Bude to považované za únos dieťaťa?

danpe21
4. mar 2024

Ahojte,

chcem sa spýtať, či by to bolo považované za únos dieťaťa keď by sme s malým odišli a začali žiť pri mojej mame?

Žijeme s malým u svokrovcov. Máme tu aj trvalý pobyt. Mali sme tu byť len dočasne, ale priateľ sa ako by rozhodol, že nás tu nechá. Robí v inom meste s malým sa stretáva len cez víkendy a to tiež nie niekedy všetky. Jednoducho mám toho dosť. Keď príde na víkend tak sa s malým pohrá a tak, ale že by dokázal sa oňho postarať tak to si nemyslím.

Ak by sme odišli bývať k mame bol by to teda únos? Nemám problém aby sa s ním stretával, že by prišiel pozrieť,ale jednoducho už nechcem bývať u svokrovcov. Tie vzťahy sa tiež pokazili a vidím aká je skutočnosť.

Je mi jasné, že by to išlo cez súd, ale ľahšie by bolo keby som nemala trestné oznámenie.

som_realistka
5. mar 2024

Pri najbližšej príležitosti so s mužom sadni, povedz mu, že u rodičov budete mat lepšie podmienky, a tak ako často je s Vami tam kde ste teraz, tak bude aj u Vašich. Je to o komunikácii. V podstate, ak si 90% času sama s dieťaťom, je na tebe ako sa zariadis.

danpe21
autor
5. mar 2024

@som_realistka
@som_realistka tá naša komunikácia vždy viac menej skončí hádkou. Myslím, že keby mal tušenie čo by chcel urobiť tak mi malého zoberie.

danpe21
autor
5. mar 2024

@som_realistka alebo to bude horšie ako dosiaľ

yoxinka
5. mar 2024

@danpe21
A keby ti malého zoberie, starať sa o dieťa bude kto??? Lebo sama píšeš, že priateľ ho vída niekedy raz za dva týždne a postarať sa o neho nevie 🤷‍♀️.

belllinka
5. mar 2024

@danpe21 pozor, oprav si v príspevku oslovenie “svokrovci” lebo ďalšch 90% príspevkov budeš mať o tom, že ich nemáš právo tak volať 😂 keďže ste nemali svadbu. Tu ťa za to zožerú 😅 život na divoko je hriech. 🤣 Musíš použiť výraz “rodičia môjho priateľa”.

miadi
5. mar 2024

Ak je tvoja mama v tom istom štate kde zijes teraz tak to samoska nie je mozne brat ako unos. Ak zijes v inom staste ako tvoja mama mohol by byt problem. Ze sa odstahujes do ineho mesta nie je unos.

amelie2017
5. mar 2024

Planujes odist k rodicom a vztah ukoncit alebo planujes ist k rodicom a nech on na vikend chodieva tam? Kazdopadne, daj si zverot dieta do vlastnej opatery a ziadny unos to nebude.

danpe21
autor
5. mar 2024

@amelie2017 ukončiť aj vzťah. Ďakujem za radu

0kristina0
5. mar 2024

@danpe21 ty si nemusis pytat povolenie ci ho mozes opustit, zbal sa ked bude v praci a odid k matke. Unos by to bol vtedy keby si s dietatom odisla za hranice, v ramci jednej krajiny to unos nie je.

moonlight1210
5. mar 2024

@danpe21 rovno si s odchodom poziadaj o predbezne zverenie dietata do tvojej starostlivusti (do doby nez rozhodne sud - tu to urob prva. Ak to urobi on, je sanca, ze predbezne ho bude mat pocas tej doby on.).

A podaj navrh na sud na zverenie tebe. Najskor to skonci striedavkou, ale treba si prava sudne vyjasnit. Inak mozu prist komplikacie, kedze to mate vyostrene. Pridu zrejme i tak, ale je lepsie mat sa o co opierat pri ich rieseni.

Unos to nie je, ak ma info (najlepsie oficialne od teba, trebars list, sms, mail, …), kde sa zdrzujete a si v tom istom state, ako otec dietata. Keby si mu zatajila, kde ste, tak je to unos i v ramci toho isteho statu.

danpe21
autor
5. mar 2024

@moonlight1210
Neviem či by mu to prešlo, keďže je v práci a malý nemá ani rok.

danpe21
autor
5. mar 2024

@moonlight1210 ale ďakujem. To predbežné zverenie dieťaťa si pozriem

sense
5. mar 2024

@danpe21 nie nebude to únos, ty nie si povinná bývať u partnerovych rodičov a dieťa má tam trvalý pobyt kde matka. Odid k rodičom a požiadaj dieťa o zverenie a vyzivne

danpe21
autor
5. mar 2024

@sense problém je ten, že trvalý pobyt mame obidvaja u jeho rodičov.

syslik81
5. mar 2024

trvaly pobyt si zmenis lusknutim prsta na urade... a dieta bude mat tam kde matka.. mozes byvat kde chces pokial je to v danej krajine ... na to suhlas nepotrebujes .. zbal sa a chod .. ale ak jeho rodicia su zly radsej si na pomoc niekoho dones aby ti nerobili problemy ...

