icon

Budem mladá babička

14. feb 2026

Ahojte, nedavno som sa dozvedela, ze budem babicka. Mam 42. Vsetko by bolo fajn az na to, ze moj syn ma len 19. Studuje prvy rocnik na vysokej skole. Vzdy bol vzorny student, dobre sa ucil, nikdy sme s nim nemali problem. Manzel vsak hovori, ze sme zlyhali vo vychove. Riesila som so synom x-krat aj tuto temu. Netvarim sa, ze som nebola ina. Sama som bola na tom podobne, ked som neplanovane otehotnela. Mala som vsak dostudovane, k byvaniu sme vedeli prist jednoduchsie, manzel uz zarabal.
K veci.
Syn to uz asi spracoval, postavil sa k tomu za mna spravne, ako chlap, co ocenujem. Navrhoval rozne riesenia.
S muzom sme sa zhodli na tom, ze mladym akokolvek pomozeme. Nechceme, aby syn hned ukoncoval skolu a pracoval na full time. Mame v podstate prazdny dom, tak sme navrhli, aby byvali zatial u nas. Syn si nasiel brigadu a z nej pomaly odklada peniaze na vybavu pre babatko.
Ako inak im pomoct? Co by ste robili na nasom mieste? Viem, ze by sa mali hlavne postarat oni ale na druhej strane, je to moj jediny syn a chcem, aby sa mal v zivote dobre a aby dostudoval. Rovnako aj jeho priatelka, hoc externe.
Boli ste niekto v podobnej situacii? Pomohli ste alebo ich nechali zjest, co si navarili? Ako ste prijali fakt, ze budete “mlada” babicka? Ja sa velmi tesim, ale aj mam obavy. Dakujem za rady. Pekny vecer

anonym_7acb22
Včera o 12:51
@anonym_560b90

@anonym_7acb22 čo má spoločné s dôchodkom to či je niekto babička alebo nie? Mladá babička je tak nejaká 30ročná. 😀 V takom prípade by sa človek fakt mal nad sebou zamyslieť, či niečo nerobí špatne. Byť babičkou vo veku 40+ je podľa mňa úplne normálne

@anonym_560b90 BOLO to normálne bol to štandard. A to síce neznamená že je to nenormálne. Ale túto autorka komentu ma za sebou polku kariéry takže jasne ze je divne predstaviť si samého seba ako babku. Treba to proste brat tak ako to je. Je to realita dnešnej doby.
A aj vzhľadom k priemernému veku dozitia je 40 ročný človek stále mladý.
Ja len nepochopím toto bez pointy dorypovanie v každom jednom príspevku sa nájde niekto kto sa proste nedokáže sústrediť na pointu. A keď ma syna školáka tak jasne ze sa ešte tým duplom cíti mladá.

autor
Včera o 12:51
@anonym_560b90

42r je pre prvé vnúča mladá babička? Nevychádzam z údivu 😎

@anonym_560b90 admin meni nazvy tem, mala som v nej len “budem babka”

anonym_bbfc4b
Včera o 12:53

@anonym_autor rodicia tej mladej co?

autor
Včera o 13:00
@anonym_bd9c1e

Tak v prvom rade by som si vypočula, čo chcu robit mladý.
Aký majú spolu vzťah, aj sú dlhšie spolu alebo sa šmyklo a ideme byť rodičia? Lebo v tomto pripade to nema dobrú budúcnosť.
Ak sú dlho spolu a žial podarilo sq, ponúknem pomoc.
Rozhodnutie je samozrejme na nich.
Jej rodičia sú ako na tom? Tiež by ich chceli mať dima pod strechou alebo aké sú icb možnosti pomoci?
Syn študuje denné? Kto to bude všetko financovať?
Ja by som asi žiadala nech ide na externé študium a popri tom niekde zarobiť...bude musieť živiť 3 hladné krky, alebo ti všetko chcete ťahať ty a manžel?

@anonym_bd9c1e oni maju este dvoch synov a byvaju v dvojizbaku. Tam by sa nepomestili. Navrhli, ze jej budu prispievat.

anonym_bb491f
Včera o 13:09
@anonym_autor

@anonym_bd9c1e oni maju este dvoch synov a byvaju v dvojizbaku. Tam by sa nepomestili. Navrhli, ze jej budu prispievat.

