Budúca svokra
Ahojte. Chcem sa spýtať. Môjmu priatelovi chýbali peniaze do zaplatenia nájmu. Konkrétne 100€. Keďže s priateľom platíme nájom na polovicu. A stravu kupujeme raz on a raz ja.
Ja som svoju polovicu na nájom mala aj na stravu takže ostatné peniaze som minula na čo som ja potrebovala.
Svokra sa ale dozvedela že chcem minút na kastráciu mojej mačky, tak mi napísala či mi nieje blbé dávat peniaze na kastraciu mačky keď ona nám musí finančne pomáhať, že prečo radšej neodkladam peniaze, že keď sa dostaneme do situácie že raz nebude mať jeden alebo druhý, aby sme si mohli doplatiť. Neviem čo si o tom myslíte ?
Bohvie čo jej tvoj priateľ povedal, keď od nej drankal tie peniaze na nájom a áno, mali by ste šetriť práve kvôli takýmto situáciám, ale šetriť každý sám za seba, nech toto povie v prvom rade svojmu synovi, pretože ty nie si povinná mu finančne pomáhať, nie ste manželia a nemáte BSM.
Pozri. Ja keď som s mužom začala bývať, ešte v malom byte na sídlisku, on mal 19 ja 20 . A nezarabali sme nejak extra veľa. Ale predsa sme mali sporiace účty a predsa sa nám darilo niečo ušetriť. My keby fungujeme takto, že ty zaplať toto a ja toto a tamto, tak sa nikam nedostaneme. A tiež sme boli mladí hlúpi. Takže keď niekto chce, tak sa to dá. Aj v mladšom veku.
Stále si neodpovedala na otázku, akú prácu má partner a co s peniazmi robí. Koľko je polovica nájmu?
Samozrejme je odveci, ze ani jeden si nevytvarate nejaku aspon mini rezervu, na druhej strane nerozumiem, preco to jeho mama riesi s tebou a nie s nim, ved nie ste ani manzelia. Kde on dal tie peniaze? Nebola to vacsia blbost ako kastracia macky? Na druhej strane si spomeniem, ze moja mama roky podporuje mojho dospeleho zenateho brata…a potom samozrejme nema, cize ho podporujem aj ja.
@karhu svokra ma pravdu? Prečo akože nehovorila so svojím synom, tak žena dá svoju polovicu na všetko, potrebuje na kastraciu a svokra ma pravdu? Véd kam dal chlap peniaze? Tam nech si mama zisťuje. A jeho nech peruje. Požičiava si ona, či on?
On ti doteraz nikdy nepomohol, lebo nikdy nemal, a od teba sa ocakava ze budes mat nasetrene za dvoch, zarabate priblizne rovnako? Radsej si nastavte nove pravidla, ze hned po vyplate date nakopu peniaze na najom a stravu a zo zvysku si plati kazdy svoje. Takto sa vam nemoze stat, ze nebudete mat. Odlozene peniaze na najom musia byt priorita.
Ale z tvojich reakcii je poznat, ze ziadna extra super laska to nie, tak aj toto by som na tvojom mieste prehodnotila, cely vztah. Drzim palce.
Inak zaujímavé ako ste sa tu všetky obuli do autorky...ale kde rozfrckal frajer svoje peniaze, keď nemá ani na základné veci ako je zaplatenie nájmu, to tu ani jedna nerieši. Hlavne, že išiel pýtať od mamičky.
Ale inak obidvaja mi prídete ešte nezrelí. Vo vzťahu by sa nemalo deliť na moje a tvoje. Ale tvoj frajer pokiaľ neostal na PN alebo nečakane neprišiel o prácu tak nevidím dôvod prečo by autorka mala cvakať zaňho náklady na bývanie. Maminka najprv nech zistí, kde synáčik minul peniažky...
