Vyhodili by ste veci bez vedomia rodiča?
U nás doma sa nevyhadzuje prakticky nič.
Otec je presvedčený, že každá skrutka, kábel, krabica alebo pokazený spotrebič sa raz zídu. Lenže po rokoch už máme plnú garáž, pivnicu aj rôzne kúty domu a mne to začína pripadať nezvládnuteľné.
Keď sa o tom bavíme, nechápe, prečo nám to vadí. Podľa neho je problém v nás, lebo všetko hneď vyhadzujeme. Už som premýšľala, že keď nebude doma, budem niečo vyhadzovať, podľa mňa nemá prehľad, čo kde má.
Dá sa podľa vás človeku v takomto veku zmeniť pohľad na vec? Alebo je to boj s veternými mlynmi?
Otec názor pravdepodobne nezmení, čo však neznamená, že po troške nemôžeš redukovať obsah garáže
určite sa nezmení , dedo bol tiež taky zberač
po jeho smrti sme vyhodili snad polku domu ale za jeho života nie
v garaži a šope mal čo chcel
v dome by som to nedovolila ale v garaži nech si má čo chce ak to nezavadzia a neroznáša to mimo garaže
Ty tam bývaš u neho v dome?
Ty tam bývaš u neho v dome?
@anonym_c572ce Áno, bývam spolu s rodičmi.
Aj my s týmto bojujeme 😂🙈 všetko sa im zíde, ešte nevedia kedy a načo, ale určite zíde 🙈 k narodeninám dám pristaviť kontajner, otvorím okno a všetko bude lietať 😂
No to ja by som si nikdy nedovolila vyhadzovať niečo u rodičov bez ich vadomia🫣a tak isto pre mňa je nepredstaviteľné,ze mne by niekto niečo vyhadzoval
Bud to riešte priamo a aj s odbornou pomocou ale nie takto
Nie je dobré hromadiť a tiež by som zvažovala niečo tu a tam nenápadne vyhodiť, aby sa uvoľnilo miesto a tak aby si to nevšimol. Lenže problém vidím v Tom, že ty bývaš u nich. Nie oni u teba. Asi by som si nedovolila vyhadzovať veci bez vedomia druhého keď u neho bývam.
No to ja by som si nikdy nedovolila vyhadzovať niečo u rodičov bez ich vadomia🫣a tak isto pre mňa je nepredstaviteľné,ze mne by niekto niečo vyhadzoval
Bud to riešte priamo a aj s odbornou pomocou ale nie takto
@anonym_d3f1ec to si nevidela dom chorobných zberačov. Mám v rodine. Keby mu tam prišiel statik, evakuuje pol ulice, lebo je tam niekoľko desiatok ton haraburdia. Čakám, kedy sa ten starý poschodový dom zrúti na chodník a niekoho zavalí. Je to diagnóza, vekom sa len zhoršuje.
Sa odstahuj a nemusis to riesit. On si vo svojej nehnutelnosti moze spravit aj skladku odpadu.
@anonym_d3f1ec to si nevidela dom chorobných zberačov. Mám v rodine. Keby mu tam prišiel statik, evakuuje pol ulice, lebo je tam niekoľko desiatok ton haraburdia. Čakám, kedy sa ten starý poschodový dom zrúti na chodník a niekoho zavalí. Je to diagnóza, vekom sa len zhoršuje.
@anonym_ee610e ja to chápem
Preto to nieje riešenie vyhodi 5 veci a 10 nových sa objaví
No nemyslím si, že ako dcéra má niečo vyhadzovať bez jeho vadomia
Nikdy by som si nedovolila vyhodiť u rodičov nič. Veď je to jeho dom jeho pozemok. Prečo sa neodstahujes .
@anonym_autor To je už diagnóza, je za tým často trauma že napríklad v detstve zažil nedostatok a preto teraz proste potrebuje mať zásoby lebo čo ak bude potrebovať skrutku niekde a nebude mať a nebude si môcť kúpiť a bude mu chýbať tá 50 ročná hrdzavá skrutka? Proste to hromadenie im dodáva istotu, zbavuje ich strachu a úzkosti z nedostatku. V staršom veku už asi nevyliečiš takého človeka.
