icon

Budem sama s dieťaťom

24. mar 2021

Velmi som zvazovala, ci sem napisat alebo nie. Ale nemam sa komu zdoverit. S priatelom sme boli spolu 4 roky, vsetko bolo ok, planovali sme buducnost, cestovali sme, uzivali si zivot a hlavne ROZUMELI SME SI. A potom po case sme chceli uz aj babatko. Kupili sme si byt a zacali sme makat. Teraz som v 7. mesiaci 🙂 Lenze pred mesiacom som priatelovi povedala, ze by som chcela rodit v BA, kde byvaju aj moji rodicia ( ja som s priatelom zila v NR) a byt u nich take 2-3 mes. po porode, lebo som prvorodicka a mamka sa mi ponukla, ze mi s babom pomoze. Moj priatel zareagoval tak, ze sk to spravim, to “decko” ho uz nezaujima a v BA mozem kludne ostat navzdy. A este to zaklincoval tym, ze sk sa mala nebude volat tak, ako navrhuje on (Kristina), tak uz ho mala nezaujima. Podotykam, ze tie 4 roky sme mali uplne normalny vztah, takmer bez hadok. Ja som sa na neho nahnevala a odisla som. Ale byt slobodna mama, to si neviem predstavit. A neviem ci som nemala s nim ostat a prepacit mu.

alvaluka
24. mar 2021

Prepac moja, asi budem hnusna, ale ty si sa nastvala na jeho reakciu a odisla si uz teraz k rodicom do BA?
Ved to dieta ste chceli obaja ci nie? Ty chces na 3 mesiace odist? Ved to partner ti ma pomoct s dietatom a nie na stvrt roka odist. On ti ma byt oporou. Ci co, bojis sa, ze nestihnes navarit prve mesiace? Tak navar teraz, zamraz a budes vytahovat, alebo donaska, Nitra je velke mesto.

Mohla prist aj tvoja mama a aj svokra na par tyzdnov, ak sa tak bojis.

Mozno to trochu prehnal v podani svojho rozcarovania, ale ako by si sa tvarila ty, keby ti chlap povie, ze sa odstahuje k mame na tri mesiace, lebo male bude urevane a nevie ako sa starat o dieta napriklad.

pribinak
24. mar 2021

@erickatt toto rozhodnutie doniesť si čerstvú babku domov hneď po návrate z nemocnice alebo sa zbaliť ísť k čerstvým starým rodičom oľutovali mnohe novopecene mamičky či oteckovia

Lebo babky sa fakt starajú aj do 💩 a matky sa idu zblázniť z múdrych rad ktoré dostávajú od rana do večera

jankajanka134
24. mar 2021

Ja si myslím že to chce dostať šancu. On podľa mna sa bál že ta/ vás strati .... lebo keď máš dieťatko už nemôže byt mama otec ale manžel manželka .... porozprávajte sa odpustite si myslím že aj mala potrebuje vás oboch ..... tu už nejde o vás ale o malé babo cela šťastia

katulienkax
24. mar 2021

Mne práveže po pôrode najlepšie pomohol oco, ponosiť babo nestaral sa do výchovy žiadne zbytočne reči aj chlap si s ním rozumel 😉už bol vtedy na dôchodku tak bol týždeň u nás , mama ešte pracovala tak nemohla

euka210
24. mar 2021

Nie si jedina, kolko je takych , maju mamu 100km a musia to zvladnut mladi spolu s babom. V tomto uplne chapem priatela...on nie je otec, ze sa takto spravas? Netesi sa na dieta, ked chces od neho utiect? Ci mas pocit, ze Ti nebude pomahat? Mama nemoze prist ku vam? Moja prisla tych 100km na tyzden pomoct, ale tie jej hlupe rady...daj mu cumlik, nedojci tak casto, zapucis ho ked bude spat s vami v posteli.
Uvedom si, ze chces priatela obrat o moznost byt pri porode, doviest si vas domov, prvy krat ju okupat...u nas manzel, lebo ja som sa bala 😁, nosit ju na rukach, vidiet jej prvy usmev v cca6t.
Keby mu to bolo jedno, tak Ta necha, ale asi si ho velmi ranila, ked tak razne sa rozhodol. Tak malo sebe ci jemu veris?! Pri manzelstve je to tak, ze prvorada je nasa rodina...manzel, ja, deti...ostatok rodiny je az za tym.

