Bojím sa, že moje dieťa bude z rozvedenej rodiny

3. dec 2020

Mam hrozne vycitky, uz pred tehotenstvom som mala pocit ze to nebude ono, manzelia sme boli styri roky predtym ako sme sa rozhodli pre dieta. No ale uz sme tu, mame rocne dieta, casto sa hadame a ja minimalne som nestastna, ale predpokladam ze sme nestastni obaja. S manzelom nam uz takmer nic neklape... Ale naozaj to dietatu urobit? Vsetky deti si zelaju byt v kompletnej rodine. Vsetko co som nasla na internete hovori o tom. Pokazi rozvod dietatu detstvo? Alebo vydrzat aspon dalsich 17 rokov a snazit sa pretvarovat sa len preto, aby sme boli spolurodicia pod jednou strechou? Je to predsa nasa zodpovednost, ale zaroven obrovska obeta. Ak by som teoreticky niekedy v buducnosti mala noveho partnera, ah, neviem si to predstavit, ako by ho dieta malo brat a ako by sa citilo... Bojim sa rozvodu, ale zaroven ho vidim ako jedine riesenie. Vnimam to tak, ze si mam vybrat medzi svojim stastim a stastim mojho dietata. Preto mam v sebe neuveritelny rozpor... Jasne ze kazdy to preziva inak a kazdy ma ine podmienky, ale je tu niekto s osobnou skusenostou?

negymama
3. dec 2020

tu vobec nejde o vyber medzi stastim dietata a stastim matky. S nestastnou mamou dieta nikdy nebude stastne...

syslik81
3. dec 2020

viac ako rozvod dietatu pokazi zivot nestastna matka a rodicia bez lasky ..

bluka2
3. dec 2020

Radšej skôr, než tomu dieťa viac chápe

lujza123
3. dec 2020

Každý vzťah obcas prechádza krízami, často práve po narodení 1 dietatka. Niekedy ako príde, tak aj odíde (hlavne keď sa život vráti do normálu, dieťa v škôlke, mama v práci....) ale niekedy je to už len trápenie pre všetkých. Vtedy je lepší rozchod.

Je pravda ze pre deti je najlepšie vyrastať v harmonickej rodine so súrodencami, mamou a otcom. No s dlhodobo rozhadanymi rodičmi, v domacnosti kde vládne nevraživosť, citový chlad, hádky je to nielen pokazené detstvo ale aj blbé vzorce správania ktoré si deti nesú so sebou do dospelosti a ťažko sa ich zbavuju. To už je slobodná mama ďaleko lepšie riešenie.

Moji rodicia su stále spolu a vždy sa mali veľmi radi. Aj to v akom prostredí som vyrástla bol dôvod prečo som sa rozišla s otcom môjho dieťaťa. Nechcela by som aby bolo svedkom ako otec hovori mame p*ca, krava a pod. Ja som také v živote doma nepočula ako dieta

anjelicek26
3. dec 2020

Ved kazde druhe dieta je s takejto rodiny, je to uplny standard a nie nic nezvycajneho. Deti to neanalyzuju, proste do toho vyrastu, pokial sa s muzom budete spravat normalne a nebudete si robit naprieky, urcite si normalny styk s dietatom a budete to dodrzovat, bude to uplne dobre fungovat. Na druhej strane myslim, ze ked je dieta narocne a partnerstvo ochladne, nie je hned rozvod najstastnejsie riesenie. Obcas staci sa otriast, cele si to prebrat, snazit sa ten vztah napravit, ozivit. Lebo lahke to vobec po rozvode nebude. Financne, casovo, vztahovo. Rocne dieta je malicke, narocne, hlavne matky casto robia chybu, ze muza odstavia na druhu kolaj a 24/7 funguju len pre dieta, partner nevie, kde je sever s jedneho dna na druhy pre zenu prakticky "neexistuje", zacina depresivne smutne obdobie az po uplnu frustraciu a odcudzenie. Musis sa pytat sama seba, co ste mali predtym a kde nastal ten zlomovy bod. Kolko chyb je na tvojej strane a kolko na jeho. A co by sa muselo zmenit a ci mas silu a chut to zmenit.

