Byť doma s deťmi x rokov verzus kariéra a práca
Zamyslam sa len,co je lepsie pre zenu,alebo ci by sa mala,resp.ci sa zeny zamyslaju nad tym co chcu ony v zivote pre seba,je lepsie byt 10,15,20 rokov na materskej a potom pracovat,poznam rozne zeny,take co deti nechcu,lebo v tom nevidia zmysel,proste dospele dieta neriesi svojich rodicov,neratam navstevy...potom zeny,co skoncia vysoke skoly,aj dve a okamzite idu na matersku a su aj desat rokov na nej,bez praxe a bez prace,otazku si polozim naco im boli skoly...hmmm...potom zeny,co aj pracu aj dieta prestriedaju,aj zeny,co maju 6,8,12 deti...hmmm....co by mala zena chciet od zivota? aky je zmysel zeny? ked som videla dokumenty z vych europy bolo mi do placu,zeny tam rodia od puberty x deti,x zdravotnych problemov...a nic,ani do troch nevedia naratat,plakali ake maju zdravotne problemy a cele zufale boli,do placu mi bolo nad nimi...mali xxx deti ale ony boli,resp su nuly pre seba pre muza pre deti,tak sa len zamyslam,ze kde je teda miesto zeny v tomto svete? mame stat pri plotni a mat desat deti,alebo mat jedno dve,alebo sest deti,alebo nemat ziadne...ja sa nad tym zamyslam...bo mam okolo seba zeny aj take aj take a niektore ziju tak mechanicky,ze bud deti maju,ani nevedia naco preco beru ich jak na pase alebo deti nemaju,lebo nechcu alebo nemozu a aj take co maju aj karieru aj dieta,co vy na to...hm?
@mom311 za vanu, ani mne sa nechcelo, nezvyknem takto vo velkom, ale luto mi to bolo, krasna je, dam aj svagrine a svokre, ked vezmu....ale podla mna maju aj ony uz dost :D:D:D..na zimu to teda budeme mat, je toho mrte, aj trochu cucoriedok som rovno namrazila, ale teda mam dost dnes :D:D:D
@celasapremenim bodaj by to tak aj zostalo 🙂 starosti su vsade ale treba sa naucit s nimi popasovat..
@pumi21 uz budem ako babka v 90tke, ale hlavne nech je zdravie, to ostatne sa da zvladnut takmer vsetko :D
@celasapremenim Ale je to tak... myslim ze my ludia sme niekedy malo vdacni za to co mame 😉
@jana_eyre kazdy nech si robi, ako najlepsie uzna za vhodne. mne vyhovuje kompromis, nejst strasne za karierou, ale zase nechcem sa x rokov zahrabat doma a okrem staroslivosti o deti travit dni diskusiami na MK. tiez mam pracu, ktora ma naplna a uspokojuje a je pre mna aspon primerane dolezita (nie som nou posadnuta). pri prvom dietati dlha rodicovska, pri druhom to neslo. ked niekoho tesi sediet doma aj 10 rokov nonstop, je to samozrejme jeho vec, ja to to neodsudzujem. ja pisem cisto za seba, co je spravne a co nie, na to odpoved neexistuje. tiez pojem nase peniaze chapem ako skor rodinne vydavky, ja mam radsej pocit, ze ak potrebujem peniaze pre seba, aby som si kupila co potrebujem, ze si na to nemusim pytat (logicky ak som x rokov doma, tak nemam inu moznost).
teraz nejde o to, ci to u nas doma funguje alebo nie, som tak zvyknuta, mam rada istu nezavislost a aj kebyze to mame doma super, neviem si to predstavit inak, ako mat peniaze pre svoje potreby - vlastne, teda mnou zarobene ci usetrene
vzdy treba najst nejaky kompromis, neviem si predstavit byt doma 10 rokov s detmi alebo len 10 rokov v kuse robit bez deti..... mam vysku a robila som si ju aby som mala v buducnosti co "robit" , deti z domu odidu a ja co budem robit? nie som typ co bude zit zivot svojich deti.... s jednou som bola doma 2 a s druhou 3 roky, po skole som 16 rokov.... vystredanych 5 zamestnani, nie karieristka nie som, na SK v mojom odbore to nie je mozne, takych firiem je minimum, keby sme zili v zahranici, s mojim vzdelanim a rokmi praxe som niekde uplne inde.... (teda aj financne), tiez mam rada nezavislost a preto chodim do prace, robim nieco pre seba a inych..... lenze kazdy sa musi rozhodnut podla seba....
