icon

Bratova frajerka zasahuje do rodinných záležitostí

28. jún 2025

Ahojte zaujimal by ma nezaujaty pohlad, nakolko v tom vidim problem a hned vysvetlim preco. Brat ma znamost necely rok, neziju spolu, stretavaju sa par krat v tyzdni z toho co viem. Jedna sa o to, ze uz nejaky cas riesime rodinne zalezitosti aj skrz majetku, nechcem blizsie rozpisovat a ona prejavuje o vsetko az privelky zaujem, aj o veci do ktorych ju fakt nic nie je. Nevidim to tak len ja, bratovi sme to uz hovorili viac x, ale samozrejme on to ako problem nevidi. Este dodam ze casto a rad strieda zeny a toto tiez nejake nevidim na nieco vazne, kedze deti ani svadbu on nechce..su to veci, ktore ma riesit len nasa rodina a on jej vsetko hovori a vsade je ona hlavna ked sa nieco riesi a vybavuje, je pri nom a hovori mu co ma robit. Nie je mi vobec sympaticka ta zena, co mi uz povedalo viac ludi, ktori ju videli. Moj partner, s ktorym zijem uz 4 roky mi sam povedal, ze on sa do nasich zalezitosti staraz nechce ani nebude, iba mi poradi ak budem chciet. No ona to zjavne berie inak..Neviem co s tym a ako to roesit

sense
28. jún 2025

Tak ja poznám v okolí prípad tiež šlo o majetky konkrétne lukratívny pozemok , keď sa bavili medzi sebou jeden člen zo začiatku by aj súhlasil veď doma sa ostať nechystal, peniaze mohol raz použiť alebo investovat, len potom niekoho stretol a tá osoba mu povedal nech nie je hlúpy a nevzdáva sa niečoho čo môže mať časom veľkú a hodnotu a nikdy nevie čo bude o pár rokov. Keď to dotyčná osoba takto predložila ostatným členom rodiny, už bola nová známosť najhoršia montuje sa tam kde nemá a do čoho nič nie je a je len na peniaze. Nakoniec k prepisu nedošlo a neskôr o pár rokov sa pozemok predal niekoľkonásobne viac. Keby v vtedy súhlasil s vyplatením a peniaze by investoval aj tak by zďaleka neziskal toľko, pritom s tou osobou "čo mu dávala rozumy" už nebol , čiže ona nemala žiaden profit
Ale súhlasím nech mu doma názor povie , pri stretnutiach byť nemusí. Ale to musí riesit tvoj brat a on to riešiť nechce.

iv007
28. jún 2025

Pises, ze brat strieda frajerky a manzelstvo ani deti nechce. Preco potom citis ohrozenie vasho rodinneho majetku? Vsak nebude mat zakonny narok na nic, vsetko bude bratove.

mamina7070
28. jún 2025
@cacianka

@mamina7070
@mamina7070 cudzia osoba sa nemá čo starať do majetku inej rodiny , aspoň nie verejne. V súkromí ok, môžu si o tom pokecať, aj mu môže povedať názor.
Áno je tu anonymne, nikto z nás nikoho z nich nepozná , mohla by uviesť príklad.
Spomeniem náš príklad. Raz sa švagriná vyjadrila, a vraj dosť razantne ( nebola som pritom ale že až s náznakom chrapunstvoa) že by rodičia môjho chlapa mali konečne prepísať pozemky , načo sú im majetky, že ona chce tie v lokalite YX a brat si vezme AB.
Doma mi to rozčúlený a najmä znechutený rozprával. Vypočula som si celý priebeh, opýtala som sa ako reagoval a aký má názor. Že sestru poslal do riti, aby nedelila majetky kým rodičia žijú a nezačnú s tými papierovackami sami. Otec v šoku, mama slzy, že čo to z huby vypustila, aké nároky si robí. A tak jej muž ešte odpovedal, že riešiť sa bude až keď sa rozhodnú rodičia to riešiť, rešpektuje ich, a keď už tak , rozhodne nesúhlasí s takým delením. Ak už, pozemky sa predajú a zisk sa rozdelí 50:50, lebo nechce aby boli neprávosti a zloba. Lebo začal tušiť, že sestra si vybrala ten o dosť drahší. Keď sa mama spamätala, tak ju mrazivo spucovala, a vyjadrila sa že delenie bude až keď oni budú chcieť, alebo po ich smrti a trvá na tom aby spravodlivo medzi obe deti.
Švagor ju krotil, nevstupoval do dialógu ale za dverami ju zdrbal.
Mňa sa teda doma spýtal na názor, a tak som ho vyjadrila, iba jemu v súkromí. Že je to ich vec ako sa dohodnú a rozhodnú, ale ak chce spravodlivosť a predísť rozbrojom, všetko musí ísť ( v správnom čase) teansparentne a cez overené zdroje, papiere, doklady.

