Bohaté mladé rodiny
Prepáčte za moju úvahu, v posledných rokoch si všímam zaujímavú vec, ktorá mi nejde do hlavy a to sú mladé bohaté rodiny, ktoré žijú v bungalovoch, na dvore dve SUV s nosičom na bycikle, potomok nalozeny v kočíku Stokke, doma všetky možné elektrospotrebice a roboty na uľahčenie života, v garáži elektobicykle, dovolenky z zahraničí, lyžovačky v Alpách, na nohe Vansy..na dvore krytý bazén...nechápem ako sa dopracovať k tomuto slovenskému štandardu..môj príspevok neprameni zo závisti, len uvažujem kde my s mužom robíme chyby.
@luccija myslim si, ze je to aj vcelku kratkozrakost danych ludi.
Som z korporatu, tiez som si myslela, ze som nadclovek. Az kym som nevyhorela. A vudela som mnoho ludi vyhoriet.
Korporaty tu uz dlho nebudu, nie sme platovo schopni konkurovat rumunsku, bulharsku, indii...
V com vidim potencial je naozaj stavbarina, je to odvetvie, ktore je momentalne vynosne a perspektivne- od murarov, cez predavacov kachliciek az po velke stavebne firmy. Ak si korektny a poznas trh, tak to ide.
Ano, kancelarska praca nie je spianava praca, ale dnes mi uz pride smiesno z toho, co si ti ludia o sebe myslia.
@banderaska29 ano, to vidno z kazdeho tvojho slova, aka si dobroprajna a hlavne vyrovnana bytost ;)
a nesúdme ľudí, že tí čo zarábajú málo sú nešikovní atd. Podľa mňa úspech je tak 60 percent o snahe a šikovnosti, 40 percent o šťastí, byť v správnom čase na správnom mieste. Niekto môže byť aj šikovní, ale ked nemá šťastie nevypracuje sa vysoko. Rovnako podnikanie, inak sa začína a ide do rizika niekomu komu dajú na to rodičia alebo ak nie, vie že keby sa mu nedarí, rodičia mu pomôžu, inak niekomu kto je z rodinu kde od rodičov nedostal ani cent lebo ledva poplatia účty, má hypotéku, rodinu a ťažko sa mu riskuje a vráža do niečoho desatisíce ked ak mu to nevyjde skončí s rodinou na ulici...
@cocolino234 diskusia je to zaujimava, vacsina z vas ma urcite svojim sposobom pravdu, len ma pobavilo to s tym primarom. Zasa az o tolko vyssi plat ako jeho atestovani radovi lekari nema. Rovnako ako profesori ci docenti na cysokych skolach. Mas ovela viac zodpovednosti aj papierovaciek a realne zdvihnutie platu minimalne. To tie tabulkove platy...
Ahojte žienky, všetky názory som si prečítala. Nechápte ma zle, nie som zavistliva ani neprajna. Viac krát sme sa s priateľmi rozprávali na túto tému...My taktiež si nemôžeme sťažovať, bývame v dome v meste, sme spokojní, aj keď teda všetko nemáme, ale ani nepotrebujeme neviem aký luxus, no nemáme vsak 30 ale už skoro o 20 viac..V 30 sme mali dve deti a teda nemali sme skoro nič okrem strechy nad hlavou a starého auta..ostatné sme nadobudli postupne.
Nečítala som všetky komenty, len chcem autorke napísať, že tiež sa nad tým zamýšľam, nie si sama.a hlavne nechápem...😳
Inak, autorka..Príspevok je zaujímavý, naozaj na zamyslenie. Ja som hneď na rozdiel od iných pochopila, že chceš diskutovať a nezávidíš, ani nie si "lenivá hnida". Faktom podľa mňa je, že málo pramálo tých tebou spomínaných rodín naozaj tvrdo maká. Mám +- 30, takže sa vlastne pýtaš na cca moju vekovú skupinu.
Okolo mňa je veľa tých čo "podnikajú". Klasické odrbávky štátu na daniach, prekladanie papierikov, vznikanie/zanikanie firiem, topenie faktúr, bločkov, odpisy daní a podobne. Týchto kvázi podnikateľov je strašne veľa. Auto na firmu, dom na firmu, žena/babka/bezdomovec biely kôň a podobne. To sú rýchle, obrovské prachy, ale zase, veľmi nestále, povedzme si.
Ďalší (prevažná väčšina tých, čo sa tu chvália a hejtujú, akí sú iní lenniví) sú hypotékoví. Dom na obrovskú hypo, auto na leasing, úvery na všetko a potom doživotné splácanie.
Takých, čo dedia je málo.
