Budovanie kariéry verzus rodina

17. jan 2024

Ahojte chcem sa s vami podeliť o moje trápenie resp. vypočuť si iné rady.
Som 30ročná baba,zadaná ...ktorá spočiatku nevedela akým smerom sa chce v zivote vybrat,do toho prišli rozne problémy a teda mojou prioritou nebola VŠ aj ked každý rok som trpela,že som na primacích pohovoroch neuspela.
Dnes vo svojom aj ked vysokom veku som na seba hrdá,že som úspešnou absolventkou s dobrým uplatnením vo svojom obore. No ako to tak býva, vypracovanie sa na nejakú špičkovú úroveň trvá aj 3-4 roky nepríde to zo dňa na deň.
A tu sa dostávame ku problému, počas VŠ som si našla priateľa, ktorý ma zrejme aj podporoval...no nejako iná realita prišla ked som ukončila školu.
Práca ma začala baviť a chcem sa zlepšovať , mám pocit ,že stojím medzi dvoma kamenmi medzi prácou a partnerom ,ktorý je zo svojej práce unudený a chcel by rodinu. Stále počuvam aj od cudzích reči typu že som svoj čas prepásla, a že mám vek na prvé dieťa a pod, popravde mi to nerobí dobre plus necítim to nadšenie a podporu od priateľa...
Myslíte si ,že tento vek je až tak neprekonateľne vysoký aby som raz mohla mať oboje? Dobré miesto aj rodinu?

janinah
17. jan 2024

My nie sme na tvojom mieste.ja napr.by som nikdy neuprednostnila kariéru pred dieťaťom.Budu ti tu písať.ze kľudne stačí otehotnieť o 5 rokov.ale stačí problém s plodnosťou a ani sa nenazdas 40 na krku a dieťa nikde.Mozes aj otehotnieť rychlo.to dopredu nikdy nevies.A či bude partner roky čakať je tiež otázka.Ty ho poznáš.my nie

autor
17. jan 2024

@janinah chápem...tak potom bude problém v partnerovi, kedže nevidím v tom potenciál aby ma v domacnosti zaskočil ak by som sa aj pri dietatu chcela venovať praci...

hama_ba
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
domkakvet
17. jan 2024

Tiez si myslim, ze to asi necitis, ze to je ten pravy a v tom je cely problem.

thoughtfulweirdo
17. jan 2024

Ja by som si najskôr v prvom rade našla čas sadnúť si sama so sebou a prísť na to, čo TY vlastne chceš. Ťažko sa komunikuje s druhým, keď si neabsolvovala najskôr tú komunikáciu so sebou 🙂 chceš vôbec niekedy nejaké deti? Chceš ich s ním? Chceš dieťa, ale nechceš zostať doma? Daj si čas prísť na to 😉 potom to môžeš tlmočiť partnerovi. Daj dokopy podmienky, za ktorých by to pre teba bolo prijateľné, partner zas tie svoje, môžete hľadať zhodné body a už máte na čom stavať. Napríklad ťa po povinných 6 týždňoch môže partner vystriedať, keďže práca ho aj tak nebaví, a ty budeš živiteľ rodiny.

timilv
17. jan 2024

@autorka ja som mala prvé dieťa keď som mala 32 a druhé 37. Pre niekoho je to už úplne neskoro a za nás s manželom môžem povedať, že to bolo ideálne. Obe deti sa podarili ako sa hovorí na prvý šup, neboli žiadne stresy a nepočúvali sme hlavne reči typu, že sme už na to starí 😂Mali sme vytvorené zázemie, finančné rezervy a ja stálu prácu a mám sa kam vrátiť po rodičovskej dovolenke.
Určite však musíš počítať s tým, že je veľmi veľa párov, ktoré sa snažia aj rok-dva a a viac kým sa im zadarí. Ak si toto ochotná "risknúť" tak by som sa nikam na Tvojom mieste nehrnula a riešila kariéru. Nájsť prácu čo Ťa baví a vypracovať sa je skvelý štart do života.
A hlavne si treba určite pohovoriť s priateľom že či máte rovnaké názory na rodinu, fungovanie v domácnosti, financie (ak počas rodičovskej dovolenky nebudeš pracovať, on bude ťahať väčšinu nákladov). Ak nemáte rovnaký pohľad na život, určite sa do toho bezhlavo nehrňte aby si o pár rokov nezakladala diskusie ako Ti manžel nepomáha s deťmi, prípadne ako to finančne neutiahneš lebo Ti nedáva peniaze

