icon

Bola som zneužívaná

27. máj 2021

Ahojte pise sa mi to tazko no uz roky v sebe nosim tento problem. Ked som bola mala mala som tak 5 rokov chodil k nam mamin brat. Oni si mysleli ze sa asi hrame alebo nieco. No on mi robil tam dole s jazykom chodil skoro kazdy den. Ja som nevedela vtedy co robi. No nebolo mi to prijemne vzdy ked prisiel som si musela dat dole nohavice. Stale som vravela ze uz nechcem ze uz dost a on vzdy ze este trochu este trochu. Alebo si dal dole nohavice a dal ma na seba sadnut a ze a yvsom ho chytila a neboj sa chyt ho. Tazko sa mi to pise roky to v sebe dusim. Nikomu som to nikdy nepovedala vzdy ked ho vidim si nato spomeniem on asi mysli ze si nato nepamatam no ja si to pamatam vsetko :( niekedy mi to pride na rozum ked sa milujeme s mojim manzelom a musim sa premahat. Chodim ku psychiatricke kvoli inym veciam ale toto som ani jej nepovedala. Chcem ist na spoved a povedat to knazovi aby ma niekto vypocul. Ako nato zabudnut alebo to vytesnit ja uz nato nechcem mysliet :(

Strana
z3
hefo
28. máj 2021

Jacksona by som do toho neťahal, tam už nikto nevie, čo je pravda, a čo súdne či mediálne vytĺkanie kapitálu.

elizabet173
28. máj 2021

@juliet86 psychiku päť ročných poznám dôverne, dieťa nemusí vedieť, čo je to sex, aj keď minimálne polovica už niečo o ňom vie, ale vie, či sa mu dané správanie páči alebo nie. Ale mne najmä nejde do hlavy, že dospelým nebolo divné, že pubertiak chodí denne za päťročným deckom a denne je s ním v inej izbe ako rodičia dieťaťa.

elizabet173
28. máj 2021

možno ťa zastrašoval, aby si to nepovedala, možno ti šepkal, že to bude iba vaše tajomstvo, aby si to nikomu neprezradila a už si to nepamätáš. Ale prečo si nezostala dolu s rodičmi a každý deň si tam s ním išla?

heidy222
28. máj 2021

@elizabet173 tieto otazky co tu davas sa volaju odborne sekundarna viktimizacia.
Preco rodicia nevidia co sa deje, je v odbornej literature obsiahle opisany fenomen. To su zlozite psychologicke mechanismy ale Po pravde uz si to nepamatam presne, ze by son to spravne vysvetlila. Pohladam link

wanda52
28. máj 2021

@elizabet173 prepáč, ale musíš stále do toho vŕtať? Zrejme tam niečo bolo, možno strach...nie je to jedno? Bola malé dievča, mohol ju zmanipulovať, mohla mať strach, cítiť hanbu, to je jedno.... rodičia si to všimnúť nemuseli, určite dával riadny pozor. A bol to jej matky brat, poznala ho, nebol to sused od vedľa, preto tu matku ani vo sne nenapadlo, že sa tam môže diať niečo nekalé.. Možno dieťaťu povedal, že to nesmie nikomu povedať, lebo sa môže stať niečo zlé... Ona bola malé dievča, nechápala, čo sa deje, došlo jej to až neskôr a doteraz sa s tým nevie vysporiadať.

autor
28. máj 2021

@elizabet173 ja som tam s nim nesla. Ja som sa hrala v tej izbe a on za mnou chodil. A stale ze sa pohrame a aj ked som povedala ze sa tak hrat nechcem tak len stale ze len trosku len chvilu a uz mi dával dole nohavice. Pamatam si ze som len lezala a cakala kedy to skonci ja neviem ako dopodrobna ako som vtedy ako decko zmyslala. Viem ze som mu vravela ze ja sa tak hrat nechcem a tahala som si nohavice naspat hore ale on stale ze vydrz a uz len chvilu a ja uz proste o tom nechcem pisat. Nieco ti nesedi ja neviem co proste mám ešte k tomu povedat. Fakt netusim preco som neodisla preco som to nikomu nepovedala a to je uz teraz jedno aj tak s tym musim zit

zuzicka256
28. máj 2021

Nechate tak baby, ved sa elizabet uz par krat rozpravala s dvoma psychologickami tak co sa cudujete? Asi vie o com hovori nie? 💩