@cacianka ved zjavne to robi sukromne podla toho co autorka pise a mne teda pride normalne ze o tom diskutuju

maciatkolulu
28. jún 2025
@cacianka

Tak ju uprac ty. Povedz jej že vlastne rodinné veci si poriesite vy a ak budete chcieť vedieť jej názor, opýtate sa. Poziadaj brata aby jej nevykecaval vaše súkromné rodinné veci, alebo aby ju neťahal medzi vás a svoje rozhovory nech si riešia v súkromí - ich.
Rodina môjho chlapa si svoje majetkové a súkromné veci riešia sami, mne len keď chce niečo objasní a spýta sa na názor. Odpovedám munpo zrelej úvahe , nezasahujem, iba upozorním na divné detaily a možné riziko. Už bola taká ostrá situácia...
U mňa detto, spýtam sa na názor ale rozhodneme naša rodina

@cacianka to je fajn ,až na to,že ona neradi jej,ale svojmu partnerovi,takže by som ja upratala ju....to je rada za všetky drobné. Snáď je pán brat svojpravny a vie si povedať svoje, zjavne to chce riešiť s partnerkou,tak sa môže sestra akurát tak jemu sťažovať. tema absolútne zbytočná.

cacianka
28. jún 2025

Napísala som to ako príklad,
áno ona sa prejavila veľmi nechutne, ale už ma jej správanie nejako neprekvapuje, máva takéto výpady, neviem prečo je taká, lebo výchovu, vzory z rodiny aj vzdelanie má v poriadku, asi nejaká divná povaha...
Mierim tým na švagra že ten sa nestaral neuzurpoval si rozhodovanie, nezastal sa jej lebo manželka, bol neutrálny, keď sa ho spýtali svokrovci slušne názor povedal. A ja takisto, obaja sme dali najavo , že je to ich vec, mi môžeme iba poradiť ak sa spýtajú a povedať názor, dať radu. Keby sa môj muž prehnane vyjadroval, uzurpoval, alebo by to robil môj švagor ( teraz myslím muža mojej sestry) o našej rodine, našich majetkoch, a to ich nemáme veľa, tak ich pošlem slušne do PP a keď nestačí aj do P.

mamina7070
28. jún 2025

autorka napis jasne vyjadruje sa ona pre tebou k tomu ako sa mate vysporiadat majetkovo? povedala to ona ci brat?

aky mam mat ona z toho prospech ? ak nie su zobraty tak predsa ziadny

autor
28. jún 2025
@vkatush

Bez kontextu je ťažko radiť.
Lebo ty to môžeš vnímať, že ste sa dobre dohodli, že to bolo fér pre oboch. Ona mu možno ukázala, že ani veľmi nie. Inú možnosť, ktorú ty odmietaš. Nedáš konkrétne príklad, nikto ti nepovie, komu by držal palce.

Máme to v rodine až až. Napr mama je teraz po 30 rokoch "len nevesta, čo sa nemá starať", ale keď pomohla otcovej rodine pred tými 30 rokmi nadobudnúť a vysporiadať majetok, všetko obehala a vybavila so svokrom, lebo deti boli tupelá, ktorým sa nechcelo, vtedy im bola dobrá.

Ja napr manželovi aj svokrovcom vždy poradím, poviem, keďže mám viac skúseností z rodiny s takými vecami, keďže viac ovládam právo ako oni. Často som svokra opravovala v tom, čo si myslel, ako veci fungujú. a to som bola vtedy tiež "len frajerka" a zistili sme vďaka tomu, ako chrapúnsky ho vlastný brat pred rokmi oehmehm... A pritom sa tváril, aké výhodné pre neho.

Príde na pozemky, dedenie, brat nepozná brata, bohužiaľ to tak je.
Nedáš konkrétnu situáciu, tak ste na tom úplne rovnako. Pravdu môžeš mať aj ty, aj ona.

