Budúca mamička v núdzi
Ahojte mamičky.
Potrebujem radu alebo psychickú podporu... Som totálne v núdzi a neviem si rady. V minulosti som potratila a preto aby moja bolesť čím skôr prešla rýchlo som sa snažila o druhé bábätko. Podarilo sa 🙂. Teraz som v 20 tt. Kvôli predošlím nepríjemnostiam som od marca na rizikovom tehotenstve. A kedže mám na papieroch evidovanú len minimálnu mzdu moje nemocenské dávky vychádzajú na 250 eur . Nastala situácia kedy máme v domácnosti jeden plat, čo je cca 600 eur. Z nemocenských dávok a príjmu si zaplatíme byt a ledva spravím nákup. Lenže kde je výbavička pre moje vysnívané dieťatko a základne potreby pre matku? Nemyslite si, že som nič nerobila pre to aby som zlepšila náš finačný stav. Obvolala som neskutočne veľa pracovných ponúk ktoré platili na ruku ale kedže som uviedla že som tehotná na rizikovom tak ma každý odmietol. Preboha, veď ja nie som postihnutá. Viem že nemôžem robiť veľa vecí ale poupratovanie bytu alebo stráženie deti a starostlivosť o nich to zvládnem. Veď som aj bývala učiteľka v MŠ... Od marca som nebola ani s kamarátkou vonku pretože si nemôžem dovoliť ani kávu. Prerátavam každý cent aby nám vôbec vyšlo na jedlo. Prosím poradte mi nejako. Ja som už úplne bezradná.
@luciakozakova pozri si moj blog, mozno tam nájdeš nejakú inšpiráciu. Rada ti aj poradím, ked bude treba.
@sykorkauhliarka to ze sa ma kazdy prikryvat perinou na aku ma som v svojom prispevku tiez pisala, pre mna ale nech vyuziva kazdy co chce ak mu to jeho presvedcenie dovoli - ak su v nudzi s 850 euro ( ktore by mne ani byvanie napr. nepokryli ) tak nech vyuziva charitu, cokolvek... to co pre teba nie je nudza, pre ineho moze byt, zalezi od toho ake naklady na zivot ma ( viem, ze nehnutelnost mozes predat, jest mozes parky cely mesiac a pod. ... prezit sa da akokolvek a z cohokolvek )
inak do nehnutelnosti investujem tiez ( a setrim tiez 🙂 ) popritom ale teda aj kultura ma pre mna vyznam - urcite to nie je moja priorita😉 priority ja mam niekde uplne inde a s vydavkami ci financiami ako takymi maju velmi malo spolocne ...
V Svajci som nasla jeden nemecky diskontny obchod na znackovu kozmetiku kde sa dali kupit parfemy od Muglera,Dolce Gabana,Veneta Botega a mnoho inych za 70 percentne zlavy oproti povodnej cene,kazde 2 tyzdne bola zlava na ine znacky.Tiez napríklad kazeta Lancom kozmetiky kde bola predlzujuca spirala,ceruzka na oci a ruz za 10 frankov oci mi isli vybehnut z jamiek ako je toto mozne.lebo ked tam ma predavcka plat 3,200 frankov tak ten majitel toho diskontu ma nepomerne vacsie naklady na vyplatu zamestnancov,skladovy a predajny priestor,tiez energie a da sa to a funguje to uz roky,len otazka je preco na Slovensku kde su tie naklady znizene najmä na vyplaty zamestancov ze tu taketo akcie nie su ani na oblecenie ,ani na kozmetiku.Dokonca robia aj velmi vyhodne vypredajove akcie len preto ze je to z minulej sezony na dizajnerske sperky, svajciarske kvalitne hodinky, nejako mi to nedava zmysel,jedine ze by majitelia slovenských obchodných retazcov vedeli velmi dobre ze slovaci kupia vsetko coho sa chcu zbavit a za omnoho vyssie ceny.
@luciakozakova financna nudza ako ty uvadzas, je okolo 62€. To dostanes z up. Vy mate 850€. Nad cim prosim ta places? My tolko nemame ani ked manzel chodi do prace. Niekedy ke lepsie niekedy horsie. Nemam drahu kozmetiku,kremiky,oblecenie,zhruba nic nakladne. Vsetko bezne dostupne,kupene pri.v akcii. Doma aj tak nic nepotrebujem. Varime z toho,co doma mame. Si predstav,ze mame aj maso aj kazdy den minim.3x stravu. Kava? Da sa. Kadernicka?ked potrebujem,zajdem. Mame aj auto aj hypoteku aj psa aj macku 🙂 Neminam na hluposti a aj malej sa toho da hodne kupit. Ide o to,co ke pre teba dolezite a z coho si ochotna zlavit,aby ste sa mali dobre vsetci nielen ty. Vo financnej nudzi si zeny,ktore maju rodicovsky 200€,su bez manzela,riesia byt,vsetko sami. Ty si podla mna iba naucena na "velke peniaze". Pokial chces mat dieta,na Slovensku si zvykni,ze si matka a nie zivitelka rodiny.
