Bohaté mladé rodiny
Prepáčte za moju úvahu, v posledných rokoch si všímam zaujímavú vec, ktorá mi nejde do hlavy a to sú mladé bohaté rodiny, ktoré žijú v bungalovoch, na dvore dve SUV s nosičom na bycikle, potomok nalozeny v kočíku Stokke, doma všetky možné elektrospotrebice a roboty na uľahčenie života, v garáži elektobicykle, dovolenky z zahraničí, lyžovačky v Alpách, na nohe Vansy..na dvore krytý bazén...nechápem ako sa dopracovať k tomuto slovenskému štandardu..môj príspevok neprameni zo závisti, len uvažujem kde my s mužom robíme chyby.
No my teda nie sme bohatá rodina, máme obyčajný bratislavský 4-izbak, v pohode hypotéku, za hypo a réžiu platíme menej ako naši známi v prenajatých dvojizbakoch. Takže nič svetoborné, na dovolenky nechodíme žiadne, auto nemáme, ale nebol by problém zohnať za 3000 ojazdené. Problém je životne prostredie a to, ze nie som ochotná prispievať k zatrateniu nášho životného prostredia. Takže ak by sme v budúcnosti mali auto, tak žiadne SUVcko ale Tesla alebo Solarmobil. No a tiež máme roboty od výmyslu sveta. Mám doma robota na všetko a neviem odkiaľ ľudia berú to, že je to drahé :D veď každého z týchto domácich robotických sluhov kúpiš za 200€ a to bežne zarábajúci ľudia nemajú problém dať z jednej výplaty, ani na to netreba šetriť neviem ako dlho. A keby aj bolo- všetci sa pýtajú čo na narodeniny, Vianoce... Tak snáď keď sa zloží celá rodina tak jednu roombu či braavu/scoobu, hobota/mamibota/Teslu nie je problém kúpiť. Ešte by to chcelo robota čo odnáša taniere a šálky do umývačky a sám od seba vyutiera stôl a postielie posteľ a bolo by to dokonalé.
No my sme mlada rodina, a my takto nejak. Pred 6 rokmi sme v BA kupili byt za 98 000. Tento rok sme ho predali za 178 000. S muzom sme pracovali obaja. Taky standard v ba je podla mna pre ludi aj so skusenostami okolo 1900- 2600e. Dvaja sme toho dost usetrili. Teraz sme kupili dom, hypo neberieme velku, lebo mame cash. Na auta nemame hypo, lebo tie sme davali na americku hypoteku ci ako sa vola na byvanie a tak nejako sme ju predajom vyplatili aj s autami. Nieco sme nasetrili. Takze da sa. My sme mali stastie s bytom, to nam ze mega pomohlo.
V okoli mam viac takych prikladov.
Dve podedili po babke lukrativny staromestsky byt, alebo pozemok.
Zopar ma mega vysoke uvery, ale maju za sebou rodicov uspesnych podnikatelov.
Dve rodiny ziju naozaj lukrativne, lebo v spravnom case kupili byt a minuly rok ich predali s poriadnym ziskom. Postavili domy. A ostali im uz len rozumne hypoteky.
Take, ze ziju v krasnom dome,lebo makali 10 rokov v cudzine a postavili si za uspory dom, to nepoznam. Skor poznam len takych, co su aj sikovni, aj sa spravne rozhodli v spravnom case, aj maju za sebou bohatych rodicov a maju navyse aj kusok stastia. Nikto z nich nejako mega nemakal, zeby za tym boli zodrete ruky, vsetko su to bezni mladi pracujuci ludia, co mali spravne rozhodnutia alebo stastie.
My sme napriklad zavahali s jednou investiciou, a dnes sme mohli byt tam, kde nasi kamarati,s cistym ziskom okolo 150- 200 tisic eur za menej ako 5 rokov. Ale zavahali sme, nas kamos vtedy nie, a uz nema hypoteku 😂 nam ostane este na dalsich 25 rokov 🥴
Dá sa to... Nie je to ľahká cesta, zvlášť ak je rodina dôležitejšia ako kariéra a neodkladate ju do 35ky. Bez finančnej injekcie od rodičov o to zložitejšie.
