Buď pôjdu krabice, alebo ja
Ahojte.
S priatelom byvame u svokrovcov na byte (je to docasny stav, pretoze staviame domcek)
Ako kazdy kto uz staval, stavia alebo uz postavil vie, ze nieje to ta najlacnejsia zalezitost a treba setrit kazde peniazky ktore sa naozaj zidu.
Tak priatela napadlo ze mozme byvat u jeho rodicov, kedze oni su cele leto aj jesen na chalupe a v byte su len v zime a zaciatkom jari.
Vsetko bolo OK, ale ako to byva tam, ked byvaju dve rodiny v jednom byte, kazdy z nich ma kopec veci a je dost tazke sa vobec nejak "pomestit".
Isla som do skrine zobrat oblecenie, spadla mi na hlavu krabica z vrchnej policky. Isla som zehlit, trvalo mi 10 minut kym som vobec vyhrabala zehliacu dosku.
Isla som umyvat dlazky, musela som prelozit 300 krabic aby som to mohla zmyt. Idem na toaletu, min.2 x sa zakopnem o nejaku bednicku nalozenu vecami ala sprostostami....A proste je je milion prikladov ako to u nas chodi, raz mi nieco spadne na hlavu prip.na nohu, nieco stale len hladam, stale len prekladam...
2000X SOM HO PROSILA NECH SI TO VYTRIEDI A CO NEPOTREBUJE TAK NECH VYHODI.
Nic sa nedialo.Tak som sa nahnevala a povedala som si a dost!!!
Kym bol priatel v praci, tak som zacala studovat co to vlastne "skryva" a skreckuje.
Na moje pocudovanie mame natlacenu plnu roldor skrinu, perinace, vsetky ostatne skrine a aj zahadzanu jednu izbu prazdnymi krabicami od vselicoho mozneho od najmensej po najvacsiu...
V niektorej je par kablikov ktore v zivote ani nepouzije a rozne 200 rocne suciastky ( Priatel je technicky typ , co sa tyka PC tak sa tym aj zaobera)
snad 30 ks podloziek pod mys s rocnikom 2006....
A x sprostosti ktore som nikdy za tych 8 rokov som na nom ani nevidela a veci ktore ani za tych 8 rokov ani len nepotreboval a nevytiahol.
Tak som sa jednoducho nahnevala a zacala som mu triedit veci s tym ze "hluposti" jednoducho vyhodim do kosa.
Priatel prisiel ale skor domov a uvidel vrecia naplnene jeho vecami podotykam ze prazdnymi krabickami a roznymi obalmi zo starych krytov a pod.
Zacal po mne vrieskat ze preco mu to vyhadzujem, ze to su jeho veci, ze on by mi nic nikdy nevyhodil a proste dostal az hysak.
Snazila som sa mu vysvetlit ze tak nemozme byvat, ze ja proste nevladzem prist domov utahana a prehadzovat stale nejake hluposti aby som sa dostala vobec do skrine, ze dost co byvam u svokrovcov ktory ked su doma tiez niesu najmilsi, a ze kazdy sa tesi ze pride domov, ze ma pekne cisto a ja zijem ako taky bezdomovec obklopena bordelom,krabicami a zbytocnostami.
Ze keby som mu povedala ze nech to vyhodi tak by nechcel a ze su to iba krabice a tie nam predsa netreba.
Aby ste boli v obraze : napr.krabicka s cajnika kt.ma asi 5 rokov, obal s kosele, stare potrhane ale na totalku kosele, rozne krabicky od topanok atd....
Znie to asi dost komicky ale mne to uz vtipne vobec nieje. 😒
Zacal vyberat tie veci z tych vriec a zacal mi rozpravat ako take pekne krabicky mu mozem vyhodit a ze kosele este vynosi na chalupe atd... ( ma ich tam uz plne vrece a chodi tam asi raz za pol roka)
To nieje uz nahodov choroba toto??
Moj priatel je strasne dobry, pozorny, dal by mi aj posledne ale tento jeho hlupy zvyk vsetko odkladat ma raz dorazi.