beata_k
17. jan 2024

Kariera. Z jedineho dovodu. Obcas sa v zivote nieco pototo a treba nastupit do prace. A potom tu zeny vyplakavaju, ze si nemozu najst pracu a ako uzivia dieta same. Treba myslit aj rozumom, nie len srdcom. Dieta do 35 je fajn.

qwert87
17. jan 2024

@beata_k na druhej strane su aj zeny, ktore uprednostnili karieru a neskor sa nedarilo, a bud vyslo aspon umele oplodnenie alebo zostali bez deti. Ja som nesmierne vdacna ze som pred 8 rokmi v 28 rokoch dala prednost rodicovstvu pred karierou riaditelky v banke a rozhodla sa pre rodinu. Mala som deti hned po sebe, tak nejako sme citili, že to tak chceme. Dnes mam 36 rokov a som od 35 rokov v prechode. Moznost mat teraz vlastne deti nulova....takze aj takato.situacia moze nastat

momoftwo35
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
beata_k
17. jan 2024

@qwert87 No len vies. Problem otehotniet je cisto teoreticky. Ale to, ze DR jej raz skoci a treba sa niekde zamestant je holy fakt.

qwert87
17. jan 2024

@beata_k ale ved ona pracu ma, ma sa kde vratit. A ked aj nie, praca po rd sa nehlada zle ked nejake pracovne skusenosti ma. Nema holy zivotopis. Tu ide ale o to, ze kolkokrat sa uprednostni kariera pred rodicovstvom a potom.to uz nejde tak akoby sme si zelali. Samozrejme vzdy je to na rozhodnuti zeny

marca12
17. jan 2024

Neuprednostnila by som karieru. Aky ma vyznam vypracovat sa a odist na matersku? Nie lepsie sa vypracovat po materskej a uz suvisle pracovat? Rodina je najviac,kariera sa da robit vzdy.

beata_k
17. jan 2024

@qwert87 Zatial ma pracu. Napr. u muza vo firme dostavaju zeny vypoved+odstupne. Nik s nimi do buducna nerata. (samozrejme nik ich do vypovede nenuti, ide o dohodu, ale odstupne je stedre) Z prispevku som pochopila, ze VS ma vydretu a konecne nasla svoj dream job. Ona si nechce najst bars aku pracu po RD, ona chce tu kde pracuje teraz. Samozrejme je to na nej. Ja by som zo 3 roky este isla po kariere a potom dieta.

qwert87
17. jan 2024

@beata_k ako pises, v praci je kazdy nahraditelny, aj ten najuspesnejsi riaditel ci zena budujuca karieru 10 rokov. Aj zo dna na den. No doma nie. Rodina je rodina a tu ti nenahradi ani tisic povýšení a kariernych uspechov. Kazdy sme nejaky. Tu uz si musi autorka zvaziť pre a proti

vilma7
18. jan 2024

Ten vek určíte nie je neprekonateľne vysoký...
Skôr by som najskôr uvažovala, čí chceš založiť rodinu práve s týmto priateľom, alebo je dôvod tlak z okolia, vek atď.
Tak isto ako kariéru, tak aj deti môžu prísť neskôr.