A najmenej, malé promile je tých, čo makajú. Lebo môžeš makať ako debil, dom stojí 200 000+-, to ani najlepšie platené pozície z výplat nedajú. 😀
Samostatná kategória sú madames, ktorým muži makajú v zahraničí ako kone, ony hlivia doma na RD/RD/RD/RD, a rodina otca nevidí, čo je rok dlhý, ale bývajú v novom, všímam si to najmä na Orave.
@zara1357 amen
@drahomirrra RD/RD/RD/RD...🤣🤣🤣🤣 Aj u nás tak...a najlepšie vybaviť predĺženú rodičovskú do 6 rokov...do 12 r.by nechceli?😂
autorka chápem o čo ti išlo. ja osobne tiež nezávidím a ani nepotrebujem napríklad bmw alebo audi, mne stačí aj fabia, len hlavne nech sa nekazí a slúži mi. Ale presne ako píšeš kedysi sa majetok nadobúdal postupne, teda 25-30 roční nemali skoro nič, v 50tke bol aj ten dom, novšie auto, bazén a tak. A teraz veľa mladých rodín čo sú 2-3 roky po škole a majú všetko a je to fakt divné.
Vidíš my s manželom sme na tom podobne a nestazujeme sa. Máme sa stále na čo tešiť keď si niečo postupne prerobíme vždy to človeka viac teší .
@lianka123 stavbarina je dobra? 🙂 Tak to ti mozno pride teraz, lebo je po nich dopyt. Problem je, ze vdaka klimatickym zmenam a bezbrehemu stavaniu domov, vyrubovani lesov nie je voda. V cechach su oblasti, kde sused postavil dom, nasiel na 5 pokus vrt a v nom vodu do studne - ktoru zial strhol dalsim 4 domom ktore zostali bez vody 😅 Ludia ktori nabrali desiatky bytov a domov budu coskoro zatazeny neuveritelne vysokou danou z nehnutelnosti - tak ako je to v USA. Pretoze stat to bude musiet zastavit. My nemame vodu a ani sa magicky neobjavi. Pockaj 5-6 rokov a zacne sa to riesit.
https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/podzemni-vod... a tych clankov bolo tu a tam v roku 2017, 2018. Pockaj co bude teraz. Ludia hromadne nakupili pozemky a zacinaju stavat domy.
Inak este k otazke autorky. Nemam urobeny prieskum v mojom okoli, takze neviem ake % ludi nadobudne majetky takym ci onakym sposobom. Ale tak o tych, co viem, tak im v mnohych pripadoch pomohli s prvym (niekedy aj dlhodobym) byvanim
rodicia. Ci uz je to cast dedicstva vopred, byt po babke alebo aspon prispeli ciastkou a bolo na hypoteku. Ja na tom inak nevidim nic zle, mnoho bab co tu pise sa hrdi tym, ze vsetko dosiahli same, co je chvalyhodne a chapem ich hrdost, no nerobi to z tych druhych horsich, menej sikovnych ci lenivsich ludi. Len mali vyhodnejsiu startovaciu poziciu a cast z nich by take mozno nenadobudli sami, resp. by im to dlhsietrvalo a cast to len v zaciatkoch nebrzdilo amajetok tak rychlejsie “zveladili”. Ale teda pohybujem sa skor v tych “lepsich kruhoch” (nemyslim zasa vyslovene hornych 10-tisic). Mnohi ludia sa aj naozaj vypracuju vdaka svojej sikovnosti, cielavedomosti, kusku stastia a dobremu vyberu profesie. Co zasa z tych druhych nerobi horsich. Tiez som uz mohla mat takmer dvojnasobny plat, no zvolila som si (aj po dohode s muzom samozrejme) cestu rd+rd (druhu rd som planovala kratsiu, ale ked vam este nenarodene dieta doslova bojuje o zivot, tak nazor sa menil lahko). Takze sa k tomu platu dopracujem az o 3 roky najskor a odmakam si to viac ako keby som si makla pred detmi, kedze budem musiet zladit rodinu, pracu a studium. Ale nieco bude aj na tom, co pise vyssie @drahomirrra - cast ludi ma taku mentalitu, ze sa len snazia vykyvat so systemom a odrbu aj vlastnu rodinu obrazne. Podla mna realne je priemerna mzda na Slovensku vyssia, len je vyplacana na cierno. Aj ked uznavam, ze pohlad z BA je skresleny, sme trosku v takej nasej bubline.