Kupili sme klimatizaciu a bola prelepena takou paskou tak aj tu keby som nevyhodila uz si ju prelepoval ze sa mu zide!! Ja uz len cakam kedy zacne vytahovat z kontajnerov! 😲 😀
Ked som sa ho opytala ze co s tymi vecami bude robit potom ked sa prestahujeme tak mi oznamil ze si da vsetko do garaze a do skladu...cize cele to zahadze sprostostami
Som uplne na nervy.
Ani tie po.... krabice mu nemozem vyhodit, mame teraz kvoli tomu tichu domacnost 😀
Tak mu asi jedine budem musiet povedat ze bud pojde prec ten bordel alebo odidem ja 😔
Mate prosim vas nejakeho podobneho muzicka doma? Je to vobec normalne? Co mam s nim urobit? Ako sa zachovat? Nechcem sa hadat ale ani zit v zapratanom byte. Som zufala ☹
Dakujem
@lienka2425 Mala som takého exmanžela. A aj preto je to dnes už exmanžel. S tým sa bojovať nedá, ver mi. Nezmeníš ho. Neustále doprosovanie, upratovanie, triedenie...prídeš o nervy.
😒
@hradnapani ono ja by som mu nikdy nevyhodila nic, co by som vedela ze pre neho nieco znamena napr. ze to je obyc obrazok ale ma ho darovany od nejakej star. alebo veci potrebne.
Len ono ja som mu uz vravela milion krat uz som aj dokonca kvoli tomu plalala 😒 skusala po dobrom aj s krikom a nic. tak som mozno urobila vec ktora ho len nastartovala a nieco som mu chcela vyhodit.
Ono mi neprislo ze potrebuje obal v ktorom bol kryt na mobil ktory mal pred 5timi rokmi a krabicu od topanok a veci podobne ☹
@lienka2425 tak mu navrhni, ze nabalite namiesto siat do tych krabic tie jeho veci a tie odveziete na dom k svokrovcom 😉
myslim namiesto tych sezónnych veci, co tam vozite. a presvedc ho, ze to bude len docasne, kym sa nevyriesi Vasa bytova situacia, aby ste mali viac miesta.
@jarmilka1985 S tymi trickami ja podobne 😀 Priatel ma viac veci pomaly jak ja, a najviac ma triciek s kratkym rukavom. Snad 50... A 40 Z NICH SAMOZREJME ANI LEN NENOSI, NIEKTORE SU MALE INE VYBLEDNUTE INE OTRASNE 😀 a vzdy si nekake pekne dokupy, tak keby som mu nepovyhadzovala na tajnasa tak si to neviem ani predstavit 😀 😀 Uplynulo dost dlho snad 2 roky a este sa na ne nepytal takze podla mna ani nevie ze take vobec mal 🙂
Ja som tiez zbierala vselico, ale po case uz ked som to prekladala na 3 krat a nebolo miesta tak sup s tym do kosa... bolo mi to vzdy luto a presne ako aj ty pises, neskor som bola aj rada ze som sa toho zbavila 🙂
@lienka2425 tu ani tak nejde o vyhodenie ci nevyhodenie. On to vnima ako narusenie svojho sukromneho priestoru. Ze to nema pod kontrolou. Ze sa mu toho dotkol niekto iny, ba dokonca aj vyhodil (aj ked je to nepodstatna somarina). Ja ta plne chapem, o com hovoris, tiez by som z toho neporiadku salela. Ale na taketo typy ludi treba ist proste vecne, vsetko dopredu oznamit, zdovodnit , byt racionalna, (emocie, krik a slzy muzov nepresvedcia, rozumna a pevna argumentacia ma vacsiu sancu - aj ked teda, niektori su tvrdsi ako orechy).
skuste si trebars spolu pozriet (samozrejme, nenapadne a uplne nahodne) relaciu Najspinavsie domacnosti, stale to bezi v telke. Mozno sa spamata. Je to presne o tychto ludoch. ale vacsina z nich ma proste nejaky vnutorny problem, ze na niecom lipnu, boja sa pustit minulost, ktora je pre nich istotou.
