Budem mladá babička
Ahojte, nedavno som sa dozvedela, ze budem babicka. Mam 42. Vsetko by bolo fajn az na to, ze moj syn ma len 19. Studuje prvy rocnik na vysokej skole. Vzdy bol vzorny student, dobre sa ucil, nikdy sme s nim nemali problem. Manzel vsak hovori, ze sme zlyhali vo vychove. Riesila som so synom x-krat aj tuto temu. Netvarim sa, ze som nebola ina. Sama som bola na tom podobne, ked som neplanovane otehotnela. Mala som vsak dostudovane, k byvaniu sme vedeli prist jednoduchsie, manzel uz zarabal.
K veci.
Syn to uz asi spracoval, postavil sa k tomu za mna spravne, ako chlap, co ocenujem. Navrhoval rozne riesenia.
S muzom sme sa zhodli na tom, ze mladym akokolvek pomozeme. Nechceme, aby syn hned ukoncoval skolu a pracoval na full time. Mame v podstate prazdny dom, tak sme navrhli, aby byvali zatial u nas. Syn si nasiel brigadu a z nej pomaly odklada peniaze na vybavu pre babatko.
Ako inak im pomoct? Co by ste robili na nasom mieste? Viem, ze by sa mali hlavne postarat oni ale na druhej strane, je to moj jediny syn a chcem, aby sa mal v zivote dobre a aby dostudoval. Rovnako aj jeho priatelka, hoc externe.
Boli ste niekto v podobnej situacii? Pomohli ste alebo ich nechali zjest, co si navarili? Ako ste prijali fakt, ze budete “mlada” babicka? Ja sa velmi tesim, ale aj mam obavy. Dakujem za rady. Pekny vecer
@diaamax Ked mala moja mamča 42, ja som mala 19. A bolo to super, neviem si predstavit, ze v mojich 20 by mala mama 65-70. Jezisku na krizku.
@drahomirrra presne chapem co myslis, ved moja mama ma 67 a ma takmer 20r vnuka! Tiez si neviem predstavit, ze bych mala ja 20 Kristepane. Minule prisiel syn hore, ze priatelka mala “nehodu” a potrebuje tampon. Baba si bola ista, ze u mna uz podobne “cosi” nenajde a bola milo prekvapena. Mna vsetci synovi kamosi maju radi. So synom mame brutalne dobry vztah! Moj chlap povedal, ze taky vztah mama-syn nevidel a keby nas nepoznal, neveril by. Ja som nesmierne rada, ze som ho mala tak skoro, ale je pravda, ze ja som tak bola nastavena co si pamatam, ze ak nebudem mat dieta do 30tky, tak ostanem bezdetna!
@drahomirrra presne chapem co myslis, ved moja mama ma 67 a ma takmer 20r vnuka! Tiez si neviem predstavit, ze bych mala ja 20 Kristepane. Minule prisiel syn hore, ze priatelka mala “nehodu” a potrebuje tampon. Baba si bola ista, ze u mna uz podobne “cosi” nenajde a bola milo prekvapena. Mna vsetci synovi kamosi maju radi. So synom mame brutalne dobry vztah! Moj chlap povedal, ze taky vztah mama-syn nevidel a keby nas nepoznal, neveril by. Ja som nesmierne rada, ze som ho mala tak skoro, ale je pravda, ze ja som tak bola nastavena co si pamatam, ze ak nebudem mat dieta do 30tky, tak ostanem bezdetna!
@diaamax ano, je to nastavenie, ja si napr myslim, ze moja mama zase mala pockat, ze k mojim detom, jej vnucatam ma ovela lepsi vztah ako k nam, nas si este nevedela uzit, lebo mlada, hrr brrr, patrilo sa hned vziat a hned deti mat, ale vnutorne nebola na to nastavena.
@drahomirrra lebo si to nezazila, ja som mala tiez mamu, ze ma mala mlada 22 rocna a teda nevidim ziadne pozitiva, ziaden extra kamaratsky vztah, chladna vychova, ja mam s detmi vacsi rozdiel a venujeme sa viac detom a mame uplne iny vztah s nimi s manzelom.
