icon

Byť doma s deťmi x rokov verzus kariéra a práca

sensen12
7. aug 2016

Zamyslam sa len,co je lepsie pre zenu,alebo ci by sa mala,resp.ci sa zeny zamyslaju nad tym co chcu ony v zivote pre seba,je lepsie byt 10,15,20 rokov na materskej a potom pracovat,poznam rozne zeny,take co deti nechcu,lebo v tom nevidia zmysel,proste dospele dieta neriesi svojich rodicov,neratam navstevy...potom zeny,co skoncia vysoke skoly,aj dve a okamzite idu na matersku a su aj desat rokov na nej,bez praxe a bez prace,otazku si polozim naco im boli skoly...hmmm...potom zeny,co aj pracu aj dieta prestriedaju,aj zeny,co maju 6,8,12 deti...hmmm....co by mala zena chciet od zivota? aky je zmysel zeny? ked som videla dokumenty z vych europy bolo mi do placu,zeny tam rodia od puberty x deti,x zdravotnych problemov...a nic,ani do troch nevedia naratat,plakali ake maju zdravotne problemy a cele zufale boli,do placu mi bolo nad nimi...mali xxx deti ale ony boli,resp su nuly pre seba pre muza pre deti,tak sa len zamyslam,ze kde je teda miesto zeny v tomto svete? mame stat pri plotni a mat desat deti,alebo mat jedno dve,alebo sest deti,alebo nemat ziadne...ja sa nad tym zamyslam...bo mam okolo seba zeny aj take aj take a niektore ziju tak mechanicky,ze bud deti maju,ani nevedia naco preco beru ich jak na pase alebo deti nemaju,lebo nechcu alebo nemozu a aj take co maju aj karieru aj dieta,co vy na to...hm?

sardinka335
11. aug 2016

@mysga vieš ale toto mi hned udrelo do oči ,,nechat sa zivit manzelom,,To čo je za (pre mna) blbost??? Napr. ja som na RD, ok tam je prispevok...ale ved ja zabezpečujem chod celej domacnosti, staram sa o aj JEHO dieta...tak ake ,,zivi ma manzel?,, Jedna sa o ,,domacu pracu,, ktoru naša spoločnost zial za pracu nepovazuje a nevidí jej vyznam. Mozno aj preto mnohe rodiny vyzeraju tak ako vyzeraju. Tak kebyze nenosi domov financie tak nech si zaplati upratovačku, kucharku, opatrovatelku - celkovo nejaku gazdinku a výde ho to na ine prachy., prečo by som to ja mala robit po robote? ..ja napr. sa necitim ,,vydrziavana,,v čase ked nepracujem lebo neexistuje ze JA alebo ON ...existujeme my a to čo lahodi nam ako celku v tých zasadných rodinnych veciach a preto nemam pocit maleho sebavedomia alebo nejakeho ,,prizivnictva,,lebo sa staram o domacnost, deti a aj JEHO male dieta ktore potrebuje starostlivost 24/7. Bud musime zaplatiť opatrovatelku, jasne pekne na polovicu nie...alebo sa jeden moze o dieta starat. Ako toto ja nepochopim...uz sme sa s tým s muzom stretli ze zena je ako ,,vazal,, dietata na RD a teraz ked sa muz laskavo zlutuje tak ,,jej da peniaze,,.

mysga
11. aug 2016

@sardinka335 Ja som to nemyslela zrovna v dobe, keď mamička poberá rodičovský príspevok. Myslím to tak,že ak ženám v domácnosti (tým, čo sú proste doma aj po rodičáku) vyhovuje byť doma a nechať sa živiť manželom (lebo neprispievajú finančne nijako, takže áno, živí ich finančne manžel), tak nech tak žijú. Ale ja osobne by som sa bála, že napr. sa stane niečo nečakané a ostaneme uplne bez prijmu.