Ja sama som bez problémov otehotnela a porodila po 40.tke dve deti. Dôvod nebols kariéra, ale dlho žiaden potenciálny partner.
Keby mam vhodného partnera v 30, určite tak dlho rodičovstvo neposúvam. Nie je problém, že by sme to nezvládali, ale to že budem pomaly na dôchodku, keď moje deti dovŕšila dospelosť.

lucitta9
18. jan 2024

Tiez som podobnu orazku riesila pred niekolkymi rokmi…Mala som 29, velmi slubne rozbehnutu karieru, priatela. My sme vedeli ze deti chceme, ze chceme byt spolu tak sme sa rozhodli pre dieta. Mali sme takmer po roku hned druhe dieta. Po materskej som zacala tam kde som skoncila. Praca ma bavi, pracujem na zaujimavych projektoch, stale sa vzdelavam. Lahke to uplne nie je, lebo u nas robi karieru hlavne manzel, ktory aj vela cestuje. Starostlivost o rodinu je hlavne na mne, ale vedela som do coho idem.
Ja by som sa teda kariery nevzdavala. ale ani ju neuprednostnila pred detmi. Da sa najst nejaka stredna cesta - nemusis cakat 5 rokov, mozno staci rok-dva a potom mat dieta.
Mam aj kolegynku, ktora tu karieru uprednostnovala dost dlho a dieta sa teraz bohuzial dlhodobo nedari 😞 Ale to dopredu nikto nevie, treba pocitat aj s tym rizikom, ze ak by si si predstavovala otehotniet v 35, nemusi to tak hned vyjst.
Asi najskor porozmyslaj co ty od zivota chces.

mclissa
18. jan 2024

Ja som v tvojom veku a nepridem si stara 😂 ved sme v najlepsich rokoch. Ono uz davno neplati to co kedysi. Ja mam sice uz skoro 3 rocneho syna, ale karieru som si zacala budovat popri nom. Krpec na prse a ja som dohanala zameskane prednasky. V 1r7mes isiel do nursery a ja do prace lebo sa mi prihodil dobry flek a nechcela som on prist. Po roku mam lepsiu poziciu a urobila som dobre, ze som to vzala. Lenze bez manzela by som to nezvladla. Za tento koniec musite tahat s partnerom spolocne. Karieru si robis nielen koli sebe ale aj koli dietatu, predsa mu chces zabezpecit zazemie a stabilitu. V tomto som ja neoblomna, lebo po dietati, moj zivot sa neskoncil. Vzdy je dobra stredna cesta.

janickacrazy
18. jan 2024

Tak urobte nejaký kompromis, čo ja viem ty sa venuj ešte rok- dva kariére a potom sa môžete začať snažiť o dieťa. Otehotnieť nemusíš vôbec hneď, môže to trvať kľudne ďalší rok, takže tým pádom budeš mať dačo odrobene a lepšie sa ti bude odchádzať na materskú.

adell95
21. jan 2024

Mala som podobné názory avšak v 27 prišlo prvé dieťa ( plánované, plán bol že pôjdem skôr do práce a budem na sebe makať), hovorím že ok, no potom prišlo nečakane druhé dieťa a až vtedy som pochopila, že čo je priorita, mať dieťa ( a to píšem ako osoba, ktorá mala presne také zmýšľanie ako ty, nepíšem ako mamička zaujatá svojimi deťmi ) je to najkrajšie obdobie v mojom živote, tá ich láska ti dá a nahradí všetko a všetky tvoje potreby. A určite v tvojom veku by som šla do toho, lebo potom kedy? Keď budeš mať 40? No poviem ti, že už by sa ti nechcelo a nemala by si možno takú trpezlivosť a možno mala 🤷‍♀️. Kariéru môžeš robiť aj potom nič ti neujde a ver tomu, že je to tak. Z vlastnej skúsenosti. Mám už 38 a neľutujem.

cafelatte
21. jan 2024

Keď som začala podnikať mala som 30, ukončenú vš a 2 deti. 3 dieťa prišlo pred 40tkou, keď už firma šľapala sama. Určite je lepšie budovať kariéru po deťoch.