Bohaté mladé rodiny
Prepáčte za moju úvahu, v posledných rokoch si všímam zaujímavú vec, ktorá mi nejde do hlavy a to sú mladé bohaté rodiny, ktoré žijú v bungalovoch, na dvore dve SUV s nosičom na bycikle, potomok nalozeny v kočíku Stokke, doma všetky možné elektrospotrebice a roboty na uľahčenie života, v garáži elektobicykle, dovolenky z zahraničí, lyžovačky v Alpách, na nohe Vansy..na dvore krytý bazén...nechápem ako sa dopracovať k tomuto slovenskému štandardu..môj príspevok neprameni zo závisti, len uvažujem kde my s mužom robíme chyby.
@banderaska29 s tým súhlasím, no žiaľ sa tu vytvorili dva tábory a sama viem, koľko mám odrobené, VŠ som nemala za účasť ako niektoré, čo študovali v Sládkovičove a pod.
@zuzanockamt tak tak... alebo sv. Alzbeta Bratislava 😀
je potrebné naraziť na správne miesto, kde Ťa ocenia. kde sa neuskromníš a vieš si vypýtať za svoj odbor, znalosti a roky štúdia. toto je problém mnohých mudrych a vzdelaných ľudí, a potom aj lokalita, kde žijú. V takom Lučenci ti samozrejme nezaplatia toľko ako v Bratislave. ale na Slovensku to je celkovo nešťastné... ľudia pracujú za minimálku a uspokoja sa.
To iba ja si pripájam divná , keď poviem, že super , keď sa darí napr. šikovným ľuďom. Že je super, keď doprajú deťom a užívajú si život ?
@banderaska29 tak ale asi podnajom v lucenci nestoji min.400/mes.ako v BA.
@banderaska29 keď si v štátnom ako napr. ja, tak ideš podľa tabuľky
Ono je to možno aj veľa o šťastí alebo zhode náhod. Podľa mňa ani nejde o to mať všetko, nabrať hypo a potom drieť celý život aby sa to splatilo. Aj keď v mojom okolí poznám málo ľudí ktorý si zobrali takú hypo že nezvládajú splácať. My sme nap. kúpili byt, predali ho za skoro dvojnásobok keďže ceny stúpli ale zároveň ešte vystihli keď pozemky boli lacné. Plus sme sa riadne nadreli na stavbe domu a všetko robili svojpomocne. Lenže to už nikto nevidí. Len to že máme dom v super štvrti. My zas nemáme nadštandardné príjmy, sme obaja VS vzdelaní, no možno nejakí šofér zarobí viac. Pre mňa je však dolezite že ak sa ráno zobudím a zistím že mi ochorelo dieťa, tak nemusím sa naháňať a isť do práce. A keď si zas vezmem koľko chodíme do práce, koľko môžme robiť z domu a vykryť keď sú deti choré tak je to najviac čo si môžme priat.
@annamalaga ano, si divna ze doprajes a nesparas sa v tom preco maju, odkial maju, preco maju znackove veci(omg) a nove auta pred barakom 🙂 Lepsie je riesit cudzich a nasierat sa, pripadne sa utesovat tym, ze ti "bohati"su urcite nestastni lebo majetky stastie nezarucia;)
Väčšinou je za tým luxusom hypotéka, ktorú treba splatiť, alebo ide o úspešných podnikateľov a sú aj prípady, že im pomohli rodičia, poznám jeden prípad, kde otec podnikateľ dal postaviť dcére luxusný dom. Ja im to nezávidím, a tí mladí, ktorí to dokážu svojou prácou príp. si aj veľa urobili sami, tí sú šikovní, aj keď im to zaberie veľa voľného času. Niečo tomu vždy treba obetovať.
To máš tak....zrazu debata na tri strany o tom, ako každá druhá "všetko" má a "všetko" si môže dovoliť, lebo "všetko" nadobudla ťažkou drinou a vlastným pričinemím....Źiadna sa neprizná, že byt napríklad zdedila po babke, že rodičia ju dotujú aj naďalej od skončenia školy...a podobne...ale pobavila ma jedna dáma, ktorá ma pod sebou "stovky" podriadených a dovolí si tvrdiť, že KAŹDÝ šikovný a vzdelaný dosiahne, čo chce...Ale zase podotýkam, že česť výnimkám.
@mandarinka555 nic som nezdedila a ani ma nikto nedotuje ;) ani mojho manzela (mame rodicov na dochodku, za chvilu sa o nich zacneme starat). mame hypo a pracujeme. Ale inu pozicku si nikdy neplanujeme zobrat, radsej si pockame, kym nenasetrime ;) (aby sme male stale nizke naklady) a ano, makame a kto chce, vie dosiahnut viac…ale urcite nie v statnej sfere (teda pokial sa neprida k zlodejom, co tam su)
Mame vacsinu z toho co pises, okrem elektrobicyklov a dovolenie. Ale...presne ako baby pisu. Manzela mam cely tyzden v robote za hranicami. Vidime sa cez vikend a ano, 90% z tych veci je hypo a uvery, tak musi na tie veci zarobit. Ale nezijeme si nijak kralovsky
@mandarinka555 ak narazas na mna, nechcela som ta pobavit 🙂 ano, ti podriadeni ludia su sikovni. Manualne tazko pracuju, maju kopec technickych znalosti. Nezarobia viac, lebo nie su ochotni sa posunut. Je to ich rozhodnutie, mohli by ist do zahranicia, dorobit si VS a byt inde. Lenze cela spolocnost taka byt nemoze. Potrebujeme sikovnych robotnikov, predavacky, upratovacky, skladnikov. Stojim si za to, ze ak niekto NAOZAJ chce a preukaze snahu, ma sa dobre. Az na ten kopec vynimiek, ktori objektivne nemozu. Brzdi ich inteligencia, rodinne vazby, starostlivost o chorych rodicov, tabulkovo ohodnotene pozicie a podobne… mrzi ma, ze zivot nie je spravodlivy. Ze najskvelejsia vedkyna alebo najsrdecnejsia ucitelka v materskej skole nezarobi viac. Riesenie nemam, je to len diskusia ;) Inak, neviem preco sa vseobecne zavidia zdedene peniaze. Pre mna znamenaju smutok zo straty. Radsej by som bola chudobna ako kostolna mys, len nech nik nezomrie…
ich rodicia boli sikovni alebo aj oni su sikovni.
