Bohaté mladé rodiny
Prepáčte za moju úvahu, v posledných rokoch si všímam zaujímavú vec, ktorá mi nejde do hlavy a to sú mladé bohaté rodiny, ktoré žijú v bungalovoch, na dvore dve SUV s nosičom na bycikle, potomok nalozeny v kočíku Stokke, doma všetky možné elektrospotrebice a roboty na uľahčenie života, v garáži elektobicykle, dovolenky z zahraničí, lyžovačky v Alpách, na nohe Vansy..na dvore krytý bazén...nechápem ako sa dopracovať k tomuto slovenskému štandardu..môj príspevok neprameni zo závisti, len uvažujem kde my s mužom robíme chyby.
Mňa vôbec nezaujíma, kto čo nosí, čo si kto kupuje, mňa zaujíma, ako sa dá dostať k vlastnému bývaniu. Pretože tie ceny nehnuteľností sú na neúnosných číslach, ochvíľu si vlastnú nehnuteľnosť budú môcť kúpiť, resp dajú hypo len ľuďom zarábajúcim nadpriemer. A bohužiaľ veľmi veľa bytov sa kupuje ako investícia, teda boháči skupujú byty a potom draho prenajímajú. Toto speje k chudobe ľudí, ktorí nemajú nadštandardné platy.
@banderaska29 Fakt mi prosim prezrad algoritmus, na zaklade ktoreho si vypocitala, aky som typ cloveka a ze je pre mna v poriadku zit s minimalky, resp.,ako vies, ze nemam pracu, kde ocenuju moje kvality a pod.
Fakt ma to zaujima. Lebo nikde nepisem o sebe, len som napisala, ze asi zijem v inej Bratislave, pretoze nemam pocit, ze by tu bol nejaky bezny standard 2600€. 🤷♀️
Poznam XY ludi v Brayislave, ktori ucia, robia v nemocnici, v obchode s oblecenim, na poste, soferov hromadnej dopravy a pod. A ze ich ke viac, nez kravatakov v slim koseliach. Lebo keby neboli, mohli by sa ak ti kravataci ist akurat tak bodnut, keby im nemal kto vziat v nemocnici krv, predat rohliky, a pod.
Mnohym nedochadza, ze nemozu byt vsetci manazeri, podnikatelia, robit v casto uplne bezvyznamnych, ale bohatych firnach a pod.
🤷♀️
@banderaska29 a mimochodom, ty si z 1900€ standardu spravila zrazu 950€ na jedneho, to teda fakt nepovazujem za zarobok na urovni, predovsetkym v Bratialave, ale v poriadku 😉
@banderaska29 a aspon netrep, ze si tu raz tyzdenne, na to netreba ani vysoku skolu, ani nadstandardny plat, aby som sa pozrela, ze raz tyzdenne to vazne nie je 😉
Mnohí maju obrovsku hypo a popritom míňajú ako keby mali studňu na prachy na záhrade za totálne hluposti. A navonok sa tvária ako sú “za vodou”... cash našetrený žiadny, dlhy v banke. Pre mna toto nie sú bohaté rodiny ! Keď maju dlhy. Čo si tým kompenzujú už vedia oni.
Robíte chybu v tom, že ste ešte nepochopili tie dôležité hodnoty života.
@danim tak jasne, ak by sa clovek zbavil uveru a ostali mu uz len bezne vydavky, to je podla mna asi ten najvacsi kamen, ktory ti po tejto stranke moze odpadnut a potom je uz veru zivot omnoho jednoduchsi, kedze nie si nicim viazany
@raja95 place ale nesiel by do obchodu predavat ;) to uz je niekedy znechutenost z vlastnej prace, ja si tiez sem tam hlavu trieskam :D najhorsie je ze taky lekar: zmeni miesto prace, nemocnicu, alebo nebude primar, ale napr. obyc. ambulantny lekar. Ale nezmeni celu profesiu, malokedy napr. otvori obchod s rybarskymi potrebami, lebo ho to momentalen bavi. Kym bezne profesie sa rozhodnu, dnes budem obchodny zastupca a zajtra riaditel vesmiru, a tym dokaze dostat "novu energiu" do zivota, taka specializacia, drina za studiom atd, toho lekara nepusti. NEviem co by sa muselo stat aby to prestal robit. Nezazila som teda taky pripad este.
hypo su najlacnejsie peniaze, pri dnesnych uveroch je aj hlupost kupit dom v hotovosti.. z tej hypo nema ta rodina auta, dovlenky, z hypo ma max. ten dom. Cize ten hypo uver ani nahodou nestaci na ten "luxusny zivot" mladej rodiny.
