Bratova priateľka
Riesime aktualne taku situaciu v rodine a mozno mi niekto bude vediet poradit ako z toho von.
Mam brata 35rocneho, ktory si pred 2 rokmi nasiel priatelku. Rozvedenu, bezdetnu o 15 rokov starsiu, sirotu z detskeho domova. Vsetko v pohode, je to jeho zivot, jeho volba. Zoznamil nas prakticky hned a jeho priatelka sa velmi rychlo infiltrovala do nasej rodiny. Takmer od zaciatku zacala spominat, ze sa postaraju o nasich rodicov oni, ze ich doopatruju a tak. Nic take pritom nie je potrebne, nasi maju 65 rokov, su vitalni.
Nasi to ignorovali, brali to len tak, lebo ved realne pomoc teraz nepotrebuju. Minule leto ale zacala potencialna svagrina spominat ze tento rok sa prestahuju k nasim aby sa o nich starali. Moja mama razne povedala, ze oni pomoc nepotrebuju, ze nech to ani neriesia. Chvilu bol pokoj ale potom znova - oni sa prestahuju nech nasim pomozu s domom. Melie si proste svoju pesnicku. Brat je ticho, on je flegmaticky typ, chce mat pokoj, neriesit co nemusi.
Cez Vianoce to vygradovalo, tak som volala bratovi ked bola jeho priatelka v praci a povedal, ze ona sa chce stahovat, aby sa netlacili v byte, ze on sa stahovat nechce ale ona na tom trva. Vypadlo z neho ze jeho priatelka ma cca 40tisicovy dlh, ktory splaca, ze svadbu s nou nechce, ale ani sa s nou nerozide, lebo ze za nu citi zodpovednost. Ze ona nikoho nema, nema kam ist, predtym byvala v podnajme. Brat teraz byva v inom meste ako nasi, cca 150km. Jeho priatelka uz dala vypoved ku koncu marca, lebo ze sa stahuju k nasim.
Nasi su z toho na nervy. Chcu mat svoj klud, urcite nechcu aby u nich byval ich syn s priatelkou. Povedali im to 100x ale ona si melie svoje, ze pridu lebo ona uz dala vypoved. Brat nic neriesi.
Co mame robit? Mozu sa realne nasackovat k rodicom ked ich tam nechcu?? Buduci mesiac si tam chcu doviezt uz nejake veci. Co maju nasi urobit ked pridu? Nepustit ich dnu? Ani vlastneho syna?
Clovek ked toto nezaziva na vlastnej kozi, tak by neveril, ze sa toto moze diat.
Dakujem za kazdu radu
@karolinakr podľa mňa je to porucha osobnosti (notorický klamár) spôsobená asi v detstve, pobytom v DD.
https://www.zzz.sk/clanok/11072-psychopaticke-c...
@0silvia0 fúha toto je dobré, asi si viac materiálov od neho prečitam
@anonym ona moze mat aj nejaku psychicku diagnozu alebo mozno len nespracovane strachy /traumy...
Teraz, ked byvaju 150km maju vlastny byt resp bratov? Mozno keby si len nasli nieco blizsie k rodicom? A brat je ako na tom s prácou?
@karolinakr no, neviem, ci to hodnotit ze ma 1 bod za sikovnost. Ona nie je normalna a nie ze je sikovna. Nema ziadne hranice, vyhodis ju dverami, vojde oknom, absolutne bez zabran.
Aktualny stav je taky, ze ona teraz byva u kamaratky uz tyzden, ale u brata v byte ma este nejake veci, ze u kamosky nie je miesto. Brat jej povedal, ze byt predava, tak odisla. Bratovi ale stale vola, ked nedviha, tak pise, vraj ked ma volno, tak mu aj 30x vola dokola. Nereaguje, nedviha jej, ona aj tak vola. Mojej mame napisala spravu ze by este aspon raz ich chcela vidiet, ze ci by mohla prist. 🤦🏻♀️ zdravym rozumom sa toto neda pochopit. Musi vediet ze uz u nas nema sancu, tak neviem o co jej ide. Snad sa jej uz konecne zbavime a da nam pokoj. Myslim ze po tejto skusenosti uz budem davat velky pozor, koho si pustim do zivota 😞
Veci pred dvere, cislo bloknut... a bude pokoj od nej.
