Byť doma s deťmi x rokov verzus kariéra a práca
Zamyslam sa len,co je lepsie pre zenu,alebo ci by sa mala,resp.ci sa zeny zamyslaju nad tym co chcu ony v zivote pre seba,je lepsie byt 10,15,20 rokov na materskej a potom pracovat,poznam rozne zeny,take co deti nechcu,lebo v tom nevidia zmysel,proste dospele dieta neriesi svojich rodicov,neratam navstevy...potom zeny,co skoncia vysoke skoly,aj dve a okamzite idu na matersku a su aj desat rokov na nej,bez praxe a bez prace,otazku si polozim naco im boli skoly...hmmm...potom zeny,co aj pracu aj dieta prestriedaju,aj zeny,co maju 6,8,12 deti...hmmm....co by mala zena chciet od zivota? aky je zmysel zeny? ked som videla dokumenty z vych europy bolo mi do placu,zeny tam rodia od puberty x deti,x zdravotnych problemov...a nic,ani do troch nevedia naratat,plakali ake maju zdravotne problemy a cele zufale boli,do placu mi bolo nad nimi...mali xxx deti ale ony boli,resp su nuly pre seba pre muza pre deti,tak sa len zamyslam,ze kde je teda miesto zeny v tomto svete? mame stat pri plotni a mat desat deti,alebo mat jedno dve,alebo sest deti,alebo nemat ziadne...ja sa nad tym zamyslam...bo mam okolo seba zeny aj take aj take a niektore ziju tak mechanicky,ze bud deti maju,ani nevedia naco preco beru ich jak na pase alebo deti nemaju,lebo nechcu alebo nemozu a aj take co maju aj karieru aj dieta,co vy na to...hm?
...je to na zvážení každého, ako si ustelie...pretože tak bude spať....
T.j.ak otehotnie stredoškoláčka bez praxe a potom má ďalšie dieťa a ešte tretie a potom zostane "paňou v domácnosti" kým najmladšie dieťa neodrastie (pretože servis okolo troch detí je bez aupair či starej mamy v meste pomerne náročný). Musí počítať s tým, že v 40.ke bude mať veľký problém sa zamestnať...
Mňa materstvo veľmi napľňa a rada by som bola ženou v domácnosti - matkou a manželkou, ktorá by vytvárala útulný pokojný domov...ale bojím sa budúcnosti, kvôli financiám a podobne, tak študujem, dobrovoľníčim i pracujem...aby návrat nebol od nuly....
uz som to tu pisala kdesi, byt zamestnavatelom a musiet drzat miesto niekomu 3 roky, potom 6 lebo sa vrati na mesiac a otehotnie s druhym, potom na 9 lebo s tretim...no dakujem pekne. Osobne zatial dieta jedno, po roku som sla nazad do prace a popri tom si robim vysku kedze zamladi akosi nevydalo 😅 nemam pocit ze by som moje dieta o nieco ukracovala, lubime sa, travime spolu cas, kazdy vikend je pre nas posvatno rodinny - a sme si vzacni. Zaroven ked vyrastie nebudem mat pocit ze som diskriminovana zena v strednom veku a nikto ma nechce zamestnat (uz co ze som bola roky doma a nemam pracovne navyky a vlastne vobec neviem ako to v dnesnej dobe chodi...). Ano priznavam, momentalne ma kariera (resp. skola) prednost pred druhym dietatom, ale raz aj to bude...
@natalym ja len reagujem na autorku, ktorá stále spomína ženy ktoré vraj neriesili svoje osobne tuzby a preto na dochodku nevedia co robiť.. Ale mali sa nútiť snáď si nájsť nejakú inú osobnu tuzbu ako rodinu, ak ju nepocitovali? To ze sa venovali rodine smeruje k tomu, ze automaticky budú na dochodku frustrovane a unudene? Jednoducho ma irituju tieto zovseobecnujuce názory..
@sensen12
tak to by sm tu medicku chcela spoznat. vystudovat medicinu a v 60tke robit upratovacku? 😀
prepac, ale tejto historke sa mi nejako nechce verit. Asi nebola teda spravne zapalena pre tento obor.... Som z oboru a pochybujem, ze by niekto po tak narocnom studiu zahodil vsetku tu snahu a isiel robit upratovacku.