@zuzana76 Ja si neviem vztah s mamou vynachvalit. Nech si kazdy robi ako vie a ako chce, ale keby mi v 50 tke povedala, ze sa citi “mlada” na vnuca a ze je zo mna nestastna, tak by sme sa dorozpravali velmi rychlo.
@zuzana76 Ja si neviem vztah s mamou vynachvalit. Nech si kazdy robi ako vie a ako chce, ale keby mi v 50 tke povedala, ze sa citi “mlada” na vnuca a ze je zo mna nestastna, tak by sme sa dorozpravali velmi rychlo.
@drahomirrra tak ked ta ta mama mala mlada, tak zrejme s tym pocitala, ja som mala aj pre toto deti neskor, lebo mam milniky posunute, ano citila by som sa mlada, mam 18 rocneho syna, keby mi teraz zahlasil, ze s niekym caka dieta, tak by som fakt bola nestatsna, chysta sa studovat velmi narocnu skolu, takze dufam, ze s dietatom pocka aspon do 30-tky svojej. Nech si buduje karieru najskor, je chlap a bude musiet byt zivitelom.
@drahomirrra ale teda on ani priatelku este nema, takze dufam, ze bude mat nastavenie po nas s muzom, co sa tohto tyka.
bla, bla 😍, moja mama mala 17 r. ked som sa narodila, ja som prvého syna porodila 31r., druhého 36r. a mám perfektný vzťah s mojou mamou a ja s mojimi chalanmi...vážené, nie je to o veku, ale o človeku 😘
bla, bla 😍, moja mama mala 17 r. ked som sa narodila, ja som prvého syna porodila 31r., druhého 36r. a mám perfektný vzťah s mojou mamou a ja s mojimi chalanmi...vážené, nie je to o veku, ale o človeku 😘
@toso2007 a preco si deti nemala skor? lebo ja som bola s manzelom od 19 rokov, ale prve dieta som mala az v 31, cize po 12 rokoch vztahu, lebo skor sme sa na rodicovstvo necitili, ani jeden z nas.
@toso2007 a preco si deti nemala skor? lebo ja som bola s manzelom od 19 rokov, ale prve dieta som mala az v 31, cize po 12 rokoch vztahu, lebo skor sme sa na rodicovstvo necitili, ani jeden z nas.
@zuzana76 rovnako, tiež som bola s manželom od 19r., no akosi sme nemali potrebu mať hned deti, o desať rokov bola svadba, spoločné bývanie a potom prišli aj deti. To je môj prípad, ale nie každý si v takom veku nájde partnera s ktorým chce mať rodinu, mám 55 r. o chvíľu, takže úplne iný život
@drahomirrra ale teda on ani priatelku este nema, takze dufam, ze bude mat nastavenie po nas s muzom, co sa tohto tyka.
@zuzana76 to nie je o veku dobrá mama a mať cit, vzťah k deťom môže mať aj 22 r žena matka.
Tak syn s partnerkou sám uzná za vhodné kedy bude mať dieťa😉
@zuzana76 rovnako, tiež som bola s manželom od 19r., no akosi sme nemali potrebu mať hned deti, o desať rokov bola svadba, spoločné bývanie a potom prišli aj deti. To je môj prípad, ale nie každý si v takom veku nájde partnera s ktorým chce mať rodinu, mám 55 r. o chvíľu, takže úplne iný život
@toso2007 ved aj my tak a preto pisem, ze ja si myslim, ze je to o veku, tak ako som do 30-tky nemala potrebu mat deti, tak teraz na prahu 50-tky nemam potrebu mat vnucata, ale tak ako prisla ta tuzba po detoch, raz pride aj po vnucatach, ale teraz to nie je. navyse my si plnime este s manzelom nase tuzby a plany, venujeme sa detom, sme naozaj velmi zaneprazdnení.
@zuzana76 to nie je o veku dobrá mama a mať cit, vzťah k deťom môže mať aj 22 r žena matka.