elementissa
24. mar 2021

Predpokladam autorka, ze sama si dieta. Lebo ak by si bola dospela, tak by si neutekala od svojho muza po porode k rodicom, aby sa oni o teba starali. Jeho reakcia je rovnako hlupa a teda adekvatna k tvojej hlupej idey len tak od neho odist. Asi by som reagovala rovnako. Ak viac potrebujes svojich rodicov ako svojho partnera, tak si s nimi ostan. Nemam rada tieto neprestrihnute pupocne snury. Teraz je moderne tak vychovavat deti, aby boli zavisle na svojich rodicoch co najdlhsie. Zacalo to uz v 90tych rokoch a prve plody vidime teraz. Tridsiatnici, co sa nedokazu postavit na vlastne nohy, ale na vsetko potrebuju svojich rodicov a idealne si najprv spravia deti ako zalozia novu rodinu. A potom sa rodicia tychto velkych nesamostatnych deti vadia, komu viac patria vnucata. Normalne a prirodzene by bolo, aby ti partner pomahal po porode a vybudoval si vztah k vasej dcere. Nie ju uniest k tvojim rodicom a vybodnut sa na neho.

jaskolka
25. mar 2021

Ono na okraj toho, že voľakedy rodiny boli zomknutejsie... Inak to ani nebolo možné, keďže často v jednom dome žili aj tri-štyri generácie.Fungovali v okruhu jednej, dvoch dedín, necestovali, nepoznali časti ani najbližšie mesto. Ženy rodili veľmi skoro a mali viac detí teda často bolo, že žena bola matka ešte maličkého dieťaťa a už aj babka zároveň. Prvé dieťa často rodila žena v 18, 19 už, teda na terajšie pohľady sama ešte takmer dieťa. Akosi automaticky to brali, že o novorodenca sa bude okrem nej starať aj mama, babka, svokra, sestra a podobne. Pretoze tak žila aj generácia pred nimi a ešte pred nimi, a vlastne každý v okolí.Teraz už skutočne sa to nedá porovnávať, pretože úplne iný štýl a spôsob života, už vedieme.

karmen118
25. mar 2021

Vôbec sa mu nedivím, že vypenil, aj keď dosť nevhodne reagoval, ale v tom šoku a hneve, proste povedal, čo povedal. 9 mesiacov sa teší, že bude otcom a ty mu povieš toto 😨. Určite sa ti za to časom ospravedlní, keď sa to utrasie. Ako tu už písali iné žienky, ten tvoj nápad ísť po pôrode k rodičom na 2-3 mesiace, to je veľmi zlý nápad! Vy ako mladá rodinka sa máte zosúladiť, naučiť sa starať SPOLOČNE o bábätko, začať si s ním budovať vzťah. Muž potrebuje vidieť, čo to obnáša mať malé bábo, že aj v noci k nemu treba vstávať a to všetko okolo toho. Maminu si zavolaj na pomoc, ale nechoď k nim, lebo toto rozhodnutie vám zničí vzťah, tvoja dcérka môže prísť o otca a ty o dobrého partnera a to ti za to určite nestojí.

havranka31
25. mar 2021

Jasne ze si mala ostat s nim, a nie sa pakovat hned k rodicom. Omg. Dufam ze si precitas vsetky komentare a vstupis si do svedomia. Mamke pekne podakuj za ponuku a odmietni, ved muz ti prve dni pomoze. Ostatne zvladnes, male babo prve tyzdne prakticky prespi (ak nema koliky a pod). Ak chce mama pomoct nech ti sem tam donesie obed.
Dalsia dobra poznamka bola pediater. Vies ze s malym sa dost casto chodi na kontroly? To ta akoze rodicia budu vozit s pardnovym babom hore dole do Nitry?
Maj rozum, rodina si ty, muz a babo.

acrobaleno
25. mar 2021

Jeho reakcia je tiež divná. NORMÁLNY chlap by nepovedal, že ak odídeš nebude chcieť decko alebo ak nedá meno aké vybral.

alvaluka
25. mar 2021

Este ma napadlo lebo mi to neda... tvojej mame pride normalne, ze budes sama s dietatom u nich a partner desiatky km daleko? Neotehotnela si s niekym po mesiaci, mali ste vztah, ako pises bez hadok 4 roky. Keby ste vsetci traja boli istu dobu u nich, lebo potrebujete dokoncit nieco na byte/dome budiz, ale takto mi to pride divne.