@anonym_autor Hlavne zábraňte synovi, aby urobil ďalšiu sprostosť a neoženil sa, kým poriadne nepozná povahu dievčaťa a jej rodinu. Zatiaľ to vyzerá pre vás zle. Zostanú vám na krku a vy sa budete vo vlastnom dome obmedzovať a roky financovať nielen syna, vnúča, ale aj cudzie dievča, z ktorého neviete, čo sa ešte vykľuje. Nedaj sa zaslepiť, tu ti budú písať samé skvelé vízie, ako obaja doštudujú, spravia kariéru, decko bude úžasné a bezproblémové, všetci sa budete milovať... ale celé sa to môže skončiť aj veľmi zle.

gagik
Včera o 13:28

Neviem si uplne predstavit ako okrem financií budete mladým pomahat, ked sami pracujete…ty chces ist na matersku aby mohli mladi studovat? Lebo inak si to neviem predstavit…Mladého brigáda nezachráni.

anonym_560b90
Včera o 13:29
@anonym_bb491f

@anonym_autor Hlavne zábraňte synovi, aby urobil ďalšiu sprostosť a neoženil sa, kým poriadne nepozná povahu dievčaťa a jej rodinu. Zatiaľ to vyzerá pre vás zle. Zostanú vám na krku a vy sa budete vo vlastnom dome obmedzovať a roky financovať nielen syna, vnúča, ale aj cudzie dievča, z ktorého neviete, čo sa ešte vykľuje. Nedaj sa zaslepiť, tu ti budú písať samé skvelé vízie, ako obaja doštudujú, spravia kariéru, decko bude úžasné a bezproblémové, všetci sa budete milovať... ale celé sa to môže skončiť aj veľmi zle.

@anonym_bb491f dúfam že so svojim mentálnym nastavením nemáš ani psa lebo chudák pes

autor
Včera o 13:33
@gagik

Neviem si uplne predstavit ako okrem financií budete mladým pomahat, ked sami pracujete…ty chces ist na matersku aby mohli mladi studovat? Lebo inak si to neviem predstavit…Mladého brigáda nezachráni.

@anonym_bb491f ja to tak kriticky neberiem. Ani vsak nie som zaslepena. Nemyslim, ze to pre nas dopadne zle. Syn mi nie je pritazou, nemam ho na krku. My sme ponukli byvanie(co by vzalo najviac z rozpoctu), chceme, aby syn dostudoval, vydavky so skolou budeme riesit s muzom. Po skole sa mozu osamostatnit, popripade riesit nejaku pristavbu…
Syn brigaduje, ona dostane rodicak, z toho nech poriesia vydaje na dieta. Jej rodicia jej chcu prispievat, neviem akou sumou…
Stravu neviem ako poriesime, ja varim len cez vikendy. Upratujeme vsetci, ak je spinave pradlo, pusti ktokolvek z nas pracku. Syn aj pokosi zahradu, umyje auto. Nikdy nebol s nicim problem.
Maju dvojrocny vztah, poznaju sa este z gymnazia. Neviem aky pevny vztah maju, ci riesili aj ine moznosti. Mne len oznamili konecne rozhodnutie, ze babatko si nechaju.

@gagik co sme pozerali externe studium je v piatky a soboty, ja mam flexibilny pracovny cas, na dennom studiu syn nemava v piatky vyucbu.

gagik
Včera o 13:35
@anonym_autor

@anonym_bb491f ja to tak kriticky neberiem. Ani vsak nie som zaslepena. Nemyslim, ze to pre nas dopadne zle. Syn mi nie je pritazou, nemam ho na krku. My sme ponukli byvanie(co by vzalo najviac z rozpoctu), chceme, aby syn dostudoval, vydavky so skolou budeme riesit s muzom. Po skole sa mozu osamostatnit, popripade riesit nejaku pristavbu…
Syn brigaduje, ona dostane rodicak, z toho nech poriesia vydaje na dieta. Jej rodicia jej chcu prispievat, neviem akou sumou…
Stravu neviem ako poriesime, ja varim len cez vikendy. Upratujeme vsetci, ak je spinave pradlo, pusti ktokolvek z nas pracku. Syn aj pokosi zahradu, umyje auto. Nikdy nebol s nicim problem.
Maju dvojrocny vztah, poznaju sa este z gymnazia. Neviem aky pevny vztah maju, ci riesili aj ine moznosti. Mne len oznamili konecne rozhodnutie, ze babatko si nechaju.

@gagik co sme pozerali externe studium je v piatky a soboty, ja mam flexibilny pracovny cas, na dennom studiu syn nemava v piatky vyucbu.

