icon

Boj o vnúča cez prázdniny - svokrovci verzus moja mama

nadej77
5. jan 2017

Ahojte, ma tiez niekto podobny problem. Mam 7rocnu dcerku a problem nastava vzdy ked pridu prazdniny, lebo babky sa idu roztrhat len aby ju dostali. Nie som tym velmi nadsena, lebo som ucitelka a ked ma prazdniny ona som doma aj ja a tiez si chceme uzit spolocny cas. Moja mama byva v tom istom meste ako ja, takze sme spolu castejsie ale ked ide dcera k svokrovcom hned je ohen a vycitky na svete. Nikto nechape a nevie ustupit. Ani s vaznymi argumentmi. Dam ju svokrovcom, mam peklo s mamou, ked nedam tak su urazeni svokrovci a problem s manzelom. Nechapem to, preco nemozu byt super stari rodicia ale vzdy len problem?

arielka79
5. jan 2017

@boneta aj my sa navstevujeme len na sviatky, meniny, narodeniny,Vianoce,Velka Noc,a im to tak vyhovuje, ze ich neotravujeme, formality si odbiju hodinovou navstevou a su sami so sebou spokojny, ani mne nebol nikto nikdy kocikovat, aj k lekarom chodim s detmi, aj u zubara, ked ma bolel zub, maly mi sedel na nohach a zubar mi opravoval zub, je to do placu, ale musime to zvladnut, hlavne ze mm sestra ma dieta stale u svokry, kazdy vikend, choroby, prazdniny,lebo ona si musi oddychnut, ona si musi porobit, ona to a ona tamto, ale hlupa nevesta ma vsetko zvladnut sama

sardinka336
5. jan 2017

@boneta tak zase taketo ,,krute,, to nemam ale je to naozaj smutne ze mama nepride tej dcere pomoct aspon vtedy ked to naozaj potrebuje,nehovorim, ze mama ide na kavičku a babka staraj sa...čo uz narobime? Chlapca mas uz velkeho a s jedným to uz človek nejako dobačuje.
Ani ja nemam ,,babky,, na kočikovanie...proste nie su na to...nutit sa to neda. A svokra sa momentálne uz rok stara o svoju vyče 85 ročnu mamu, ktora ma demenciu tak si vieš predstavit ze uz ani ona to nema lahke...kazdy den ju poriadit, dat jej jest, lieky...davat na nu pozor. Je to na ,,štranek,, ...

marcelatje
5. jan 2017

@arielka79 ale zasa porovnavat "servis" pre dceru a pre nevestu sa neda. Podla spravnosti by tebe mala pomahat tvoja mama (aj ked nemusi samozrejme) zena ma vacsinou blizsi vztah s vlastnou dcerou

bianca
5. jan 2017

@nadej77 a preco by si ju mala niekomu davat ? Ty si matka. Ja robim na smeny,pred nocnou ani po nocnej ju nikomu nedavam, niekedy spim taz za 3 dni ale som rada ze sme spolu. Uz ma 8em , uz je velka slecna , uz ma sama zakryje dekou ked vidi ze mam dost ale nic by ma neprinutilo dat ju niekomu ked sama nechcem

sardinka336
5. jan 2017

@marcelatje ono je to ,,žial,, tak ze dcera skor inklinuje k tej matke a matka zase skor ide pomahat tej dcere lebo su si predsa len blizke. Ono je to tak...
Ja to vidim aj u našich svokrovcov ...svokor ma brata, a oni ako doopatrovali mamu ako sa patri ale išla do domova, nedalo sa o nu starat v domacom prostredi, bola po porazke a leziaca.
Ostal im 90 ročny otec ako tak sebestačny v panelaku sám, občas ho navštevuju, ako hmotne mu nič nechyba len tak samota. Svokra je jedinačik a ako nahle jej mame pomaly 90 ročnej ,,nabehla demencia,, tak uz si ju brala k sebe domov a sama sa o nu stara. To proste zena ma v sebe, osobne sa starat. Chlapi tí to zaplatia, resp. opatrovanie alebo tak...sami to nebudu robit.

simca06022011
5. jan 2017

@arielka79 presne tak, ty si nevesta, mm sestra je jej dcera.. to si uvedom a bud rada.. mozno by sa ti to nakoniec ani nepacilo keby ti tolko pomahala. Tiez niekomu nevyhovies, je kopec zien co svokru ani k detom nechcu pustit a take ktorym to chyba.. no kto sa v tom ma vyznat 🙂) povedz to svokro.. zbehni k nej na navstevu, pokecaj, spytaj sa ci by ti nechcela sem tam pomoct, prist na navstevu, ze by vas to potesilo... ak ti dokaze povedat nieeee, nepridem, rob si sama, tak niekde v systeme je chyba...