My sme teda ten "perílepok" bungalov s manželom spoločnými silami dolepili (v prenajatom 1i sme nemohli s rodinou bývať naveky), aj autá sme si nové časom poriešili... Vlastným úsilím, disciplínou a najmä drinou. Ale treba mať na zreteli, že ani nie je dôležité kde bývame, ale s kým.
@queen_mary "Taky standard v ba je podla mna pre ludi aj so skusenostami okolo 1900- 2600e"
Ja ked toto citam, a ze to tu nie je jediny prispevok v podobnom duchu, si fakt myslim, ze zijem v nejakej inej Bratislave 🤷♀️.
@queen_mary lenže za 6 rokov išiel poriadne hore nielen ten byt, ktorý ste predali, ale aj ten dom, ktorý ste kúpili. Možno aj o tých 80 tis. zisku z bytu.
Tak sú určite ľudia, ktorí žijú na extra dlhu, ale sú ľudia, ktorí si to odmakali 😇 venovali energiu rozvoju pracovných schopnosti, nezabíjali čas na pivku a večer pri TV a dostali sa v mladom veku k skvelým príjmom 😇
@bona_dea ja súhlasím s @queen_mary - je to štandard a vysvetlím ti aj prečo. ... presne pre typy ľudí, ako si ty, je na Slovensku v poriadku žiť z minimálky a keď si niekto vie nájsť job v ktorom ocenia tvoje kvality a tie si aj nechá adekvátne zaplatit, tak potom je čudné, že 1900 je štandard... ak to delíme medzi dvoch tak je to 950 zárobok jedného. nič čudné. normálny mesačný príjem ktorý je už aspoň na akej takej úrovni. 🙂
pre mňa je štandard omnoho vyššia suma. ale to zasa nechcem už rozoberať, len poukazujem, že každý to má inak. žila som aj z 400 eur mesačne. aj z 900... tie časy neboli šťastné, lebo podvedome Ti to ide na duševné zdravie, keď zaspávaš s tým, že už vieš, že Ti na konci mesiaca nevyjdu peniaze... toto už nikdy zažiť nechcem. preto som aj na koníkovi len 1x týždenne a nemám čas na nič 😀 (Teda, rodina sa neráta...rodina je na prvom mieste 🙂 na tú čas mám.... ) ale stojí to za to.
@petulda333 tak nie každý môže podnikať alebo teda robiť sám na seba ako tvoj muž. A v dnešnej dobe má mnoho ľudí vyštudovanú VŠ a keďže pracovných miest na pozíciu s VŠ je menej ako vysokoškolákov, často pracujú na úplne iných pozíciách, ktoré si ju ani nevyžadujú a teda aj za nižší plat. Mimo realitu sú tí, ktorí si myslia, že ľudia na Slovensku zarábajú väčšinou priemernú mzdu, realita je taká, že väčšina zarába hlboko pod priemer a nemôže si dovoliť kúpiť pozemok a postaviť na ňom dom plus všetky tie ostatné materiálne veci, čo prispievateľka uviedla. Ja s mužom pracujeme v štátnej správe - 12ky, nočné, sviatky, zarábame priemer a nemôžeme si dovoliť pozemok a dom, po ktorom túžime, pričom deti nemáme a taktiež nemíňame na zbytočnosti. A niekto vyššie tu napísal, že keď je niekto lenivý, tak jasné, že nemá 🤷 jednoducho človek mimo realitu
To, čo tu opisuješ pod prívlastkom "bohaté mladé rodiny", je (alebo mal by byť) normálny európsky štandard priemernej rodiny. A ďalšia vec - ako si prišla na to, že rodiny žijúce v bungalove s dvoma suv a bazénom sú na tom finančne lepšie, než rodiny žijúce v byte? Predáš byt v BA - a svojpomocne postavíš bungalov mimo BA. Auto kúpiš 2-3 ročné ojazdené napríklad zo zahraničia. Na dovolenku môžeš ísť letecky a častokrát v správnej chvíli kúpená letenka Ťa vyjde lacnejšie, než phm do auta na cestu na prázdniny k babke. Skutočne bohatí ľudia neukazujú svetu svoje peniaze, nemajú potrebu sa chvastať a nevešajú na sociálne siete fotky svojich desiatok nehnuteľností ani fotky z dovolenky v Bahraine.