@anonym_autor potom super, ziadne obavy, vidim,mas to narozmyslane, tak smelo do toho.

anonym_560b90
Včera o 14:08
@anonym_autor

@anonym_autor tak to je pekné, že syna nepovažuješ za príťaž, lebo keď tu človek číta také príspevky tak sa mi pretáčajú aj hranaté kolesá. Mysli pozitívne, vyzerá že syn a hádam ani nevesta nie sú darebáci určite to zvládnete 👍 napr. ak varíš len cez víkendy cez týždeň nech varí nevesta, hneď uvidíš čo je zač 🙂

drahomirrra
Včera o 15:36
@anonym_bb491f

@anonym_bb491f Ty si obycajna zatrpknuta truba. Fuj.

drahomirrra
Včera o 16:07

Autorka, dieta je dar. Znies velmi mudro, evidentne viete rozmyslat s chladnou hlavou. Ak mozete, mladym pomozte, pevne verim, ze to dopadne vsetko dobre.
Ja sa normalne valam po zemi od smiechu, ked tu patdesiatnicky pisu, ze sa na babkovanie citia mlade. 😁
Mlada je tridsiatnicka, nie 50rocna zena, preboha, uz sa fakt treba spamatat.
Blahozelam k babatku do rodiny, nech je zdravucke.

oblecenie99
Včera o 16:17

Nevykradli banku, iba počali dieťa. Tak čo už. Ako prvé mi napadlo, že tak si aspoň užijete vnúča. Ja ako som počítala, budem rada, ak sa raz dožijeme ich narodení (ak budú), ale nejakých významných udalostí (venčeky, maturity, stužkové, promócie, nebodaj svadby) zrejme nie.

anonym_bb491f
Včera o 16:24
@drahomirrra

@anonym_bb491f Ty si obycajna zatrpknuta truba. Fuj.

@drahomirrra Trúba si akurát ty. Zrejme tiež omylom tehotná, chudobná chudera, pre ktorú je normálne vyciciavať cudzích ľudí, nasťahovať sa k nim si domu a naťahovať ruky. Dieťa je dar, keď ho vedome čakajú dvaja vzdelaní a zabezpečení ľudia, nie študenti, ktorí doteraz nič nezažili, neodpracovali, ale už stihli skomplikovať život nielen sebe, ale aj ostatným.

anonym_4e531f
Včera o 16:25
@anonym_autor

@anonym_autor Ja som vyštudovala externe, piatky/soboty, Ing., všetko sa dá, držím moc palce, mladým aj vám, žiadna tragédia sa nekoná, ako tu už ktosi napísal, bude vás 6 dospelých na to dieťa, bude to miláčik rodiny😍🙏 ♥️

anonym_b70437
Včera o 16:29

Dobre to bude ❤️

anonym_fa2e5d
Včera o 16:31
@anonym_bb491f

@drahomirrra Trúba si akurát ty. Zrejme tiež omylom tehotná, chudobná chudera, pre ktorú je normálne vyciciavať cudzích ľudí, nasťahovať sa k nim si domu a naťahovať ruky. Dieťa je dar, keď ho vedome čakajú dvaja vzdelaní a zabezpečení ľudia, nie študenti, ktorí doteraz nič nezažili, neodpracovali, ale už stihli skomplikovať život nielen sebe, ale aj ostatným.

@anonym_bb491f tebe musel niekto veľmi ublížiť.

yoginka231
Včera o 16:52

Za mna je to super. Treba sa s nimi vela rozpravat, pomahat a byt priatelsky. Hladat cestu aj ku jeho zene.

Volakedy bolo uplne bezne ze ludia mali v tomto veku deti a bolo to uplne v poriadku. Vsetko to zvladnu. Len vtedy to bolo ze presne "cela dedina vychovavala deti", teraz vsetci individualisti.

Urcite nech si spravia skolu obaja, za mna by sa mali zobrat uz len kvoli takym veciam ako je mladomanzelska pozicka, ktoru mozu ziskat a maju vyhodny urok.

kiki68
Včera o 16:58
@anonym_3dfe4b

@kiki68 Pozeram, ze vacsina sa chytila toho cestovania. Nemam na mysli rodinne dovolenky v Grecku, na tie sa da ist kedykolvek samozrejme. Myslela som tym, ze sa ochudobnil o studentsky zivot, zazitky, skusenosti a kontakty, ktore sa na vyske ziskavaju. Chalan studuje stu, cize je tu perspektiva na nejaku slusnu karieru, avsak tazko pojde na studijny pobyt, staz ci nejaku atraktivnu sluzobku, ked sa bude musiet starat o dieta. Titul je jedna vec ale cele tie roky na vyske maju ovela vacsiu hodnotu nez len ten titul, ktory nimi ziska. A o toto vsetko prisiel, resp pride.

