Bohaté mladé rodiny
Prepáčte za moju úvahu, v posledných rokoch si všímam zaujímavú vec, ktorá mi nejde do hlavy a to sú mladé bohaté rodiny, ktoré žijú v bungalovoch, na dvore dve SUV s nosičom na bycikle, potomok nalozeny v kočíku Stokke, doma všetky možné elektrospotrebice a roboty na uľahčenie života, v garáži elektobicykle, dovolenky z zahraničí, lyžovačky v Alpách, na nohe Vansy..na dvore krytý bazén...nechápem ako sa dopracovať k tomuto slovenskému štandardu..môj príspevok neprameni zo závisti, len uvažujem kde my s mužom robíme chyby.
@luccija nepochopila si ... v tom čase nie ... ak by som ostala doma dlho, t.j. do 3 rokov, tak by k tomu určite došlo
Nechapem preco si niekto mysli, ze zeny idu pracovat len preto lebo su na to financne odkazane. Su aj zeny ktore su dobrymi matkami, manzelkami (financne zabezpecene - nie len cez muza) a napriek tomu chcu pracovat. Jednoducho su si vedome vlastnej existencie ako takej a nie len existencie cez deti.
Deti sa daju vychovat aj tak, ze zena a muz si zachova vlastnu identitu (o ktoru sa s detmi podeli, ale rozhodne ju absolutne nezahodi len v prospech deti, ktore raz odrastu).
A myslim si, ze ja ako pracujuca matko som dobrym prikladom mojej dcere do buducna. Moze byt cez nas financne zabezpecena, ale ja ju ucim byt aj finance nezavislou. A hlavne mat cez svoju pracu kusok seba, ktory sa zachova aj ked jej deti odrastu.
Sú ženy ktoré sú odkázané pracovať , lebo by neprežili, potom sú ženy ktoré hoci sú manželkami by počas manželstva museli siahnuť na úspory , hoci majú manžela ( pre mňa nepochopiteľne ale nemusím chápať všetko ) a teda radšej idú do práce, sú ženy ktoré to jednoducho doma nebaví tak idú do práce , potom sú ženy ktoré majú možnosť voľby, niektoré sa rozhodnú pracovať a niektoré byť doma ( po dohode s manželom ). Tie čo ostanú doma nie sú žiadny hnidy ani zlatokopky ani vycicavačky. To ja by som mohla tiež napísať o ženách ktoré robia iba do 14 hodiny že sú proste lenivé , keď ja pracujem viac ako 8 hodín denne a zarobím 4-5 násobok viac . Osobne o štátnej sfére nemám vysokú mienku čo sa týka produktivity práce ( vynímam z toho učiteľky ) Mnohé ženy ktoré zostanú doma nestrácajú žiadnu identitu , len ju transformujú dočasne do inej podoby a sú spokojné . Nechápem čo vám to kole oči , veď ich neživíte , drvivá väčšina z nich si prispieva na dobrovoľne poistenie , tak čo ? Chodia k vám na nedeľný obed ? Ich deti kradnú desiate tým vašim v škole ? A možno ani nepotrebujú pracovať, majú akcie, dividendy , podiely na zisku , prenajímajú nehnuteľnosti . Nie je naozaj obdivuhodné sa dorobiť ako také hoviadko , je to skôr poľutovaniahodné. A nech si každý buduje a spravuje svoju identitu ako chce, druhých je do toho nič.
Je zaujimave sledovat, kam sa tato debata posunula. Zaroven je velmi smutne sledovat, ako ludom a konkretne matkam chyba tolerancia a teda vyhliadky do buducnosti v tomto smere nie su prave ruzove.
@21oktober ak si narážala s úsporami na môj príspevok, tak si mimo 🙂 a presne, nemusíš všetko chápať a podľa tej reakcie ani nechápeš 🙂👍
@zuzanockamt nie som mimo , presne to vyznelo z tvojich príspevkov , ale naozaj nechápem a nechcem chápať a ani sa o tom s tebou nemienim baviť.