@vkatush jedna vec je poradit v niecom ked ma clovek skusenosti nevidim na tom nic zle, druha vec je ked niekto ma zjavne iny zamer ako poradit..lebo sam nic nema a vies ako to dnes chodi. Pre mna majetky nikdy neboli ani nie su prvorade, chcela som mat len pokoj ledze aj brat do toho rypal uz v minulosti. No nechala som to tak chcela som mat pokoj. Ked znova zacal ponukla som teda ze sa vyporiadame a dala som navrh s menej nez polovicnou sumou za aku by sa to dalo predat. Pre niekoho mozno nepochopitelne a nerealne ale chcela som s tym mat fakt pokoj. Brat povedal ze dobre ze si doriesi co potrebuje a peniaze by mi mohol dat za nejaky cas, keby aj v splatkach suhlasila som. No zacal niekto do toho kecat a hadaj ako to cele dopadlo..zas som to nechala tak, prisli ine dolezitejsie veci ktore sa riesili. Tak snad je spokojny ze zase vyhral

autor
28. jún 2025
@iv007

Pises, ze brat strieda frajerky a manzelstvo ani deti nechce. Preco potom citis ohrozenie vasho rodinneho majetku? Vsak nebude mat zakonny narok na nic, vsetko bude bratove.

@iv007 mne nejde o majetky, zeby mala ona narok. Vsak ked chce nech to svoje kludne prepise na nu..ja som chcela vysporiadat co treba a mat pokoj. A prispevok nie je len k majetkoch. To bol jeden z prikladov len

autor
28. jún 2025
@mamina7070

@cacianka ved zjavne to robi sukromne podla toho co autorka pise a mne teda pride normalne ze o tom diskutuju

@mamina7070 keby to robik sukromne, ako by som teda vedela ze ona sa do toho stara podma teba?

autor
28. jún 2025
@maciatkolulu

@cacianka to je fajn ,až na to,že ona neradi jej,ale svojmu partnerovi,takže by som ja upratala ju....to je rada za všetky drobné. Snáď je pán brat svojpravny a vie si povedať svoje, zjavne to chce riešiť s partnerkou,tak sa môže sestra akurát tak jemu sťažovať. tema absolútne zbytočná.

@maciatkolulu tvoj prispevok je akurat zbytocny

mamina7070
28. jún 2025

cize ona tebe priamo do oci povedala ako si mate delit majetky ? brat byva v rodicovskom dome ? rodicia este ziju?

maciatkolulu
28. jún 2025
@anonym_autor

@sense keby sa ma to netykalo, neriesim to. Keby si to hovorili len v sukromi, ani sa to nedozviem logicky..a co by mi nemalo vyhovovat podla teba? Ak moj brat konecne dostal rozum o com pochybujem a chce sa usadit tak to bude najlepsie pre neho co spravi. Teda myslim si. Mna do toho nic ako sa rozhodne

Tak tu píšeš toto

Dnes o 08:56
@ivik4 bolo to viac veci, kedy sme sa s bratom bavili o niecom a dohodli sa a akonahle bol s nou uz prisiel zas s niecim inym. Takze nie som blba a viem odkial to ma
Ja neviem,ale to vyzerá,Že to rozoberajú oni v súkromí. A osoba ktorá nechce mať vzťah a nemyslí to vazne sa takto nechova. To je viac než jasne. Takže bacha,za chvíľu to budeš možno rozoberať s ňou,ako rodinou.

autor
28. jún 2025
@mamina7070

cize ona tebe priamo do oci povedala ako si mate delit majetky ? brat byva v rodicovskom dome ? rodicia este ziju?

@mamina7070 co sa tyka majetkov to sme neriesili pred nou ale viem ze ako boli spolu tak zrazu zmenil nazor a hned mi dal vediet ze nebude tak ako sme sa bavili. Takze nie som blba..a kstatne veci tak k tym sa ona vyjadruje aj pred nami a pritom su to fakt rodinne zalezitosti. Uz som brata upozornila ze nebudem to riesit ked bol s nou a on aj tak si ide vzdy svoje. Hned na mna vybehol ze co sa do nej navazam pritom som mu to povedala slusne takze asi tak

autor
28. jún 2025
@maciatkolulu

Tak tu píšeš toto

Dnes o 08:56
@ivik4 bolo to viac veci, kedy sme sa s bratom bavili o niecom a dohodli sa a akonahle bol s nou uz prisiel zas s niecim inym. Takze nie som blba a viem odkial to ma
Ja neviem,ale to vyzerá,Že to rozoberajú oni v súkromí. A osoba ktorá nechce mať vzťah a nemyslí to vazne sa takto nechova. To je viac než jasne. Takže bacha,za chvíľu to budeš možno rozoberať s ňou,ako rodinou.

