Budem zlá matka?
Ahojte.
Mám 23 rokov, s priateľom sme spolu 4 roky no bábätko zatiaľ neplánujeme (chcem dokončit VŠ). Trápi ma však môj vzťah k deťom. Priateľ zbožňuje deti, otvorene hovorí že by časom bábo chcel, hrá sa s každým bábätkom, ktoré príde na návštevu, stráži susedom bábo keď si chcú oni oddýchnuť... Vidím na ňom že je vtedy štastný.
A ja? Nejako neviem ako sa pri deťoch správať, neviem ako ich zabaviť, ako sa s nimi hrať...
Rodičia ma opustili keď som bola dieťa, vyrastala som v rodine bez prejavovania lásky, bez vzoru matky, bez podpory či pochopenia. Doteraz mi je čudné že priateľ príde za mamou, dá jej pusu na líce, poďakuje, objíme ju, povie že ju má rád,... Ja som to v rodine nikdy nezažila. Budem kvôli tomu zlou matkou? Všade sa píše, hovorí, že vzory rodiny sa preberajú už v detstve z vlastnej rodiny... Dokážem niekedy vytvoriť dobrý vzor rodiny keď som ju ja nikdy nezažila? Dá sa "naučiť" byť matkou a ľúbiť rodinu? ☹
Neboj, raz ked pride tvoje dietatko na svet budes pre neho urcite dobrou mamou 🙂 ja ked som bola mladsia som tiez nestrpela deti pri sebe, neznasala som ked plakali. To ma islo roztrhnut. Stale som si hovorila zr co si s tym deckom matka neurobi poriadok. No a teraz mam vlastne deti a ked pocujem plakat ine hned ma napadne ze co ho asi drobca trapi. 🙂 a co sa tyka toho vzoru v rodine, no ja som z rozvedenej rodiny a tiez som si nejake mojkanie a pusinkovanie neuzila. A prave preto,ze mi to chybalo davam to teraz mojim drobcom. Rodicovstvo je najma o laske, o vazeni si spolocnych chvil. Tym sa vytvara pevny vztah aj do buducnosti (teda aspon myslim 😀). Neboj ked ta tvoje vlastne dietatko prvykrat chyti za prst v porodnici ziska si naveky tvoje srdce,ktore my mamy mame preplnene laskou. Vsetko chce svoj cas 🙂
Preco by jej to tu nikto nemohol povedat ??? Je tu niekolko podobnych pripadov. Okrem ineho spomenula zakladatelka, ze nema doveru v jej novej psychologicke a bude to riesit ako poslednu variantu. Citaj nielen medzi riadkami.
@nikiki29
Si si vedoma prostredia z akeho pochadzas a vies ako to tebe ublizilo, a to samo je velkym krokom k tomu aby si to neopakovala vo svojej rodine. Nasla si si partnera, ktory ti v tom bude vediet pomoct, takze dalsi skvely krok 🙂 (Zeny s tazkym detstvom casto skoncia s tyranom, zavislakom, alebo inym pripadom). Odporucala by som na svojich traumach a strachoch popracovat s psychologickou este pred tehotenstvom, prenatalne dietatko uz vnima velmi vela - aj tvoje pocity. Hlavne necakaj co budes citit v tehotenstve, moze sa stat ze ziadne prevratne navaly lasky k rastucemu brusku nebudes citis, len sa jednoducho budes tesit na dieta a vobec to neobrati tvoj svet naruby az kym sa dieta nenarodi 🙂 Pocity v tehotensve urcite nebudu predurcovat aka budes mama.
V tehotenstve alebo este aj pred odporucam precitat :
http://www.martinus.sk/?uItem=24802
http://www.martinus.sk/?uItem=155510
http://www.martinus.sk/?uItem=153854
http://www.martinus.sk/?uItem=104407
Zelm vela lasky a hlavne lasky k sebe samej 🙂
@charlie1980 jasne, zabudla som napisat ze je to MOJ NAZOR. 🤐
@lauricka Ja by som Ti doporucila terapiu taku, v akej vyrastala zakladatelka a potom by si mozno uz ani sama nevedela, kde a u koho sa pytat, hlavne komu doverovat natoklo, aby si Co i len otvorene dokazala o tom hovorit bez nejakych emocii. Zjavne nemas paru.
@suriacik Neoznacila som....bolo to adresovane lauricke, prepac.