Chudera tá jej kamoška, zrejme ešte netuší, že zbaviť sa jej nebude ľahké. Chvalabohu, že brat sa jej zbavil, už len vydržať. Mal by jej čím skôr vysťahovať aj veci.
brat nech dá veci do nejakého skladu, aby sa s ňou už nemusel stretnúť.
Bratovej priateľke ide len o seba! Chce zhrabnúť dom, nechodiť do práce, chce byť paňou!
TO JU NEVIETE PREFACKAT A VYKOPNUT Z BYTU?! Ja sa s takýmito ľuďmi nemazlím. Alebo si sadni s ňou a pekne jej to vytmav! Rázne by si jej mala povedať, že pokiaľ budeš žiť, tak nikdy nebude bývať u tvojich rodičov, nikdy! Ani nebude využivať tvojho brata, bude chodiť do práce! Nikto ju nebude živiť! Aj tak by bolo najlepšie, keby sa brat s ňou rozišiel a vykopol ju z bytu.
@alguno uz sa s nou rozisiel v lete, ani v byte uz nebyva, len tam ma este svoje veci. Ona praveze vie, ze u nas uz nema sancu, aj tak to skusa. Neviem o co jej ide. Mne ona tlf nezodvihne dlho, lebo vie co jej poviem.
Tlf cislo si brat zmeni, len je to firemne cislo, nevie si to sam od seba riesit. Este nech si veci zoberie ta mrcha a uz nech si potom vyvolava aj na lamparen. Ak bude otravovat aj nasich, tiez im zmenim cisla.
Správne! 😉👏
Noo tak to som rada, ze ste sa s nou posunuli tymto smerom. Aj tak je sranda, ze po tom vsetkom jej to stale nedoslo a aj tak ako vravis, skusa stastie dalej a mysli si, ze na vsetko co bolo, sa proste len tak zabudne
zistila že z tohto mračka nezaprší, tak ide ďalej..lutujem jej kamošku, ta bude mat zas story na pokračovanie ..
Veci zbaliť a odniesť ku kamoske. Číslo zablokovať. A bye bye.
Ak volá len z jedného čísla, tak stačí na mobiloch zablokovať a nemusíš meniť.
Urcite by som nemenila cisla, azda nepridete o cisla ktore mate urcite vsetci roky, nehovoriac ze to nie je zadarmo. Dat do zoznamu odmietnutych cisel ak nepomoze tak by som podala trestne oznamenia za obtazovanie. Vela stastia☺️
@zuss1 zmenit cislo je najmenej, len nech ju mame z krku. Samozrejme bratovi vola aj z inych cisel, aj z pevnej linky ked je v robote. Sialena osoba proste
Sledujem tento príbeh, mne toto pripomína niekoho. Nevolá sa tá pani Jana?
No pozerám, ze príspevok ma skoro rok, odvtedy žiaden posun v mysli brata?
Véd to je strašné, ze sa chlap v najlepších rokoch dobrovoľne odpísal zo starou skeblou, nech by akokoľvek dobre vyzerala. A ako píšeš, ma teda XY závad. Stále by opatrovala vašich rodičov? Mojtyboze, vpadla k vám ako meteorit a nič s nou nehne🙆♀️🙆♀️🙆♀️
Pseudologia phantastica (synonymem fantazírování, mytomanie, dysmnézie, bájivá nebo bájná lhavost anglicky mythomania nebo pathological lying) je porucha, při níž postižený vypráví smyšlené příběhy, které údajně zažil. Někdy si dotyčný jedinec může být vědom lži, jindy je sám o jejich věrohodnosti přesvědčen. Jde o jev podobný konfabulaci, při níž osoba spíše reaguje na položené otázky smyšlenkami, při mytomanii své myšlenky vymýšlí aktivně, bez vyzvání. Toto chování je typické zejména u hysterických osobností, u alkoholiků, lidí s psychickou poruchou a dětí do přibližně šesti let věku.