Mne sa diskusia paci, je super si precitat, ako to maju zeny nastavene a co je pre koho v zivote dolezite 🙂
@jana_eyre no kto nechce,nema zaujmy,kto chce ma,kazdeho vec,di myslim,ze ak ma clovek zaujmy a konicky,tak to prispieva k jeho vseobecnemu rozvoju,ale ok,kazdy sa vzdelava ci nevzdelava ako chce jedna taka babka citujem raz mi povedala ze ta moja dcera naco jej boli skoly,ked teraz cita len pribalove letaky od liekov 😂😂 ja som sa teda nikdy nemala o com bavit s ludmi,co fakt okrem pecenia kolacov a riesenia deti a ich chorob nic ine nevedeli,mna to teda nudi,ale niekoho mozno bavi a neodsudzujem nijaku,mne proste temy varenie alebo pribalove letaky liekov nic nehovoria mna bavi filozofovat o zivote
@sensen12 netreba paušalizovať,mam priateľku, ktorá promovala s tretím dieťaťom na ceste a nie je dokonca ani katolíčka, teraz majú detí ešte viac ako dvakrát toľko... po štvrtom dieťati začala podnikať a pekne sa jej darí a miluje tú prácu ... staršie decká sa dokonca zapájajú, najstarší chalan jej už niekoľko rokov programuje a udržiava stránku, dcéra pomáha robiť kreatívne veci ... akože iste, nezarába miliony, ale na prežitie sa dá ... podľa mňa je to oveľa lepšie, ako odovzdať svoje najlepšie roky nejakej firme ktorá to vobec neocení ... ako sa hovorí, ak si nezačneš plniť svoje sny, zamestná ťa niekto, komu budeš plniť tie jeho...
@sensen12 ano ale to je tak trosku chyba statu/systemu kedze to podporuje - teda ze su oficialne 3 rocne platene materske a zakony na strane zamestnanca. V tomto pripade "na strane zamestnanca" v praxi znamena ze zamestnavatel je tak znevyhodneny ze radsej bude diskriminovat uz pri vyberovom konani aby sa do tej situacie nedostal. Takze nakoniec zas doplacaju len tie mamicky ktore sa potom nevedia zamestnat...
@fra krasne napisane, vobec by som sa nehnevala takto dopadnut (len pri mojom obore by to asi neslo 😀)
@radusiq vsak to,presne,ze du odvetvia kde proste uz pri vyberovom konani ti daju padaka,ale jak tu bolo dpomenute,su aj nasadenr zeny,ktore aj napriek detom dokazu viac ako zena bez deti...ono to bude o povahe a ambicioznosti,ved su aj zeny,co maju x deti a vedia sa same o ne postarat,ale su aj take,co potom potrebuju cely zastup servisu,myslim,ze kazdy by si msl dat na seba tolko,kolko vladze utiahnut a nie cakat,ze mu potom bude robit servis pol rodiny....
@sensen12 No a potom sú chlapi, ako napr. môj, že s ním možno žiadne deti alebo jedno, lebo on je typ, že len s ním máš robotu celý deň.
Sám sa nenaje, nezoberie si, nevie kde má tričko, resp. zoberie si, ale stále to jedno, ktoré je navrchu, nezbalí si veci. Pracuje, ale peniaze nie sú pre neho dôležité, len aby bol v práci spokojný, je mu jedno či robí z 1 € alebo za 1000 €, či jeho rodina má čo jesť ho netrápi. S ním mať deti? Veľké riziko. On je na hranie.
@sensen12 necitala som celu diskusiu ale na poslednych dvoch stranach som niekolko krat narazila na alibisticku formulku "nesudim, diskutujem..." 🙄 ja som jednoznacne za to aby sa zena vzdy snazila byt sebestacna a neocitla sa v situacii ze musi byt na niekom zavisla. ALE chapem ze niektore zeny su ochotne toto riskovat prave kvoli rodine. Naplna ich to a neviem preco by mali nieco robit inak ked ich naplna prave ta rodina na piedestali?
@sensen12 nečítala som diskusiu, univerzálny recept neexistuje, každej žene vyhovuje predsa niečo iné, dôležité je, aby sa vo svojom živote cítila spokojná a šťastná a ak má rodinu, aby spokojná a šťastná bola aj jej rodina. Ak žena nechce deti a muža, je to jej voľba, nech sa venuje kariére, ak je šťastná, deti jej nechýbajú, je to OK. Ani pre tie deti by nebolo šťastím mať matku, ktorá je frustrovaná z toho, že jej kvôli MD utiekol kariérny postup. Ak sa žena cíti ako ryba vo vode vo veľkej rodine, kde je muž živiteľom, okolo nej je kŕdeľ detí, ju napĺňa starať sa o ne, variť, piecť, zavárať a najmä je to jej rozhodnutie, nie manželovo, je to tiež OK. Ak žena dokáže skĺbiť rodinu aj kariéru, zapojiť manžela, babky a je spokojná, prečo nie? Každá to predsa pociťuje inak, každá z nás má iný hodnotový rebríček, každá túži po niečom inom, ak je spokojná, niet čo riešiť, nemusí ju zaujímať, čo na to okolie.