Moze prist k vam na tyzden, dva ak sa na to necitis a uvidis. Ale co vlastne cakas od rodicov? Bude mama/oco namiesto teba vstavat v noci k malej? Mozu ti zabezpecit pohodlie tym, ze navaria, upracu, obcas ponosia malu, ale vsetko sa da vyriesit navarenim a zmrazenim jedla/donaskou, s upratanim ti moze pomoct muz, alebo vies uz teraz ze by ti s malou/upratovanim nepomahal?

Asi si cakala podporu, ze si spravila dobre, ale kedze si nezmienila, ze partner je na teba zly, nechce to dieta, vobec sa nezaujima tak ti clovek ani inak nemoze napisat ako, ze tvoj napad je divny. Ano mozno aj par prvych mesiacov moze byt narocnych, ale ja som hlavne ocakavala a ocakavam podporu a pomoc od partnera, nielen s dietatom ale vo vseobecnosti.

Tvoj partner reagoval prilis rezolutne, ale vies ako sa musel nastvat.

alvaluka
25. mar 2021

@acrobaleno suhlasim, ze reakcia je uplne scestna, ale scestny je aj napad autorky.
Ja teda nepoznam ziadnu zenu, ktora by po porode chcela ist na 2-3 mesiace prec od partnera, obzvlast ak ten vztah funguje. Ona v uvode nenapisala, zeby mali problemy, ze on je lenivy aj spratat tanier alebo podobne.

Na druhej strane ako by si reagovala, keby ti partner povedal, ze teda po porode pojde prec na 2-3 mesiace, povedzme ze aby si mala klud, nemusela jemu varit a prat. Aj toto je pritiahnute za vlasy, len mne cela ta situacia pride ako blud.

Bud maju dobry vztah, chceli to dieta spolocne, alebo teda chlap zas v domacnosti az tak nepomahal a preto sa autorka zlakla alebo netusim.

ratira
25. mar 2021

Viete co, ako chapem zareagoval hrubo, ale ako co to je za napad. Vsak to su tie najkrajsie dni, ked je babatko take cerstve a autorka ho chce o ne ukratit

euka210
25. mar 2021

Pytala som sa manzela, ako by on reagoval...mozes tam rodit, ostat 1-2t a potom domov.
Taka prakticka vec su kontroly u pediatra do 3dni od prichodu domov a potom o par tyzdnov...ci aj pediatricka bude v BA?
Tak pekne sa k nemu vrat ked ta lubi a porozpravajte sa...porodom to len zacina.
A inak, sme v 21.stor...ked treba, zavolas a pomoze. Mne aj tak viac poradila svagrina ci svokra.

sarkan333
25. mar 2021

Dcera je v 34 tyzdni. Absolutne si eviem predstavit, zeby sa nastahovala naspät do bytu aj s malou na par mesiacov.🤣 tak ale asi autorkyni rodicia maju dom. A tiez si neviem predstavit, ze sa zbalim a nastahujem sa k nim. Samozrejme na vnucku sa tesim a aj planujem pomahat, varovat.😀

klarka56
25. mar 2021

Autorka sa inak ani raz nevyjadrila... Mňa by len zajímalo, načo zakladala diskusiu?

pribinak
25. mar 2021

@klarka56 evidentne očakávala dosť iné reakcie

danim
25. mar 2021

@pribinak ale možno jej to nastavilo zrkadlo, že neuvažuje “partnersky” a to bud pochopí alebo nie. Je to veľký zásah do jej o chvíľu 3clennej rodiny- a ak to nepochopí pochová si vzťah. Čo je veľká škoda, že pre take čosi.. dieta nebude mat kompletnú rodinu.

pribinak
25. mar 2021

@danim no áno, snáď si to medzi sebou už vyrozprávali. Veď ich spája dieťa

danieladeley
25. mar 2021

mimo vsetkeho co tu odznelo....tvoja mamka ma asi tiez nieco pomylene...ak by totiz ku mne po porode prisla dcera s babom na 2-3 mesiace bez manzela, pardon, v tvojom pripade partnera, tak by som ju pekne jemne s ohladom na tie sialene hormony otocila naspat k muzovi. to nie je dieta babky a dcery, ale dcery s partnerom. a kto to nevie pochopit, ten je troska nevyzrety na dieta.

alvaluka
25. mar 2021

Mne je ta uprimne trocha luto, ze si toto mozno citas, ale tiez uprimne nechapem, ako ta mohlo napadnut ist na 2-3 mesiace k rodicom ak mas partnera, kde byvat.