otázka vysnivanie dieta jasne ked nič preňeho nemáš nakúpene a z 850 eur nevyžijete my máme toľko vysoku hypotéku na dom priateľ robi sám aj som doma s ťažko postihnutou dcérkou ktora potrebuje opateru na 24 hodin opatrujem ju za 49,55 centov ja ako jej mama dostávam a nejake peniaze ona čo je dokopy takže ked to zratame vyjde to na rovnako a dcérka potrebuje špeciálnu strávu, plienky hoci ma 9 rokov, rôzne lieky .vitaminy, aby prežila tak sa nesťažuj ja ked som otehotnela som si postupne nakúpila a všetko nove mať nemusiš ked na to nemáš tu na MK sa dajú kúpiť krásne veci za zopár eur lenže podľa toho aka si naročna ale ked chcem mať dieťa a ešte vysnivane ako pišeš tak musim mu vedieť všetko zabezpečiť zakládne veci kočik,postieľku,a rôzne ine veci takže nevyplakuj že z 850 eur dvaja nevyžijete a ked si chcela dieťa tak si mala myslieť prv než sa vám narodi na výdavky.
ked to nieje tvoj manžel iba druh alebo priateľ musiš ho dať na súd aby mu alebo jej ked sa narodi platil výživné to je ako ked by ste sa rozviedli a musi ti platiť na jeho výživú ak ste manželia zakon je taký že vás musi živiť ako manžel teba aj vaše spoločne dieťa.
@dilino klobuk dole. Zelam vela zdravia a spokojnosti. A ty nie si mamicka v nudzi? 🙂
Na Slovensku taktiez chyba potravinova pomoc pre ludi v nudzi.Vo francuzsku existuju obchody ,nie su to klasicke obchódy ale skor hangare kde maju tovar ako tuniak v konzerve,dzemy,ryza,cestovina,korenie,kava,ale aj detska a dospelacka kozmetika,kojenecke vyzivy ,umele mlieko ,dzusy a vela iného su to vyrobky casto dobrej kvality Nestle a ine ktore su 3 mesiace pred vyprsanim zaruky.Ale predavaju sa za centy,takze sa da urobit nakup na cely ryzden za par eur,my sme to s manzelom na zaciatku vyuzivali,lebo sme zo Slovenska odchadzali s dlhom a nebyt toho ze sme toto vyuzivali tak by sa nam asi nepodarilo splatit dlh do urcitej lehoty.Vtedy bola toto priorita a tomu sa nas zivot na nejaky cas pisposobil,pokial sa to nevyriesilo,ale taketo obchody by mali byt samozrejmostou aj u nas velmi by to pomohlo,ludom vo financnej nudzi,slobodnym mamickam ,dochodcom a pod.
@ostorha suhlasim... a myslim ze tych potravin je tu strasne vela ktore by tam mohli byt ( na Slovenku sa strasne vyhadzuje... celkovo zapadna kultura ma zvlastny vztah k potravinam - som uz aj v nemecku zachytila kritiku oznacovania mliecnych vyrobkov - napriek tomu ze je tam len odporucana spotreba, ludia vyhadzuju tieto vyrobky ako zle - plne smetne kose dobrych potravin a ini nemaju co jest☹ )
Ked sme v Svajci zacinali pomahali sme si kadecim nasli sme jeden supermarket o ktorom sme vedeli ze v sobotu o 5 vylozia neziaduce potraviny ovocie ,zeleninu,mliecne vyrobky,konzervovane ,susene napr. 10 kg parmezanu, masla,mali sme skrinovu mraznicku tak sa to dalo pomrazit,dezerty a cokolady Lindt a ferero rocher na kila atd.Hanba nehanba ci ludia pozeraju ja som to neriesila islo o to splnit ciel. Tam kludne zastane zenska s najnovsim Porsche a ide sa pozriet do sekaca ci neulovi nieco zaujimave za dobru cenu,preto som pisala ze chodia po sekacoch aj majetni ludia tam to je uplne normal.My sme si celu domacnost v Swiss vybavili z tohoco sme zozbierali po zberných dvoroch od nabytku po elektroniku,nasli sme aj ine cenosti ray ban okuliare niekolko kusov,hodinky Tissot,Dokonca mi manzel nasiel prsten s briliantom bol v jednej taske s kozmetikou a bolo tam vela krabiciek od sperkov tak som sa smiala ze kto by vyhodil sperky a stalo sa v jednej s krabiciek bol prstienok.Aj ked to bolo financne najtahsie obdobie robili sme co sme mohli aby sme sa z toho vyhrabali,lebo vtedy treba odhodit hrdost,naroky a ist za cielom a da sa to vsekto prezit a clovek na to este po rokoch moze aj dobre spominat ide o to ako si to v mysli vyhodnoti.