Problem su vysoke ceny tych nehnutelnost. Je rozdiel platit hypo 400eur a 1000eur (ale vzdy to je porovnatelne s aktualnou cenou podnajmov), realne je teda jedno ci mam na krkku hypoteku alebo platim najomne. A je hlupost nahanat sa rychlo splatit hypoteku a potom napr. ak vzniknu nejake vydavky neocakavane riesit spotrebne uvery.
@cocolino234 ja nic neospevujem, ja len vravim, ze niekto to robit musi.
Mame v rodine zdravotnu sestru, ktora sa dobrovolne rozhodla pre toto povolanie, ma vysoku skolu, dalej sa vzdelava a v zivote nedosiahne dany nadstandard. A ano, robi v Bratislave.
A cuduj sa svete, ja poznam aj predavacku, co to robi, lebo chce, lebo ju praca s modou bavi 🤷♀️. Tiez na sebe pracujez ma tam vyssiu poziciu, nie je len prevacka, a tiez nikdy dany standard nedostane. A ucitelia? O tych skoda hovorit, mnoho z nich ma za sebou daleko viac studia nez clovek, co zaraba 3000€, a aj tak sa tomu nikdy nepriblizia. A ze to robia len z nudze? Nie, to nie je praca, ktora aa robi z nudze. Ano, kopa ludi robi za malo, lebo nemaju na viac. Ale aj to je v poriadku. Opakujem, nemozu byt vsetci "kravataci". To vazne nejde.
Mne pride uplne ujete tvrdit, ze kto nedosahuje nejajy kvazi standard, tak je vlastne len leniva neschopna vos.
@bona_dea uplne suhlasim s tym,ze nwmozu vsetci robit len IT a slim koselove kancelarske manazerske prace so super zarobkpm...jednoducho nemozu a bodka. Ja uz mam alergiu na tvrdenie,ze mal si sa lepsie ucit. Castokrat to ani nie je o tom. Jednoducho spolocnost musi mat ludi prerozdelenych v tych vsetkych neatraktivnych poziciach a v tych inac financne ohodnotenych, lebo niekto tu pracu robit musi. Predavat,upratovat,murovat atd.
@mironka Sikovny murar, remeselnik v zahranici si zarobi viac, ako niekto v back office. Hodinova sadzba 20 eur. Kto chce, ten si poradi. Aj za cenu stravit nejaky cas v zahranici. https://praca.bazos.sk/inzeraty/murar-belgicko/
https://praca.bazos.sk/inzerat/127817038/murari...
LOL, pobavilo: ,ak si tučný alebo starý alebo kĺavi nevolaj prosím"
@bona_dea pozri, môžeš sa rozčulovať 😀 mne to je uplne jedno 😀 je zjavné, že tvoj hnev prerástol cez tvoj rozum, pretože si si moju správu neprečítala s porozumením. skús to ešte raz, potom pochopíš, ako to s tými 1900 € bolo... naozaj nemám síl ani energie ti to vysvetlovat 🙂 🙂 nemá to v tvojom prípade zmysel 🙂
ja poznám ľudí v kravatách, predstav si... makajú a zarábajú tisíce, lebo nemajú čas na fóra plné idio*ov ako je to aj tu a sústredia sa na ciele. ja som taká istá 🙂 preto sem nechodím vyspevovať a doťahovať sa. som tu naozaj 2x max za týždeň... pre Teba je to samozrejme neuveriteľlné, lebo asi makáš niekde za pásom 12 ky na smeny tri dni a tie zvyšné štyri máš čas sa tu prepletať a hádať 😀 budiš... je to tvoj život 🙂
Teraz sa tu hadajte, kto je lepsi🙄 pre mna su vsetci ludia rovnocenni ale proste je to fakt, ze ti, co zarabaju viac (je jedno v akom odvetvi) su proste sikovnejsi a makali na sebe. Ti, co robia nizkoplatene prace a v statnej sfere, bohuzial tak 80% z nich proste nema zaujem na sebe makat. (Skvely ucitel sa moze uchytit aj v sukromnom sektore vzdelavania, nemusi trcat v statnom). V statnej sfere clovek proste vela nezarobi, ale vsetci sa tam tlacia kvoli istote prace az do dochodku a celkom kludneho stylu prace. V zivote som nechcela robit v statnej sfere a kto tam robi, nech sa nestazuje. Robila som v obchode veducu (vo viacerych obchodoch) a ti zamestnanci naozaj neboli nejake ambiciozne typy, ktore by sa hnali za lepsim zivotom. Ale tu energiu vkladali do takych reci ako je vsetko nefer a nemozu byt vsetci kravataci ;) cest vynimkam, ale tych bolo fakt minimum a casom aj v obchode sa vypracovali ;)
@hederamonstera asi by som to lepšie nenapísala ako ty...🙂 frustrovaný človek pípa ako nič nemá a na toho, kto niečo má, nadáva, že je kravaťák. 😀
@cocolino234 to je ešte asi prežitok z komunizmu, keď boli pracovití ľudia, čo robili rukami a "manažéri" tí sa nenarobili a kávičkovali.😂 Týmto nechcem nikoho uraziť. Áno, aj tieto práce sú potrebné.