@anonym_3dfe4b mne kontakty z vysky nedali nic, mozno jeden kontakt, ale nie ze by ma to posunulo. Som v inej krajine a tam ma dostala nahoda, vlastne vztah s mojim ex. Uz som zostala, kontakty z VS a vsetkeho sa na 90-% prerusili. Kariera pocka, ked bude mat o par rokov dieta viac moze ist na stay. Hlavne ked maju stari rodicia ochotu, tak moze na staz aj hned. Kopec zien poznam, co maju dieta a robia si pocas toho este doktorat a stihaju. Ja chodim s dietatom vsade. Alebo rovno s 2 detmi. Vzdy sa clovek skrz dieta na cas niecoho vzda. Do akej miery zavisi od stastia a okolnostj. V tomto pripade to ale nevidim nejak zle.

kiki68
Včera o 17:01
@drahomirrra

Autorka, dieta je dar. Znies velmi mudro, evidentne viete rozmyslat s chladnou hlavou. Ak mozete, mladym pomozte, pevne verim, ze to dopadne vsetko dobre.
Ja sa normalne valam po zemi od smiechu, ked tu patdesiatnicky pisu, ze sa na babkovanie citia mlade. 😁
Mlada je tridsiatnicka, nie 50rocna zena, preboha, uz sa fakt treba spamatat.
Blahozelam k babatku do rodiny, nech je zdravucke.

@drahomirrra tak dnes v 45 si kategoria kedy mas polovicu znamych single, dalsie su babky, dalsie maju velke deti a dalsie su tehu alebo kocikuju 😀 Ten vek je taky este tvarny. Ja keby mam teraz vnuca, tak mavnem rukou, nasadim adapter na kocik a budem ich vozit ako dvojicky. Aj to nevestino 😂 To pred 20 rokmi by bol skandal jak svina. Dnes je to realita.

kiki68
Včera o 17:07
@anonym_autor

@anonym_autor to date uplne v poho. Moja sesterka mala takto dieta, dostudovala VS a paradoxne ked zvazovala o 15 rokov druhe uz to neslo vobec. Plus jej rodicia vtedy vladali, otec mal firmu, dnes vnuk vozi dedka ked neni v skole po lekaroch a pomaha mame zvladnut to, co nastalo zdravotne s dedkom. Ono sa to nezda, ale veci sa mozu uplne obratit a ked je aspon jedno vnuca, tak clovek ma coho sa drzat, ale tiez o 20 rokov to vnuca moze realne pomoct tym starym rodicom. Coz ked mas 75 a vnuca ma 4 roky, tak to teda je uplne ina liga

anonym_22c33a
Včera o 17:10

@anonym_autor ja by som pomáhala ako by som vedela
Máte miesto v dome ,už len tým veľa pomôžete a určite aj finančne koľko budete môcť
Ja sama som otehotnela veľmi mladá ,žiaľ ja som si školu nedokončila ...mne rodičia nepomohli čo sa tohto týka ani s malou nejako extra ...minimum
Aspoň manžel (je starší)vybudoval zázemie...staral sa a stará do teraz už 18 rokov

autor
Včera o 19:09
@anonym_bb491f

@anonym_bb491f syn ani dietatko a jeho mama, nie je vobec cudzi clovek, ani chudobna tehotna chudera.Kazda mama da svojmu dietatu prve aj posledne, aj vnucatku, ak ma to prostriedky, podmienky. Nevidim nic zle na tom, ze im teraz pomozeme. Keby sli len po vyciciavani, neriesili by podnajom, hned by sa tu nasackovali, neriesili by ani brigady, nastavili by ruku a cakali. Takze trosku si vedla.

anonym_d7722f
Včera o 20:01
@anonym_ccc3e1

@anonym_d7722f a vieš ako to je dnes? Mladí majú dobre platené zamestnania, dcéra si dokončila BC, veľa cestujú, majú bývanie a nič im nechýba.
Starým rodičom z druhej strany sa ohlasujú choroby a pýtajú od mladých pomoc, čakajú že sa to jediné nechcené vnúča o nich v starobe postará, žijú v sci-fi filme na totálku.
Nekúpili jediný bicykel a ešte som musela kúpiť bicykel ,,im,, aby keď tam vnúča na poobedie príde malo sa na čom voziť, kopec srandy s nimi, lebo do ich luxusného auta predsa nebudú trepať bicykel, tak sa kúpil, doviezol, aby im tam mohol zostať. Som sa veľmi snažila a aj snažím aby dobre bolo a im to za pána nie a nie docvaknúť