@21oktober chvalabohu 🙂 a mimo teda si, ani netušíš ako
@0silvia0 Tvoju matku neviem posudit. Ak chodila zfrustrovana do a z prace a patricne to demonstrovala pred vami, tak sa tvojim sestram necudujem.
Ja mam svoju pracu rada. Pocas home office pri video konferenciach sa vzdy mala presmykla ku mne do pracovne a sledovala...zopar krat sa aj pobavila s kolegami...🙂
Ale uvidime co buducnost prinesie...nikto nema zianu istotu, v nicom.
@number19 ano, toco pises v tvojich prispevkoch ma svoju logiku, no stale mam k tomu to iste: no a co. Nedokazete dievcata pochopit, ze su zeny, ktore maju moznost volby a zvolia si byt docasne alebo aj natrvalo predovsetkym matkami? Tu ich zacali niektore nazyvat lenivymi. To je hlupost. Urcite aj take su, rovnako ako aj lenivych zamestnancov je na kvanta. Nestrkajte celu skupinu hned do jedneho vreca.
Povedzme, ze tie zeny maju ine ambicie, ak ta uraza hovorit o prioritach. Proste su zeny, pre ktore je byt matkou absolutne poslanie a nemaju pocit, ze prisli o identitu alebo si popri tej starostlivosti o deti vytvaraju inu (ved to neznamena, ze nerobia nic ine, poznate asi slovo zaujmy/hobby). Dokonca mozu byt aj prospesna vramci svojej komunity (napr krestanskej). A niektore svoju identitu naozaj stratia a zaziju narocne chvile pri “vylietavani deti z hniezda”. Ale stale ich nemam za co odsudzovat ci povazovat ich za podradnejsie. Proste netreba sa natahovat co je viac, lebo vsetko je relativne a nic nieje ciernobiele.
Tak teda mozeme to tu opisovat akokolvek vzletne, a div nie basnicky, ako su zeny doma vlastne lepsie ako ine, lebo sa venuju detom a su “matkami na plny uvazok”. No omfg.
Za mna uplne kratko a jednoducho.
Urcite som sa nenarodila na to, a ani som nedrela v jednej ani druhej skole ako krava, aby som zostala sediet doma na prdeli a nechala sa zivit muzom, aj ked by asi neprotestoval. Lebo mam na viac ako na varenie jedal muzovi, lebo “mu odomna velmi chuti”, malovanie si (wtf?), citkanie si, a podobne. To vsetko viem a stiham bez problemov popri praci. A nie, niesom zdreta, ani uponahlana. A necitim sa ani ako chudera, lebo chcem, aby po mne nieco zostalo, nieco, o co som sa zasluzila. Hrooozne by ma zaujimalo, kto su tie lekarky a pravnicky, co sa rozhodli byt zenami v domacnosti 😅😅😅😂 Najma tie lekarky 😂😂😂
Lebo chcem, aby malo moje dieta dobry priklad. Aby videlo, ze na mamu sa da spolahnut. Ze sa vie zariadit, aj keby cokolvek a nemusi sa pekne usmievkat, aby dostala tatinkovu kartu od uctu. Lebo viem, ze zivot a stastie su vrtkave a nemat vlastne peniaze v pripade, ze mojmu muzovi zo dna na den prepne a najde mladsiu… Lebo dnes ma zena milion moznosti. Lebo zeny pred nami za toto kruto bojovali. Aby sme my mohli. Mohli volit. Mohli pracovat, mohli ordinovat, mohli ucit, mohli riadit. To, co kedysi mohli iba muzi.
@drahomirrra úžasne napísané 👍👍👍
@sara005 Ja zeny cisto len v domacnosti akceptujem. Sice ich nechapem, ale akceptujem.
Nechapem ich, lebo mam iny zivotny postoj.
Len som chcela poukazat na to, ze tym ze pracujem som svoju dceru ako moju zivotnu prioritu nijak neodlozila (v porovnani so zenami nepracujucimi, ktore udajne nepracuju lebo pre nich su priorita deti a rodina).