Tak syn s partnerkou sám uzná za vhodné kedy bude mať dieťa😉
@anonym_13eb22 syn este ziadnu partnerku nema a ani nemal a dufam, ze sa najskor zabezpeci ako sme to urobili my, najskor dom a potom deti a nerobit starosti rodicom
@toso2007 ved aj my tak a preto pisem, ze ja si myslim, ze je to o veku, tak ako som do 30-tky nemala potrebu mat deti, tak teraz na prahu 50-tky nemam potrebu mat vnucata, ale tak ako prisla ta tuzba po detoch, raz pride aj po vnucatach, ale teraz to nie je. navyse my si plnime este s manzelom nase tuzby a plany, venujeme sa detom, sme naozaj velmi zaneprazdnení.
@zuzana76 moji chalani majú 23 a 18r., aj keby som vnúčatá nikdy nemala, tak sa nezbláznim
@anonym_autor Ja by som bola veľmi nešťastná. Obaja sa pripravia o krásne roky štúdia a o mladosť. Na dieťa majú čas 10-20 rokov. Nie teraz. Určite by som navrhovala iné riešenie. Ale tak snáď im to vydrží to odhodlanie,keď už musia ísť touto cestou. Mám o trošku viac rokov ako ty, ale babka teda nechcem byť.
@anonym_3be36c co to rozpravas prosim ta ?ved budu mat dospele dieta a stale budu mlady,mozu cestovat,robit karieru,bavit sa v produktivnom veku namiesto pocitania plodnych dni a vyletov do reprodukčnych centier.
co sa stalo sa uz neodstane....tvoja ponuka byvania u vas aby syn mohol dostudovat ako aj priatelka je extremne ferova...Pises, ze aj syn si zacina odkladat pre dieta z brigady co je pekne. Nejako do spolu doklepete s tym, ze ja by som trvala na tom aby mali obaja skoly nech ten start do zivota maju aspon o co to ulahceny.... bud napomocna, ale nevyziadane rady si nechaj. Avsak musia si obaja uvedomit, ze dieta nie je tamagoci ale celozivotny zavazok...cize im odbili diskoteky, vecierky, chodbovice,chaty, .......teraz maju zodpovednost za maleho cloveka ..a to je o niecom inom
@diaamax ja poznam mnoho zien z rodiny, co menstruovali do 55-57 rokov, takze este mozes mat pred sebou vela rokov, ja mam 50 a uplne pravidelny menzes.
co sa stalo sa uz neodstane....tvoja ponuka byvania u vas aby syn mohol dostudovat ako aj priatelka je extremne ferova...Pises, ze aj syn si zacina odkladat pre dieta z brigady co je pekne. Nejako do spolu doklepete s tym, ze ja by som trvala na tom aby mali obaja skoly nech ten start do zivota maju aspon o co to ulahceny.... bud napomocna, ale nevyziadane rady si nechaj. Avsak musia si obaja uvedomit, ze dieta nie je tamagoci ale celozivotny zavazok...cize im odbili diskoteky, vecierky, chodbovice,chaty, .......teraz maju zodpovednost za maleho cloveka ..a to je o niecom inom
@sharpay syn nikdy nebol velmi spolocensky, je skor introvert, nevyhladaval party, diskoteky, nechodil po nociach. Radsej cita, sportuje, pomoze ocovi okolo domu, casto aj doma. Fakt s nim nikdy nebol problem.
Aj jeho priatelka je podobna, skor tichsia, pokojnej povahy, v nedelu chodi do kostola a v sobotu vari obed, aby si mama oddychla(aspon tak mi to prezentovala jej mama). Ale samozrejme mozno im bude casom chybat party zivot a mozno ani nie. Ved zabavit sa mozu aj pri dietati.
@anonym_3be36c co to rozpravas prosim ta ?ved budu mat dospele dieta a stale budu mlady,mozu cestovat,robit karieru,bavit sa v produktivnom veku namiesto pocitania plodnych dni a vyletov do reprodukčnych centier.
@anonym_029ec1 podobne sme to mali my, syna sme splodili ani nevieme kedy a ako, neskor sme chceli dalsie dieta, ale nepodarilo sa ani po liecbe. Nemali sme ani 30. Skusali sme do cca 35, potom to vzdali a zamerali sa na uplne ine veci a sme radi, ze mame aspon jedneho syna.
@anonym_autor V prvom rade – nezlyhali ste. To, že váš syn je vzorný, študuje, postavil sa k situácii a neutiekol, hovorí presný opak. To je znak, že ste vychovali chlapa, nie chlapca.