@zooeynka nestojí, ale aj v Ba môžeš mať plat 650 v čistom a nájom v rovnakej cene. to je tá minimálka, na ktorú ľudia s plačom povedia áno a tým sa drbe celý trh.
Vacsinou su taketo rodiny pekne zadlzene, ako sa hovori...este ich deti to budu splacat 🤦♀️ ale co tam toho, ved jedno auto hore dole, dovolenka na splatky a cim menej maju nad ritou, tym viac by chceli mat.. nechapem.
Ale netreba zabudat ani na take, ktore naozaj dru a obracaju sa...nepotrebuju ani uver, ani dedicstva, ani peniaze rodicov 😉
Asi si nevidela ešte na benzínke tankovať do poslednej rady bavoráku za päť eur?😂😂😂
V prvom rade sa treba zakrývať takou perinou na akú máme. To je jediný predpoklad dlhodobej spokojnosti..v dnešnej dobe nabrať úvery na "hlúposti ktoré má sused a ja ich musím mať tiež " Čo potrebujeme to máme a čo nemáme bez toho sa zaobídeme🙂 Mój recept na spokojný život
Tak muz ma 37 a velmi dobru VŠ. Je ekonom,dorobil si pedag. minimum. Nikdy hypo nechcel brat. Mali sme svoj standard a to nam stacilo. Ja som od roku 2013 doma na RD. Robila som predtym. Odvtedy moj prijem o nicom. Muz nechcel pracovat v banke,tak odisiel na SŠ ucit ekonomicke predmety. Dnes je z neho zastupca riaditela. V praci aj uci aj ma na starost ekonomicke veci. Aj vdaka nemu mame v kratkom case nove auto,novu strechu,fasadu a sj vnutornu prerabku velkeho 2generac. domu. Minuly rok sme vzali hypo. Mame 4 deti. Nevyzerame vsak vobec na bohatu rodinku. Len v slede tychto velkych viditelnych okolnosti u nas,ze co mame a robime,mi uz minule jedna pani povedala: To sa moze robit,ked su na to peniaze. A ja jej vravim,ano,da sa,ked vam schvalia uver. Ked pol roka vybavujete a behate pi bankach,aby vam daco dali...sak splatime...ale to uz nik nevidi....len to,ze na to MAME
Osobne si myslím že tieto bohaté mladé rodiny nebudú dlho bohaté. Resp. zrejme generácia ich deti už nebude bohatá. Lebo ak investujú do veci ako luxus dom,luxus. auto, drahé oblečenie sú to zbytočne vyhodené prehýrene peniaze - všetky tie veci si nedržia svoju hodnotu,Max tak som - to ano. Určite je rozumnejšie žiť skomnejsie - deti tým tiež naucis skromnosti a peniaze preinvestujes (nehnuteľnosti, pozemky, akcie...atd). Deti zabezpečiš no nerozmaznavaš. Osobne namiesto zbytočného luxusu radšej podporím charitu.
kde to zijem, ze to, co si opisala mi neznie ako luxus? :D

Zalezi v akom prostredi sa pohybujes. Sme v dedine, kde vznikla nova zastavba, je tu mnoho takych rodin. Staci ti pri oboch specializovana pozicia a rodinny prijem je lahko cez 7000 eur. My sme s manzelom tiez taka mlada rodina, 30nici, obaja riaditelia strojarskych firiem, obaja z chudobnych pomerov. Manzel si presiel vyhorenim minuly rok, ja nim prave prechadzam. Zadarmo to nie je, miera stresu je obrovska…pri porovnavani so susedmi by sa mohlo zdat, ze cele Slovensko zije americky sen. No potom su tu stovky mojich podriadenych, ktori realne pracuju za 850 - 1000 eur v hrubom a maju manzelky na materskej. Miera stastia je individualna a nezalezi na peniazoch. Ked si uvedomim, tie najkrajsie chvile mojho zivota boli zadarmo… neda sa povedat, ze byt chudobna rodina je cnost a v bohatych bungalovoch ziju nestastni bohaci ;) zivot s peniazmi je objektivne jednoduchsi a prinasa viac moznosti. Je par ludi, ktori sa k nim dostali dedenim a stastim. No omnoho viac je tych, ktori za peniaze platia tym najcennejsim - vlastnym casom a zdravim…. Dopriala by som kazdemu aby sa mal tak, ako chce. Ten, kto je sikovny a vzdelany, nema v dnesnej dobe absolutny problem dosiahnut vsetko, co chce (vynimkou su platovo poddimenzovane pozicie verejnej spravy, ucitelia a pod.). Len tvarit sa, ze vsetko je 100% odmakane je trochu pokrytectvo. Staci, ze vam zivot rozda tazke karty a narodite sa rodicom, ktorym nezalezi na vzdelani, pripadne sa vam narodi dieta s tazkym postihnutim, pripadne ochoriete a zistite, ze len snaha a motivacne reci nestacia….