Neznasam ked si niekto mysli, ze vsetko vie lebo precital/pozrel zopar dokumentov alebo sa s niekym, kto tomu rozumie o tom "rozpraval".
To je potom hotova vec, treba to spochybnovat "lebo to nesedi " a samozrejme lebo to nezapada do sablony 👍 asi sa takemu cloveku v zivote toho vela zleho nestalo(nastastie), a z ineho uhla sa je to isto jednoduchsie hodnotit.

O kolkych pripadoch sa ani nevie lebo o tom obete proste nehovoria ani po rokoch. Uz len taky hnusny štokholmsky syndrom je sokujuci a nepochopitelny pre "normalych" ludi(rozumej ludi, ktory si tym nepresli).

Draha autorka, nezavidim ti to 😣 nanestastie mam blizku osobu, ktora si tiez presla podobnym peklom a dlho dlho to skryvala kym o tom nezacala hovorit a cuduj sa svete, nikto by to do nej nepovedal😣 vsetko sme si mysleli(introvertka, trosku podivinka, zodpovedna, ziadne crazy zurky s ostatnymi pubertakmi) ale toto by nas v zivote nenapadlo.

Ludska mysel a psychika dokaze cary ake si nevieme ani len predstavit, dokaze donutit zabudnut, dokaze vytesnit... Proste, na to sa neda nic povedat. Je to minulost a drzim ti palce najsilnejsie ako viem aby si nad tym vyhrala a pohla sa dalej ♥️🍀

Hovor o tom 🙏
ale nie s nami, ale s ludmi, ktori ti dokazu pomoct ♥️doveruj odbornikom, vela stastia ♥️

juliet86
28. máj 2021

@elizabet173 ale on jej vie povedat toto je nase male tajomstvo. maminka by bola smutna ak by si jej o tejto hre povedala. oekne dievcatka sa hraju takto. maminka ta nebude lubit ked jej povies co si robila atd atd a uprimne na takuto hru mu stacili aj 2minuty a prisiel si na svoje ak vies co myslim... a mi povedz ze 5rocne dieta nenechas bez dozoru 5minut. no nechas. aj 10. aj 15. ved ja som zazila zneuzivanie pri rodicoch priamo dieta na kolenach.

ludka1402
28. máj 2021

Nahodou @elizabet173 dava dobre otazky, az na to, ze ta odpoved na to nie je jednoznacna a casto velmi komplikovana,
Napr. poznam pripad zneuzivania uplne ako to popisuje autorka akurat ten kto zneuzival bol dedo dietata a zial rodicia o tom tusili ale je to az neuveritelne, ale neriesili to akokeby prehliadali a bagatelizovali. Ano aj sa hanbili za spravanie svojho otca, neboli schopni mu to povedat ale zaroven zili v spolocnom trojgeneracnom dome a ten dom bol dedov a zvysok asi chapete...viem neuveritelne pre kazdeho...jasne aj ja by som balila caky paky a isla radsej pod most...ako takto...napriklad jeden pripad.
V pripade autorky alebo podobnom pripade, ten bratranec, to je vlastne mamin brat. Predstavte si, ze poviete svojmu bratovi, ze stopka, viac tu nebudes chodit. Udali by ste ho? Keby za Vami prisla vasa mamina, ze neries to, nechaj to tak, nejako to uz poriesime vramci rodiny, mozno Vas ocino by tomu proste neveril a z vas by urobil hysterku. Museli by ste ist aj proti svojim rodicom aj bratovi.
Tym v ziadnom pripade nechcem zastavat taketo spravanie.
A plne chapem autorku aj v tom, ze jedine po com tuzi je mat pokoj a dotycneho nikdy nevidiet, nikdy s nim neprehovorit. Obet zneuzivania vobec nemysli na odvetu, pomstu a casto ti jedinci su tazko patologicky chori a niet im pomoci, po liecbe alebo väzeni pokracuju v zneuzivani dalej.