marcelatje
5. jan 2017

@sardinka336 ano je to tak, ale treba uznat ze takato starostlivost je narocna nie len financne (ak nie si na dochodku, do roboty ist nemozes) ale najma psychicky. Preto ak to niekto robi dlhodobo, klobuk dolu.

simca06022011
5. jan 2017

@marcelatje a dodam ze tie zeny si neuvedomuju co ich to v skutocnosti stoji, chlap da city bokom a chape.... u nas pri zasadnuti rodinnej rady sa tiez s rozumom schvalil domov dochodcov... city sli na bok.. prebalovat babku je tak na prasky.. ved prednedavnom tu bola diskusia so zenskou na prasky, lebo "doopatrovala otca"... na to nikto nezabudne.

marcelatje
5. jan 2017

@simca06022011 ja s mamou sme tiez doopatrovali 46 rocneho otca. Uplne leziaci zostal az tyzden pred koncom a poviem ti ze nechapem ako to davaju ludia co sa o leziaceho clena rodiny staraju roky....

sardinka336
5. jan 2017

@marcelatje sak to...ako so svokrou sme si prešli rozne fazy...ale rokmi sa hrany obrusili a vela som aj ja pochopila. Svokra ma 3 synov...čiže aj 3 nevesty...kazdej vyhoviet, s kazdou vychadzat, aby kazdemu dala rovnako aby si nikto nezavidel...no poviem ti ma čo robit a zase musim povedat ze sa snazi. Napriklad nikdy ziadnu nevestu neohovara pred druhou, nehovorim ze je ideálna tiez ma svoje muchy ale tak kto nema? A veru od kedy sa stara o tu mamu tak veru v mojich očiach ešte stupla...mat doma človeka s demenciou je ešte horšie ako mat male decko. Ja som ,,nervačka,, mna by šlahlo...svokrovci chcu ist si oddychnut na dovolenku tak sa pytali či im nepomozeme s prababkou aby ju nemuseli dat do ustavu na tie 2 týždne. Tak sme sa im slubili....sice uz mam bobky ako to zvladnem ,,dalšie dieta,, 90 ročne...ale svokra si to zasluži oddychnut si troška, tak nech ide. A o tom to je...pomahat si, čo sa stalo stalo sa...boh vie aka ja budem. Tiez to so mnou niekedy nie je lahke ked ma chytí rapel.

boneta
5. jan 2017

@arielka79 svokra da detom na narodeniny a na Vianoce.Moja matka ani vtedy.Kaslem nato.Asi som uz z toho vyrastla😉

ivana11155
5. jan 2017

Svokre by som ju dala, ked tam dcerka chodi malo a ona sama ist chce, nech si aj tam vytvori vztah so starymi rodicmi. A mama, ked sa urazi, tak to aj rozchodi, ved nebude urazena naveky a zvykne si. Ked by som si chcela uzit malu ja, tak by som ju nikde nedavala ani, ked by babky chceli... A u nas je to podobne ako u ostatnych, svokra vzdy pomahala podstatne viac svagrinnej ako nam, moji rodicia vobec, su daleko a ani na pomahanie s malymi detmi nikdy neboli. Nejako sme si na to s manzelom zvykli, ze sme odkazani sami naseba...

marcelatje
5. jan 2017

@sardinka336 mne tiez v zaciatkoch vela veci na svokre vadilo hlavne po narodeni prveho dietata. Ale casom si clovek uvedomi ze to vlastne vobec nie je take zle. Neohovara ma, vzdy ked pridem ma vystiska, uuprimne sa tesi a ostatne neriesim. To ze detom da sem tam nieco sladke alebo ma potrebu vyjadrovat sa k tomu co by sa ako malo mna ani deti nezabije. Prvorade su dobre vztahy.

janickacrazy
5. jan 2017

@marcelatje No pokiaľ deti nemajú nejakú alergiu, tak sa to dá, ale moje deti majú alergiu na mlieko a svokra im stále nakúpi sladkosti, ktoré nemožu jesť, tak super. Milionkrát sme jej to vysvetľovali, žiaľ nechápe. Zabije to vetou: tak zjedzte vy. Tak moje decká sa na mna budú dívať, ako sa ja pchám niečím, čo oni nemožu, no super. Moja mama je o 10 rokov staršia od svokry a tá si vie prečítať v obchode zloženie výrobkov, svokra asi nie. Čo už.

marcelatje
5. jan 2017

@janickacrazy jasne, v pripade diagnozy je to o inom.

dominika6
5. jan 2017

@nadej77
A to je hrozny problem oznamit dospelym ludom ze dcera bude spravodlivo dva dni tam,dva dni tam a ostatok doma?...bez diskusii..

nadej77
autor
5. jan 2017

@sardinka336 Vidis aspon im zaplati tabor. Moja chodi na dve dovolenky k moru cez leto ale vnucatu nic, iba ak veci zo sekaca, co po prvom vyprati vyhodzujem, lebo je to male.

monika15
5. jan 2017

ja mam skusenosti podobne... strasne to je ked si babka neuvedomi ze sa treba delit a je lakomna tak ich nedostane sorry , ja som doma s detmi a dovi dopo sorrry

nadej77
autor
5. jan 2017

@katkalubkova dakujem za tvoje slova asi najviac ma povzbudili. Nie vzdy je na vsetko riesenie.

marcelatje
5. jan 2017

@monika15 ked si neuvedomi ze sa treba delit? A to z akeho titulu? Nemusi sa delit absolutne o nic. Co da je jej dobra vola nie povinnost.