Ja mam tiez prioritu moju dceru a rodinu a popri tom aj moju pracu. A akokolvek si to ktokolvek zariadi da sa to zvladnut, len sa asi musi aj trosku chciet.
@number19 ja netvdim, ze sa to neda a ani tym nechcem urazat zeny, pre ktore je dolezita aj kariera. To vobec. Len proste tu bolo opakovane pisane o oenivych hnidach. Rovnako si nemyslim, ze vsetky zeny v domacnosti musia zmurkat na manzela, aby im dal kreditku. Raz sa nejako rozhodli, netreba im ten druhy prijem a zena ani nema az take pracovne ambicie (tykajuce sa platenej prace upozornujem, nie celkovo) a tak tie peniaze aspon z casti ptria aj jej. Ano, ja som v starsich pridpevkoch tiez pisala o tom ako sa zenam v 20. stor podarilo presadit a ano, za to bojovali, ale uvedom si, ze nie vsetky. Nie kazda to tak chce a citi, prip nazor zmeni z nejakeho dovodu. Proste nemusis taku zenu ani chapat, ked ti je na mile vzdialena, no nazyvat ju lenivou zlatokopkou automaticky (co tu opakovane bolo pisane) je trosku cez.
@drahomirrra to by si sa divila. Ja som lekarka a viem o takych spoluziackach a to si nevediem ziadne statistiky ani nerobim prieskum, kto sa kde a ako uchytil ci neuchytil. Tie zeny mozno aj planovali byt v buducnosti hlavne matkami (neviem ci navzdy, mozno len na dlhsiu dobu), no su zaroven aj vcelku sikovne a inteligentne a zvladli vystudovat aj narocnejsiu skolu. Mozno to bola ich ambicia, ze si dokazali, ze na to maju a zivot sa potom uz vyvinie inak. Ale ja im do hlav nevidim a nepytam sa na to, je to ich osobny postoj. Poviem ti, ze robit v slovenskom zdravotnictve nieje nic moc aj ked dovody na studium boli vzletne. Cize niektore sa mozno aj vcelku jednoducho rozhodnu. Alebo idu radsej fo zahranicia, to uz je na inu debatu 😉
@sara005 podla mna nemusia byt uplne lenive ani zlatokopky, len neambiciozne a nepragmaticke. Potom tu denne je niekolko prispevkov, ako by aj zena chcela odist od muza, ale nema kam a nevedela by sa uzivit atd 🤷🏼♀️ Ja svojho muza lubim aj mame pekny vztah a nemame ziaden problem, ale aj tak myslim nato, ze ked jedneho dna budem chciet odist, tak mozem alebo ak odide on, tak dokazem uzivit seba aj svoje dieta a nemusim nikoho o nic prosikat ani sa stahovat k rodicom. Toto je to, co chcem, aby videla moja dcera, ze nikdy nemusi “drzat hubu a krok” a byt napriklad v nefungujucom vztahu alebo nebodaj vo vztahu, kde jej bude ublizovane.
@natalala podla mna kopa zien nedokaze od muza odist aj ked pracuju. Zasa nie kazda zena ma tisicove platy, ze hej. Plus na trhu prace su neatraktivnejsie, ked maju deti, ktore su aj chore a berie ocr a pod. Ako ja netvrdim, ze to nejde a obdivujě kazdu zenu, co to dava sama, ale tie co vyplakavaju urcite niesu len zeny co ostali v domacnosti.
Bola by som zvedavá na autorku, či už zistila z 13 tich strán, že kde robí chybu s mužom. 🤯 A predpokladám, že ona pracuje. 🙂
@number19 nemyslela som, ze ty si to pisala. To iba vseobecne spominam, ze tu do takych zien bolo dost navazane. Pozri, ja patrim k tym, ktore maju pred navratom do prace respekt z viacerych dovodov, zladit pracu aj s nocnymi sluzbami a detmi nieje uplne easy, viacere kamosky su dost vyflusnute pri malych detoch aj pri praci bez 24h sluzieb, ale samozrejme sa to da. Netvrdim ze nie. Ja som clovek pohodlny, no zaroven sa citim doma menejcenne, aj ked sa staram o deti a nesedim na zadku cely den s nimi, potrebujem ocenenie resp pocit uzitocnosti aj mimo rodinneho kruhu. Ale proste snazim sa vnimat veci pestro a mam aj tendenciu zastat sa tych, co su nepravom zhadzovani. A v tejto diskusii zeny v domacnosti zhadzovane su a nemyslim tym konkretne tebou.