@charlie1980 a preco utocis? Nerozumiem o co ide. Ja som jej to napisala absolutne v dobrom. A stojim si za tym. Ale tak, zabudla som, ze slovaci akonahle pocuju psycholog, tak v tom vidia pomaly certa. Nema zmysel riesit. Zakladatelka sa nieco pytala, ja som jej v dobrom odpisala co si myslim a hned sa tu cudzi ludia navazaju ani neviem, do coho vlastne. Ale tak, MK je uz asi len o tom, ako vidim.
@lauricka Pretoze si jej to mozno napisala v dobrom, no necitlivo.
@charlie1980 a inak, napriklad zas ja si myslim, ked si s tym zacala, ze keby si mala take zivotne skusenosti, tak by si tak nepisala, MYSLIM SI, nie ze som si skalopevne ista, aby zas nebol utok. A hned aj vies, ake mam zivotne skusenosti ja. Hm, ved neni problem. Ze ja sprosta vobec este niekomu odpoviem na otazku na MK. Supy sa hned zlietaju.
@charlie1980 ja myslim, ze to si len Ty tak ponala a ak nahodou to tak ponala aj zakladatelka, tak aj jej opakujem, ze som to myslela absolutne v dobrom a ze to NAOZAJ moze cloveku VELMI pomoct. Ale je na kazdom ako sa rozhodne a co so svojim zivotom spravi. A uz sa radsej nevyjadrujem. @nikiki29 Drzim palce a prajem mnoho stastia!
@lauricka Ved hovorim 🙂 Necitaj medzi riadkami 🙂
@nikiki29 ja ti naozaj so srdca želám takú novú rodinu, určite ked budete mať bábätko tak ťa budú milovať ešte viac a uvidíš, že sa v pozitívnom zmysle "nakazíš" prejavmi lásky, neboj sa! 🙂 🙂 🙂 🙂 Vidia na tebe že ich lásku prijímaš a oplácaš im ju asi dobre ked ste spolu.
@nikiki29 a este nieco na zaver, chces byt dobra matka, budes dobra matka, preco by si nemohla byt? Urob pre to to, co potrebujes k tomu, aby si bola. A samozrejme, ze v mnohych pripadoch plati, ze k vlastnym detom mas iny vztah, nez k cudzim a ze hormony urobia tiez svoje a aj milujuci partner a podpora okolia. A tiez aj to, ze urcite budes chciet pre deti ine detstvo, nez ake si mala Ty. Ti, co sme nemali uplne to naj detstvo, ci uz v tom alebo inom, tak si viac davame pozor na to, ako to budu mat nase deti. A vieme aj to, ze minulost sa niekedy ohlasi, ale to uz zavisi, ako dobre sa pozname a vieme so sebou pracovat...Vela stastia.
Ďakujem, ďakujem, ďakujem... 🙂 som rada že v tom nie som sama a že už viem, že aj ľudia z rodín s podobnými problémami majú teraz svoje šťastné rodinky 🙂 určite to ešte budem riešiť, či už sama, s psychológom alebo otázkami tu na fóre 😎
Teším sa na to nakazenie láskou @stepanka274 🙂
Možno konečne prestanem pozerať ako obarená po deťoch, čo sa v hračkárstve hádžu s plačom o zem 😝
@nikiki29 pozri, ja som z fungujucej rodiny..taky vztah ako ty som mala stale k inym detom...vlastne som chcela az pred 30 kou..teraz mam vlastne, je to mj zivot, zabijala by som zanho..
ALE...
k inym detom mam stale taky vztah ako pisses, nenadchynaju ma, neviem ako s nimi, proste..
presne ako si opisala..
🙂 takze neboj..budes dobra matka
@nikiki29 to nerobia vsetky deti, ja mam 4 a nikdy sa mi to nestalo
@nikiki29 ahoj nika..ja som sice s uplnej rodiny ale v tvojom veku som to citila podobne..asi si este mlada a chces zit tvoj cas pride,...a to ze sa nad tym zamyslas znamena ze budes dobrou citlivou mamkou ked dozries ja som nad dietatom zacala rpozmyslat po tridsiatke dovtedy som dost behala po komcertoch brigadach robila som si vysku a zarpven este jednu strednu skolu...tvoj cas pride..
@stepanka274 to netvrdím že to všetky robia 🙂 poznám aj milé, jemné, citlivé deti, ktoré vôbec nevyvádzajú... 😉 len ma vždy udivovalo kde sa to v nich berie, či to vidia v rodine, škôlke, alebo majú proste takú povahu...