@natalym co je tak, ze kazda zena musi mat nutne ine osobne tuzby ako venovanie sa rodine a kvoli tomu nevie co by ju bavilo? mne uz asi nedopina, alebo sa uz neviem vyjadrovat, /asi to je tym, ze som doma uz 4,5r? 😅/
ale ja si nemyslim, ze ludia su iba taki jednoduchi a jednosmerni, ze bud su nastaveni iba na smer rodina a nevedia nic ine v ziadnom obdobi zivota, alebo potom su taki, co proste musia pracovat a iba vdaka tomu maju vseobecny rozvoj a zaujmy..
@sensen12 ale ja nikde nerozporujem, ze taki ludia neexistuju, ja len vravim, ze to, ze sa niekto venuje rodine a je to jeho zivotna napln neznamena NUTNE, ze vsetky take zeny si potom nevedia najst nejaky zaujem na stare kolena..
dam priklad moju svokru.. cely zivot pracovala, aj na vysokych postoch pred dochodkom, deti vychovala tri, vsetky chodili do jasiel, takze dlho s nimi doma nebola.. a predsa su pre nu najvacsi zaujem na dochodku vnucata a ked nie su k dispozicii, tak nema iny zaujem, ci kruzok, pokial nejde k lekarovi a nestara sa o domacnost.. mam teraz tvrdit, ze zeny, ktore sa venuju pocas mladosti viac kariere, si nevedia najst zaujem pocas dochodku? nie je to proste sposobene tym, co prezivali v mladsich rocnikoch, ale tym ci chcu alebo nie..
v kazdom pripade, ja chapem, ze rada filozofujes nad zivotom - ale ked poznas konkretne zeny co ziju zivot, ze idu z promocnej saly rovno na porodnu a do prace potom po x rokoch idu prekladat papiere do nejakej prace, tak preco sa ich nespytas, preco v tom vidia vyhody?
ak mam zase vraviet za seba, prezila som prace, ktore ma nebavili a zazila som ich aj par, ktore ma naplnali a bavilo ma do nich chodit /kym sa nepridali intrigy a ohovaranie sa ludi navzajom/ - bolo to moje ine obdobie zivota, bola som mladsia, rozmyslala som inak a vtedy to premna bolo dolezitejsie ako rodina.. potom prisli deti, som s nimi doma - zas ma to naplna a bavi, moje dalsie obdobie zivota /co ale neznamena, ze moj jediny zaujem su deti a diskutovanie na MK, aj ked priznavam, ze ma to bavi uz dlhe roky a bavilo ma to aj pocas prace, sice teraz je to uz cim dalej tym menej/.. ked budu dostatocne vsetky velke, tak si znova najdem pracu, snad aj taku, co ma zas bude bavit - to bude dalsie obdobie zivota..
a ak si taku pracu nenajdem? bude to fakt sposobene len tym, ze som bola s detmi dlho doma, alebo tym, ze nasa spolocnost je nastavena tak, ze zena s detmi je automaticky neatraktivna pre zamestnavatelov?
@jana_eyre to vobec nie je pravda, ze je neatraktivna, sikovna zena sa uchyti aj s detmi, lebo je skratka dobra - ale pochop aj zamestnavatela, ze ak ma zena prazdne CVcko, tak to neni o detoch, ale najma o tom, ze nema co trhu prace ponuknut.
Bavime sa teraz aspon o miestach, co vyzdaduju aku-taku kvalifikaciu, nie o vyrobe za pasom
ono je aj tak vsetko len iste obdobie cloveka,ako sa vyvijame,tak sa aj menia nase nazory,ci sny,kedysi som si myslela a chcela byt len naveky doma,ale uz nechcem a netuzim may
t desat,ci pat deti,a vdaka zivotu a skusenostiam sa ja chcem menit,a veru poznam kopu zien co ma teda inspiruju,bud ako pre mna odstrasujuci pripad alebo povzbudzujuc,kazdopadne pre mna su oba naxory aj ine nazory prospesne a vdaka nim si viem pre seba vybrat to naj

@jana_eyre Nie je na tom nič odsúdenia hodné, je super, ak má muž a rodina zázemie.
Len niekedy je to pre ženu nevýhodné.
No ale tak si vyber, ja pracujem od školy, stále, na MD minimum a tak sa celá moja rodina spolieha na mňa. Nikto to nemá ľahké.