icon

Bývam so sestrou v byte a neviem si zvyknúť na jej šteniatko

alexah1
24. aug 2022

Ahojte, chcela by som sa podeliť (posťažovať) s mojim problémom. Bývam so sestrou v byte a ona veľmi chcela psa. Predtým som jej vysvetlila aké je to náročné a aká je to zodpovednosť. Včera došla s 8 týždňovým šteniatkom. Celú noc sa budil každé 2 hodiny, skoro nič sme nenaspali. Ja si na neho vôbec neviem zvyknúť, som strašne unavená a je mi zle od žalúdka, nemôžem ani vypiť vodu, od rána plačem. Je to asi neprimeraná reakcia, ale neviem si zvyknúť, že tu je. Sestra odišla do práce a nechala ma tu s ním samú. Neviem, čo s nim robiť, ako sa o neho starať a uplne mám z neho paniku. Neviem si vôbec predstaviť fungovanie do budúcna. So psami problém nemám, ale odkedy je tento tu mam skoro nonstop panický strach a úzkosť, neviem, čo to vyvolalo a ako ďalej. Najradšej by som sestre povedala, aby ho predala ďalej :(.

kika900
24. aug 2022

psík sa k vám sám nepýtal. Vzi sa trochu do jeho situácie, zobrali ho od maminky a je v nenormalnom strese. Podla zakona odstavit steniatko je mozne po 12. tyzdni, nie v 8. Je to kojenec a mal byt este pri maminke.

janasim
24. aug 2022

a nezobrala ho práve koli tebe,aby si nebola sama,aby si sa zamerala na neho a zlepsila si si svoj psych.stav?

simca06022011
24. aug 2022

@kika900 od 8t...

viky173
24. aug 2022

kvoli steniatku take rodeo? nic v zlom, ale to je tak na navstevu psychiatra

kika900
24. aug 2022

a mozno by bolo lepsie sa prestat neustale sustredovat na seba, ja, ja, ja a vidieť aj veci okolo. Moje rocniky museli doma pomahat dokonca aj s mladsimi surodencami a ci veris alebo nie, nebolo to na skodu a nemame problem sa postarat sami o seba a ani o druhych nie. A nie len na instagrame ale aj v realite.

ckocka
24. aug 2022

Za deň si určite nezvykne človek ani pes, to očakávaš zázraky.

ubriela
24. aug 2022

@viky173 nic v zlom, steniatko bude raz dospely pes s velkym hovnom, oblizujuci zadky inych psov, toto sa ti zda ako idealna perspektiva pre neznamu zenu, ktora sa nechce starat o sestrine zviera kym je sestra v praci? Tak ju posielas "nic v zlom" k psychiatrovi? Preco moze byt niekto tak obmedzeny a odmietat pochopit, ze ludia nemusia mat radi psy?!
@kika900 sestra dotrepe do bytu uplne zbytocnu existenciu o ktoru sa ma starat a vychovavat ju jej sestra kym je ona prec? Naco je komu vobec v byte pes, ked nan nema cas a co do toho pleties instagram?

kika900
24. aug 2022

tak aby sa niekto nervovo rucal po prvej noci so stenatom, stavaju sa rozne zivotne situacie, ktore si myslim ze treba zvladat bez pomoci MK alebo bez pozicie zrutenej psychiky. Je to sestrin pes, predpokladam, ze starostlivost bude riesit sestra, ale ja osobne nevidim problem pomoct s nakrmenim alebo vyvencenim, prejst sa von myslim, ze len prospeje kazdemu po zdravotnej stranke. Pokial by mala pisatelka 8 rokov, nepoviem, ale aby mala baba problem postarat sa sama o seba a nedajboze ked je doma aj o stena, to je myslim dost alarmujuce.

yvanielka
24. aug 2022

Ja napríklad nerozumiem reakciám, však ona to šteňa nechcela, prečo by sa oň mala starať? Sestra dovlečie domov psa lebo ho strašne chce a na, staraj sa. Toto je detinské správanie. Nie každý túži mať v byte psa, to je veľká zodpovednosť.

korylan
24. aug 2022

@alexah1 treba sestre narovinu povedať,že sa nechceš starať o jej psa a keď ona bude odcestovana,v tom case sa chystáš aj ty mimo byt,napr.ku kamaratke na jednu noc,na celodenny výlet a podobne...