mysga
11. aug 2016

@sardinka335 Podľa mňa zas nie je domácnosť odkázaná vyslovene na ženu, aby sa nedalo chodiť do roboty a mať doma navarené a čisto a mať vychované deti. Veď sú rodičia dvaja. Ale to už záleží od konkrétnej rodiny. A pre istotu - nemyslím to nijako v zlom smerom na ženy, čo sú doma pri deťoch a berú 200 eur rodičák. V podstate to nemyslím v zlom ani smerom na ženy, čo sú doma len tak, lebo sa starajú o rodinu. Len je to pre mňa osobne rizikové. 🙂

celasapremenim
11. aug 2016

co sa tyka zien, ktore sa dobre staraju o rodinu, ako vobec niekto moze na ne nieco v zlom mysliet? ak, nech ide do ...a o kusok vedla...su aj take, co v zivote nerobili a riadne sa nestaraju o deti, alebo ich rovno tyraju, to su tie, ktore by mali byt nejak vypichnute v spolocnosti a vykastrovane
ak rodine vyhovuje, aby bola zena doma, ona je s tym ok a stara sa, ma povinnosti, co koho vobec do toho
nech sa takej rodine jedine dari, nech vychova normlanych ludi a nie idiotov, co nam potom zlikviduju niekoho normalneho z rodiny, ci uz postupne alebo naraz, lebo sami neboli dobre vychovani a su psychicky vedla

jana_eyre
11. aug 2016

@natalym a az teraz doma za pc som si vsimla druhu cast tvojho prispevku..

neviem ci to musim uznat, pretoze to neviem porovnat - ked som pracovala, nestretavala som sa so zenami, co boli dlhodobo doma, defacto som ziadne take nepoznala.. teraz, takych poznam viac, ale zas poznam aj velmi vela zien, co chodi do prace od deti skor.. to je ale moje okolie, nemozem vseobecne povedat, ako to je v tejto dobe, nemozem povedat, ze to rapidne rastie a uz vobec si nedovolim tvrdit, ze sa niekto vyhovara.. /na co sa vlastne vyhovara, ako to myslis?/

jedine co sa da povedat je, ze ludia, co pochadzaju z babyboomu v 70 a 80 rokov maju momentalne sami deti /takze defacto je tu dalsi babyboom/ a tak sa mozno teraz viac kristalizuju skupiny zien, ktore su bud doma s detmi alebo idu do prace.. ale poznam vlastne len jednu jedinu, co je doma a deti jej uz chodia do skolok a skol a ona sa zrejme stara len o domacnost..

a o systeme som uz sama pisala, myslim si to iste co ty..

sensen12
autor
11. aug 2016

raz mi moje dve kamosky povedali ze ako im chlap doma nadava,ze nic nerobia,ze on ich zivi,ony teda doma klasika na materskej a chod domacnosti riesili,ale zial su aj taki chlapi,ktori beru to,ze je zena doma s deckom,ze ma proste makat a servis robit,mba by take komenty chlapa dorazili,ze nic nerobim,zase materska je o tom,ze mam riesit decko a nie mu zehlit a pomaly predzuvat jedlo,niektori chlapi este stale beru zenu,ze oba ma riesit jeho jedlo a servis,ja som ina ja teda ak mi niekto nieco nuti robit,okamzite chytim blok a neurobim a to je uplne jedno o co ide,rozkazovanie nenavidim,mne vyhovuje zase fungovat si,ze jak sa mi chce urobim navyse jak sa mi nechce neurobim a basta a toto mi vyhovuje,mne nikto nerozkazuje,ani mi nic neurcuje,ja si robim co chcem a to sa mi lubi a hlavne ma nic a nikto neobmedzuje a mne je super

celasapremenim
11. aug 2016

@sensen12 tak to je ale uz partnersky problem, akeho cloveka si kto vyberie, s tym potom zije

celasapremenim
11. aug 2016

@jana_eyre inak aj ked jej tie deti chodia do skolok a do skol, to neznamena, ze sa stara iba o domacnost :D ved ked dojdu domov, maju prichystane a moze sa im venovat, taka zena si neraz berie deti rovno po obede vsetky domov, alebo aj pred obedom :D ja som napr. na rodicovskej teraz a deti sa velmi radi chodia domov naobedovat, ak nemaju vyucko aj poo

a teda maju aj krajsi den, lebo toho viac stihame tympadom, ako keby som drepela v robote do stvrtej prinajlepsom do stvrtej do tretej ....tiez frekvencia zubarov, kruzkov, prehliadok, oslav sa vam pri troch rapidne zdvihne
tiez kto riesi teraz skolkarske deti, alebo predkolkarske, radsej nech je ticho o tom, co riesi rodic, ked uz deti su na prvom stupni a tie nech su ticho, co riesi na druhom a na gymploch a podobne,,,teda ak by chceli o tom sa rozpisovat
to fakt clovek neposudi, kym sa sam nestara o svoje