@nadej77 to ze chodi na dve dovolenky je jej vec , v prvom rade sa ma starat tvoj muz a nie aby sa svokra obmedzovala preto aby ste vy mali. Prepac ale toto nie je spravne.

babika23
5. jan 2017

@nadej77 ja ta chapem, je to o nervy. Pre dieta je super ked maju stari rodicua zaujem. Ked im ju par mesiacov nedas, trpela by hlavne ona lebo by nechapala, co sa deje. Asi sa to bude musiet casom trosku obrusit, aj teba to hadam bude hnevat menej... a hlavne si par dni urcite nechajte pre seba, o chvilku uz dcerka bude iba lietat s kamaratmi predsa... drzim palce a pevne nervy

nadej77
autor
5. jan 2017

@babika23 Vdaka

nadej77
autor
5. jan 2017

@marcelatje ja mam velmi dobreho a starostliveho manzela.

hettinka
5. jan 2017

@nadej77 ked si doma, nedávaj ju nikomu a hotovo ... načo ju dávaš k starým rodičom, ked aj ty máš dovolenku? Ja som tiež učiteľka a žiadne odkladanie detí cez prázdniny nepraktizujem, som rada, že sme spolu. Ked tak zájdite spoločne na návštevu a starým rodičom (obom stranám) jasne povedz, že ked majú robiť peklo, urobíte si rozpis presne na hodiny a bude to spravodlivé...

Ked bola dcéra malá, chcela ísť k babke spať, lebo chodili spolužiačky a večer potom plakala, že chce ísť domov ... chvalabohu, mala som argument a bol pokoj.

terezka1947
5. jan 2017

@nadej77 tiez si myslim,ze vela veci sa neda len tak vyriesit....ale skus si nieco zobrat z kazdej rady
mozno aspon iny pohlad na celu vec ziskas
mne tak napadlo,aky vztah ma tvoj manzel k svojej mame,rodicom?
lebo ak ju ma rad...aj napriek vsetkemu,co asi ma...tak je velmi tazko niektore rady uplatnit
a zase...aj detom je tazko vysvetlit,ze ta babka toto,ta hento....oni na to raz pridu same,ale teraz zrejma asi chcete,aby babky boli v ich ociach top,nie?
ono,tazo riesit citove vydieranie...aj zo strany mamy,kt.fakt pomaha...ale aj zo strany svokry,mozno cez manzela....
niekedy sa clovek potom utrapi sam
musite si naozaj iba vy s manzelom stanovit,co a ako dalej...a aj mozno normlane,na rovinu povedat veci ako sa maju...a co vam vadi,za co ste vdacni jednym aj druhym..uf...ale tazka situacia
vidim,ze byt bez starych rodicov je niekedy "lahsie".

nadej77
autor
5. jan 2017

@hettinka Ved presne o to ide, kedze aj ja som doma. Stale robime vsetko spolu. Hrame sa aj pracujeme. Postavili sme sami dom a dcera bola stale s nami a teraz by ju chceli, aby som si vraj oddychla. Ale ved od vlastneho dietata sa neoddychuje. A mam ju iba jednu, keby ich bolo aspon pat. 😉

nadej77
autor
5. jan 2017

@terezka1947 to vies, ze zo vsetkych prispevkov som si nieco vzala. Je este mala, ale casom vela pochopi a mozno sa aj vela vyriesi.

arielka79
5. jan 2017

@marcelatje ach jaj ty si asi nepochopila, ze mne nejde o ziadne pomahanie, ale o to, ze moje deti nebudu mat ziadne zazitky a spomienky na starych rodicov, ja som reagovala na to, ze autorka vnima ako problem zaujem o jej dceru zo strany oboch starych rodicov, co by mne naopak vobec ako problem nepripadalo,ale asi kazdy sme iny, a asi nikto nebude spokojný s tym co ma, a tiez kde je napisane, ze svokra ma mat zaujem len o dcerine deti, to akoze svokry na deti synov pausalne kaslu

marcelatje
5. jan 2017

@nadej77 nerozumiem preco ti je trnom v oku ze svokra ide na dve dovolenky

marcelatje
5. jan 2017

@arielka79 prepac ak som to nepochopila ale v tvojom prispevku porovnavas kolko svokra pomaha svagrinej a ty musis vsetko zvladnut sama. Ak ide o zaziky deti so starymi rodicmi to beriem.