Jasne ze každý koná podľa toho co je pre neho najlepšie, ved tak to ma byt..
ale stále tu zaznie, ze keď je niekto 10rokov s deťmi, tak to znamená, ze život travi len starostlivostou o ne a na diskusiach na MK, zahrabe sa doma, dokonca musí zit život svojich deti, keď vyrastu..
Pracovny život bezne vzdelaneho človeka trvá cca 40rokov.. Keď aj na 10 vypadne, to nemusí nutne znamenať, to co pisete.. Zit sa dá aktívne v kazdom období života, ide len o to ako si to človek zariadi..
Úprimne, ja si zas neviem predstaviť mať medzi deťmi veľké vekove rozdiely, do práce sa vždy vratit len na chvilu a potom zas a znova si zvykat na pracovne prostredie.. Ale nebudem o tom písať tak, ze z toho musí nutne vznikat niečo negatívne pre mňa či pre deti, pretože to nepoznam..
@mircalla ved ani ja v tom nevidim problem ani to nikde nenaznacujem, alebo ano? len pisem, ze si to jednoducho neviem predstavit v mojom pripade, mne mensi vekovy rozdiel vyhovuje a nemenila by som to..
ale tak ako nevidim problem v tom, ze ide do prace po 2,5 roku na 3 roky a potom zas na MD, tak nevidim problem ani v tom, ze je v kuse napr. 10 rokov s detmi - opakujem, nie pre kazdeho to musi nutne znamenat uplne vypadnutie z aktivneho zivota a riesenie len diskusii na nete spolu so starostlivostou.. to je cele co som tym myslela..
@jana_eyre ja mam medzi dvomi takmer trojrocny a potom riadny odstup od tretieho a super kombinacia, ked to vezmem ako system dokopy :D
@celasapremenim no ved toto, kazdy to, co ma doma poklada za to najlepsie a to je super..
ja sa teraz naopak trocha obavam vacsieho odstupu - budem mat medzi 2 a 3tim rozdiel takmer presne 3 roky.. medzi prvymi dvoma mam 20mesiacov a pre mna super, lebo prvy bol vlastne este take babo, ked sa dcera narodila.. teraz to je pre mna trocha narocnejsie, ked su starsi, preto sa trocha obavam ako to bude.. ale ked to uz pride, mozno si poviem, ze zas super.. obavy u mna su vzdy len z toho, ze to nepoznam a neviem co cakat..
moja mama napr. mala zas prve tri deti rychlo po sebe a potom 7rokov od tretieho dietata mala mna.. tiez si to pochvalovala, len ja teda teraz spatne viem, aka som bola rozmaznavana vsetkymi 😀 😀
...jak sa trasete do tej roboty 😀 😀 😀 (ano naplna vas, ste samostatne, bla bla bla) mne ten moj furt hovori ked sa robit trasem a hovorim mu aky budem mat dochodok...ze v našom veku uz dochodky take ako ich dnes pozname nebudu a robit sa bude aj do 70tky to sa bude len posuvat a tí čo ste dreli ako kone budete mat plus minus take dochodky ako tí čo trkotali na koniku a kavičkovali... 😀 😀 😀
@sensen12 na tvoje otazky neexistuje univerzalna odpoved. Aj keby si s najlepsim umyslom a s ohladom na vsetky aspekty zenskych potrieb a tuzob zlatymi pismenami spisala "zmysel zeny" zarucene nebudu spokojne vsetky. Niektora je spokojna pri tej plotni ina len ked sa jej dostane uznania v praci. Su take co by v zivote chceli pre seba nieco ine ale akosi ich to pomelie a len prezivaju.
Zakladnym principom akceptacie "inakosti" je chapanie ze kazdemu vyhovuje nieco ine a keby sa vacsina aj rozkrajala nejde niekoho donutit aby ho robilo stastnym nieco k comu nema vztah, nenaplna ho to alebo mu nevyhovuje len preto ze ostatni to tak robia.