moncicatko
11. aug 2016

ja si myslim,ze kazda by mala mat taky model,ako jej vyhovuje. Ked sa citim na dve deti v 20,tak je to ok. Ked sa citim na jedno dieta v 38, tiez ok. Ved nech si kazda ako chce urobi. Urcite si nemyslim,ze je spravne odsudzovat pobyt matky doma pri detoch,hoc aj 10rokov. Niekto tie stvorenia predsa vychovavat musi, niekto ich musi obriadit,ked to nie som ja,tak nejaka ina zena/muz. Je to investovany cas,nie premrhany. Ked skoncim skolu v 25 a robit budem do 65,tak to je 40! rokov. Ak z toho som 3-5-10 doma,tak stale budem robit a prispievat do statu atd 37-35-30 rokov, to nie je vobec malo.

Ja sa vsak musim pri tvojej otazke zamysliet,ci naozaj je mozne budovat si karieru v zmysle kariery. Lebo je rozdiel mat pracu,do ktorej chodi vacsina, a robit karieru. Lebo aj ked budem neviem aka dobra ucitelka,ake male % sa dostane vyssie. Detto 80% pozicii,mozno aj viac. I v mojej byvalej robote nech by som bola neviem aka dokonala sa inde nez bezny zamestnanec nedostanem. A teda neviem aky zmysel ma posudzovat matky podla toho,ci robia karieru,lebo podla mna vacsina ju nerobi,vacsina chodi do prace.

jana_eyre
11. aug 2016

@celasapremenim ved to je jasne, ze to je tak ako pises, len som jej náplň zjednodusila do dvoch slov, lebo mam pocit, ze tejto teme som minula už toľko písmen, co už dávno nie 😂 resp. Staranie sa o domácnosť podľa mňa zahŕňa stále staranie sa o potreby celej rodiny, deti, vyletov a všetkého co k tomu patrí.. Ja sama si pamatam ake bolo fajn, keď som prišla domov a tam ma čakala mama.. 😊 môj muž zas spomína na to ako boli doma stále sami..

celasapremenim
11. aug 2016

@jana_eyre mne to pride veru zmysluplnejsie ako vyrobit tabulku, s ktorou si o tri dni mozes akurat tak r. v. :D

celasapremenim
11. aug 2016

@moncicatko veru je to individualne, kazdeho vec
inak verim, ze zena ked uz vlieza do naozaj kariery, si to dobre premysli a vie, co to prinasa so sebou...a dava sa suplovat.. mozno lepsie pre jej deti, lebo by dobra matka jednoducho nebola, ked ju bavi nieco uplne ine..niekto ma deti na reprodukciu, niekto ich chce zmysluplne sam vychovat

jana_eyre
11. aug 2016

@celasapremenim 😂😂😂

irusa
11. aug 2016

ja mám dve deti...skončenú VŠ ...malý ma rok a som riadne zamestnaná a chodím do práce...podľa mňa človek ak chce dokáže skĺbiť všetko.. v živote som nebola na nikoho odkázaná vždy som mala príjem, čiže som názoru netreba sa ľutovať a brať všetko, čo mi príde do cesty, ale snažiť sa ..človek dokáže mať detí a aj budovať kariéru, ak nie je lenivý...

celasapremenim
11. aug 2016

@irusa ja mam tri deti...skoncenu vs...maly ma rok a som riadne zamestnana, toho casu na rodicovskej, prax mam, v robote na mna cakaju a vlastne typnem si, ze to co mam ja, je pre 98 percent modrokonikovych mamiciek kariera za sebou, v zivote som nebola na nikoho odkazana, vzdy som mala prijem, cize som toho nazoru, ze sa netreba lutovat a brat vsetko, co pride do cesty, ale snazit sa...clovek dokaze byt aj na troch materskych a rodicovskych, riadne sa postarat o deti, aj budovat karieru, ak nie je lenivy :D:D:D

prosim ta, ako mozes odist od rocneho dietata do roboty? pochopim to jedine, ked si zamozivitelka...ved to dieta ta strasne potrebuje