@lilope moj muz nepodnika. Je zivnostnik a to co mnohi robia cez firmu, robi on sam na seba. Mne pride az smiesne ked citam o priemernom plate na slovensku. Jasne, vela ludi je pod priemerom, ale pride mi aj divne co tu mnohe pisu. Bud ziju len na dlhy, alebo na ukor rodiny alebo podedili. Fakt si myslite, ze neexistuju ludia sikovny, kt si vedia zarobit, nasetrit a nezit s dlhmi? Omyl, su take rodiny. My mame len hypo, aj to nie vysoku. Platime dokopy o trochu menej, nez ked sme boli v byte. Nemyslim, ze by sme boli extra bohata rodina, skor priemer. Ano, mame novy dom, 2 starsie auta a v obchode sa nebojim, ze nebudem mat dost na ucte, ale nic extra nemame.
@mironka tak pani mohla tiež študovať ekonomickú , robiť v banke naberať prax a prerábať dom no. 😒 Toto ako nepochopím. Chlap , keď ma viac v hlave, nebude predsa robiť za 400€ no. Závisť no
Zle som sa narodila.
Baby , ktoré máte všetko a nechápete, že ten kto nemá , nie je lenivý.
Uvedomujete si, že.nie všetci môžu byť podnikateľmi a robiť len na seba?
Že musia tu byť aj také zamestnania ako sú upratovačky, predavačky, pomocné sily?
Bez nich by ste z tých peňazí vy nič nemali.
Nerobiť za minimálnu mzdu?
To vážne?
Veď nech podnikateľ zvýši mzdu svojim zamestnancom a hádajte čo sa stane?
Zrazu to, čo nemáte problém si kúpiť z jednej výplaty (dať len tak dvesto eur na elektrospotrebič z jednej mesačnej výplaty je predsa normálne, ako tu už bolo spomínané, fakt asi žijem v inom svete 🙄🥴) veci a potraviny, by asi problémom začal byť.
Vždy vždy musia byť rôzne triedy, nízka , stredná a aj vysoká.
Problém nastáva , keď jedna nechápe druhú stranu a prípadne si robí výsmech z tej druhej , že buď nie je šťastná (sčasti rozumiem, lebo úspech vo väčšine niečo stojí, už tu bolo spomenuté vyhorenie) alebo je lenivá, lebo nezarobí viac ako je minimálka.
Mimochodom občas odporúčam pozrieť aj inzeráty, lebo nájom aj v menších mestách sa približuje nenormálnym sumam. Čiže toto nie je smerodajné, že.zarobis menej ale aj náklady sú nižšie v menších mestách.
@queen_mary ten plat myslíš pre jedneho ci pre dvoch? V hrubom? V cistom?
@zooeynka
Super vediet 🙂 zial, nie kazdy vystudoval VŠ, ktoru by v tychto firmach potrebovali. Ja som sa napr. Do IBM hlasila a ani ma nepozvali na pohovor. Pritom nie som vobec blba, len nemam asi skusenosti, neviem. Je pravdou, ze patrim medzi tych, co si vybrali na figu odbor. Ale snazim sa na tom pracovat a menim VŠ a nefňukám.