@jana_eyre tak ide o to, ako pristupovali k tebe aj rodicia a ake ste mali cinnosti ako rodina, my lubime vsetky deti a vychovavame ich velmi podobne, aj ked samozrejme ta hierarchia v rodine, ich poradie narodenia, urcite dodava nejaky status, s ktorym sa tiez pasuju, to je uplne normalne ...aspon si mala lasky a lasky :D mozes ju teraz posunut dalej no...to je nahodou super detstvo
mne tie takmer tri roky vyhovovali, bolo to super, malu som si este rok podrzala doma, kym sla do skolky, aby sme neboli vecne chori aj s babatkom a super to sadlo vsetko ...
neplanujem boxovat so zivotom
my sme boli dnes v ihrysku, kupili sme hry a teraz to testujeme a predtym na zmrzke, uplne lazo plazo potom na detskom dvore, starsi bedminton, nic extra, lebo deti chcu sem tam aj oddychovat
co stihneme, to stihneme :D
planujem buduci tyzden daco..neviem kam, padli mi tatry, tak rozmyslam do ceskeho krumlova, alebo nejake rakusko s jazerom, no hladam hladam
@sensen12 Ides z extremu do extremu, bud deti ziadne alebo 15,20 rokov na materskej??? To co ta popadla nejaka chvilkova depresia? Kazdy mame to svoje. Pochybujem, ze nejaka zena, co vystudovala jednu al. dve vysoke planuje mat 7+ deti a byt 20 rokov na materskej. Bezne zeny maju aj deti aj karieru, ved to sa nevylucuje. Naozaj, velmi zvlastne polozena otazka, resp. diskusia.
@sensen12 dala si sa na ťažkú filozofickú úvahu 🙂 len pekne pokračuj. Všetky to robíme celý život. Niektoré odpoveď nájdu a sú spokojné, niektoré nie a hľadajú ďalej. K tej vysokej škole. Vzdelanie ti nikto nevezme a rovnako ho použiješ pred ako po materskej. Mať prax 5 alebo 15 rokov je pre zamestnávateľa v dnešnej dobe úplne jedno. Ženy s deťmi to majú na trhu práce aj tak ťažké. Ale ak žena chce, zvládne s deťmi aj to, čo iná nedá aj keď je bezdetná. Žena so záväzkami má totiž silnú motiváciu 😉
@celasapremenim veru s tymi chorobami sa teraz trocha bojim.. moj starsi 4,5rocny ide do skolky prvy krat /ak ho vobec vzali, to este neviem/, mladsiu 3r. nechavam este rok doma.. ale bojim sa co to bude u nas na zaciatku sk.roka pri babatku.. no nechavam sa prekvapit 😀
a ak vam vyjde dovolenka nejaka, tak ju prajem peknu..
@jana_eyre hlavne dobre vyberte skolu, daj si zalezat, pozistuj o ucitelkach a skole, usetris si starosti...neboj zvladnes to urcite aj so skolou, je to tazsie mat takto za sebou tri, ako ked som mala ja nejaky predel v praci pomedzi ne, ale urcite to bude mat tiez svoje vyhody
uplne na zaciatku skoly, to nie je az take narocne, neboj, skor budete hladat prezuvky a mikiny :D, stracat kruzidla a siltovky... a to si mozes nakupit do zasoby, a prve deti su vacsinou zodpovednejsie a samostatnejsie aj v skole, zvladnete to
Ono je strasne jednoduche zostat doma na materskej co najdlhsie a nemat ziadne pracovne stresy. Ovsem mne by to svedomie nedovolilo. Celu starostlivost o financovanie domacnosti nechat na jednom cloveku a nechat sa zivit a neprispievat. Ano tiez mi rvalo srdce ked som syna prenechala do starostlivosti a vychovy v skolke, ale (aj ked sme si to mohli dovolit), este pred jeho 3 rokmi (kratko) som nastupila do prace a prezili sme. Plus konecne sme s manzelom na jednej lodi, riesime podobne problemy, kym som bola doma na MD tak som si pripadala ako z ineho sveta, uplne som vypadla z normalneho zivota (myslim pracovneho kolobehu).
