Bola som zbytočne zlá?
Môj manžel je Čech, jeho kolega má tiež manželku - Slovenku. Pozvali sme ich k nám na večeru, zoznámiť sa. Jeho žena mala potrebu ma neustále buzerovať, použila som napríklad niektoré slová, ktorým naši manželia moc nerozumeli, napríklad slovo vychýrený, dienko atď... Keď sme sa bavili, pýtali sa čo to znamená a jeho žena mala neustále potrebu hovoriť, že ja nehovorím správne, že v bežnej komunikácii sa slovo "vychýrený" nepoužíva atď...tých príkladov je veľa. Bolo toho dosť a ja už som vybuchla, neviem prečo by ma mala opravovať a hlavne poučovať, som predsa dospelá. Tak som sa nahnevala a povedala jej "A choď do riti, tomu rozumieš?"... Ako teraz ma to trochu mrzí, ale cítim sa v práve. Čo si myslíte, zachovala som sa ako hlupaňa?
@denkatn Ale vsak je uplne jasne, ze autorka bola v prave.
To bola neucta voci panej domu.
A kto sa na navsteve nevie spravat a respektovat pani domu a jej vyrazy, nech radsej ide do lesa, medzi zvery, ktore ich slusnemu spravaniu velmi rychlo naucia.
Proste, nie kazdy si necha brnkat po nose a okrem toho, tym pre buducnost velmi jasne a velmi zretelne vytycila hranice toho, co si ku nej ini mozu a nemozu dovolit.
Alebo snad, keby dotycna isla k niekomu na navstevu v inom state, aj tam by domacich buzerovala za to, ze nehovoria po slovensky???
Myslim si, ze by ju odtial velmi rychlo vyrazili.
@jana_eyre_2 Nuz, pokial za asertivitu nepovazujes otazku, ci niekto vie, co je to chod do riti, tak sa da pouzit aj iny, obdobny vyraz, alebo slovne spojenie, chot topice, cim vlastne niekoho posielas na jedno velmi konkretne miesto, co vsak ale v preklade znamena, manzelka kurica.
@petedea čítala si si už definíciu asertivity? Možno by si mohla skúsiť 😉
@jana_eyre_2 Definiciu velmi dobre poznam, proste si len robim prdel.
A okrem toho, naramne sa bavim na tom, ako to buzerovanie autorka prispevku humorne vyriesila, pretoze ona je moja krvna skupina, aj ja by som to riesil rovnako, len by som sa tej navstevy vzhladom k tomu, ze tam boli pritomni aj Cesi, spytal viac hodiace sa, ci vie, co znamena, chot topice.
@petedea jaaaj, ja som to nepochopila 😂😂 no pohotovo a vtipne autorka naozaj reagovala, mne by sa taká pohotovosť občas hodila..
@jana_eyre_2 Ked budes chciet, chod na Youtube a do vyhladavaca napis:
Chot topice uragan
Budes sa sulat od smiechu :D :D :D
V prvom rade ti chcem @autorka povedat, ze sa ti necudujem, ze si vybuchla...To, akym sposobom, uz je druha vec. Ale ked si to predstavim, tak je to celkom vtipne 😀. Verim ale, ze to muselo byt naozaj prilis, ked to z teba vyletelo. Co mna ale zaraza je, ze ona si dovolila, u Vas na navsteve, upozornovat teba ako hostitelku, ktoru stretla prvykrat. Ked som u niekoho na navsteve, tak sa tak aj spravam. A hlavne, ked som u niekoho prvykrat a nie sme ziadne kamosky. Ja by som tiez urcite neostala ticho a narovinu by som povedala nieco v zmysle, ze nech sa nehneva ale vadi mi, ze ta vo vlastnom dome, pri prvom stretnuti napomina a opravuje...
Mna by zaujimalo, ze ako to vnimal tvoj muz alebo jej muz. Ci si vsimli aj oni ako ta opravuje a napomina...ze ako to cele vyzeralo z ich strany...
Dienko, denko, lopar, doska... úplne nepodstatné. Keď je človek aspoň priemerne inteligentny, v kontexte to MUSI pochopiť. . .
@petedea 🤣🤣🤣🤣
@simona20201309 Nuz, neviem, ale mam taky pocit, hoci sa mozem mylit, ze ta dotycna moze mat nejaky titul, ktory jej udrel na mozog a ma pocit akejsi nadradenosti a pozratia vsetkej mudrosti sveta a v dosledku toho, sa citi byt tou, ktora ma pravo inych napravat a poucovat.
Autorka, nemala si nahodou vypite? Takuto "od srdca" reakciu by som cakala od niekoho kto je v nalade. Vobec nesudim... len by to vysvetlilo, preco si volila take slova.
Alebo bezne posielas ludi do rici ked ta nastvu?
@andreatytler Ak ma taku povahu, ako ja, tak by urcite vypite mat nemusela.