@maciatkolulu precitaj si moj posledny koment, to bolo k tym majetkom. Ale su tam aj ine veci ktore sa riesili..

mamina7070
28. jún 2025

tak vidis priamo ti nevravela nic a to ze to s nou preberal sukromne to je uplne v poriadku
a k ostatnemu sa tazko vyjadrit ked nenapises konkretne k comu rodinnemu sa vyjadrovala
preco by sa nemohla vyjadrit napr k nejakym spolocnym aktivitam a planom napr ? povedat svoj nazor

autor
28. jún 2025
@mamina7070

@mamina7070 brat ma svoje byvanie a uz mame iba maminu..

vkatush
28. jún 2025

Okey, takže ak som dobre pochopila, pravdepodobne máte vy dvaja na seba nejaký dom/pozemok zdedený. Chceš ho vysporiadať s tým, že brat by ti vyplatil sumu.

Tiež by som sa radila "mimo rodiny". Dala naceniť a vyplatiť z polovice, ak chcete obaja teraz.
Ak by nechcel teraz predať, tiež by som chápala. Ceny nehnuteľností/pozemkov rapídne stúpajú, o 2-3 roky to môže mať omnoho väčšiu hodnotu. Ak to človeku nesúri, načo?
A možno aj medzi nimi je to vážnejšie ako si ty myslíš, možno obaja majú plány o spoločnom bývaní.

Vravím. Bola som len frajerka, keď chcel svokor prepísať pozemky a sama som ho zastavila, že sa to ešte neoplatí, aj keď on chcel mať tiež už všetko vysporiadané a na poriadku.

Za mňa je to taká stredná cesta. Jasné, že sa radím s partnerom a je jedno, či sme spolu rok, desať alebo tridsať. A áno, keď príde na majetky, nie každý sa zhoduje, má rovnaký názor, možnosti,... Čo jednému vyhovuje, druhému nemusí.

mamina7070
28. jún 2025

a ty byvas s mamou?

autor
28. jún 2025
@mamina7070

a ty byvas s mamou?

@mamina7070 nie nebyvam, mame vlastny byt s mojim

autor
28. jún 2025
@mamina7070

tak vidis priamo ti nevravela nic a to ze to s nou preberal sukromne to je uplne v poriadku
a k ostatnemu sa tazko vyjadrit ked nenapises konkretne k comu rodinnemu sa vyjadrovala
preco by sa nemohla vyjadrit napr k nejakym spolocnym aktivitam a planom napr ? povedat svoj nazor

@mamina7070 lebo to boli veci ktore sa riesili uz davno a nemala s tym ona nic proste. Cisto rodinne zalezitosti

autor
28. jún 2025
@vkatush

Okey, takže ak som dobre pochopila, pravdepodobne máte vy dvaja na seba nejaký dom/pozemok zdedený. Chceš ho vysporiadať s tým, že brat by ti vyplatil sumu.

Tiež by som sa radila "mimo rodiny". Dala naceniť a vyplatiť z polovice, ak chcete obaja teraz.
Ak by nechcel teraz predať, tiež by som chápala. Ceny nehnuteľností/pozemkov rapídne stúpajú, o 2-3 roky to môže mať omnoho väčšiu hodnotu. Ak to človeku nesúri, načo?
A možno aj medzi nimi je to vážnejšie ako si ty myslíš, možno obaja majú plány o spoločnom bývaní.

Vravím. Bola som len frajerka, keď chcel svokor prepísať pozemky a sama som ho zastavila, že sa to ešte neoplatí, aj keď on chcel mať tiež už všetko vysporiadané a na poriadku.

Za mňa je to taká stredná cesta. Jasné, že sa radím s partnerom a je jedno, či sme spolu rok, desať alebo tridsať. A áno, keď príde na majetky, nie každý sa zhoduje, má rovnaký názor, možnosti,... Čo jednému vyhovuje, druhému nemusí.

@vkatush ano je to pozemok ktory mame xy rokov a ja som to neriesila ale prave brat stale rypal do mna s tym

ahhola
28. jún 2025

Myslim, ze s tou panovacnou vsetecnou mrchou😅skonci pred oltarom, byva to presne tak...

vkatush
28. jún 2025

Ohodnotiť znalcom a jednoduché riešenie.
Buď predáme a peniaze na polovicu.
Alebo vyplatiť tomu druhému adekvátnu čiastku.