@crazy_lazy no áno, lebo autorka sa rozhodla s týmto chlapčiskom bývať. Veď podľa jej písania, to bolo takto vždy. Ešte mu mamička radila, aby platili všetko pol na pol. Ja by som zdrhala už vtedy. Po prvé je on nezrelý na spoločný život so ženou, a po druhé ani nemá vlastnú hlavu. Vôbec by som s takým nebola.
Platit si vsetko napoli je totalna kravina, ked byvate spolu. Ja si neviem ani predstavit ako mozete stravu platit, ved raz treba vacsi nakup, inokedy staci kupit rozky. Ak raz budete mat deti, ty s nim budes doma, aj to budete plienky platit napolovicu, ked ty budes doma a dostavat par eur?
@bajka16 ja už by som tiež zdrhla na začiatku, keď mamička im začala diktovať ako to majú všetko pol na pol platiť 😂
@crazy_lazy veď aj ja 🤣 podľa mňa bola mamička len rada, že syn odíde z domu, jej bolo šumafuk ako oni budú fungovať a vychádzať. Ale veľmi na hlavu postavený nápad
@crazy_lazy pytali sme sa ako jej frajer hospodari a kde dal peniaze, ze mu nevyslo. V troch roznych prispevkoch. Autorka na to neodpovedala vobec
Nečítala som všetky odpovede, možno to už niekto písal, ale...
Nerozmýšľali ste nad nejakým účtom, kam by každý z vás posielal peniaze, platil by sa z neho nájom a zvyšok by tam ostával ako šetrenie?
Píšeš, že spolu žijete rok a ty si bola v situácii, že si musela prosiť rodinu o pomoc 4x, neviem či jemu sa to stalo prvýkrát, ak hej, tak to je to aj tak 5 z cca 12 nájmov, na ktoré vám nevyšli peniaze ... to je fakt veľa a fakt prúser, niečo robíte obaja zle a ťažko sa do vašej situácie vcítiť a byť empatická lebo tak nejak sa do nej svojím hospodárením dostávate sami - píšeš, že už ti zvýšili plat a zvládla by si to už aj sama, ale aj tak si teraz na 0€, to neznie akože by si to zvládala sama... píšeš, že rozmýšľaš nad rozchodom, tak toto asi nebude jediný a jednorázový problém, nevidím do všetkého, takže ku tomuto ti radiť nejdem, ale určite by som sa osamostatnila a asi by som hľadala izbu v zdieľanom byte - výjde ťa to finančne lepšie a snáď budeš schopná aj niečo odložiť a nebudeš musieť stresovať či to aj jemu výjde...
Že budúca svokra má pravdu....
Uzasom tu citam niektore prispevky.Ruku na srdce,vsetci, kt.ste si rozhodli S partnerom spolu byvat, prenajimali ste byt, v ten isty den ste zrusili svoje osobne ucty a otvorili ste jeden spolocny?! Tomu sa mi nechce verit. U svojich deti prave sa mi paci, ze maju nastavene pravidla, kto, Co, za kolko. Samozrejme nie rozratane na kazdy rozok.Mladsia mi minuly tyzden povedala, ze nievie, kolko ma frajer usetreny, ani ju to nezaujima, pravidlam sa drzi, Co treba, plati. A podla mna je to spravne
Keby to bolo opacne, ze tebe chyba, tak by si urcite zvozila frajera, ze za teba nedoplatil. Tym som si ista. Svokra ma pravdu, ste spolocna jednotka, ona s tebou nespava. Mate hospodarit spolu. Tu by ti pri opacnom garde cely MK hovoril, ze preco za teba nezacvakal frajer, ze je to luzer, hovado a podobne. Po dalsie-ste financne negramotni? Na aku rit vam je akekolvek zviera? Po dalsie-nikdy by som nechcela frajera, co mu chyba 100e na najom. To ako zvladate beznu reziu? Co nejete? Alebo miniete peniaze na hovadiny?? Cele zle....