@0silvia0 ach 🤦🏼♀️ Ja sudim podla seba. Nikde nepisem, ze v nefunkcnych vztahoch su iba nepracujuce zeny, alebo ze vsetky pracujuce maju funkcny vztah. Chodila som do skoly preto, aby som mala pracu, kt ma uzivi a rovnako si spravim tolko deti kolko som schopna uzivit aj keby sa cokolvek stalo. Ale urcite ma skor moznost z takeho vztahu odost zena, kt pracuje alebo mozno momentalne nepracuje lebo je na RD alebo materskej, ale ma pracovne skusenosti. Ja by som nikdy v zivote nepristupila nato byt iba doma napriklad uz od skoly. Nemusela by som pracovat vobec, kedze muz by nas uplne v pohode uzivil, aj mi to navrhol, ze mam na vyber a nech sa rozhodnem. Na druhej strane my aj povie, ze je na mna pysny, ze zvladam malu a som aj uspesna v praci a zamestnali ma aj napriek tomu, ze mam 1,5 rocne dieta a aj ja som na seba pysna. Ale suhlasim s tym, ze kazdy chce od zivota nieco ine a je uplne ok byt v praci aj doma. Ja som sa skor stretla s odsudzovani zien kt su doma kratsie nez 3 roky.
@drahomirrra tak to by si sa divila , ja som právnička + ešte niečo navyše , mám 5 detí a pracujem . Mnoho mojich spolužiačok nepracuje , venuje sa deťom hoci majú advokátske skúšky , ale ako vravia všetko má svoj čas a teraz sú u nich na prvom mieste deti a fungovanie rodiny. Advokátsku kanceláriu si môžu otvoriť kedykoľvek . Ani jedna z nich nemá vypnutý mozog, naďalej sa vzdelávajú , čítajú rozsudky , občas ma na pojednávaní zastúpia ak mám kolíziu pojednávaní ja alebo manžel. Koncipientov na pojednávania neposielam , je to proti mojim zásadám.
A tá lekárka psychiatrička , 4 deti , 14 rokov doma je J.M z Trenčína, ak si už chcela vidiet kde sú tie lekárky . Otvorená ambulanica , pracuje .
@sara005 Z tvojich príspevkov cítiť empatiu. A práve empatia ľuďom často chýba. Toto nie len o ženách, ktoré nepracujú. Toto nie je len o tomto príspevku tu na MK. Proste štíhle verzus tučné ženy, krásne verzus špatné, skupina biomatiek, VŠ ženy verzus maturita a tak ďalej ... Otras! Porovnávanie a dokazovanie si, že kto je lepší.
Toto sa dá vnímať a cítiť všade v spoločnosti. ČESŤ výnimkám, ktoré sa starajú o seba a nie o suseda !!!
@sara005 Mame rozhodne iny okruh znamych, lebo co ja mam okolo seba baby lekarky, tak prevazna vacsina je toho nazoru, ze naspat do prace, vnimaju to ako poslanie a zivotnu reholu. Zrovna teraz jedna ide od 2r dietata, nakolko potrebuje makat na atestacii a druha ma 10 mesacne a uz vypomaha na ambulancii a v ramci operacnej pohotovosti na oddeleni v nemocke. A veru sa im necudujem, medicina je jedna z najtazsich skol vobec, a teda taky cenny diplom mat doma v sufliku… To by som nedala. Ale ved proti gustu…

@zuzanockamt ...a nechcelo sa mi míňať úspory, keď môžem mať plný plat...