Neplánované tehotenstvo v 19 nie je ideál, ale nie je to koniec sveta. Je to skôr prudký vstup do dospelosti. A z toho, čo píšeš ,vidno, že mladí neutekajú, nehľadajú výhovorky, ale riešenia. To je veľká vec.
Pomôcť im? Áno. Určite áno.
Ale pomoc nie je to isté ako zachraňovanie.
Ak máte prázdny dom a ponúkli ste im bývanie, je to obrovský dar. No pokojne si nastavte jasné pravidlá – nie ako kontrolu, ale ako rámec bezpečia:
kto čo financuje,
ako sa budú podieľať na chode domácnosti,
aký je plán dokončenia školy,
ako sa budú postupne osamostatňovať.
Otvorené rozhovory teraz zabránia tichým krivdám o pár rokov.
A ešte jedna drobnosť – ty nebudeš mama toho dieťaťa. Budeš babička. To je krásna, ale iná rola.
Tvoja budúca nevesta bude možno neistá, možno zraniteľná, možno bude mať za sebou ťažší príbeh (a možno vôbec nie, možno je to len mladá láska). V každom prípade teraz bude citlivá na svoju hodnotu. Tak ako možno budete citlivá aj ty – na svoju.
Najviac pomôže, ak medzi vami nebude boj o to, kto má pravdu a kto je dôležitejší.
Identita sa nedokazuje mocou ani kontrolou. Buduje sa rešpektom.
Ak jej dáte pocítiť:
„Si mama nášho vnúčaťa. Vážiť si ťa budem aj keď s tebou nemusím vždy súhlasiť.“
a zároveň si vy uchránite hranice typu:
„Toto je náš dom, tu sa budeme rešpektovať navzájom.“
máte veľkú šancu, že z toho nevznikne bojisko, ale rodina.
To, že sa tešíte a zároveň máte obavy, je úplne normálne. Znamená to, že vám na tom záleží.
A ešte niečo – byť mladá babička môže byť požehnanie. Budeš mať energiu, silu, možno čas byť aktívnou súčasťou života toho dieťaťa. Nie každá žena to má.
Nechajte mladých niesť zodpovednosť, ale nenechajte ich v tom samých.
To nie je rozmaznávanie. To je múdra podpora.
A manželovi môžeš pokojne povedať – zlyhanie by bolo, keby sa syn tváril, že sa ho to netýka. On sa postavil. To je vaša výchova v praxi.
Držím palce. Toto nemusí byť príbeh hanby. Môže to byť príbeh dozrievania celej rodiny.
urcite najlepsia investicia docdietata je podporit ho v studiu. ja by som mozno zvazila stavebnu upravu domu ak to tak citite a amate peniaze... ak tam budu potrebovat bybat napr 3 roky alebo az 5 bude vam to vsetlym pohodlnejsie. ak ma termin az v septembri zvazit mozno brigadu v zajranici lepaie platenu pre syna.
vybavu viete do velkej moery v BA zohnat aj zadarmo.. veela ludo tie veci proste daruje... urcite bduu mat lepsiu perspektivu ak obaja dokoncia skolu
@ anonym_fef7c3 seriozne do kazdej diskusie ides vkladat chatgpt odpovede?? Nemas co robit??
urcite najlepsia investicia docdietata je podporit ho v studiu. ja by som mozno zvazila stavebnu upravu domu ak to tak citite a amate peniaze... ak tam budu potrebovat bybat napr 3 roky alebo az 5 bude vam to vsetlym pohodlnejsie. ak ma termin az v septembri zvazit mozno brigadu v zajranici lepaie platenu pre syna.
vybavu viete do velkej moery v BA zohnat aj zadarmo.. veela ludo tie veci proste daruje... urcite bduu mat lepsiu perspektivu ak obaja dokoncia skolu
@juliet86 v podstate mozu vyuzivat cele vrchne poschodie. My mame spalnu dole
@juliet86 v podstate mozu vyuzivat cele vrchne poschodie. My mame spalnu dole
@anonym_autor neda sa mladym urobit samostatny vchod do domu? Rozmyslam akokolvek - cim viac sukromia a slobody budu mladi citit, tym to bude pre obe strany lahsie. A nepokazi Vam to vztahy. Zvazovala by som upravu domu, aspon docasnu kym tam budete zit spolu.