guinevre
11. aug 2016

@celasapremenim @irusa Poznam baby co sa vratili do roboty po 6 mesiacoch, a nemuseli, ale chceli. Ja som na tom podobne ako irusa, s tym, ze dieta zatial len planujeme. Ale uz sme dohodnuti, ze budem doma 3 mesiace, a zvysne 3 mesiace bude manzel. Mam velmi dobru robotu, dobre platenu, mozem robit aj z domu a v nasom time nie je problem sa dohodnut aj na tom, ze si pracovne hodiny upravim podla seba, takze to je velka vyhodaa a dalo by sa to zvladnut aj pri dietati. Mozem byt na materskej/rodicovskej aj tri roky, manzel zaraba tiez dobre, ale mna by to porazilo, byt izolovana od vsetkych a neriesit nic ine len dieta. Dalsia vec je, ze dobru robotu budem potrebovat aj neskor, nie len pred materskou.

anickaaa6aaa
11. aug 2016

Žienky tak ja mam 4r syna rok pracujem a mam VS ktorú som úspešne skončila minulý rok popri krpci, ktorý sa narodil počas VS. Práca ma baví. Robím v obore. Nemyslím že robím kariéru ale ziskavam prax a teším sa že prispievam do rodinnej kasy aj ja 🙂 krpca ľúbim ale tie 3roky doma mi išli na hlavu. Stále dookola to isté. Teraz som spokojná. Doma robím tie isté úkony ako aj pred tým. Nic nám nechýba a myslím že nie som ani o nič horšia matka keď pracujem. Neviem si predstaviť byt doma napr 5 alebo 10r vkuse. Proste by ma to ubijalo.

celasapremenim
11. aug 2016

@guinevre inak tak ked bude s nim manzel, tak to je tiez materska osoba, to je este dobre si myslim
anickaaa tak ano, ked je clovek 6 rokov doma, tak sa musi motivovat, ja som chodila do jazykoviek napr., na fotokurzy
ale najma co si vsimam, tak problem na materskych a rodicovskych maju vacsinou, ked sa cojaviem uplne prestahuju a nemaju tam zname a kamaratky v dostupnosti, alebo velmi mlade mamy, co predtym nerobili....alebo potom psychicky labilne s depresiami, tym tiez robi lepsie, ked su skoro v praci.....poznam rozne dovody, alebo nefunguje dobre vztah, kym obaja nepracuju, jednoducho lepsie im to ide spolu ked zarabaju obaja, a to moze byt problem rozny vtedy, aj na jednej aj na druhej strane alebo symetricky

jedno ale ma nikto nepresvedci o opaku, pre dieta je najlepsie, ked je jeho mama s nim minimalne do dvoch rokov zivota doma...a u mojich teda do troch urcite u vsetkych troch

celasapremenim
11. aug 2016

@anickaaa6aaa aspon si spravis predel medzi dvomi materskymi, ako ti to aj vyhovuje.... to je v poho, rozdiely veku deti dost visia na charaktere a povahe prveho dietata a niektoremu je to v pohode aj neskor, vie sa zahrat aj s mensim dietatom....

celasapremenim
11. aug 2016

@guinevre inak potom napis, ci si to dala od tych troch mesiacov :D fakt som zvedava
to je take babatenko na zozranie :D

sensen12
autor
11. aug 2016

@celasapremenim len osobne poznam zas par matiek co maju pat deti a jedno,dve,nechavaju v skolke ci skole co najdlhsie,kym ja si svoje uz davno berem zo skoly,ti ich tam tvrdnu aj do 17:00 ci 18:00 a podotykam veeelke katolicky s x detmi doma...si myslim svoje...kamosky mi rovua dve v skolke a tak sa vytacaju ze az,ze tie co maju decka mimina a su na materskej,ze preco ich 4,5 riocne nechavaju do 17:00 v skolke,ci skole no to by ste mali pocut ucitelky,ze naco ma potok decka,ked ich necha v skole skolke co najdlhsie a nie obcas,ale uplne cely sk.rok

guinevre
11. aug 2016

@celasapremenim Napisem 🙂 Ale nevidim preco by som nedala, kolegyna presne to iste urobila, a uplna pohoda.

jana_eyre
11. aug 2016

@sensen12 no vidis, ludom nevyhovies.. ja som si deti nechala doma obe dobrovolne, aj ked uz syn vek na skolku mal a to si mala pocut co vsetko som si vypocula na svoju adresu ci uz na mk, alebo aj v realite..

