Bohaté mladé rodiny
Prepáčte za moju úvahu, v posledných rokoch si všímam zaujímavú vec, ktorá mi nejde do hlavy a to sú mladé bohaté rodiny, ktoré žijú v bungalovoch, na dvore dve SUV s nosičom na bycikle, potomok nalozeny v kočíku Stokke, doma všetky možné elektrospotrebice a roboty na uľahčenie života, v garáži elektobicykle, dovolenky z zahraničí, lyžovačky v Alpách, na nohe Vansy..na dvore krytý bazén...nechápem ako sa dopracovať k tomuto slovenskému štandardu..môj príspevok neprameni zo závisti, len uvažujem kde my s mužom robíme chyby.
@luccija lebo podľa toho opisu,čo si dala, asi som z inej Oravy....absolútne to nesedí
@cocolino234 ja som ich neplánovala ospevovať. Ale sú to pozície, ktoré potrebuje k životu, asi každý z nás. Aj keď nie sú dobré ohodnotené (preto som ich spomenula). Keby neboli smetiari, predavačky, upratovačky, tak by sme to pocítili. To isté pekári.
Nevidíme ich vždy na očiach , ale sú potrebné k životu nášmu každodennému.
A je rozdiel medzi predavačkou a vedúcou oddelenia. Už tá spoločnosť robí ten rozdiel. Nie ja.
Ja nehovorím, že si riaditeľ nezaslúži odmeny. Čítaj lepšie, čo som napísala.
Len sa mi nepáčilo, že podľa.diskutujucich stačí sa snažiť a budeš sa mať lepšie. Tak to nemôže všade predsa fungovať. Lebo nemôžeme byť všetci riaditelia.
Preto niekto funguje aj za minimálku a v jeho okolí je možno za ňu vďačný a šťastý, že ju má, lebo sused to šťastie nemá a je na úrade práce. To neznamená že je lenivý.
@zuzanockamt teraz sa ideme doťahovať na slovickach?aj tu na MK je veľa žien z Oravy, Kysúc, ktoré majú x deti a muža vonku, alebo v Ba
Ja len otazka. To vyhorenie je nejaky novodoby slovensky syndrom?
Akoze pracujem v korporate a po case vyhorim? Dost tomu nerozumiem.
Ináč . To že niekto ešte závidí , že sa niekomu darí by sa dalo prežiť , ale že niekto závidí aj mamám , ktoré opatrujú postihnuté dieťa a tak tak to je už cez čiaru. To naozaj Slovák Slovákovi všetko závidí ?
@number19 nie. Skusim ti to vysvetlit na mojej skusenosti.
Najprv velke nadsenie. Mlady kolektiv, teambuldingy, si zhavy po vedomostiach, skusenostiach, kariernom raste, tu kavicka, tam obed s kolegami, manazment vyfesakovany, mas pocit, ze chces stale viac vedomosti a ist vpred. A ked uz sa dostanes do obrazu, zazijes velakrat obrovske casove tlaky (nie kazdy to ma tak, zalezi od oddeleni a pozicii). Obrovska kopa uloh, ktora nema konca, jednu ulohu/termin splnis, dalsie dve pribudnu. Ale v samotnej podstate, ked uz mas skusenosti a vies ako to v korporate chodi, zistis ze denne len kopes lopatou a prehadzujes hlinu z jednej kopy na druhu. Zistis, ze tvoja praca je vo svojej podstate bezcielna, bezvyznamna, a zbytocna, dnes si tu, zajtra nie a nikto si to v celom tom kolose nevsimme. Si len taky maly mravcek, ktoreho vysledkom prace je nic. Ziadne auto, ziadna trzba v bare, ale nic. A tak sa nabaluje viac a viac takychto aspektov tejto prace a vyhoris. Zazila som 12 aj 16 hodinove sichty fyzickej prace, cez noc som sa vyspala a nastal novy den. Domov som dosla v noci fyzicky znicena, ale moje rano bolo "ciste". V korporate som vstala ako zbity pes. Psychicky ubita. Su aj tazsie, narocnejsie povolania. Ovela. Ale vyhoriet sa da aj na materskej. A pre mnohe to moze byt tiez nepochopitelne. To neznamena, ze sa to nemoze stat a ze je to len vymysel. Poznam ludi z korporatu, ktori su na PN dlhodobej. Odpalilo im fyzicky organizmus. Rano nevstali z postele. Telo ochabnute, krvne testy v prdeli, a trvalo im 3-6 mesiacov kym sa vyliecili fyzicky aj psychicky.