Ale rozhodne by som trvala na pravidlach v pripade vasho noveho domu, ziadne haraburdy, hned to treba vsetko vcas zastavit.
u nas som skrecok skor ja a na manzelovi mi strasne vadi, ze sa dokaze veci vzdat len tak, zvlast ked to ma neblahe ekonomicke dosledky - napr. predavali sme lod a len aby sa jej zbavil ju dal za stvrtinovu cenu, potom zase namiesto toho, aby predal auto aspon na suciastky ho odviezol a daroval chlapikovi, co mal autodielnu, teraz predavame kaboat (asi 700 eurova zalezitost) aj a motorom za cenu taku, ze vsetci volaju, ci si mozu zobrat len motor, lebo je za bohovsku cenu a o lod nemaju zaujem....a moje veci by najradsej vyhodil a rozdal vsetky - zdedila som po mame byt na SK (ked som uz zila v zahranici) a stale vyzera ako ked sme tam spolu s mamou byvali (vypratala som len nejake skrine po pohrebe, ale na druhy den sme sa vracali do Irska a odvtedy sme tam neboli)..aj by som ho prenajala, ale musim k voli tomu ist na Slovensko, co sa mi pri malej dcerke posledne roky nepodarilo a vsetko pretriedit a vyhodit (to bude vysoka skola vyhadzovania) a on do mna stale husti, nech poviem susede co ma kluce nech si zoberie co chce a zvysok nech rozda, daruje a mna ide rozhodit..takze ani takyto extrem by som nikomu nedopriala 🙂
mam znamu, vlastne dve...muzi obidvoch su skreckovia sporovlivi a je to o hubu...ked sa z jednej stala vdova, tak sama uznala, ze uz bolo nacase, v dome sa uz nedalo pohnut, pod kuchynskym stolom, okolo zachoda, vsade bol bordel. Na balkon nebola schopna sa dostat poslednych 10 rokov, dvere na pivnici sa nedali ani otvorit aby na nu vsetko nepadlo, ale muz zakazal cokolvek vyhodit a stale zvlakal domov nove a nove nepouzitelne veci. Rok jej trvalo vsetkeho sa zbavit....ta druha zatial poctivo trpi, aj ked pohnut sa v dome je coraz narocnejsie.
Ako poslednu moznost skus super knizku Zbavte sa neporiadku s Feng suej od Karen Kingston. Skus ju zohnat a podstrcit mu ju na citanie, vela ludi nastartovala k totalnej premene a je fakt vynikajuca. Zvlast pre takych ako som ja, co maju tendenciu lipnut na veciach trosku viac, ako by bolo zdrave 🙂
@babulka82 asi nejaka rodina budu 😀 😀 no to by som skusila raz povedat nech si to vytriedia tak by ma pratali s metlou 😀 presne, prezentuju to vsetko ako nove, raz v zime som bola so svokrovcom v pivnici, nieco hladal, bolo to na pol dna 😀 kazdu vec co chytil do ruky bola zajdena hrdzou, niektore veci uz aj opadavali co komentoval ze to je super stroj len to trosku prilepi a bude ficat ako novy 😀 drzala som sa az nic nepoviem... 😎 moji svokr.to prehanaju aj s potravinami a najhorsie je, ze vidim ze na niektorych veciah je napisana spotreba do 2008 ale radsej som ticho a sucham nohami. ja by som to uz teda nejedla....
@valy svokrovci maju problem uz len s tym ze tam mame zimne oblecenie vo vreciach , lebo aj tam su zahadzany a nemaju to uz kam davat 😀 😀 😀 maju to naozaj asi v rodine 😀
@lienka2425 no tak toto už nie to stym jedlom ,to je to už dost aj na mna 😀 a to chcu ešte normalne jest ked je tam rok 2008 datum spotreby? fuuuha by som sa bala že to tam čochvila exploduje jak časovana bomba 😀 😀 😀 tak im to potajomky vyhadzuj a hotovo. Už nechodia do prace?
Tak ja mám kamošku , ktorej manžel tak lipne na svojom oblečení ( iba na oblečení ) že má ešte oblek napr. zo stužkovej , ktorý je tak na 70 kg mládenca a on má cez 100 kg, oblek má 23 rokov ale on ho nevyhodí , že však čo keby dostal rakovinu a do neho schudol ? Aspoň mu vraj nemusí nový kupovať do truhly. 😅 .
Nič mu z jeho oblečenia nemôže vyhodiť , ani deravé ponožky, proste nič.
