Boj o majetok
Radšej pridávam príspevok anonymne,len sa chcem poradiť ,možno i vyžalovať,pred pár týždňami som sa navždy rozlúčila s mne veľmi blízkym človekom,mojim deduškom,ktorí bol veľmi cenným priateľom,rodičom ,starym rodičom v mojom živote i mojim deťom .Neviem vôbec spracovať tento odchod,vždy keď sa pozriem na jeho veci ,je mi do plaču,zažili sme toľko nádherný ch chvíľ,mal porozumenie pre moje šťastné u menej šťastné dni a vzdy mi rozumné poradil-takéhoto láskavého človeka stretnete možno raz za život.
No a ďalšia vec ,že krátko po jeho smrti sa začal boj o majetok,nie celá rodina len časť,väčšina mi za vďaku ,že som ho doopatrovala (robila by som to,i keby nič nemal) ,chcela darovať domcek v ktorom sme spolu žili,i preto ,že počas spoločného bývania som investovala do tejto nehnuteľnosti ,i preto,že keď som ostala po rozvode sama s deťmi,nemala som inú možnosť i jednak preto aby deduško dožil vo svojom a veľa veci pomohlo aj jemu,napríklad výmena kúrenia,mal len priecku na tuhé palivo,tzv latrínu sme vymenili za vnútorné wc vm.Dedko nenapísal dom len na mňa,chcel byť spravodlivý voči všetkým deťom avšak dúfal,že budú rozumný,nakoniec dom sa dedil celé pokolenia na toho kto doopatroval posledného člena,ktorý dožil v tomto dome.Avsak teraz s tým mám i problémy...nemala suma na vyplácanie a neberie sa ohľad na investície,vraj neboli potrebné,a nemám doklady ,na koľko veľa veci sme si robili svojpomocne s rodinou.
Prečo sa takto ľudia chovajú ?Je to bežný trend?
A po akej dobe ste spracovali odchod blízkeho človeka,mňa nebaví žiť,dní len prežívam ,snažím sa kvôli deťom ,ale v podstate nemám chuť na nič ....
@zooeynka ma otca (dedica) - ten dedil a previedol svoju cast na nu
@veronikaszabova mali sa najprv vysporiadať dedičmi medzi sebou a potom jej darovať podiely.
Dedic je ujo, nie je jeho deti. Prestan sa hrat na spravodlivu, ak nechces natahovacky, spytaj sa, kolko chce a tolko mu dajte…ja pochybujem, ze jemu sa chce s tym natahovat, len chce asi vytlct trochu vacsiu sumu.
@autorka ujo ak to chce dať na súd musí najskôr zaplatiť dopredu súdne trovy aby sa tým začal súd vobec zaoberať. U nás to robilo 8000€ je to nejaké percento z ceny nehnuteľností. Keby to bolo 2/3000€ pochybujem, že ich má. Plus právnik. Preto sa vsetko zdržuje, lebo zastal na mŕtvom bode. Najlepšie sa je dohodnúť mimo súd, keď chce viac nech to odôvodnil ako prišiel k tej sume. Treba ho vyplatiť a bude pokoj.
na tuto situaciu sa musis pozerat objektivne a realisticky...takisto na tuto diskusiu, ludia sme rozni a tak aj chapanie "ludskosti" a mimopravnej "spravodlivosti" je ine a kazdy sa na to pozera zo svojho pohladu a svojich skusenosti...
Mne napriklad ozaj nepride spravodlive dostat za opatrovanie celu nehnutelnost len tak...toto je velmi tenky lad, ktory moze rodinne vztahy poriadne nastrbit hoci mozno nie hned a za to by mi to nestalo. Z mojho subjektivneho pohladu ti mozem povedat ze v zivote by som neprijala ani to darovanie podielov zvysnych 3 surodencov, max od svojho otca. Sama velmi dobre vies, ze zivot sa vie zvrtnut a nikto nevie este do akej situacie sa casom dostane a ci mozno niekomu v rodine ozaj ten podiel v nehnutelnosti raz nebude velmi chybat....
Co sa tyka rekonstrukcie, ty si zafinancovala material na prerabku a rodina pomahala svojpomocne - praca sa majstrom plati a zvycajne cena materialu=cena prace. Takze v skutocnosti nielen ty si "zafinancovala" aj cas a praca maju svoju cenu, nemalu.
Moja kamaratka sa roky starala o svoju babku, financovala jej lieky, rozne drahe alternativne veci aby ju udrzala nazive (jej rozhodnutie), nebrala od nej ani 1€ a napriek tomu si nenarokovala na cely dom. Babka kym zila jej darovala 1/4 nehnutelnosti a vsetci spokojni, rodina pokope. Podla mna velmi pekne riesnie.
V tvojom pripade by mi prislo spravodlive keby mas tu 1/5 po otcovi a ostatni ti dovolia nehnutelnost uzivat ak nemas na vyplatenie. Takze ako to nakoniec dopadlo je uplne super, chop sa sance, ber to ako to je, nic na tom sa neda zmenit a odkup si posledny podiel za 9000€. Tahat sa po sudoch je zbytocne.
@autorka, každý deň tvrdíš niečo iné, zase nekecaj že deduškovi jeho ostatné 4 deti nemohli finančné pomôcť písala si že nie su odkázaní na ten dom a finančné sú na tom dobre. Pomáhali aj oni aj s prerabkou, bývalá si pri deduškovi, ale manžel tá namočil pred rozvodom do finančných ťažkosti, takže to isté podľa toho čo píšeš urobil strýko, tak férové by bolo aby aj tie vnúčatá mali nárok na ten dom sú v situácií ako ty a tvoje deti. Ale to už nie len ja, výživné ti doplatí štát tak sa nehraj na chuderku a keď už tak aj s vnúčatami ktorých strýko zadlzil. Ako teba manžel a tvoje deti, vozila si deduška k lekárovi ale určite si mala auto, treba platiť poistku aj benzín, takže ste si pomáhali navzájom, buď férová a dopraj to aj druhým vnúčatám, nie len tvojím deťom. Písal som ti, že by som chcel počuť aj druhú stranu. Tak keď sa ti otvorili oči , už bolo na čase. Len buď charakterna, nehraj sa na chuderku a sväticu. Nepoznám ťa, ale podľa tvojho písania, ti môžem odporučiť jedného deduška je sám a má dom, niečo pre teba.
@dianka555 🙄🙄🙄
@dianka555 mne sa hrozne lubi, ked ti odpisuju v ženskon rode..dianka

@zooeynka není dedič ona. Treba si to prečítať.