zalezi co, my mame doma taky extrem ze aj zodrate topanky su este dobre, to robim tak ze ich "skryjem na jesen", nespomenie si na ne do maja a vyhodim ich. Haraburdy rovno vyhadzujem, nepytam sa. POkazene spotrebice bud hned opravit, alebo idu do elektroodpadu atd. Nepytam sa. Moj chlap vsetko mozne odklada, dotiahnem si kuku, pohadzem tie poklady tu drievko, tam hento do kosa pravidelne. Pri starsich ludoch je to velmi casto spojene s nedostatkom a odkladanim, nikdy nic nemali, tak aj haraburdy zbieraju. Mohla by som pisat, op starych rodicoch co sme sa navyhadzovali, stare vsetko.. 30kobercov na povale, miliarda poharov, krabic, dokonca noviny stare, kazda haraburda co sa vyhadzovala aj od susedov ponosili... dobre sa citia, ked mju toho vela. Len sa rozpravat a fakt postupne povyhadzovat, vysvetlovat.. nie je to ani zdrave ani ekologicke staru elektroniku zbierat, kut so skrutkami a naradim sa da predsa pekny spravit, ulozi sa mu tam vsetko... atd atd. Zase ak neznasa veci od hocikoho, ale len take pokazene z domu nechava, tak to sa zase tolko toho nenazbiera rychlo, ze by platilo 5 vyhodis, 10 donesie ;)
Je to OCD psychická choroba.Pozri si na YT compulsive Hoarding.Taky človek by sa mal liečiť, bude to vekom horšie.
Ako u nás doma, ešte aj vydraté ponožky sa odkladali 🤦 ako puberťačka som chcela s tým niečo robiť, vyhodila som mame dieravé silonky, to bol krik, skoro vyhodila mňa z domu. Pretože dieravé silonky sa mohli použiť na novú rohožku... Raz.. niekedy.. takže nie, nevyhadzovala by som ich veci z ich domu. Po ich smrti budete mať času dosť to vyhadzať..
@anonym_autor toto riešia asi všetci mladí so starými...😭😭😭.... aj my.... babka ide do nemocnice, dedko bude sedieť vonku...a my polovicu "haraburdia" vyhádžeme 👍
Ja sice s rodicmi nebyvam. Ak by ma poprosili aby osm im s tym pomohla ok. Ale ak nie... tak? Jeho dom, dvor, majetok... nech ma co chce mať.
Mne by to tiez vadilo ze niekto druhy si sam usudi ze toto treba u mna vyhodit tak to zrazu vyhodi....
Ak ide o dispozofóbiu t.j. chorobné zbieranie bordelu (viď úvod článku: https://klimes.mysteria.cz/clanky/psychologie/d...), tam je vhodné raz za čas všetko aj napriek protestom vyhodiť. Ale pokiaľ je to len také, že mu je ľúto veci vyhodiť (t.j. veci nedonáša), tak je asi lepšie rešpektovať, že je to otcova domácnosť.
mama ma takeho priatela.. zapratal cely byt hovadinami ... ano vyhadzujem to postupne ked som tam - ale vzdy o tom m ama vie ... on nie... inak by som to nespravila- nieje to moj dom
MY chodime na tie vypratavania.Ludia moji prisáham v niektorých domoch bytoch po rodičoch sme našli ešte aj svadobne dary z roku 1975.Obrovske množstvo veci retro čo už nikde človek nekupi.Vždy si donesiem domov čo majitelia nechcu.Ale v niektorých domoch sme sa nešli dopratať za dva dni.3 veľkoobjemove kontajnerí a vždy málo.Takže ked niektora z vaš ma rodiča takzvaneho zberateľa nezavidim.Niekedy je to strašne dva dni neumorneho upratovania.Lebo ľudia čo ziskaju po dedičstve nie každý má čas na upratovanie ako naposledy 6 plných izieb snad 30 skrin garaž až po strop.Lutujem fakt deti zberateľov.My to robime za peniaze tak poberieme všetko čo treba kontajner objedname alebo dotyčni si objednaju.A očistime do prazdna ale toto už ked si len prestavim z mužom vždy hoovrime cestou domov že nikdy by ste tak nedokazali žiť a bývať.
@anonym_c572ce Áno, bývam spolu s rodičmi.
@anonym_autor priklanam sa k nazorom co tu boli, tiez sme mali tuto diagnozu v rodine a presne vekom sa to len a len zhorsuje
@anonym_autor aj ja s tymto bojujem u svokry ale aj manzela 🤦♀️...a ja tak rada upratujem a vyhadzujem zbytocne veci 😁 ...on tiez nevidi v tom mnozstve a chaose problem 🤦♀️ a ja mam rada system. Bez dovolenia veci nevyhadzujem. Dokopem ho k uprataniu a vytriedi si sam alebo spolu.
