudí 😉
@danim takže predmanželksá zmluv ana Slovensku neexistuje a rozdelit BSM bez troch základných podmienok jednoducho nejde.
Čo sa týka vzdelaných žien a čo ostanú doma, moja kamarátka je lekárka psychiatrička, 15 rokov bola doma s deťmi , normálne sa zaradila , otvorila si ambulanciu . Ako povedala deti sú len raz malé , manžel jej super zarábal . Druhá je uznávaná fyzioterapeutka, doma 14 rokov, dnes propaguje chodzu o paliciach , robí kurzy , počas toho čo bola doma urobila si chiropraktika. Jednoducho pre nich ( manžela a ju sú prioritou deti ) a nie prispievanie do rodinného rozpočtu a makanie na smenách alebo výkon v štátnej správe .
Každá z nás má priority niekde inde , ak ho má žena v deťoch a pokojnej domácnosti tak to treba nechať a nenavážať sodo takýchto žien , lebo druhú stranu je s prepáčenín do toho hovno .
@janickacrazy dobre že si pripomenula 🙂. Kamarátka , ing. zootechnička, zostala doma , chová kozy, zajace,ovce pestuje zaleninu a ovocie pre potrebu rodiny. Počet detí 6. Ona je spokojná , manžel je spokojný , na nikoho nenaťahujú ruky o dávky ale furt tu budú ženy ktoré budú mekotať o hnidách a vyciciavaní muža. Však nech si ony makajú do zodretia tela aj duše, nikto im to neberie a ani nezávidí , ani tie vredy ani tie infarkty , ale nech sa nechajú ostatné čo toto nezdieĺaju napokoji.
Prilejem trosku oleja do ohna. Od roku 2013 som VKUSE na RD...mame 4 deti. Muz ma utvrdzoval v myslienke,ze dieta ma byt s matkou do tych troch rokov a zial,mohla som si dovolit ostat doma. Ked malo tretie dieta ani nie dva roky,volal mi sam riaditel skoly,ze ma hned berie do prace. Odmietla som. Do jasli by som ju nedala. Keby mala skolkarsky vek,nevahala by som. Neviem,co sa mi pritrafi po skonceni RD. Mojej mame pride myslienka tak dlhej pracovnej necinnosti absurdna,lebo ona pracovala od skoncenia skoly a tahala aj v dochodku. Mama vyriekla prognozu,ze kto ma este kedy zamestna s tolkymi detmi,len jediny raz a uz sa neopakuje. Neviem si predstavit ist ucit male deti,ked som posledny cas stravila s detmi. Neviem,ci chcem ist ucit. Pre mamu je to tiez nepochopitelne. Ze co vlastne chcem robit? Predavat do Jysku....s cervenym diplomom..ktory mi je na ... Necitim sa vobec ako zlatokopka...nemam pocit,ze vyciciavam muza (jemu aj vyhovuje tento stav). Doma bezne robim veci,o ktorych sa lenivym hnidam a zlatokopkam ani nesniva. Pre istotu. 😏
@danim existovať môže ale je neplatná a to ti hovorím ako právnik . Je o zdrap papiera. No a čo sa týka BSM ten kto podniká nedáva návrh na súd o zrušenie BSM , musí dať manželka a zas taká hlúpa hádam nebude. A keby aj bola po rozdelení BSM sa musí majetok vyporiadať , zvačša na polovicu .
opravujem ten horný príspevok , nie po rozdelení BSM ale zrušení BSM.
@21oktober keď to BSM zrušia hneď v čase svadby, tak sa stopne akýkoľvek nárok “spolocne”. A netreba deliť nič. V takom prípade je to tak, však? Ta predmanželská zmluva to som nevedela.. to som od tej zeny počula ako vravela, že pred svadbou podpísala... mne je to tak jedno. My s manželom take veci neriešime...asi sme staromódni ;)
V predmanželskej je zväčša spôsob nadobúdanie nehnuteľnosti, delenie príjmov atd. V CZ to existuje u nás nie.
Je divne konstatovat, ze zeny ktore su dlhodobo doma sa tak s manzelom rozhodli preto lebo deti a rodina su im prioritou.
Ja cely zivot pracujem (na rodicovskej 15 mesiacov) a mozem vsetkych uistit ze pre mna a mojho muza je nase dieta a rodina prioritou.
Ale pravdepodobne mam na viac. A zvladam plne sa venovat dietatu, rodine, domacnosti a sebe a mojej praci bez toho aby som sa zasila a trcala non stop doma.
Cize mozem prehlasit ze som zienka domaca a zienka pracujuca a zvladam oboje. Ani som si nemusela vyberat co chcem byt, som oboje...
@number19 presne takto by som to sformulovala aj ja. Proste mi nestaci byt “iba mama” Dostala som super pracovnu ponuku, a tak isla dcerka do jasliciek ako 15 mesacna a v starej praci som dala vypoved. Domace prace mame s muzom rozdelene a ja mam teraz ovela viac energie a chuti sa venovat malej aktivne a aj sa tesime na vikendy, ked sme vsetci spolu a vymyslime si nejaky program. Z mojho pohladu je hlupost aby zena stratila samu seba a venovala sa nonstop iba detom, lebo ked vyrastu zrazu je zena uplne mimo a kvazi nepotrebna. Aj po porode som stale zena, matka, manzelka, stale chcem cestovat, pracovat a venovat sa aj sebe.
@number19 presne si to vystihla....pri obidvoch deťoch som išla do práce skôr (starší mal rok aj 11 mesiacov, mladší iba 13 mesiacov)...chýbalo mi to, bola som unavená, depresívna...a nechcelo sa mi míňať úspory, keď môžem mať plný plat...a to manžel je vyťažený, takže domácnosť aj deti sú väčšinou na mne, i keď snaží sa aj on, koľko môže a stíha. Všetko sa dá skĺbiť, ja mám tú výhodu, že mám super prac.dobu a viac dovolenky ako býva bežné.
Moja sestra pracovala už 2 mesiace po pôrode, no ona má riadiacu funkciu, takže "musela".
@zuzanockamt ale veď to je fajn, keď to teba doma nebavilo, tak treba zvolit prácu.Len prečo sa potom pozerá cez prsty na ženy, ktoré to baví a radi sa starajú či vedia si rodičovskú užiť? A teda u teba bol asi aj iný dôvod, keď si napísala, že si musela siahnuť na úspory.
@luccija kde som napísala, že som siahla na úspory?

@bona_dea ja nehovorim predsa o 3 r materskej pri dieťati. Ale pri niekoľkoročnej nezamestnanosti s tým, že sa pracovať ani nechystajú, lebo “nemusia” = zivi ich muž. O tomto hovorim.