zle je, ked deti mas a ides do prace, stara sa o ne niekto iny.. zle je, ked deti mas staras sa o ne sama, lebo ich vraj rozmaznavas a nenechas dychat.. zle je, ked mas doma mimino a druhe "strcis" do skolky.. vklude ma doplnte co je este zle, lebo asi mam slabu fantaziu..

proste si myslim, ze kazdy nech si zije tak, ako mu vyhovuje - urcite nikto nechce svojim detom zle, ci uz chodi do prace, alebo je doma s miminom a starsie nechava v skolke do 17 /pokial viem do 18tej skolky otvorene nebyvaju/ a dufam, ze ja sa zas stretnem s negativnymi reakciami okolia, lebo syna planujem bravat zo skolky /kedze do septembra do nej ide lebo sam chce/ okolo 3tej aby sa mladsia nenudila doma 😀 lebo este neviem preco to bude urcite pre neho zle..

jednoducho, cela tvoja tema mam dojem ze smeruje k jednemu - k tomu, aby boli vyzdvihnute matky, co pracuju a tie co su na materskej robia vsetko na prd, a su frustrovane.. a neviem preco stale zdoraznujes ze ide o katolicky - v tom je rozdiel?

charlie1980
11. aug 2016

Ja som teda nastup do prace po 3.mesiacoch "dala". Dala som, lebo som musela. Denne som chodila s placom do roboty, nevedela som sa na nic sustredit, dieta som si videla iba pri rannom krmeni a potom som ho mohla akurat tak okupat a spat s nim. A podotykam, ze dovtedy som bola tazka karieristka. Mala som pocit, akoby som si dieta opustila. A to som si tiez myslela, ze to zvladnem lavou zadnou. Nezvladala som. Tak male dieta "nechat" bola pre mna velka bolest a vycitky voci nemu. Pretoze to materstvo som si vybrala ja, nie moje dieta.
@guinevre

celasapremenim
11. aug 2016

@sensen12 ono tie katolicky ich mavaju s rocnou odstupnostou a potom su v prdeli psychicky aj fyzicky, aj ja poznam take rodinky, alebo pri troche stastia funguju stari rodicia, bratia, sestry aj sesternice okolo deti :D

ja som dnes videla taku babicku, bola s dvomi detmi na dvore detskom u nas a hojdala na hojdacke jedno vacsie dievcato a jedno asi dvojrocne chlapca, obhojdacku, s barlou to davala na striedacku, deti sa rehotali a vyvolavali ju a ona pochodovala a tesila sa
boze asi si daku babku adoptujem :D taku, co ma rada deti

mom311
11. aug 2016

@jana_eyre ked opomeniem ten posledny odsek,tak s tebou do poslednej bodky suhlasim. Vsetko je zle. Ci spravy zena tak,ci onak. 🙃

celasapremenim
11. aug 2016

@guinevre tak kolegyna je uplne iny organizmus, mozno tebe to neda 😉

sardinka335
11. aug 2016

@guinevre sak my to dame len či tie deti to daju.... 🙂 🙂 ja mam osobne take dieta, ze s babkou byt nemoze - reve ako sialena dovtedy kym neprideme až sa ,,zachádza,, doslova. Cisté šialenstvo - aj ja som uz mala všelijake plany ako budem robit to a hento, neda sa...teda da sa ale verim, ze na ukor malej....nikto ju nechce stražiť lebo ten rev je neskutočny a unavny. Ja sama som uz niekedy na ,,cajlu,,. Dnes som bola s malou kupovat spoločenske šaty tak si to viete predstavit, snazit sa niečo vyskusať a popri tom malu nahanat aby mi niekde neodbehla...uz čakam na muza a ostatne deti ako na spasenie ze sa ta prisavka ,,odpoji,,.

celasapremenim
11. aug 2016

@jana_eyre
dobre pises co pises, tak je to, sag toto je len taka neskodna nekonstruktivna debata :D

celasapremenim
11. aug 2016

@sardinka335 moj ku svokre ani nejde, uz sa stazovala, ale k svokrovi ide, nuz co navyzarujes, to mas :D
teraz sa rehocem, ze nakup spolocenskych siat, minuly rok som absolvovala, predavacky na prasky, maly si odreval aj co sa mu nestalo jednoducho :D uplny horor by sa z toho dal natocit.... ja za matku roka a v kabinke som bola presne styri minuty :D musela som pockat do vikendu