Inak súhlasím s tým, že nie všetci majú na každú robotu.
@cocolino234 skusim este raz. Posledny.
Vobec nikde nepisem o upratovacke, to je vec prva. Ano, upratovat vchody urcite nikto nechodi preto, lebo je to jeho vysnivana praca.
Bavim sa ale tiez o vysokospecializovanych poziciach akou je napriklad pedagog ci zdavotna sestra, ktori sice vzdelanie maju a musia mat, inak by danu pracu nemohli vykonavat, ale nikdy nedosiahnu plat o akom sa tu bavime ako o standarde. Cize tvrdit, ze kto to nedosahuje, to nedosiahol len preto, lebo na sebe nemakal, ma vyslovene drazdi.
A ano, samozrejme, su pozicie, ktore niekto robit musi, vzdelany ich robit nebude, tak ich robia ti menej vzdelani, menej kvalifikovani, menej schopni, atd. A urcite nie s radostou, ved ono to potom aj tak vyzera.
Mna len vytaca, ked sa pise, ze v Bratislave je akysi 2600€ atandard a kto to nema je leniva vos, ktora na sebe nemaka. Iba som chcela poukazat na to, ze aj v Bratislave su vzdelani ludia, ktori dostavaju rovnaku mzdu za svonu odbornu pracu, ci ju robia v Snine, alebo v Bratislave.
@banderaska29 takze uz 2x? 🤣 no dobre... a ten algoritmus, na zaklade ktoreho vies, ze ja makam za pasom este poprosim 😉.
Som aktualne na RD, takze pohoda 😉.
@banderaska29 a keby si si aspon do papule videla
"preto sem nechodím vyspevovať a doťahovať sa. som tu naozaj 2x max za týždeň.."
Poslem to screeny diskuii, kde s vasnou a zapalom diskutujes o doslova chu*ovinach niekolko dni po sebe?
Najlepsie sj taketo princeznicky, ktore su sefky a manazerky s cielmi akurat tak v diskusii na modrom konovi. Na co sa to tu hras, ty dama s cielmi?
@bona_dea treba rozlisovat sukromny a statny sektor. V sukromnom sektore je to velmi ferovo rozdelene - kto maka, ten zarobi, kto nie, ten place....V statnom sektore je socializmus - maju vsetci rovnako bez ohladu na to, ako makaju (preto vsetko statne je na hovno, lebo vdaka tejto rovnosti upada snaha). Statny sektor bude vzdy zly a jedina zmena je, aby sa to vsetko sprivatizovalo, inak to nebude nikdy fer. Ale to uz je velmi komplexna tema. Len upozornujem na toto rozlisovanie - statne vs. sukromne.
@hederamonstera ja to mam velmi dobre rozlisene 😉 ja neplacem nad tym, ze maju ucitelia dostavat viac... mna vytaca, ak niekto tvrdi, ze kto nedostava 2600 je leniva ku*va 🤷♀️

@lvula jednotlivec v hrubom. Ale zacinala som na ovela nizsej sume. Teraz uz som senior.