mtnns
24. aug 2022

@ubriela ale ona píše ze nemá problém so psami, tak je problém v nej a mala by to riešiť s terapeutom. To psiča za to nemôže ze ho jej sestra priniesla domov, bolo to sebecké z jej strany to pripúšťam.. Ale na druhej strane sa viem vžiť aj do toho psa co prežíva on, tiež ma dušu a môže to zanechať stopu na jeho ďalšom vývoji, byť doma s hysterkou ktorá celý deň reve a stresuje.. On sam odísť nedokáže, on si nevybral ich ale ona (sestra) jeho. Možno tam tiež nechce byť.. Ona sa môže ist prejsť a prečistiť hlavu.. Rozdychat to...A keď príde sestra porozprávať sa s ňou 🤷‍♂️.

prasiatko30
24. aug 2022

@yvanielka ja si myslim, ze sestra dobre vedela preco to robi - a ni z tej negativnej stranky, ma doma pubertacku/dospievajuce dievca s psychologickymi problemami, ktore sa pravdepodobne nechce vyjst vonku q stale len ma negativne myslienky tak toho psa doniesla aby sestra sa mala o co starat aj ked ho nechce - naozaj musi byt len zla sestra preto, ze sa snazi ju aktivovat, pohnut s nou. Bolo by naozaj zaujimave pocut aj verziu sestry.

kika900
24. aug 2022

chudak psica.

mandzula
24. aug 2022

Sestra je sebec. Predpokladam, ze vie, ze mas problemy, zaroven vie, ze sa ide odtrepat na dlhsi cas prec a dotrepe stena, o ktore sa treba starat a vychovavat ho. A ked citam, ako sa niekoho rocniky museli starat, je mi z toho zle. Jasne, vsetky sme boli nadsene starostlivostou, ktora nam bola hodena na krk - spomienkovy optomizmus zas uraduje.

ubriela
24. aug 2022

@mtnns je to ako s dieťaťom, niekto deti môže mať rád či tolerovať ich, ale na vlastné deti sa necíti, teraz jej sestra očakáva, že úplne normálne sa druhá postará o psa, ktorý si vyžaduje plnú pozornosť a hodí jej ho na zodpovednosť kým je v práci (a na služobnej ceste)? To kde sme?!

ubriela
24. aug 2022

@kika900 skôr polutujes psa ako človeka, ktorému ho nanutili, hm...

lasoli
24. aug 2022

@viky173 ved chodi k osychologovi.A co musi kazdy mikovat psy ci ako?Mne keby sa zhorsi uzkost v pritomnosti psa ,siel by prec,hlavne ked je nechceny z jej strany.Sestra nema mysliet na seba ale hl na sestru a ked toho psa nechcela,mala sa zariadit,a nie nasilu vziat domov a chuda autorka ma z toho problem navyse.

Tebe nech niwkto s kym byvas donesie domov tarantuly,by som bola zvedava ako by si reagovala.Kazdeho odpudzuje nieco ine,niekoho psy,niekoho macky a niejoho pavuky.Treba byt trosk ohladuplnejsi voci okoliu a respektovat nazory aj inych ,nielen svoje.

lasoli
24. aug 2022

@ubriela vybirne napisane,ludia v dnesnej dobe smor sa zaujimaju o zvierata ako o ludi

katrinka8
24. aug 2022

@prasiatko30 - ale to sa nerieši tak, že na ňu hodí bez dohody vopred absolútne celú starostlivosť o šteniatko, preboha! Je to nezodpovedné voči tomu zvieraťu aj voči tej sestre. Ak jej chcela pomôcť, minimlne na začiatok mala zabezpečiť, aby si na seba zvykli, a aj aby si to psíča zvyklo u nich doma. A nie zabezpečiť šteňa, odísť na celé dni z domu a zviera nechať úzkostnej sestre.

guliver19
24. aug 2022

@alexah1 mozno by ti ten maly tvorcek pomohol s uzkostami. Blizkost zvierata niekedy velmi pomaha. Neviem sa predstavit ako sa citi to male steniatko v cudzom prostredi medzi ludmi co ho nechcu, ono to musi velmi citit. .Prosim skus sa mu povenovat, polubit ho, uvidis ze ti to neublizi prave naopak. K sestre nemam slov... Stena nienje hracka, vyzaduje si obrovsku zodpovednost a vela casu.

kika900
24. aug 2022

@ubriela pisatelka moze v pohode vecer sestre povedat, ze jej so psom nepomoze a smitec. Moze. Usta ma, ocividne sa vie ozvat. Psica sa ozvat ale nemoze, nepytal sa k nim. Je odkazany na milost a nemilost niekoho, kto ho nechce a je mu na obtiaz a niekho, kto ho sice chce, ale nema na neho cas. Kto chce hracku, smer dracik. Je to zivy tvor. Ano, chudak psica.