Ja by som mu to vyhadzovala po troškach každý den niečo a keby potom volačo hladal ešte by som to aj obrátila proti nemu, že preto to nevie nájsť, lebo všetko škrečkuje a je tu toho vela a všetko neprehladné. Robila by som sa blbá, že ja rozhodne neviem kde to je 😀 😀 A videla by si, že väčšina vecí by mu vlastne ani nikdy nechýbala a ani by nezistil, že odrazu akosi zmizli 😅
@lienka2425 veru maju dievcata pravdu,je to psychicka porucha,ako zavislost na drogach a inom....
daj mu pozriet ten program,nech vie,ako dopadne...ale ja by som to riesila radikalne....odisla by som,dom,nedom... ☹
@cobhan este az tak ako tvoje zname zapratany niesme ale myslim ze keby si to videla co mame doma asi by ta tiez vyvratilo 😀 Zase ako tvoja polovicka by som nechcela aby bol, sa ti nedivym pretoze to by asi aj mne vadilo keby az tak prehnane sa chcel zbavovat veci. Aj napr.ten byt co spominas, to by som od priatela asi neziadala ze nech vsetko vyhodi, chapala by som ze je to hlavne ako pamiatka a spomienky, ale zase urcite netreba nechavat vsetko 🙂 😀 skusim navrhnut kompromis... darujem ti celu skrinu na bordel ak ostatne krabice pojdu prec 😀 zda sa mi to momentalne ako ferove 😀
@babulka82 nechodia do prace, maju obaja uz skoro 75 rokov 🙂 ale chodia na cele leto na dom, takze mala by som im to kedy "vytriedit" len moc nechcem lebo potom povedia ze sme im vsetko zjedli a tiez sa mi nechce im vymienat a kupovat celu komoru 😀 😀 v obyvacke maju taky suflik kde maju cokolady,piskoty tycinky a pod.veci, tak ked boli na dome som im to vytriedila, nieco dokupila. Uz to smrdelo takou zatuchlinou, v sezame boli cerviky! a lietali odtial mole... Ked dosli tak priatelova matka ma isla zabit, a bola nasrata asi mesiac ze kde su vsetky cokolady a ostatne veci (ja som nakupila ine ako tam mali) ani to nejedia len si proste pamatala ze tam ma 300 rocnu studentsku cokoladu tak tam proste musela byt 😀 asi pre ten dobry pocit alebo ja uz neviem ze preco 😖
@maminuska preboha 😅 ale pripomina mi trosku toho mojho. mame plnu skrinu maleho oblecenia ktore si natiahne po kolena a dost a zapnut kosele? ze haha 😀 ale musi ich tam mat. Raz som mu chcela vyhodit stare trencle co nosil snad ako 15rocny a nechcel a nenatlacil snad do toho ani jednu nohu 😀 a ked videl ze je uz zle a ze pojdu do kosa, tak mi zahlasil ze aspon handry nech z nich narobim 😅 😀
Tych handier mam az az ale snazil sa 😀
@lienka2425 tak hlavny problem s bytom je, ze sa neviem dostat na slovensko, budeme musiet ist spolu, lebo on si prestavuje, ze tam pridem sama s dietatom, tyzden budem vypratavat a malovat byt (netusim kto bude zatial s malou), potom si zbalim skatule, co dam poslat do Irska, dam byt na prenajom a vratim sa. Aj ked sa bavime o tom, ze pojdeme spolu, tak podla neho je to robota tak na jeden den, podla mna tak realne na dva tyzdne, ked tam budeme makat obaja...najprv vypratat pivnicu, potom cast veci, co si budem chciet nechat zbalit do pivnice, cast zabalit do Irska....a to nehovoriac o tom, ze skreckovanie mam zdedene po mame, takze viem, ze v pivnici su veci este po mne, plienky, oblecenie, hracky a pivnica je zapratane od hore dole durch mars 😀
@lienka2425 fakt skus tu knizku, robi zazraky...a s tou skrinou dobry napada, najprv skrinu, potom mensiu skrinu a nakoniec bude mat na bordel len suflik 🙂
@lienka2425 to je porucha a aj povaha. Podla toho co citam bol v tom aj vychovany. Toto nezmenis, budes ho nutit aby to povyhadzoval ale on bude trpiet pre kazdu 1 hovadinu. Poznam ten typ ludi dobre, nasa teta tiez tym trpi, nebudes mat miesto nikdy pre nic a oni budu mat haldu krabic, starych zaprasneych veci, cista katastrofa, nikdy nic nechcu vyhodit a u nich v byte to vyzera ako v skladisku a v bordeli. Najlepsie ak by si na nete pohladala nejaku psychologicku radu ako na to co najskor. A v tom novom dome pristavajte poriadnu povalu a aj pivnicu. Skus to obmedzit este pred stahovanim do toho noveho domu.