@ladyvi Skusim ti vysvetlit preco tomu nerozumiem.
Ja a mojich x priatelov a znamych zijeme v zahranici a pracujeme v korporatoch (v zahranici a nie SK, tu musis konkurovat domacim, musis dokazat ze si na tu poziciu lepsi ako domaci) viac ako 15 rokov a nepoznam jediny pripad vyhorenia.
Preto sa pytam ze preco vyhorenie slovaka na slovensku v korporate na slovensku...
ja mam dcerku takze sa da povedat ze sme mlada rodina, byvam u mamy, manzela nemam a to mam 29, nikdy som nemala snubenca, nikdy som nemala muza ktory by chcel so mnou byvat, moj momentalny frajer ma hypo na byt v ktorom byva jeho mamka a on byva v podnajme, na ucte mam momentalne jedno euro, uspory nieco cez 100 vku frajer mi musel dat dnes 7 € aby som si mohla kupit obed do roboty 😃 hej tiez mam pocit ze kazdy ma dom a bla bla ale nie nema to sa len zameriavas na take rodiny lebo ta to skrie, vela ludi zbohatlo podla mna na nehnutelnostiach ako narastli ceny potom na investiciach, niekto zdedil, niekomu pomohli rodicia,
@number19 vies ako to je, mas korporaty ale to je taky siroky pojem, mas auditorske firmy, mas share centra. A mas este k tomu Slovensko. My sme zhavi,co sa do roboty tyka (nech si mysli,kto chce co chce,ja to tak vnimam) a nevazime si svoj volny cas, daju ti vela uloh, slovak to bude trpiet a robit do noci z domu. Nikto sa nedvihne o 16:00, ze odchadza lebo mam uz volny cas. To ziskas az skusenostami tu odvahu vzopriet sa takemu systemu. V korporate na Slovensku neexistuje nic take, ze o 16:30-17:30 padla. Padla, ked mas hotove. A hotove nemas nikdy. Je len na tebe, ci mas odvahu odist aj s nedorobkami. A to musis ziskat az skusenostami a nadhladom. A ten nadhlad ako cerstvy absolvent nemas. Vsetko beries vazne. A tak po 2-4 rokoch vyhoris. Ale nova generacia je myslim uz trosku ina. Ti uz nie su ochotni takto driet 😂
@ladyvi Ja viem o com hovoris. Ako som spomenula cely zivot (viac ako 15 rokov a to v zahranici) pracujem v korporatoch (aj moji priatelia a znamy) a naozaj nepozam 1 pripad vyhorenia. Ano stresy, frustracia moze nastat...ale vsetci ficime dalej a sme slovaci s mentalitou aku si opisala a k tomu musime konkurovat domacim v cudzom prostredi...ziadne vyhorenie, pracujeme dalej.
Co som chcela povedat je ze mam pocit ze na SK sa praca v zahranicnych korporatoch precenuje a vela ludi nasadne na vagon vyhorenia namiesto dalsieho snazenia sa fungovat v nie vzdy lahkom pracovnom a silne konkurencnom prostredi korporatu a je pohodlnejsie vystupit a vyhlasit ...vyhorela som...
Podla mna je to skor nedala som to...ale nic osobne ... len taka uvaha aj z prostredia mojich SK znamych.
Ja osobne som začala robiť v korporáte - konkrétne V4. Nikdy viac by som tam už nerobila ani v tomto a ani v žiadnom inom . Moja angličtina je plynulá , rovnako tak ruština , mám znalosti z mnohých oblastí ale ďakujem , nevrátila by som sa ani pri plate 10 000 eur. Nevyhorela som , ale začala som tam neznášať systémy o 17:30 dostaneš kompletné tabuľky alebo asi 10 zmlúv na perfektný rozbor a termín , zajtra ráno o 7:,00,
Radšej som si porobila licenčné skúšky z viacerých oblastí a robím sama na seba .