marca12
3. dec 2020

Hlavne si uvedom,ze stastie nezavisi na partnerovi a manzelstvo nikdy nie je bez prekazok. Nemozes cakat,ze to bude stale take ako na zaciatku. Mali by ste tomu dat sancu.. deti z rozvedenych rodin velmi trpia. Krizy budu cele manzelstvo,ale tak ako prisli,tak aj odidu. Netreba to hned vzdavat.

deti95060810
3. dec 2020

záleží na čom sa hádate. o čom.... Sú veci ktoré jednoducho nejde len tak prekúsnuť. či už sa hádate pre všetko,...

danica2711
3. dec 2020

ja toto fakt nepochopím, vieš, že to nie je to pravé orechové, ale napriek tomu si urobíte dieťa?! A potom nevieš, ako ďalej? Nebolo lepšie zapojiť najprv rozum? No ale čo už... Ale ostávať v nefungujúcom vzťahu nemá zmysel. Iba čo dáš dieťaťu do života zlý model manželstva a rodiny, budúca nevesta/zať sa ti poďakujú...

sense
3. dec 2020

Niekedy je pre diwta rozvod lepšie ako vyrastať v hadkach, nezáujmu jedného z rodičov, ponižovanie, pdychic. Ci fyzickom ublizovani... Napriek rozvodu môžte byť obaja dobrými rodičmi...
Ja dom z rozvedenej rodiny a škoda ze to mama neurobila skôr ale obetovala sa kvôli nám... A ona tiež s odstuipom času povedala ze to mala urobiť skôr... Peňazí nebolo veľa, žili sme skromne ale žili sme v kľude...

mamutka
3. dec 2020

Nerozumiem, aka kompletná rodina ma u vás byť? Rodicia sa majú spolu smiať, tešiť, objímať, to je to kompletne, čo dieťa vidi, prežíva a považuje za šťastie. Vy budete žiť v pretvárke, hadkach, chlade a odstupe.
To chceš, aby sa dieťa naučilo, že to je ta kompletná rodina? Ze tak to ma byt?
Bud si k tomu sadnete, rozhodnete sa, že s tým ešte dačo urobíte a nájdete spôsob, ako byť spolu šťastní, nech dieťa cíti pohodu a lásku, alebo pôjdete od seba a nebudete dieťa držať v dusnej atmosfére. Ja si neviem predstaviť, že by deti žili s nami a nevideli by lásku a nepočuli rodičov hovoriť spolu s úctou a hoc aj v zdrobneninach. Mma muž pred malým inak ako mamička ani neoslovi. Ako oslovuje muž teba?

kammik
3. dec 2020

keď nebude medzi vami láska, ale bude napätie, tak kompletná rodina nebudete nikdy, aj keď budete spolu :/

meluela
3. dec 2020

Najlepsie je skusit najprv dat do poriadku manzelstvo a ak sa to nepodari, tak s co najvacsim vzajomnym respektom ist od seba. To je pre dieta lepsie nez pocuvat hadky rodicov. Ak to spravite slusne a budete spolu dobre vychadzat (rodicmi toho dietata budete navzdy), tak nasledky na dietati budu rozhodne mensie nez ostavat v nestastnom manzelstve.