bluka2
28. máj 2021

@ludka1402 "Museli by ste ist aj proti svojim rodicom aj bratovi." To co po popisujes, by bola chorá, zvrátená rodina. Niet o čo stať, keď sa obhajuje v rodine "prehliada" či obhajuje zneužívanie či pedofilia. Takže áno, nestala by som ani o takého brata, matku ani otca a brata by som udala a ešte by som predtým aj dôkazy pozbierala, nech ma čo najväčší trest.
Každopádne, chápem trochu čo chces povedať a myslím, že presne také prípady existujú. Často aj ten dedko či brat proste ten predátor bol v detstve zneužívaný a berie to ako akúsi normu a posúva toto na ďalšie generácie. Treba tomu v tej rodine urobiť stop a nie to posúvať ďalej a ďalej

ludka1402
28. máj 2021

@bluka2
Ano, presne, nemala by si brata, mamu, otca. Mozno ani tvoje deti bratrancov, sesternice, ujov, tety, starych rodicov. Proste bojujes sama za seba a za svoje dieta proti celej rodine. Pretoze v rodine sa tieto veci dobre vedia ututlat a ty by si bola za precitlivelu a tu, co si daco vymysla a robi rozbroje a nenecha veci tak ako su.
Neviem presne ako je to s posuvanim cez generacie. Mozno mas v tomto pravdu. Ale poznam aj celkom opacne pripady, ze ten alebo ta, co bola zneuzivana uz ma taky vnutorny radar na podobne situacie vie pohotovo zareagovat, nanestastie vdaka tomu, co sama prezila a robi vsetko preto, aby sa to uz nedialo dalej. Ale jasne opat zalezi od pripadu.

bluka2
28. máj 2021

@ludka1402 "Mozno ani tvoje deti bratrancov, sesternice, ujov, tety, starych rodicov. " Však radšej žiadnych, než takých čo sú tohto schopní aktívne či pasívne. Stále je šanca z druhej strany rodiny.
Druhá časť - áno...

elizabet173
29. máj 2021

@ludka1402 áno, mohol sa stať taký prípad, že rodina sa bojí, že by ich dedko vyhodil na ulicu. Je to šialené, ale verím, že sa to stávalo. Ale aby päťročné dieťa dobrovoľne zostávalo denne hore v izbe s človekom, ktorý mu ubližuje, tak to je mimo môjho chápania. Aj keby sa to bála mame povedať, ale nepohne sa od nej, keď príde strýko, nie že by dobrovoľne s ním denne zostávala hore v izbe.
@juliet86 ale nechám päťročné dieťa bez dozoru, ale mne by bolo v prvom rade divné, že pubertiak nemá inú zábavu, ako denne tráviť čas s mojím 5 ročným dieťaťom. Aj keby som ho v živote z ničoho neobviňovala a hrali sa denne s legom, správanie pubertiaka je prinajmenšom divné. A aj keby boli o poschodie vyššie, tak by som tam určite sem tam vybehla pozrieť ako sa hrajú, priniesla im niečo na pitie, ovocie a pod. Prizabite ma, ale mne sa tomu veriť nechce. Keby sa to stalo ojedinele, že rodičia niekde pár krát odišli - nákup, pohreb a on strážil dieťa, to pochopím. Ale že sa toto dialo denne a to dieťa tam s ním dobrovoľne zostávalo, tak tomu neverím.