Otázka je, kto chce peniaze a kto pozemok, či sa v tomto zhodujete.
Možno doteraz chcel peniaze a ty pozemok .Ale "zvážnejšieva" sa jeho vzťah, premýšľa nad usadením, budovaním, tak by chcel aj on pozemok, čo doteraz nechcel. A ty si myslíš, že je za tým frajerka. Napríklad ?

autor
28. jún 2025
@ahhola

Myslim, ze s tou panovacnou vsetecnou mrchou😅skonci pred oltarom, byva to presne tak...

@ahhola vsak nech sa mu paci, mozu sa aj zajtra zobrat, je mi to jedno. S babou co mal 2rocny vztah pred touto sa rozisiel podla jeho vlastnych slov prave preto, ze chcela dieta a on ako 35r sa na to necitil..pritom tiez ju do vsetkeho zapajal a vyzerali byt taki stastni. To je proste moj brat

autor
28. jún 2025
@ahhola

@ahhola ibaze ta jeho posledna baba sa vobec takto nespravala a nikdy sa do nasich veci nestarela

autor
28. jún 2025
@vkatush

Ohodnotiť znalcom a jednoduché riešenie.
Buď predáme a peniaze na polovicu.
Alebo vyplatiť tomu druhému adekvátnu čiastku.

Otázka je, kto chce peniaze a kto pozemok, či sa v tomto zhodujete.
Možno doteraz chcel peniaze a ty pozemok .Ale "zvážnejšieva" sa jeho vzťah, premýšľa nad usadením, budovaním, tak by chcel aj on pozemok, čo doteraz nechcel. A ty si myslíš, že je za tým frajerka. Napríklad ?

@vkatush vsak on svoj dom ma ani stavat nechce ale ani pozemok predat. Ja to tiez nepotrebujem ale stale nieco mal okolo toho pritom platim takisto dan za to ako aj on ale on si vzdy nasiel nieco preco vedel do mna rypat.

vkatush
28. jún 2025

Tak vravím. Znalca, nech ohodnotí a braček, nechceš predať, tak ja chcem vyplatiť polovicu zo sumy, na akú znalec pozemok ohodnotí. Žiadna nižšia vyššia suma, aby nikto nikomu o pár rokov nemohol vykrikovať, že koľko za to zaplatil.

zmrzlinka2021
28. jún 2025

Autorka

Sú ženy, slobodne zadané, ktoré sa už definujú ako rodina, čiže ona je už nevesta, má svokru, ty si jej svagrina 😁😁

autor
28. jún 2025
@zmrzlinka2021

Autorka

Sú ženy, slobodne zadané, ktoré sa už definujú ako rodina, čiže ona je už nevesta, má svokru, ty si jej svagrina 😁😁

@zmrzlinka2021 no tak to asi sotva ja jej nie som absolutne nic, to si len moze namyslat 😁 ak sa bude spravat aj dalej tak ako doteraz tak sama si skodi..

motylik2559
28. jún 2025

Ahoj, tak toto je dost blba situacia popravde😐 Ona sa vyjadruje o tychto zalezitostiach aj pred tebou? Ak ano, tak jej proste povedz,ze sa bavis o tom teraz s tvojim bratom a chcem to prebrat len s nim, kedze ide cisto len o nase zalezitosti. Pripadne este ma napada a ak mas taku moznost navrhni bratovi, ze by ste sa stretli len vy 2,ze sa s nim chces porozpravat a tam to preberte. Zial to co mu ona doma povie ako nazor na danu vec, s tym nespravis nic, nebyvas s nimi, nemas to ako zatrhnut ako ani to, co jej on vsetko okolo toho povie. ALE nechapem tu tie nazory, ze ako je autorku do toho nic -AKE NIC???? Toto je naozaj vec jej a jej brata! jeho partnerka je v podstate stale cudzi clovek! Je ine ze jej to brat vsetko vyklopil doma...Ale raz ked sa bavia o tom niekde v ramci rodiny, tak ta jeho partnerka nema do toho co zasahovat...co je ona aby sa montovala do rodinneho rozhovoru o dolezitych veciach? Ani keby bola maklerka, poradkyna, bankarka ci cokolvek by sa nemala do toho montovat...ine by bolo, keby ju pritomní rodinní prislusnici oslovili nech vyjadri svoj nazor pokial pracuje v danom odbore...Fakt nechapem niektore nazory zien...ano 100 ludi 100 nazorov...ale autorku praveze do toho JE, kedze ta zalezitost sa tyka jej a nie bratovej frajerky, ktora praveze by mala drzat usta pri rodinnom rozhovore o tom.