dievcacitajucelist
3. dec 2020

Osobná skúsenosť....ja som sa rozviedla a tiež som sama so sebou bojovala....ale ja som nemala inú možnosť... môj ex manžel bol agresívny na mňa a neskôr aj na detí a to bola pre mňa posledná bodka.... tiež mi bolo ťažko, keď mi môj mladší syn povedal, že v triede je jediný z rozvedenej rodiny...ale vieš čo neľutujem... žila som 12 rokov v strachu "čo zase bude" a teraz žijeme všetci, ja a deti s úsmevom na tvári.. dovolím si povedať, že sme kompletná a hlavne šťastná rodinka 😊

missviolet
3. dec 2020

No prave take male dieta si ovela lahsie zvykne. Nepride mu to divne a je tolko deti z rozvedenych rodin, urcite nebude samo. Moji rodicia sa rozviedli ked som mala cca dva roky, zila som so starymi rodicmi dokonca a ver mi - som len rada. Ovela radsej nez byt svedkom hadok atd

yollanda
3. dec 2020

Môžte byt kamosi aj keď od seba

yollanda
3. dec 2020

U nás sa to držalo nasilu akože je všetko ok. Po 33 rokoch sa mama konečne rozviedla. A čo z toho? Ja mám depresie, zle spomienky na detstvo. Radšej rozvedená a šťastná ako vydatA a všetko na prd

kittykat22
3. dec 2020

a nenapadlo ta, ze by mozno bolo lepsie hladat sposoby ako rodinu zachovat? Tak aby si bola v obraze, tak vacsina parov prechadza krizou po narodeni dietata. Je to tazke obdobie. Ale preco hned rozvod? Nechces skusit parovu terapiu? Co manzel - rozpravala si sa nim o tom? Aspon nieco v zmysle - som smutna, trapia ma urcite veci a neviem co s tym. Kedy ste boli posledny krat na dovolenke? Oddychujes ty, manzel - mate cas pre seba? Mne pride taka skoda ked vidim ako sa pary podvadzaju a rozchadzaju. Keby aspon dobry dovod mali.

miadi
3. dec 2020

Vela chlapom zadrbava ked je zena doma na materskej s babom. Moze byt pri prvom aj pri druhom. Chcu aby bola zena ako jeho mama v prvom rade gazdina sak je doma 2 milenka Ved je doma odychnuta 3kucharka atd az neskor matka. Vacsinou si nevedia ani predstavit co to je byt mama. Byt 24h 7dni v tyzdni v pohotovosti pre potreby druhych . Niekedy zena nestiha vsetko ked mà v prvorade dieta. A chlap si nevie vazit co mà frfle ., je to vas pripad? Alebo mate ine dovody? Mozno mate len blbe obdobie krizu. Prave koli dietatu by si nemala nasilu zit nestastna v nefunkcnom vztahu. Pre dieta je mama lepsi vzor ked je sama sebestacna a stastna. Ale to je uz na tebe ci vies byt stastna sama ci snim. Nepises nic konkretne, su veci na ktorych sa da pracovat a na ktorych nie. Ziadny vztah nie je prechadzka ruzovou zahradou. Ak sa nemate radi a nechcete na tom pracovat tak je lepsie aj pre dieta ked sa rozidete. Moja mala mà kamosku ktorej rodicia sa rozisli ked bola mimino Lebo tatko mal ine zeny. A mà nevlastneho otca za svojim chodi kazdy druhy vikend mà 2mensich bratov z otcovej strany s novou zenou. A normalne funguje to Lebo jej mama nerobi problemy Proste im navysiel vztah aj ked to bola jeho vina ona pre to nezivi k nemu zàšt a o dieta mà zaujem ze otec je dobry . Vsetko bude ako si to zariadis.

verkaveverka
8. dec 2020

Som dieťa z rozvedenej rodiny, matka sa ale rozviedla prineskoro, na žiadosť otca a po schválení farára. Ak si myslíš, že počúvať hádky rodičov je lepšie ako sa rozviesť, tak sa veľmi mýliš. V skutočnosti ti zrejme ide o seba a o to, čo povedia ľudia, známi, rodina, kamaráti, že budeš rozvedená žena s deťmi. Lebo deťom škodí oveľa viac keď ostávajú dvaja hadajuci sa rodičia spolu. Naozaj to nie je dobre a z vlastnej skúsenosti to neodporúčam.