Ja to povazujem za vrchol drzosti aby si ty dospelemu cloveku este k tomu vlastnemu otcovi nieco vyhadzovala poza jeho chrbat. Jednas s nim ako s malym deckom. Ked sa ti nepaci zapratana garaz (pre teba blbostami) tak si postav vlastnu na svojom pozemku.
koho je to dom? bol v tom dome on skôr? nevyhadzovala by som JEHO VECI vez jeho vedomia, aj keď by mi to zavadzalo,
@anonym_autor ja Ťa podporim, lebo viem čo to je podľa môjho otca. My sme si uz robili srandu ,že on ma v skrini rozmontovany Titanic! Vždy ked nebol doma, tak sme s mamou a bratom vyhadzovali niektore veci. Kludne nech si kto čo chce rozprava, že nemas sa mu starať do veci,že jeho dom. Vy tam predsa žijete s ním. Všetci ostatni máte pravo (minimalne mama aspon) na normalne byvanie. Ten ,kto Ti tvrdi,že to sa nesmie, nevie, co je to mať doma notorickeho zberača. My sme vyhadzovali x_ktat zaplatane monterky, pritom mal 5 dalsich novych v skrini. Tesilove košele z roku 5. Stohy novín. Neviem čo by povedali niektorí keby nasli blocky za tankovanie spred 10 rokov a pod....Je to narocne žiť s takym clovekom. Mama tiež na prašky - povedala,ze raz sa nas.re a škrtne zapalkou 🙈 A to nehovorim o tom obviňovaní ked nevedel nieco najsť. Aj to čo sme mu naozaj nevyhodili ,tak "vy Ste mi to vyhodili!!!"..Je to diagnoza. Moj otec je narodeny v povojnovych rokoch ,takze ta vychova "odlož, lebo sa zide" myslim ze pochadza od rodičov. Najväčšia pecka je ale,že čim sa viac blizim k 50tke tak sa zacinam podobať v tomto na otca. Našťastie raz za čas dostanem šajbu a veci letia...darujem, kreativne zužitkujem a pod. Snažim sa stražiť a pripominať si čo som ako decko doma neznašala, tak davam aspon system veciam (organizery, krabice, boxy).
@anonym_autor u nás bol tiež problém. Raz som povedala že všetko upracem a môžu si len ukázať prstom čo nechať čo vyhodiť. Všetko skoro chceli nechať. Robila som nátlaky, pri viazaní vriec prihodila ďalšie veci a dnu už nepozerali. Nikdy nič nehľadali, nič nechýbalo a to vec za vecou videli ktorú triedim alebo odkladám. Úplne s kľudnym svedomim vyhadzuj nenapadne, ideálne nejaké najviac "vzadu" , ktoré ozaj ak doteraz nepotrebovali už potrebovať nebudú. Veď oni to vedia aj tak veľmi rýchlo "doplniť" . Robila som to neskôr aj s kozmetikou po záruke, liekmi po záruke atď. Je to pre ich dobro, aspoň ja to tak vnímam. A aspoň bol chvíľu doma nejaký naozajstný poriadok.
@anonym_autor ja Ťa podporim, lebo viem čo to je podľa môjho otca. My sme si uz robili srandu ,že on ma v skrini rozmontovany Titanic! Vždy ked nebol doma, tak sme s mamou a bratom vyhadzovali niektore veci. Kludne nech si kto čo chce rozprava, že nemas sa mu starať do veci,že jeho dom. Vy tam predsa žijete s ním. Všetci ostatni máte pravo (minimalne mama aspon) na normalne byvanie. Ten ,kto Ti tvrdi,že to sa nesmie, nevie, co je to mať doma notorickeho zberača. My sme vyhadzovali x_ktat zaplatane monterky, pritom mal 5 dalsich novych v skrini. Tesilove košele z roku 5. Stohy novín. Neviem čo by povedali niektorí keby nasli blocky za tankovanie spred 10 rokov a pod....Je to narocne žiť s takym clovekom. Mama tiež na prašky - povedala,ze raz sa nas.re a škrtne zapalkou 🙈 A to nehovorim o tom obviňovaní ked nevedel nieco najsť. Aj to čo sme mu naozaj nevyhodili ,tak "vy Ste mi to vyhodili!!!"..Je to diagnoza. Moj otec je narodeny v povojnovych rokoch ,takze ta vychova "odlož, lebo sa zide" myslim ze pochadza od rodičov. Najväčšia pecka je ale,že čim sa viac blizim k 50tke tak sa zacinam podobať v tomto na otca. Našťastie raz za čas dostanem šajbu a veci letia...darujem, kreativne zužitkujem a pod. Snažim sa stražiť a pripominať si čo som ako decko doma neznašala, tak davam aspon system veciam (organizery, krabice, boxy).
@anonym_0c6ff5 Ale je zaujímavé že je to problém skôr mužov že to majú až chorobne. Presne aj môj otec bol taký. Mama tiež má tendenciu hromadiť veci, ale dá si povedať a s mojou pomocou niečo vyhodí hoci nie všetko čo by som aj ja, ale je to ešte v norme. Ale s otcom katastrofa, presne bločky z tankovania staré aj 15rokov, pokazené veci, plastové fľaše, všetko proste sa raz zíde.

Zacni vyhadzovat,tak aby si to nevsimol. Vacsinou tento typ ludi ani nevie , kde co ma..