@lenkadenisa ake setenie??? Ved nevedia vyzit. Spolocny ucet by som ani ja nechcela, ved ani jeden ocividne nevie hospodarit. Ucet nic nevyriesi.
@crazy_lazy
Vo vzťahu by sa nemalo deliť na moje a tvoje.
Ved ty si protirecis. Nemaju delit na tvoje a moje a vzapati napises, ze preco by mala platit cast jeho najmu?
@stanulienkat Podľa mňa strašne záleží. Ak sú spolu krátko a je toto ich prvé spolunažívanie, podľa mňa je úplne ok mať oddelené financie.
Ja keď som s mojim prvým priateľom (teraz už manželom) išla bývať na VŠ, tiež sme mali oddelené fianancie. Nájom a jedlo sme platili 50:50. Nebolo to preto, že sme to spolu nemysleli vážne ale nevedeli sme aké finančné návyky má kto. Podľa mňa je úplne ok deliť na polovicu, kým sa neubezpečím, že moja polovička s prepáčenim nerozmrdá všetky peniaze.
Mala som jednu spolužiačku na VŠ ktorá hneď všetko spoločné a aj to tak skončila. Priateľ pomíňal všetky spoločné peniaze a nemali z čoho platiť. 100% je lepšie zistiť, že človek s ktorým chceš žiť nevie hospodáriť s peniazmi tak, že minie vlastné, nie že minie tvoje.
@ms_green aj podla mna je to ok. Ja som tiez za oddelene financie. Kazdy ma ine naroky. V prispevku vyssie som len reagovala na dvojity meter.
Nájom ma byt prvá položka,kde sa odlozia prachy, nie ze poplatim,pokupim a na najom nemam. Toto mladý musí pochopiť. A škoda bývať dvaja,kde aj ked ty si zaplatíš svoju polovicu, stačí ze o jeho polovicu nie,a ste na ulici. Tak bud sa odstahuj, nájdi si garzónku ktorú zvládneš sama platiť,aj si odkladat bokom,a nemat nervy. Inak nazývať priateľovu mamu, svokrou 🙂 no načo, načo...
@stanulienkat treba čítať s porozumením 🙄 Skús pekne pomaly, a ešte raz, si ten môj predošlý príspevok prečítať. Nemá sa deliť na moje a tvoje. Ale pokiaľ nie je na PN, nestratil náhle robotu, proste ak rozflákol peniaze, tak prečo by to mala platiť zaňho? Či teraz to zacvakne zaňho a na ďalší mesiac jej povie, že on nemá zase lebo napr to minie na svoje koníčky?
Mohli by ste čítať s porozumením. Autorka a jej partner majú 21 rokov a učia sa spolu žiť a hospodáriť. Podľa mňa chlapcova mama mala strach, aby sa mladá nenechala ním dotovať a tak navrhla všetko na polovicu. Teraz sa sa máme nepozdáva, keď ma dynamika dotovať ona. Už by jej nevadilo, aby to platila frajerka. Nevidím dôvod prečo by mu mala doplácať frajerka.Nie je to ani dlhoročný vzťah, ani nemajú pred svadbou. Sú to podľa mňa také skúšky z lásky, učia sa hospodáriť, žiť spolu.. Nakoniec sme sa dozvedeli, že ani láska tam nie je. Nech si mamička berie domov a chová doma ňunuška.. 🙂
Ja tu nevidím problém, veď na delení výdavkov ste sa dohodli, ste mladí, zatiaľ zacinate, ako skôr ho vidím tam, že priateľ všetko povie mamicke. Určite sa ho pýtala, že prečo ty mu neprispejes, a on jej povedal, že to dáš radšej na mačku. Preto ju to naštartovalo.
Pekne by som priateľovi vysvetlila, že ak to tak chce, že všetko napoly, nech tvoje financie a všetko do poslednej mince nevysvetľuje drahej mamičke. Tvoj problém to nebol, že neusetril.

@eeffka necitaju,len sa zacali bezdovodne navazat🙈