A keby sa jednalo o moju manzelku, tak ona by sa urcite ozvat nemusela, pretoze ja by som ju, ako pan domu a manzel a chlap predbehol a nevychovanu navstevu vypoklonkoval slovami, chot topice.
ja chcem sa este raz vyjadrit, ze aj ked autorku chcem podporit, ze ta zena sa chovala hlupo, v zivote bude v mnohych situaciach, kedy nie je vyhodne niekoho poslat do riti. napriklad na firemnom vecierku jej muza ju bude urazat jeho zena, alebo nejaka ucitelka jej dietata bude takto sprosto mudrovat a cim skor si zavedie sposoby, ze povie: Viete co, necitim sa konformne, ked niekto ma naprava, mozeme tie slovicka prebrat inokedy.... alebo nieco take co vyjadruje ako sa citi a nie aky je ten druhy sprosty, tym lepsie pre jej vztahy s okolim
@denkatn A ja ti na to odpoviem, ze nie je bezpodmienecne nutne byt clovekom, ku ktoremu si moze hocikto dovolovat, len kvoli tomu, aby si silou mocou udrzal vztahy.
A uz vobec nie je nutne nasilu udrziavat vztahy s takymi primitivnymi ludmi, ktori sa nedokazu spravat na navstevach a su neuctive k hostitelke a este k tomu, kvoli takym uplne nepodstatnym prkotinam, ako je nejake dienko.
Proste, navsteva sa spravala, ako primitiv a dostala, co jej patrilo.
Nuz, autorka trosku vysumela. Otazka je, či by pani inteligentná návšteva pochopila subtilne naznačenie alebo jej treba všetko podať po lopate (alebo lopatou ako v tomto pripade). Lebo keď sa niekde dostavím na návštevu, chcem obvykle zanechať dobrý dojem a nie urážať hostitelku. Nebolo to pekne ani prijemne a žiaľ, ani vhodné, ale je pravdepodobne, ze site adresatke na mieru. Manželovi by som povedala, že mi je ľúto, že sa cítil trápne, ale do budúcna nech túto osobu už nepozýva.
Lenže ona sa ma tam snažila akoby strápniť, akoby ona lepšie vedela po slovensky ako ja. Taký som z toho mala pocit. Že sa chcela pred chlapmi nejak vyšvihnúť. Fakt ma to nesmierne vytočilo. Keby sa sama spýtala alebo povedala, že veru "denko" nepozná, tak jej vysvetlím a v pohode sa ešte zasmejeme. Lenže ona ma opravovala akoby...ani neviem o čom jej išlo.
Na tvojom mieste by som to neriešila a už vôbec nie na modrom koni. Áno, poslať návštevu tam kde slnko nesvieti je silná káva. Ale len ty vieš čo predchádzalo tvojmu výbuchu. Nie každý vie pohotovo reagovať na sústavne vyryvanie narcistickej egohonelnicky alebo to ignorovať. Prestaň si to vyčítať a skôr rozmýšľaj ako v podobnej situácii reagovať primeranejsie 😊
A aj ostatní si to všimli? Jej muž, napríklad? Alebo tvoj? Keď ste sa po ich odchode o tom rozprávali, uznal, že ona provokovala?
@jana_eyre_2 tak mas pravo na svoj nazor 🙂
@h2 🙂
O čo išlo v tej bezvýznamnej debate? O nič. O hru slovíčok. Preto si nemusela poslať návštevu, ktorá sa prišla s tebou zoznámiť, do riti. No pekne si sa predstavila 🙉
@jasomzabka áno mám právo na svoj názor ja viem.. ale mať názor a poznať fakty je rozdiel.. asertivita je podanie svojho názoru bez toho aby som protistranu akokoľvek urazila či utocila..
@h2 alebo ma napadlo, kedze je tazke ma pochopit🙂, ze moze si vymysliet svoju vetu s cuzdim slovom a kym ten druhy bude v hlave premyslat co chcela povedat, tak aspon chvilu bude mat pokoj na upokojenie situacie🙂 lepsie pouzit "konforme" necitim sa v sulade s tym co hovoris a co sa tu deje, ako poslat do riti, kde zostanu dalsie zranenia🙂
@denkatn Anglictinu poznam len hovorovu ale "conformne" mi vobec nepasuje do vyznamu tej vety. Conform ja pouzivam v suvislosti s niecim. Musela by si zadat voci comu sa necitis konformne. A vobec ked je nejaka vec nekonformna, tak je problem vacsinou ta samotna vec. Ta vec nezapada (nie je v sulade) s celkom (s pravidlom). Cize to uz vobec nedava zmysel hovorit o sebe ze sa citis nekonformne.
To skor by sa dalo povedat takto: Ta navsteva sa spravala nekonformne voci nepisanym pravidlam slusneho spravania lebo autorke skakala do reci a opravovala ju.

Podla mna si to riadne prehnala. Poslat svojho hosta “do riti” je adekvatne len v ovela horsich situaciach a nie ked opravuje tvoje vyrazy. Avsak dotycna dáma ti zjavne ide na nervy ako clovek a tak sa uz s nou predpokladam nebudes chciet stretnut. Preto ti to moze byt uz jedno, co si mysli. Manzel nech sa za teba pred kolegom ospravedlni a uz sa vy zeny stretavat nebudete. Vybavene.