@owecka s ekonomiou sa dostanes do spomenutych firiem. Ale ano, treba aj stastie, skusenosti(alebo zacat na najnizsich poziciach) a vypracovat sa. Osobne tam nepracujem, ale co sledujem okolie, toto su firmy kde sa ludia nestazuju na platy. A detto volkswagen. Nie pri pase, ale dostat sa do administrativy, manazmentu a plat je aj na BA slusny.
@liljana blbost. Sme presne taka mlada rodina ako spomenute v nadpise. Pomohli nam rodicia z oboch stran tak tretinou, zvysok su dobre investovane peniaze otocene v nehnutelnostiach. Na zaciatku su 2ja ambiciozni ludia, co nekupuju luis vuitton aj ked im to vyplata dovoli. Nemame ani leasingy ani hypoteku. Je to o stasti, vyuziti prilezitosti a nasledne o velkej pokore.
@zooeynka jasne, chapem. Ja mam vystudovane pravo. V zivote by som do toho uz nesla. Neviem sa s tym uplatnit. Zijem 60 km od BA ale mam pocit, ze nas je na kilometer aj 100. Cistu mzdu som mala 630 e a sikana a mobbing na pracovisku, nakolko si vzdy mohli vyberat. Takze zbytocne studium a teraz makam na dalsom. Samozrejme uz som vyberala dokladnejsie, ale popri rodine...mala mala 4 mesiace a ja isla do skoly. Verim,ze sa mi to vrati...
@zooeynka hlavne je presne mat ciel, vediet sa predat a stanovit si priority...uz som za tie roky poucena a v zivote nechcem robit takeho poskoka ako som robila. Tak makam na sebe 🙂 ale stretla som sa aj s mamickami na rd kt. Zavideli, ze sa mi starali rodicia/svokra/ skolka o dieta...ale to je to, niekto sedi na zadku 6 rokova stazuje sa a niekto pracuje a maka a odopiera si..
@oli18 vies co ani nie. Lebo sme menili lokalitu, odisli sme z ba. Ale je oravda, ze len za posledne 2 mesiacr vzrastla cena kupeneho domu o 20 000 - kvoli cenam materialov. Kupili sme sa 177 a teraz sa predava za 196
@owecka tieto firmy ale uz pomaly na SVk skoncia a ked sa vsetci zamestnani v tych firmach, vysypu na pracovny trh, tak nas v tomto odbore necaka velmi svetla buducnost..ja uz teraz rozmyslam na rekvalifikovani sa, bojim sa, ze skoncim ako predavacka (bez urazky voci povolaniu), lebo uz nebude kde zamestnat tolko ludi z korporatov. Dnes mozno maju ti ludia hojno, ale o 10 rokov mozu mat ho*no a na krku vysoky uver.
ako nechapem, preco je to potrebne to tu roozoberat. mnohi muzi z tych rodin robia v zahranici aby si nieco take ako opisujes mohli dovolit. aj tak maju vsetko na hypo, ktoru musia splacat. niekto sa na to dal a niekto nie. vobec by som nepovedala, ze by to kazdy jeden z nich proste zdedil
Teraz pozerám inzerát, práca v pandore ako predavačka, podmienky skúsenosti, pekný vzhľad, príjemné vystupovanie. Na dohodu plat 3,83 v hrubom. Veď to je výsmech fakt. Práve toto teraz koronakriza spôsobí, na jednej strane niekto kto zarába 2000 alebo 3000, na druhej strane ľudia za minimálku čo už kvôli zdrazovaniu nebudú mať ani na drahé jedlo alebo ani šikovnejší chlap si pri cene materiálov nepostaví vlastný domček ani za 20 rokov. Stredná vrstva pomaly úplne mizne a máme tu bud takých co nevedia čo s peniazmi alebo ľudí čo nemajú ani na jedlo hoci pracujú

Šťastie, práca v žiadanom a dobre platenom odbore.. komunikatívnosť, snaha a pevná vola, práca v noci, cez vikendy… neustále.. dobrý čuch na zaujímavé investície a následne výhodné predaje..ono sa to potom už nabaľuje.