boze aka ja som rada za mozog v hlave :D ked toto citam
@mrkvicka060 tak poznam take,moje spoluziacky brutus katolicky,ano,vystudovali dve vysoke a hned isli na matersku a uz maju zo styri deti a neplanuju tak skoro skoncit,to len taky detail,ze rovno po vyske,aj po dvoch robili dokonca dve naraz a isli rovno na deti....ako ich vec...preco by clovek nemohol diskutovat....a potom,ked clovek skonci po tych fakt 15 tich rokoch a povie,dobry den,mam dve vysky,napr. ekonomicku,psychologiu,pat deti,nikdy som nikde nepracovala,mam 43 ....ze hmmm...ok....kazdy jak chce....ale ano su take aj dnes 15 rokov doma,nikdy nerobili a x deti a teraz uuups,ze kde sa ako zamestnam....
@sensen12 zavisi v akom su odbore...aj ja poznam take ,,katoličky,, 😀 😀 väčšina ma vyštudovane humanitne vedy alebo učitelstva či uz predmetov alebo jazyka - taka si pracu najde viac menej vzdy. V BA si pracu nenajde len ten kto si pracu najst NECHCE...takze ja to vidim tak. Kamoška je tiez taka ,,katolička,, ma 4 deti a popri RD učila AJ v jednej školke, občas po nociach urobila nejaky preklad, nepoznám tu v BA zenu matku, ktora by si nenašla pracu ak CHCE....dokonca mam priatelku tiez ,,katoličku,, ktora ma 7 deti a pracuje v nejakej farma firme .nakolko na vyštudovanu farmaciu....nema problém. Proste nie je to take čierno biele ako pišeš .ze 15 rokov doma a potom...ano...na vychode ok tento region nepoznám ale opakujem ze v BA si pracu nenajde len ten kto nechce. Aj po x rokoch..
a tak sa zamyslam,ze naco si niektore robia vysku ked vobec nejdu do prace,ale rovno z promocnej saly na porodnu a potom prejde xxx rokov a zrazu su nezamestnane,v rodine mame x takych a cela skola im je k nicomu aj vsetko,akurat sa im nikdy nechcelo robit,sle sa mierne preratali a zistili na stare kolena ze to az taka vyhra nebola,ked vobec zo vzdelania netazia,po nich uz je xxx mladsich,s praxov a s cerstvymi info a ony mozu robit,resp robia prehadzovanie papierov,ak to tak jednoducho nazvem,ja len diskutujem,nic neriesim,ze toto alebo ono je ten supernavod,ale jeden nazor tu je pekny,ze netreba deti a chlapa postavit na piedestal,treba aj svoj zivot zit a myslet aj na svoje osobne tuzby ak teda ich vobec zena ma, bo poznam stare panie,ktore uz maju po 60 a zrazu tvrde depky prisli,lebo okrem deti po sebe nic nenechali,nevedia co robit na dochodku,ziadne zaujmy,kruzky,nic,nikde a potom to tak s nimi vyzera....
@sardinka335 tak to ano,ale vsetci vsetky nemozu a nie su v ba,prave to
@sensen12 a zalezi aj ci vobec v tom robili dakedy a ci tie info su aktualne,lebo ak nejaka vystuduje medicinu,poznam taku a hodi sa rovno na 15 rokov doma tak mozr byt aj stokrat v ba,pracu najde tazko,ked nema ako lekarka prax a atestacie,moze zacat od nuly a s x detmi,klobuk dole ak vobec este v tom obore bude robit,poznam aj take a dnes v 60tke robia upratovacky a teda maju medicinu vystudovanu,zial ale zakotvili doma a uz sa do toho nikdy nedostali
Ja mám kamošku, celý život bola doma do 40 tky, muž zarobil, myslím, že on ani nechcel aby robila a potom si našiel mladšiu, z domu ju vyplatil a zostala no úplná chudera, bez práce, bez praxe, ani nevedela čo chce robiť, katastrofa totálna.
Teraz má 50 siat snaží sa robí všeličo, ale celý život má posraný, lebo furt rieši len zákl. veci a prežitie.

@celasapremenim neboj sa to asi v ziadnej rodine neni vserko 100% aj u nas je to kadejko v sirsej rodine skoleny usmev :D ale tak vseliak to uz chodi...a samizrejme ze ani idealny par nemoze byt bez hadok ..to je korenie vztahu 🙂