Pokial za tym nie je nieco viac ako nefungujuci vztah, otec dietata ho nechce, je nasilnik, grobian, psychopat ale to si mala spomenut.

danim
25. mar 2021

@danieladeley presne, ale nie kvôli tomu že pomôcť dcere nechcem, ale preto že nechcem zasahovať takým spôsobom medzi partnerov.

lubkavargova1
25. mar 2021

Uprimne? Ja by som na jeho mieste povedala, dobre chod, ale vydavky na dieta nech ti hradia tiez rodicia..ti garantujem, ze do tyzdna by si mala pobalene kufre a bola hned doma naspat...davam tomu tak par mesiacov a mame tu krizu a temu, ze ako jej nepomaha, ako sa odcudzili a atd...

katka2602
25. mar 2021

Nie je tu napísané cela pravda, je to len vytiahnute a len to čo chceš Ty. Prosím Ťa koľko máš rokov??? Odísť na 2-3 mesiace od otcami dieťať? Sama si to vyhrotila a nečudujem sa mu,že takto reagoval. Budeš matka tak sa tak chovaj, osobne som nikoho doma nechcela, puto sa ma vytvarať medzi matkou a babom a nie medzi babkou a babom. A keď už chceš pomoc tak môžem prísť k vám. Toto som ešte nepočul, aby som nechala muža samého lebo som prvorodička tak sa odpakujem k mame na 3 mesiace.

78787878
25. mar 2021

Som presvedcena, ze tam bude iny problem ako iba ten odprezentovany. Napr. prilisna zavislost na rodicoch alebo nieco podobne. Toto je len skratova reakcia. Ak ste sa doteraz nehadali, je mozne, ze nedokazete riesit konflikty, iba to vyspickovat. Urazit sa a klast hranicne podmienky. Znak nezrelych jedincov... Toto iste ma doma moj brat a prve dieta mu vyslovene vychovala svokra. Lebo svagrina sa zbalila k matke a vratila sa az po skonceni materskej. Moj brat nevedel buchnut po stole, na rozdiel od toho manzela z temy...

elementissa
25. mar 2021

Ked som to dala precitat mojmu muzovi, tak ten iba povedal- "nech len ide a uz sa nevracia nikdy, s takou zenou by som ja nebol ani den, ktora ma vyuzila len ako opelovaca. A ked mi chce uniest decko, tak nech necaka akekolvek peniaze. Lebo taketo zeny len vyuziju chudaka muza, aby sa dostali k dietatu, tvaria sa, ze to dieta je ich vlastnictvo, otcovi ho odmietaju dat, ale peniaze z neho tahaju. No to ziadne take" a ja sa s nim stotoznujem. Ak chce ist za rodicmi, nech si ide. A nech ju zivia aj s dietatom az do 18 rokov. Ani do RL ho nemusi zapisat. Ked jedna zena nevie co od dobroty, len sa natrepat na 3 mesiace do mamahotela s novorodencom a uniest ho od jeho otca, tak nech potom od neho nechce, aby sa on o nich nejako staral. Bohuzial, takychto vypocitavych zien je kopec. A ked to tu tak clovek cita, tak stale viac a viac (alebo sa len viac prezentuju)

danim
25. mar 2021

@78787878 autorka píše, že priateľ... mi to príde, že áno bývali spolu... ale fungovali ako frajeri .. nie ako manzelia. A jej to stále nedochádza asi. Že aký záväzok je dieta.

mmoni89
25. mar 2021

A prečo by si mala žiť 3mesiace u rodičov?nechápem 🙈😭ako reakcia priateľa trochu drsná ale chápem ho,by to nahnevalo aj mňa a tak isto môjho muža, takže no ,co na to povedať.Chces mat rodinu s tvojim priateľom ci s rodičmi? Nechapem co je na tom nezvladnutelne sa postarať o vlastne dieťa

tykat
25. mar 2021

A tvoja mama suhlasi s tym aby si sa aj s dietatom odstrihla od muza-cerstveho otca??? Ste normalne???

mandarinka555
25. mar 2021

@klarka56 Lebo čakala, že ju budeme ľutovať a pritakávať na každú kravinu...Stavím sa, že už je na ceste ku matke ... a vraj muži sú "mamine cecky" :( V 90% sú to práve mladé baby, čo sa od matky nevedia odtrhnúť a v neposlednom rade si telefonujú 20 x za deň a vravia jej aj to, ako sexovali :(