___
___
Léčba: nutné odlišit jiná psychiatrická onemocnění (bludy, obsese - nutkání atd.), u dětí většinou samovolně s věkem odezní, léčba je vždy obtížná a dlouhodobá, nutná pomoc psychologa, ev. psychoterapie, farmakologicky antidepresiva.
Jak se projevuje bájná lhavost, pseudologia phantastica – příznaky, projevy, symptomy
bájivá lhavost - spřádání fantastických smyšlených příběhů
jedinec se zcela vžívá do svých vybájených představ
představy jsou prožívány jako skutečnost, postižený jim věří
konfabulace - smyšlenky
patologické lhaní
patologické podvádění
chování typické pro histrióny a hysteriky
toto chování většinou nemívá účel a nepřináší dotyčnému žádný zisk
Dievcata, idem vam napisat update k tejto diskusii. Pani expriatelka si nasla noveho priatela, ku ktoremu sa uz aj nastahovala. Je to 26rocny chalan. Pani sa tym pochvalila mojmu bratovi a s tymto novym prisla aj po veci, ktoreho u brata este mala. Konecne od nej mame definitivne pokoj, len toho chalana a jeho rodiny mi je uz teraz luto.
Konečne sa to pohlo.Gratulujem!!! No ale fakt, chudak ten chalan...
Jemine, este si asi mysli, ze tvoj brat bude za nou plakat... Blahozelam, ze ste sa teda konecne zbavili gule na nohe. A ano, chudak novy priatel. Snad sa zobudi, kym nie je neskoro, ved to akoby mal za priatelku mamu pri takom vekovom rozdiele.
Na jednej strane sa tešim, Pan Boh vyslyšal na druhej strane chudak chalan A zas mlady a mysli si, ze bohvie, ake štastie ho stretlo.
Ale inak gratulujem ! Držala som vam prsty na oboch rukách..
To s tym mladym, to ma dostalo..

stará korčula 🤣
nečítala som ostatné príspevky ale keď raz vlastním nehnuteľnosť, neviem ako sa mi tam môže nasáčkovať druhý. Veď poviem jasne že nie a hotovo. Čo tam ona príde s kuframi a usadní sa niekde v izbe? Alebo s nábytkom. Neviem si predstviť že by ku mne do bytu prišiel niekto len preto, že si to zmyslel. Tak by letel .....
Aj ja chcem takého mladého! Chcem, chcem, chcem!!!

Fuha, precitala som si celu diskusiu a fakt nezavidim toto, co sa vam prihodilo. Ale som rada, ze ste sa jej konecne dokazali zbavit. Ona ma teraz novu obet na naplnenie svojich materialnych a emocnych potrieb, takze si nemyslim, ze by este mala dovod, vas v buducnosti obtazovat.
Inak som si takmer na 99% ista, ze ona samovrazdu nikdy nezvazovala, ani nemala sklony tohto typu. Proste len vyuzila bratovu traumu zo samovrazdy tej prvej priatelky, aby nim mohla manipulovat. Je jasne, ze s niecim takym sa clovek nikdy uplne nezmieri, no a ked ona nanho zahrala divadielko, ze si nieco urobi, tak jej brat zniesol aj modre z neba, len aby sa nezopakovala historia. Niektore baby tu pisu ze je hlupak, ze sa dal tak lahko zmanipulovat, ale ja uplne presne vidim, preco sa k nej spraval tak zhovievavo az do uplneho konca tohto "vztahu".

Na druhej strane je to aj jej šikovnost, ja som nikdy nemala takú moc vnucovat sa mužovi rok, mňa ked niekto nechcel, velmi jasne mi to dal najavo.Si neviem predstavit, že rok by som u niekoho proti jeho vôli bývala .Za toto jej dávam 1 bod