@anonym_ccc3e1 Nemisela si dokupit, ale urobila si to. Hadam nebudem riesit volnocasove aktivity vnucata so svatkovcami. To je opicia laska.
Pokial nemaju mladi ludia uver, tak je to super. Horsie je, ked minaju a dlzobu na pleciach.

drahomirrra
Včera o 20:19
@anonym_bb491f

@anonym_bb491f 😁😁😂
Vedla si, jak ta jedla, ale nevadi. Aspon si ukazala svoje ubohe, obmedzene videnie sveta. Z teba teda ziadna terno babka nebude. Chuda vnuca, buduce, ci uz existujuce. Strasne.

drahomirrra
Včera o 20:20
@kiki68

@drahomirrra tak dnes v 45 si kategoria kedy mas polovicu znamych single, dalsie su babky, dalsie maju velke deti a dalsie su tehu alebo kocikuju 😀 Ten vek je taky este tvarny. Ja keby mam teraz vnuca, tak mavnem rukou, nasadim adapter na kocik a budem ich vozit ako dvojicky. Aj to nevestino 😂 To pred 20 rokmi by bol skandal jak svina. Dnes je to realita.

@kiki68 No 45 je uz na kocikovanie sakra vela, ale to uz je vec nazoru.

anonym_f38728
Včera o 20:40

Ahoj, ponuknut byvanie u Vas je fajn ale treba ratat s tym, ze mozu byt trenice a spolocne byvanie moze byt tazke ako pre vas tak aj pre mladych - vy sa budete citit, ze ste im vsetko dali a ukrajujete si a oni su nevdacni. Ale oni si budu chciet zit a robit veci po svojom bezohladu na to, ze tam ste vy. Mlada mamina si bude chciet s dietatom robit veci ako ona uzna za vhodne. Mladych treba nechat a ist bokom. Ked budu potrebovat vasu radu, oni pridu za vami, ale na vela veci musia prist samy a spolocne. Taktiez budu potrebovat sukromie ktore u Vas v dome nemusia uplne najst. Alebo im platte najomne garsonky a prispievat na potraviny. Takto si mozete udrzat pekne vztahy medzi sebou. Drzim palce, budes dobra babina.

strelkyna1
Včera o 20:42

Nech si dievca vybavi individualny studijny plan a kazdy z nich vybavi socialne stipendium, je to takmer 400 mesacne na osobu (neviem, ci by sa museli zobrat, to nech sa opytaju na studijnom). K tomu rodicovsky a chalan brigada na cierno a este si popri skole aj usetria na byvanie. Nic hrozne sa nestalo. Ak sa maju radi a Vy im pomozete v pohode to daju.

autor
Včera o 21:30
@anonym_f38728

Ahoj, ponuknut byvanie u Vas je fajn ale treba ratat s tym, ze mozu byt trenice a spolocne byvanie moze byt tazke ako pre vas tak aj pre mladych - vy sa budete citit, ze ste im vsetko dali a ukrajujete si a oni su nevdacni. Ale oni si budu chciet zit a robit veci po svojom bezohladu na to, ze tam ste vy. Mlada mamina si bude chciet s dietatom robit veci ako ona uzna za vhodne. Mladych treba nechat a ist bokom. Ked budu potrebovat vasu radu, oni pridu za vami, ale na vela veci musia prist samy a spolocne. Taktiez budu potrebovat sukromie ktore u Vas v dome nemusia uplne najst. Alebo im platte najomne garsonky a prispievat na potraviny. Takto si mozete udrzat pekne vztahy medzi sebou. Drzim palce, budes dobra babina.

@anonym_f38728 u nas stoji aj garsonka 600-700€ + nikde nechcu rodinky s detmi.

autor
Včera o 21:31
@strelkyna1

Nech si dievca vybavi individualny studijny plan a kazdy z nich vybavi socialne stipendium, je to takmer 400 mesacne na osobu (neviem, ci by sa museli zobrat, to nech sa opytaju na studijnom). K tomu rodicovsky a chalan brigada na cierno a este si popri skole aj usetria na byvanie. Nic hrozne sa nestalo. Ak sa maju radi a Vy im pomozete v pohode to daju.

@strelkyna1 na socialne stipendium potrebujes splnit podmienky. Nedaju ti ho len tak. My s manzelom normalne pracujeme.