sense
5. mar 2024

@danpe21 trvalý pobyt zmeníš za pár minút

danpe21
autor
5. mar 2024

@syslik81 spravila by som to v čase keď nebudú doma. Viem, že by boli scény

tehotna40
5. mar 2024

Žiadny únos, mohol by ta udať keby si mu tajila kde je dieťa, alebo odišla do zahraničia. Trvalý pobyt vybavíš za pol hodku.

ibrunova
5. mar 2024

V rodnom liste je predpokladám otec uvedený. Požiadaj o zverenie syna a aj o výživné. Potom odíď k rodičom a daj mu vedieť, kde ste. Trvalý pobyt je úplne nepodstatný.

tecko28
5. mar 2024

@danpe21 aky unos? Ved nie ste ani manzelia, logicky dieta ide s matkou. Zvlastne je aj to, ze jeho rodicov nazyvas svokrovcami hoci nie ste manzelia. Normalne sa zober ak tam nechces byt a chod k mame. Partnerovi to riadne oznam, ze ste sa prestahovali, zaroven ako ti tu pisu ine . poziadaj o vyzivne. O zverenie podla mna ziadat nemusis, ty si slobodna matka

deedol
5. mar 2024

ja len dodam, ze nieco si o tom precitaj, aby si tie kroky, ktore tu boli spomeute, urobila v spravnom a logickom poradi. trvaly pobyt by som riesila ako prvy, o tom nikto nemusi vediet, dalej to predbezne opatrenie (uz s novym pobytom), a potom odchod a ten zvysok (vyzivne, sudne riesenie starostlivosti atd.). (pisem ako laik, nemam to za sebou, tak si to niekde pozri)

maranco
5. mar 2024

Trvalý pobyt ti môžu rodičia/vlastníci nehnuteľnosti zmeniť na stránke
https://portal.minv.sk/wps/wcm/connect/sk/site/...
ak im na to dáš splnomocnenie cez
https://portal.minv.sk/wps/wcm/connect/sk/site/...
potrebný je k tomu OP vydaný po 20.6.2021.

kiki68
5. mar 2024

@tecko28 zalezi ako maju rodicovske prava zapisane. Lebo aj ludia mimo manzelstva maju bezne tak, ze uradne maju spolocne pravo na vychovu, ak to nie je neskor upravene sudom ( ze ona poziada o predbezne zverenie a vyhradne ).

januska12323
5. mar 2024

Hlavne sa neboj, dieťa ti nezoberie len sa tým bude vyhrážať, čo by s ním robil?

moonlight1210
5. mar 2024

@januska12323 da ho k rodicom a nadalej sa nebude zaujimat. Sud neriesi, ake percento casu rodic, ktory ma dieta zverene, s nim musi aj realne byt.

danpe21
autor
5. mar 2024

@sense aj bez súhlasu otca?

tinkavvv
5. mar 2024

@danpe21 k zmene trvaleho pobytu nepotrebujes suhlas otca.

cacianka
5. mar 2024

Prihlás si pobyt u rodičov, tebe aj dieťaťu. U svokrovcov to nikto nemusí vedieť, ani biootec.
Podaj návrh na súd vo veci neodkladne opatrenie, výšku výživného a termíny stretnutí otca s dieťaťom.
Bolo by dobré zájsť aj na upsvar , odbor pre deti, aby vedeli že si zmenila bydlisko a kde je dieťa. Mali by ti pomôcť so spísanie návrhu, nasmerovať ťa a spísať záznam do zložky dieťaťa, lebo ak príde k pojednavaniu, bude to pripravene a aj tak by ich súd poveril stanoviť koliznu opatrovnicku dieťaťu.
Nenapadne si prenes veci, postupne aby si nevšimli že sa niečo chystá.
Potom sa presťahuj, s dieťaťom, únos to vôbec nie je. Pred odchodom nechaj oznam na stole, keď budeš kompletne u rodičov pošli sms, mejl, list, čokoľvek so správou kde sa udržiavate.
Neodkladne opatrenie rieši súd do 7 dní, tak aby si to stihla , odísť kým mu prídu papiere na vyjadrenie. Lebo môže byť krik a bordel . Ten bude asi aj tak, ale ty už budeš preč a to je hlavné .
Takže sťahuj veci keď budú svokrovci mimo domu, vybav trvalý pobyt - to ťa musia rodiča ako majitelia prihlásiť.
Zajdi na upsvar a podaj neodkladné opatrenie.
Je to po dobu riadneho rozhodnutia súdu, môžeš dať aj návrh na príspevok pre teba, ako matku maloleteho dieťaťa, takže biootec bude platiť na dieťa aj na teba, spravidla do 2rokov dieťaťa.
Využi kým ma dieťa menej ako rok, že otec sa nevie postarať a aby bolo zverené tebe, aby ťa on nepredbehol len tak pre ego, a teda je minimálna šanca že by súd určil striedavku a nezveril dieťa otcovi.
Naozaj to nie je únos.

sense
5. mar 2024

@danpe21 aj. Bez súhlasu otca, ved nie ste manželia. A úprimne nechápem ze si vôbec na niečo také pristúpila žiť u partnerovych rodičov keď tam on ani nie je

alickapusinka
5. mar 2024

Ak by to bola tiež na Slovensku súhlas nemusíš mať iba ak do cudziny.