@anonym_autor urcite by sme im pomáhali ale pod podmiekou, že neukončia skolu. Pekne dostudovať. Ponúknuť bývanie je samozrejmosť. Budú potrebovať strážiť, aj učenie aj skola, čiže je to praktické aby som mala vnúča po ruke. Hlavne je na začiatku zbytočné aby platili niekde drahý nájom a dieta sme nosili hore dole na strazenie. Zoznámiť sa s rodinou druhej strany, povedať si, čo a ako. Bábo bude mať toľko lásky od všetkých. Nerobila by som z toho žiadnu drámu. Tak príde malé babulatko do domu.
@anonym_autor neda sa mladym urobit samostatny vchod do domu? Rozmyslam akokolvek - cim viac sukromia a slobody budu mladi citit, tym to bude pre obe strany lahsie. A nepokazi Vam to vztahy. Zvazovala by som upravu domu, aspon docasnu kym tam budete zit spolu.
@anonym_f38728 nechcem pre par rokov spolocneho byvania prerabat takmer novy dom. Vsetko sa da, ale preco by som to robila, ked je to docasne.
A nie je to ani lacne, ani lusknutim prsta.
@anonym_f38728 nechcem pre par rokov spolocneho byvania prerabat takmer novy dom. Vsetko sa da, ale preco by som to robila, ked je to docasne.
A nie je to ani lacne, ani lusknutim prsta.
@anonym_autor Mozno aspon provizornu ,,kuchynku" by som zvazila - dvojplatnicka, mikrovlnka a rychlovarna kanvica by mohol byt mily dar (i ked uznavam, vyzera to trosku ubohejsie v izbe, ale svoj ucel by to splnilo) Ked su introvertnejsej povahy budu radi, ze nemusia si vsetci na kopke rano v pyzamku robit prazenicu alebo kavu. A v noci tiez ocenis, ze nebudu buntosit kvoli robeniu mliecka pre babatko.
@anonym_autor Mozno aspon provizornu ,,kuchynku" by som zvazila - dvojplatnicka, mikrovlnka a rychlovarna kanvica by mohol byt mily dar (i ked uznavam, vyzera to trosku ubohejsie v izbe, ale svoj ucel by to splnilo) Ked su introvertnejsej povahy budu radi, ze nemusia si vsetci na kopke rano v pyzamku robit prazenicu alebo kavu. A v noci tiez ocenis, ze nebudu buntosit kvoli robeniu mliecka pre babatko.
@strelkyna1 suhlasim. Ja som v noci hriala aj 3-4x mlieko v kuchyni a potrebovala svoj priestor.
Necitala som vsetko. Ja som svojej dcere povedala,ze hoc pride tehotna aj v 16,tak nevadi. Aby sa neba povedat a dajako vsetko zvladneme. Radsej mat dieta aj skor ako vobec,alebo sa trapit, ak by sa neskor nedarilo.Poznam viacero rodin, kde nemozu mat dieta,boli na umelom... celkovo to vnimam tak,ze uz zacina byt problem otehotniet.
Skola sa da dorobit aj popri rodine. Skor mam dojem,ze ry si neprijala,ze mas byt babka.
@anonym_autor ja ti poviem len toľko, že starí a mlado nemôžu bývať spolu. Ver, naruší to extrémne dobre vzťahy. Aj keď to robíš s dobrým úmyslom. Keď sa syn postavil k situácii ako chlap, nech sa postará o rodinu ako chlap

@diaamax Ked mala moja mamča 42, ja som mala 19. A bolo to super, neviem si predstavit, ze v mojich 20 by mala mama 65-70. Jezisku na krizku.
@drahomirrra lebo si to nezazila, ja som mala tiez mamu, ze ma mala mlada 22 rocna a teda nevidim ziadne pozitiva, ziaden extra kamaratsky vztah, chladna vychova, ja mam s detmi vacsi rozdiel a venujeme sa viac detom a mame uplne iny vztah s nimi s manzelom.