@drahomirrra tak Orava je krestanska a viacdetna tak to bolo vždy.Skolky v niektorých dedinách zatvárajú 15:30-16.Ked je žena na deti sama a rodí od 23 r radšej zostane doma s deťmi 2,3,4 kusmi, lebo práce veľa niet a dochádzať a stíhať s deťmi sa jej nedá, alebo sa nechce peniaze prinesie chlap...na Orave skoro všetci prenajímajú chalupy po babkach, či vo svojich domoch...Tam je rodina na prvom mieste a premýšľajú ináč.Dostanu pozemok od rodiny chlapi postavia dom ..
Autorka voľakedy si dom stavali ľudía okolo 50tky videla som to na rodičoch a ich známych...iné priority a nebavilo ich chodiť od okna k oknu v paneláku.Dnes, keď majú ľudia v meste zaplatiť nekresťanské peniaze za byt ani sa nečudujem, že idú radšej do domu kde majú kúsok svojej záhrady kde si môžu dopestovat a vypustia deti nemusia riešiť zábavné kútiky majú ihrisko, bazén...druhá vec je, že chceme všetko a hneď.Ved dobre vieš, že spoločnosť je konzumna teraz majú pocit, že dobre zarobia a zadlzia sa.A potom je to ako škrečok v kolotoči doprajú si, ale Boh chran, keď prídu o robotu, kríza, choroba...alebo vydržať v robote x rokov kým sa všetko splati.Nnkdy som nešla cestou úverov pôžičiek radšej hanba, že sme roky nemali plot po stavbe domu.Ja odmietam byť otrok a mať nad sebou xy splátok.U nás v dedine po korone veľa ľudí predávalo domy.Ale zase odvážnym a šikovným patrí svet.A netreba zabudnúť, že veľa ľudí žije z čiernych peňazí, firma do bankrotu prepise sa fungujú ďalej, úplatky, nezdanené peniaze...moja kamarátka je riaditeľka medzinárodnej autopožičovne plat nič moc, ale má provízie od predajcov automobilových značiek kde kupuje ročne veľa kusov áut a tie provízie sú obrovské.Takze niekto môže mať obyčajnú prácu, ale zarobí na inom.
@queen_mary ok, tak potom súhlas, môže byt 🙂
@kittykat22 tiež si myslím, že stavbárina je dobrá.Ja poznám taxikára, ktorý založil svoj dom vzal úver a začal stavať domy.Jeden typ kde má vychtsne muchy a nič ho neprekvapí.Uz ich postavil asi 15 na rôznych miestach má robotníkov zarobí..kúpi ďalší pozemok ..čistý zisk.
@bona_dea voči ľudom, ktorí nie sú zatrpknutí a doprajú a zároveň na sebe pracujú som, voči tým ktorých milujem a vážim si ani nehovoriac. ostatní ma nezaujímajú... neverím, že aj Tebe to robí dobre niekomu, koho nepoznáš, len tak nadávať. ja by som si to nedovolila, lebo to je neslušné a na fóre sa správam vždy tak, akoby som sa s tou osobou aj osobne rozprávala...ale možno si ten typ ženy, ktorú živí práve negativita. to že somnou nesúhlasíš nie je dôvod, aby si ma urážala, ale to je zasa vec vyzretosti a vyrovnanosti... 🙂 ja Ti to neberiem, len si nemyslím, že Ťa to robí šťastnou. a ak áno, tak je to dosť smutné..
@banderaska29 žena, ty sa vážne necítiš 🤷♀️...
vo štvrti kde bývam je mnoho mladých rodín s dvoma , tromi deťmi ktoré žijú vysokoštandartným životom a často to majú od rodičov a ja im to prajem , prajem aj mladým ľuďom ktorí sa vypracovali sami , všetko sú to však vzdelaní ľudia. Potom tu býva množstvo známych športovcov , ktorí majú také domy na ktoré ja v živote nedosiahnem a to sa považujem za vyššiu strednú triedu .
Ja zas neviem pochopiť ten ironický podtón dostali od rodičov , dotujú ich , pracujú u nich vo firme atď .
@luccija dockaj casu. Stat to zacne danit takym sposobom, akym sa nam ani nesniva.
@luccija ty si z Oravy?
@zuzanockamt nie, ale mám tam kamarátku.Preco?

@lianka123 ja s tým súhlasím, že remeslo a služby majú zlaté dno opravari, kozmeticky, obkladači... .Ale spinavsiu robotu väčšinou ľudia pre svoje deti nechcú každy vidí svoje deti ako ekonóma, IT technika a podobne kancelárske prace.Minule tu bola otázka aká je praca geodeta a zvrhlo sa to tu, že stojí v daždi a za každého počasia na poli....automechanik...susedov syn chcel byť a ten bol hrozený, že bude stále ležať v montážnej jame špinavý ..lebo jeho otec sedí na úrade a chlapec zarobí 3x viac ako on.