icon

Budúca svokra

30. júl 2022

Ahojte. Chcem sa spýtať. Môjmu priatelovi chýbali peniaze do zaplatenia nájmu. Konkrétne 100€. Keďže s priateľom platíme nájom na polovicu. A stravu kupujeme raz on a raz ja.
Ja som svoju polovicu na nájom mala aj na stravu takže ostatné peniaze som minula na čo som ja potrebovala.
Svokra sa ale dozvedela že chcem minút na kastráciu mojej mačky, tak mi napísala či mi nieje blbé dávat peniaze na kastraciu mačky keď ona nám musí finančne pomáhať, že prečo radšej neodkladam peniaze, že keď sa dostaneme do situácie že raz nebude mať jeden alebo druhý, aby sme si mohli doplatiť. Neviem čo si o tom myslíte ?

Strana
z4
bibina32
30. júl 2022

Musíte sa naučiť hospodáriť.Tak v prvom rade, si hneď po výplate odložiť na nájomné obaja. Ďalej si odložiť obaja, niečo bokom na výdavky, keď sa niečo pokazí. A až zo zvyškom hospodáriť. Si ešte neskúsená. Ale vždy si musíš hneď odložiť na nájom a nechať si na účte niečo. Tých peňazí sa jednoducho nedotknes. Ostatné si rozrátaj . Napr. Ostane ti 200e z výplaty po odložení na nájom a šetrenie, tak na týždeň budeš mať 50e. Držím palce až sa to naučíš.

angela85
Autor odpoveď zmazal
lasoli
30. júl 2022

a preco by Vam svokra mala prispievat na najomne?

sidicek
30. júl 2022

Ja nerozumiem ako pracujúci človek bez ďalších záväzkov, nemá na najom. To na čo oplieskal peniaze?

kozova87
30. júl 2022

Čo si o tom myslím,že by som si ku...va dobre rozmyslela,či toto chcem mať za svokru...do všetkého ti bude pchať nos,toto veru nie...

katkine_terapie
1. aug 2022

Autorka: Nevidim dovod, aby si mala spolocne financie s frajerom (takych este moze byt) a zaroven by si mala obmedzovat svoje vydavky, lebo on si neusetril na najom. Nie ste manzelia, nie ste rodina a od svojej mamy si pozical on sam, takze jej reakcia na tvoje minanie penazi je ehm neadekvatna. Zvaz, ci je ok mat vztah s niekym financne negramotnym a zvaz ci ty nevies viac setrit/zarobit, aby si si časom mohla dovolit svoje vlastne byvanie.

mell27
1. aug 2022

No vy ste sa našli 😃

ukulela
1. aug 2022

@lasoli pozri, nejde o to, ze sokra prispela, ale ze mlady rozflakal ... su mladi, maju 21, ci kolko? rok/dva po skole. byvaju spolu kratko, nech sa ucia .... mlada nema preco mladeho dotovat, ked chybalo jej, on jej nemal ani pozicat, nie to dolozit ... ona si musela pozicat. ucia sa hospodarit .... pani "svokra" najprv podla napisaneho mladeho motivovala, aby vsetko platili na polovicu /zrejme zo strachu, ze by ho mlada vyciciavala ... on jej nepozical, lebo nemal. nepochybujem, ze by ona pozicala, keby mala - ale vyriesila si svoje veci, vycitat kastraciu macky, ked mam uhradene vsetky moje zavazky je scestne. mlada pise, ze sa snazi sporit na nepredvidane vydavky, ze davala opravit PC, takze ona si svoje veci vie zafinancovat. preco mlady nie, to nevieme ...

ukulela
1. aug 2022

... a autorke:
my, ked sme s mojim zacali byvat, tak sme mali najomne na polovice a stravu som bud kupovala ja a odkladala som blocky a potom mu vyuctovala cast (vacsinou davaju pary stravu na polovice, ale moj povedal, ze on 2/3 a ja 1/3, lebo zje ovela viac) ... neskor sme presli na system jednej penazenky na stravu + spolovne vydavky - ja som tam supla 100, on 200 a kupovalo sa odtial ... ked sme uz boli spolu rok-dva s perspektivou buducnosti, tak sme to vyriesili tek, ze sme si dali jedfen spolocny ucet a na ten sme kazdy zio svojho poslali vyplatu a nechali si z vyplaty dohodnute vreckove (myslim 200 asi to bolo? neviem, bolo to davno 🙂 ... a zo spolocneho uctu, ku ktoremu sme mali obaja kartu, sa kupovalo vsetko spolocne, jedlo, drogeria, platil sa najom, auto, benzin, vylety ,,, z vreckoveho sme si riesili svoje privatne veci.
ak ti na vztahu zalezi, vymyslite si nejaky model spolocneho hospodarenia, na najom treba odlozit HNED po vyplate za kazdych okolnosti. a na zvysnych vydavkoch sa dohodnut ....

lasoli
1. aug 2022

@ukulela no len vies,oni nyvaju v tom byte nie svokra,tak to svokra mala nechat na syna a mozno by mali nedoplatky castejsie nie len ked orazove,teraz im ma svokra kaudy mesiac prispievat ci ako?Inak autorka zle napislaa prispevok,pretoze velq veci neskor dopisala,ja som reagovala na ten uvovdny.Chyba je ale inde maju to asi zle nastavene oni dvaja ,do toho sa im este aj svokra stara,No budu si to musiet sami vyriesit,pripadne kazdy mesiac este obaja do spolocnej kasy odkladat a potom to pouzit na taketo pripady.Alw celkoco to maju tak vsetko napoly a to nieje dobre vo vztahu.

ukulela
1. aug 2022

@lasoli preco kazdy mesiac? Doplaca nie im, ale mlademu prvy krat. Ked chybalo jej, pozicala si inde. Ano, suhlasim, ze to maju blbo nastavene, ale vycitat mladej kastraciu macky?

lasoli
2. aug 2022

@ukulela a komu akoze?Kto byva v tom byte?Proste byt svokrou nedam im ked to tak sa na to pozeraju.A mozno az vtedy by zacli rozmyslat.Aj autorka asi nevie hospodarit,ked si poziciavala viacej krat,nielen jej priatel ale by na to doplacali ich rodicia?Ved oni v tom byte neziju,

ukulela
2. aug 2022

@lasoli pozri, mohlamlademu vycistit zaludok, preco nepozical mladej, ked nemala.... ano, nevedia este hospodarit. Zrejme maju slabo platenu pracu. Ano, prve je odlozit nanajom a nutne vydavky. Ale mlady pytal, uz ked mala mlada poplatene.... aby jej svokra vycitala kastraciu macky? Byt svokrou/ mamou, pivie ok, synu, poziciam, po vyplate cakam naspat. Nabuduce .nepoziciam, lebo je to bezny vydavok, ktory musis planovat. Mozno to tak bolo, ale z napisaneho vyzera, ze len dodrbala mladu, ze ho nezalozila.... opakujem, su to deti, ucia sa...

Strana
z4