@lienka2425 všetci muži bez rozdielu všetko odkladajú, pretože všetko, všecíčko sa raz môže zísť... 😀 s tým už nič nenarobíš, len treba vydržať 😵, kým nebude mať na všetky tie svoje fetiše svoj vlastný priestor. Keď už budete mať svoje bývanie, bude mať na to vyhradené miesto v garáži alebo v suteréne alebo v kôlni...ktoré bude len jeho...a to by som rešpektovala a radšej tam potom vôbec nechodila - pre istotu 😀 Je neuveriteľné, akú majú muži pamäť, čo sa týka tých ich odložených, pre nás ženy, sprostostí. Len by si skúsila jednu potajme vyhodiť. Buď si istá, že okamžite ju začne hľadať, hoci dovtedy ani nevedel, že ju má 😀 A ruku na srdce...my ženy tiež odkladáme, len s tým rozdielom, že keď sa toho už neúnosne nakopí, jedného dňa to všetko jednoducho a bez mihnutia oka šľahneme do kontajnera. U mužov to tak nefunguje...čo si raz odložia...to sú schopní vyhodiť (ak vôbec) tak za 10-20-30 rokov 😀 😀 😀
@denae to nie je pravda že takto fungujú všetci muži, ten môj je pravý opak. Vyhodí všetko, čo momentálne nepotrebuje a o mesiac si trieska hlavu o stenu, že by sa mu zišlo práve to, čo pred mesiacom vyhodil. Takže nezovšeobecňovať 🙂 🙂 🙂 Ja tiež rada vyhadzujem, neznášam haraburdy, blbostičky, atď.
Moja rada, počkaj kým sa to trochu utíši a potom mu všetky zbytočnosti nenápadne po troške vyhoď. Pravdepodobne si ani nevšimne, že mu z tých vecí ubúda a nikdy si na to nespomenie.
Ja by som toto nezniesla, ja som zas opačný typ, mám čo najmenej vecí a pravidelne raz sa mesiac vyhadzujem všetko čo nepotrebujem. Môj partner je trochu miernejší, tiež má sem tam nápad, že to ešte zíde, ale ja som sa už naučila, že najlepšie je všetko bez komentára vyhodiť a on to aj tak nikdy nezistí, lebo tie veci sú blbosti a nikto ich nepotrebuje.
@lienka2425 Ja to volam skreckovsky typ, vsetko si nechavat. Moja mamka je taka... ved sa to mozno raz zide... Ked sa stahovala zo 4iz do 2 izb bytu, vyhodila som 15!!! velkych ciernych mechov, so starou prackou (co keby sa nahodou pokazila automaticka) sa nechcela rozlucit a pohadali sme sa... Takze moja rada, pretried mu veci, ked nebude doma a vyhod tiez, ked nebude doma, ale nie naraz, postupne, najsdkor tie, ktore uz snad 2 roky ani nepozrel. Najlepsie do susedneho kontajneru, aby nedajboze niekto nieco nevytiahol ja som to robila tak, ze som poslala mamcu na nakup, alebo ked sla do prace, a to chodila uz len 2x tyzdenne, potriedila som, pockala na smetiarov a ked prisli, davala som po 2-3 mechy priamo im, aby to neroztahali nahodou nasi "ini" spoluobcania po sidlisku. A cuduj sa svete, uz je 7 rokov prestahovana a vobec jej tie veci nechybaju :D No napriklad so starym perinakom, v ktorom mala odlozene baliace papiere snad z roku 1980, sa rozlucila az pred mesiacom... No a je to ista "porucha". Ja som si to spajala s tym, ze niekedy sa skoro vsetko dalo este na nieco pouzit, ale mamca zila na dedine, kdezto v meste v malom byte nie je miesto. A co nepotreuje clovek, bud vyhodi, alebo posunie niekomu, kto to vyuzije.