podmostom
29. máj 2021

@elizabet173 dispeli ľudia veľakrát zlo vidia a nereagujú, nieto ešte malé dieťa, ktoré nechápe čo sa deje. 60000 tisíc Slovákov deportovali a zabili a ostatní sa na to zväčša len ticho prizerali. Ja som chodila do školy kde učiteľ niektoré deti bil a občas chodil učiť aj pripity. Všetci o tom vedeli a aj tak svoje deti púšťali každý deň do školy. On bol komunista a všetci sa ho báli. A co sa týka tohto prípadu. Ja ako mama by som sa ešte potešila, ze môj brat sa ide zahrať s malou dcérou. Predstav si napríklad, že by som mu to ja povedala, prosím ťa dáš na ňu chvíľu pozor, kým dovarim večeru, dám piecť koláč.. Nikdy v živote by ma ani nenapadlo že by môj brat bol schopný takého niečoho a myslím že tak zmýšľa väčšina ľudí. Predstav si svojho brata, alebo otca, dedka... no nedoverovala by si im na 100%?

elizabet173
29. máj 2021

@podmostom nemiešaj sem dobu minulú. Jasné, že by som bratovi dôverovala, zhodou okolností mám rovnaký vekový rozdiel medzi bratom a synom. Sú to dvaja chalani, ale keby sa brat denne chodil za ním hrať ( a to je chlapec, keby som mala dcéru, ani nehovorím), tak si myslím, že nie je kompletný. A to si žiadne zneužívanie nepredstavujem, len to, že chalan v tom veku má mať koníčky, šport, kamarátov, frajerku a nie tráviť denne čas s malým deckom. To v prvom rade. Ostatné som už písala viac krát, že nechápem, prečo dieťa ostáva denne s človekom, ktorý mu ubližuje, prečo hneď po jeho príchode nejde k mame. Už sa nebudem k tomu vyjadrovať, k ničomu to nevedie, ja skrátka tejto verzii neverím.

ktochytavzite
29. máj 2021

@elizabet173 pretoze aj deri zneuzivane otcami nejdu za mamou,alebo starymi rodicmi,a to uz maju 12,13 od 5r dietata co chces?A kedysi aj ina doba bola rodicia nemali tak cas na deti,boli radi ze sa mala asi vyhra s ujom ze ju pobavi,normlamne by nikoho nenaoadlo ze ju bude zneuzivat.

ktochytavzite
29. máj 2021

@elizabet173 inak mozno prave vetedy mama sla na pole,nieco robit,nemohla byt stale s nou,a zasa ju tak tazko nezneuzival ine by bolo kebyze ju mozno sexualne zneuziva,ze by z toho mala inubtraumu,nvm ja si myslim ze vela deti by to nepovedalo,lebo to eate tak nevninaju alebo skor nevedia co maju robit,kedze sa o tom nerozprava.Ja som tiez minule ja dospelq buchla malo auto a nevedela som co mam robit.

elizabet173
29. máj 2021

@ktochytavzite opakujem po 248. krát, že pochopím, že to nepovedala mame, ale prečo tam denne s ním bola, keď mala možnosť byť dolu so zbytkom rodiny? Veď si to predstav v reále, včera mi ujo ubližoval, dnes prišiel zase, tak zbehnem dolu k mame, nebudem čakať, že mi možno bude ubližovať znova. Dnes, zajtra, pozajtra....päť ročné dieťa nie je dvojročné.

lindous
29. máj 2021

@elizabet173 väčšinou s tebou vo všetkom absolútne súhlasím, ale predstav si situáciu napríklad, že brat ešte na strednej, tak sa chodí každý deň naobedovať k sestre po škole, lebo to má blízko.. Vždy keď príde, tak ide len pozdraviť aj neterku, bol tu názor, že na niečo také 2-3 minúty nestačia, podľa mňa sú až až a ani to nepôsobí divne.. Dievčatko sa hrá vo svojej izbe celý deň, nikto jej neoznamuje, že prišiel ujo, on za ňou príde, von ju nepustí.. Samozrejme mohlo to byť úplne inak, toto je len úplne vymyslený scenár, v ktorom by podľa mňa nikomu neprišlo nič zvláštne... A aj keď ti to nesedí, sú prípady, kedy je lepšie nechať tak a nevyjadriť sa, pretože vždy je nejaké percento pravdepodobnosti, že to je pravda a obeť zneužívania, ktorá navyše o tom tak dlho neprehovorila naozaj nepotrebuje byť spovedaná a spochybňovaná...