@number19 to je vsetko individualne. Pracovala som aj v zahranici a zvlastne bolo to, ze tam som to brala s vacsou lahkostou a nebrala som sa tak vazne. No a co, ze sa mi nezadari, pohorim, zlyham, vyhodia ma. Vratim sa domov. Je kam. Ale z nejakeho dovodu, doma a v suhre okolnosti (kolegovia, pracovna napln,perfekcionizmus atd) som brala pracu smrtelne vazne. Nevyhorela som fyzicky, psychicky ano. Ale pozviechala som sa, prestala som to brat tak vazne, a zrazu sa z prace stala pohoda, aj ked ten pocit naplnenia z mojej prace teda neprisiel a uz asi ani nikdy nepride. No jedna baba a jeden chalan vyhoreli aj fyzicky. Zlyhal im organizmus pod naporom stresu, ktory si na seba dovolili nakydat. Stava sa to a nezlahcovala by som to. Mne bolo ozaj tazko v istych chvilach. Ale niezeby som mala depresie, len som uz nevedela zvladnut ten stres z terminov a neukoncenych veci.
@number19 Syndróm vyhorenia je pomerne vážny stav, a je jedno akej je človek národnosti a kde pracuje. Odpáliš sa fyzicky a psychicky, veľa ľudí sa často nedokáže vrátiť do "normálneho" života. Videla som to a vidím u blízkych ľudí.
Pohybovala som sa v slovenskom korporáte a mám dosť známych i v zahraničných korporátoch. Z môjho pozorovania dedukujem, že málokto z nich mal syndróm vyhorenia. Skôr sa na to pre tie tlaky časom vykašlali niektorí.
Poznám ale i niektoré maminy na RD, ktoré vyhoreli (zväčša s deťmi ZŤP).
Myslím, že človek cíti príznaky vyhorenia, ale často ich ignoruje alebo si s danou situáciou nevie poradiť...bohužiaľ.
@number19 môžem hovoriť len za seba. Nemala som až tak dôležitú prácu ako tu popisujete. Ale nevedela som pustiť z hlavy robotu ani po príchode domov. Rozmýšľala som aj v noci nad ňou. A spôsobilo mi to len vyšší a vyšší stres a z toho bolesť žalúdka. Aktuálne to mám uzavreté ako bolesť psychického pôvodu.
Nemôžem si dovoliť pnku, tak s tým musím len bojovať. V robote sa mi to upravilo a bolesť postupne prešla. Teraz sa mi nejaké situácie zase.pomenili a opäť sa zvyšuje stres a bolesť žalúdka sa mi vracia.
Čiže.zalezi aj od daného človeka ako si veci berie k srdcu. 🤷♀️
Zaujimava tema a tiez sa nad tym obcas zamyslam. Ale podla mna je tu viac tych "mozno". Verim tomu, ze aj mnohi ini maju na taky zivotny standard, len ho nepraktizuju, lebo maju proste ine hodnoty. Dalsia kategoria su ti, co makali roky vonku 7 dni v tyzdni 12hodin denne. Niekto vyhral, niekto zdedil, niekto zije fakt na uver a niekomu dali start rodicia - ci uz vacsi ci mensi, od ktoreho sa vedeli odrazit. Asi najmenej je takych, co si to fakt vydreli tvrdo v praci od 18ky. Mne napr rodicia kupili stary 2i byt ked som mala 22 rokov a to bola obrovska pomoc. Paci sa, ale staraj sa a ked chces viac, makaj. Nastastie som z tych, ktorym pokora zostala, asi aj vdaka tomu, ze mi dali dost skoro taku zodpovednost. Som hrda na mojich sikovnych rodicov, ze to takto dotiahli, lebo im peniaze tiez z neba nespadli. Nic nezdedili ani nevyhrali. A dufam, ze aj my raz budeme schopni nasim dievcatam pomoct minimalne garzonkou. Take tie teorie, ze niekoho dotuju bohati rodicia sa mi akosi nezdaju. Asi preto, ze neviem o nikom takom. Akoze fakt realne by rodic financoval dospelym detom luxusny zivot? No, pride mi to ako z filmu. Tu mas dom, auto, motorku, zaplatim ti dovolenku, tu mas 1000€ vreckove 🙂
a este som zabudla na tych, co ziju zivot stylom - chlap 3 mesiace mimo domu, mimo SR, 2 tyzdne doma..

Dobre sa ucili😂😂😂