@0silvia0 moj je podobny...a potom sa pyta, ci nemame to alebo ono...no, milacik, mali sme, ale sam si to vcera (pred tyzdnom, dvoma, mesiacom) vyhodil 🙂
@lienka2425 teraz ma napadla jedna vec, co bola pisana v tej knihe...ked sa nevies rozlucit s nejakou vecou (halvne uz viac nepouzitelnou), tak si ju odfot a az tak ju vyhod. Fotky sa fest lepsie skladuju ako rarohy 🙂
@cobhan mam taky pocit ze musi su strasne dezorientovany. Myslim casovo 😀 My sme upratovali len jeden kancel a to su tam len papiere par zasuviek,stoly a klasicke kancelarske potreby a priatel ma presviedcal tiez ze to je tak na hodku a stravili sme tam pol dna 😀 Len kym sme povykladali veci bola hodina fuc 🙂 My sme sa stahovali par krat (otec pracoval v armade tak sme sa casto presuvali) a vzdy to bolo na dlho ale nechajme im ich predstavu 😀
Drzim prsteky 😉 Co sa tyka mna, mas super napad zo zmensovanim "bordel" priestoru asi to skusim aplikovat 😀 Kamaratka sa mi smeje ze mam zacat obchodovat a vyjednavat... "laska moja, chces zazit vecer nieco pekne? Tak dnes to bude za 3 krabice" 😀 😀 😀
@bambinkaa uz teraz sa mu snazim jemne naznacovat ze na ten jeho bordel som ochotna mu nechat malu miestnost pri garazi co bola povodne ako "sklad" ale na kosacku, bicykle a pod. tak mu ju darujem 😀
Pod podmienkov ze v dome nechcem vidiet ani jednu vec co tam nepatri. Neviem kam sice kam natlacim tu kosacku ale to este domyslim 😀 😀 😀 skusim mu dnes na zaciatok ukazat coho su schopny zbieraci a uvidim reakciu ci sa nieco v nom pohne ☹
@lienka2425 manzel je rovnaky. Ma este veci spred 20tich rokov, do ktorych uz nevojde, ale raz mu budu este dobre 😎
Svokra to riesila radikalne. Ked cistila doma skrine, potajme nejake veci vyhodila. Mne to prezradila, manzelovi nie 😎 😉 A kedze mu doteraz nechybaju, asi vyhodila fakt veci, ktore mu neboli treba.
Nuz, je to smutne, ale radim to, co radili zeny hore. Odpratavaj veci pomaly,. po jednej, tak, aby to nevidel. A uvidis, ze on na to nepride.
No a ked budete vo svojom, tam si musis trvat na svojom, t.j. neskreckovat zbytocnnosti.
@lienka2425 My sme tie zberacske relacie pozerali vzdy spolu, este sa cudoval, ako ti ludia mozu v takom bordeli, spine a skladisku veci zit. Teraz je na tom podobne a vobec mu to nedochadza. ☹
Tiez som mu urcila priestor, kam si tie svoje "haraburdy" moze davat, lenze to uz kapacitne nestaci, medzitym zavlacil aj iny priestor. A velakrat sme si k tomu sadli aj spolocne, vytriedili sme veci na vyhodenie, na predaj....lenze medzicasom "pozhanal" dalsie nezmyselnosti. 🙄

@h2 urcite sa nemas za co hanbit 🙂 Ja som si tiez presla casom, kedy som triedila skrinu a proste mi bolo luto vyhodit nieco co som si kupila a co som mala len par krat na sebe. Jednak to boli uz veci nemoderne ale stale som sa ich drzala ako taky kliest 🙂 Povalovali sa mi v skrini, stale som ich prehadzovala hore dole, lebo nikdy som nemala poriadne miesta na nove teda aktualne veci co som nosila. Ale minule som zase triedila a s tazkym srdcom som nabalila vrece, skoro novych veci myslim malo nosenych, zachovalych, pri kazdej jednej co som drzala v ruke som si tak spytovala svedomie 😀 😀 😀 ze kolko krat som ich mala oblecene za posledne 2 roky. Odpoved bola ani jeden krat tak sup s tym do vreca 😀 a teraz je tu svokor kvoli vybavovackam tak mu dam to vrece nech ho zobere na chalupu, a nech to daruju jednej rodine, maju strasne vela starsich deti a su na tom velmi financne zle, tak sa im urcite potesia 🙂