alazala
29. máj 2021

@oli18 ty prepáč, tvoje spochybňovanie je maximálne bezcitné a aj všetkých tých čo ti dali za to like

juliet86
29. máj 2021

@elizabet173 velmi sa chytas slovka denne...kiez by tvoje neverenie malo silu zmenit to co sa obeti stalo

autor
29. máj 2021

@juliet86 dakujem :(

ktochytavzite
29. máj 2021

@elizabet173 no ved pisem ze moznoze mama vtedy mala robotu a neboka ani dima alebo povedala ze pride ujo ja budem robit buses s nim.nieco podobne

raja95
Autor odpoveď zmazal
beronsche
31. máj 2021

@elizabet173 je to mimo tvojho chapania, ty tomu neveris, tebe sa to nezda, ty si myslis, ze by 5r dieta reagovalo inak.. ty, ty, ty..
nuz, predstav si, ze ludia reaguju rozne, ludia rozmyslaju rozne, dokonca ludia v neprijemnych situaciach reaguju rozne, casto tak, ze sa neskor sami cuduju, preco (ne)urobili to ci ono..
preco mas potrebu dookola tvrdit, ze je to vymysel? lebo tebe sa to nezda? fakt mas vybornu schopnost empatie..

prosim ta, co tym dosiahnes, ak to aj vymysel je?
a teraz si na chvilu predstav, ze to vymysel nie je.. co tvoje slova sposobia? ake pocity vzbudzuju u obete?

smutne je, ze casto takto reaguju ludia aj v realite.. casto na zaklade svojho pocitu, ze "hm ale mne sa to nezda", vyhodnotia cin ako nepravdepodobny..
staci zavahanie na strane cloveka, ktoremu sa obet zdoveri a moze to sposobit, ze ta sa to radsej pokusi potlacit, vytesnit, co sa stalo a radsej trpi potichu dalej, ako by mala prezivat sekundarnu traumu spojenu s nedoverou, obvinovanim z klamstva, vzbudzovanim viny, ze si za to vlastne moze sama a ze preco neodisla/nepovedala.. atd.
to spolu s pocitmi zmatenia a hanby sposobuje, ze len velmi malo deti sa vobec niekomu zdoveri..

tolko znicenych zivotov, lebo niekto si mysli, ze moze vsetko beztrestne robit a niekto dalsi, ze ma patent na spravanie ludi a vie vsetko...

joja101
31. máj 2021

Ako ani si neviem predstaviť, čo by som ako 5 ročná robila. Predstav si to malé dieťa, ktoré sa fakt bojí, čo sa to s ním deje a ver tomu, že tam isto padli aj nejaké tie vyhrážky ak to povie. Takže súdiť ju za to, že bola ticho, je podľa mňa viac než úbohé

majulino
31. máj 2021

@elizabet173 pozri, ja mam podobnu skusenost s nevlastnym dedom.... A aj ked, ako som sa neskor dozvedela, vsetci vedeli, ze ma slabosť pre male deti (ano aj chlapcov) a niekolkrat ho aj jeho nevlastne deti (bol od nich starsi o 9-10 rokov zbili, kvoli tomu, ze sa chodil pozerat ako chodi na wc ich sestra, alebo ako sa kúpe (vtedy uz 10 ročná a povedala najprv mame a ked ta neriesila tak bratom) napriek tomu, nas k nemu bez problémov púšťali a nechavali samých... U mna to zaslzene.tak, ze ma chcek prstovat... Aj ked som uz bola staršia ako autorka, nevedela som sa branit, co robit, ani nic podobne, tiez to nazyval hrou a nasim tajomstvom (okrem mna to robil dalsim 3 sesterkam paradoxne vsetky sme blondiny aj jeho nevlastna dcéra) dodnes som to nepovedala okrem manžela nikomu. Ale teda manzel na to prisiel sám, len nevedel kto to urobil.

zazvorka87
Odpoveď bola odstránená
julia_12
Odpoveď bola odstránená
Strana
z3