@dusika11 určite príde ešte správny čas, ale teraz keď príde reč na deti alebo stretneme či strážime nejaké... Ja proste neviem čo by som s nimi robila 😕 a priateľ ten sa celý štastný s nimi hrá. Minule prišiel domov s polročným susedom 😀 čiže sa cítim trochu blbo že neviem nejako sa hrať s nimi a tak ☹
@nikiki29 vôbec nemaj výčitky, že sa nevieš hrať s cudzími deťmi. Ja som to tiež nikdy nevedela, ani prihovoriť, ani ma deti nikdy nenadchýnali a nikdy som cudzie deti nekočíkovala. Až keď prišli vlastné deti, to bolo niečo úplne iné... až vlastné deti vo mne vydolovali materské city. Ak ti to nepôjde hneď, časom sa to určite spraví, veď tvoj priateľ má pozitívny vzťah k deťom aj za teba, sú aj také typy chlapov. Môj bratranec je tiež magnet na deti, deti ho milujú, on im rozumie a vie sa s nimi super zabaviť.
Takže určite sa neboj dopredu 🙂 🙂
Neboj sa. Ja som bol na tom podobne az kym som sa nestal otcom.
vies co, ved mas partnera,co bude prave tym,co ta bude navadzat na to vsetko, uz teraz vidis ze co a ako. Vela ludi malo doma chladnu vychovu,ale pri svojich detoch tu chybu neopakuju,lebo vedia,ze moze byt iny system toho celeho. Ak maju dobreho partnera,co miluje deti, chce byt tatinom na 100%,tak ja tam nevidim problem. Lebo vela veci Ti zapne samo hormonmi. Ja by som tiez nepochopila niektore matky,otcov,ze sa tak spravaju ako sa spravaju k detom, proste kazdy je v tomto strojcom svojho stastia a kazda rodina ma svoj system od zaciatku.
@nikiki29 nika asi na teba tlaci..neboj pride vsetko len to chce cas...ja som tiez s cudzimi nevedela a ..ani neviem..mam dvojcata...nejako extra casu na hry zrovna nie je...lebo vsetko sa toci okolo najest uvarit upratat dat ich spat prezriet uska nech ich maju ciste..ale poviem ti aj ked som porodila ani zvony nebili ani nebo nepadalo...a mne to trvalo dost dlho postupne....u mna to este bolo tazsie ...zvlastne..ale deti sa mi ocitli na are po siestich tyzdnoch...a ja som musela vyhladat pomoc u kamaratky psychologicky..pretoze tym ...ze mi skoro zomreli tak sa vyvinul blok...u mna...najedene boli..prebalene aj vsetko ....ale...zo mna vyprchal cit....vola sa to postraumaticky syndrom...o com som sa dozvedela az potom...proste tak som sa zlakla ze som sa bala citovo naviazat....velmi mi to pripomina teba...asi detstvo bolo tak tvrde...ze sa bojis nadviazat vztah....k detom..asi nieco citis ze nie je ok....nika prekonas to ....uz tym ze nad tym dumes je ok...
Baby,ja teda neviem ale myslim si ze tak ako sa ja snazim spravat slusne a uctivo k mojej svokre(a ze mam jazyk uz dobre dohryzeny 🙂 )rovnako by sa aj ona mala slusne a uctivo spravat ku mne nie?aj ked som mladsia,predsalen sme spolu''husy nepasli''.a nie si dovoli mi hociako a hocico povedat!nech si mysli svoje,ale uz z lasky k svojmu synovi by sa mohla trocha kontrolovat.a nie este pred nim a pred detmi do mna rype,ze co som ja za manzelku a matku,ked robim wo ci ono.ze aj tak sa na neho vykaslem,ze klamem atd-to by bolo na roman..je mi do placu ako sa ta ku mne sprava☹

@nikiki29 Budeš dobrou matkou. Ked príde to tvoje - bábatko, tak budeš vedieť, čo s ním robiť. A s prejavmi lásky nikdy nemusíš šetriť. Aj ked si to doma nezažila, môžeš to rozdávať, to sa naučíš, len sa nehanbi a nemaj výčitky. mne povedala doktorka mojich detí pri prvej, že sa nemusím báť, že ju rozmaznám. a to mi velmi pomohlo. A to, že Tvoj má rád deti a hrá sa s nimi je super. možno Ti v tomto trochu aj pomôže 🙂 🙂