@luciakozakova V prvom rade je maximálne nezodpovedné, že si vôbec otehotnela, hoci si musela vedieť, v akej ste situácií.
@ostorha aj ja by som chodila po sekacoch a po vypredajoch potravin...ale ano na slovensku take nieje...tu je vsetok tovar druhotriedny a za vyssie ceny ako na zapade....a teda ja som behala po sekacoch ale na slovensku su to iba handry....nikdy som nenasla pekny kusok oblecenia lebo sem ide iba bordel...taka je realita..a asi ju nikto nezmeni..Brusel vysmial nasich potravinarov ze ziadny zakon o zjednoteni nezavedu...Slovensko bolo a vzdy aj bude biednou krajinou a ti co chcu nech idu do zahranicia....
@sykorkauhliarka Je to pravda,źe k nam ide tovar druhej kvality,uz to potvrdili aj potravinarne kontroly ked testovali potraviny známych znaciek,ze nase nedosahovali kvalitu napr,rakuskych i ked tam su v akciách aj lacnejsie.Ja ked si porovnam zeleninu tak ked som kupila nieco v Swiss nikdy mi to nesplesnelo zelenina sa iba vysusila,ked nakupujem tu istu zeleninu u nas za par dni je plesniva ze by to bolo tym ze je prepchata pesticidmz alebo nespravne uskladnovana v obchodoch....
@sense Kupovali sme v samoobsluznych stankoch popri farmach to bolo v podstate priamo od pestovatelov v okoli Genevi.Ale moze to byt aj tym ze v Kauflande tu zeleninu orosia vodou a asi preto to skoro plesnivie.Uz som si velkrat hovorila ,ze v Kauflande uz zeleninu nenakupim,lespie skusenosti mam sLidlom co sa aj maspvych a mliecnych vyrobkov tyka.
@ostorha neviem ako to funguje, ale podla mna - uplne sedliackym rozumom - skor splesnivie to co ma malo umelin v sebe, tie umelinami prepchate fakt len zoschnu... ja to vidim napr. na jahodach - ovocie kupujem vaecsinou v merkury v rakusku - podla mna je to obchod s naj potravinami - jahody co tam kupim mi vydrzia len asi 3 dni, potom zacinaju plesniviet, ked kupim v bille na slovensku tak mi vydrzia aj 2 tyzdne - vobec to neplesnivie... tie z merkuru su neporovnatelne stavnate a sladke - povod je rakusky, tie z billy v sr su zo spanielska s menej vyraznou chutou aj zafarbenim...
ale ako pisem - som v tomto laik - co si pamatam od babky - pokial sme do 2och dni od odtrhnutia nezjedli tak plesniveli😉
@dai Moze byt aj takto,skutocne nemam v tomto znalosti,len viem ze ked naberam zeleninu a ovocie do sacka v Kauflande tak mam vlhke ruky,fakt neviem co s tym robia a ako to uskladnuju aby to dlho vydrzalo na oko cerstve,uz som sa velkarat aj chcela opytat supervizora ze preco je to mokre.Ked si clovek sam nedopestuje tak radsej nevediet co v tom vsetko je.Ale teda ked sme robili na vinici tak toobol masaker ked to kazde dva tyzdne postrekovali sulfatom, to sme museli mat respiratory na nose to ani nechcem vediet co obsahuje ten sulfat ale nejaky super chemicky kokteil.
@ostorha oni to striekaju aby to krajsie vydrzalo ale ked to vo vlhkom ostane jasne ze to plesnie...a ked mi pwkne jablko ostane aj po 2 tyzdnoch pri izbovej teplote bez zmeny tak to mi je jasne ze ma v sebe chemie az az....
A co sa tych veci tyka...neviem ci si niekedy niesla nabytok al inu vec na smetisko...ale zato sa plati a nie malo, preto je lepsie to v danomobdobi vylizit a ked si to niekto vezme tak sa toho kvazi gratis zbavil...to ze tam niekto zabudolprsten je glucksache

@jance333 To porekadlo s tou perinou je velmi pravdive a kto sa toho drzi nikdy neupadne do dlhov z nebankoviek a podobne.