sashabb
24. aug 2022

@alexah1 ako to teda bolo? dohodli ste sa na psovi alebo si sestra urobila po svojom? Ak by sa toto stalo mne, že psa nechcem a takto mi ho doslova hodia na krk, že na staraj sa ja idem do práce, tak beriem psa a vraciam ho alebo ho darujem.

romcici17
24. aug 2022

Prvá noc so šteniatkom je žial taká.Momentálne mám doma už svoje štvrté šteňa a pri každom to je takto.Ak to nezvládaš,odsťahuj sa.Ak si v živote nemala skúsenosť so psíkmi kukni si články o šteniatkach,alebo pozri videá.Bude to len lepšie pre teba ak ťa sestra s ním nechá aj nabudúce samú.Samozrejme základ je šteniatko vyvenčiť.Určite tebe aj jemu prospeje spoločná prechádzka na čerstvom vzduchu.Mimochodom to o tom plači čo píšeš atď..mi príde ako panický strach zo psov,mal to brat kamarátky,zbavil sa toho.Ale hovoríš že problém so psami nemáš.Takže žiaľ fakt neviem,len mi to tak pripadá.Daj tomu ešte šancu,skús sa s ním zblížiť.Teraz má momentálne 6 týždňov ako píšeš ale za pár týždňov sa už budiť nebude,keď si zvykne na režim spánku svojej novej rodinky.Ak to aj naďalej nebudeš zvládať,ako odporúčajú baby hore tak je naozaj pre teba už len jediná možnosť a to sa odsťahovať.

romcici17
24. aug 2022

+ za deň si človek na šteniatko tak lahko nezvykne chce to čas.Ja mám momentálne 18,ale ešte bývam s mojimi psíkami pod strechou rodičov.Starám sa však o nich aj o seba a musela som s nimi zladiť celú svoju dennú rutinu.Vela vecí sa zmenilo,ale ja som len rada.Sú to starosti,ale určite aj prínos pre človeka,núti ho robiť veci ktoré doteraz nerobil,je to velký prínos pre psychiku aj z dobrej stránky.Len možno o tom treba hovoriť so sestrou a rozdeliť si kto čo ako bude robiť so šteniatkom,keďže to šteniatko je jej.Ale pokial budeš občas s ním sama,ako som už hovorila buď na to pripravená.Je to len živý tvor,ktorého odtrhli od maminky,musí si zvyknúť na tvoju sestru aj na teba.Zatial daj tomu fakt ten čas,uvidíš ja si myslím že možno napokon ozaj zmeníš názor.

marisoul17
24. aug 2022

Naozaj nerozumiem niektorých komentárom. Ona si psa nedoviedla, ani po ňom netúžila, ale musí sa starať, veď len nakŕmiť, veď len vyvenčiť, veď len pomojkat a veď si zvykne. Nikto sa na jej názor nepýtal, ale ona musí. Ale prečo by mala?
Keby jej sestra chcela tak veľmi pomôcť, mala byť prvé dni s nimi a odpratať sa preč, až keď uvidí, že je to fajn, lebo teraz je to trápenie aj pre toho psíka. Niekto tu ovplyvnil 2 životy, ale prispôsobiť sa majú práve tí, ktorých sa nikto nič nepýtal... To sa takto nerobí.

jaskolka
24. aug 2022

Nechápem, načo vôbec toho psa sestra vzala,a ešte maličké šteniatko,keď chodí do práce, ty do školy(prázdniny sa predsa už končia) potom na služobky aco so stenatom doma?
To nie je terapeuticky už cvičený pes, akého používajú pri ľuďoch s depresiou napríklad
Stena treba vychovavat, venovať sa mu, to nie je len dat jest, vyvenčiť a mojkat.
Ja nie som psickar, vôbec za tým nrprepadam, nechápem, čo na tom ľudia vidia, ale budiz, keď sa psovi venujú, staraju sa, dobre ich vec, rešpektujem
Ale tu autorka psa nechce, má z toho hrôzu a ešte dostane výčitky, že ma si ho obľúbit? Lebo.. Prečo vlastne by musela? Ona ho nechcela,má strach byť s ním. A ma to byt torz rešpektované.

sheila72
24. aug 2022

Je to len prvý deň, tiež som mala také stresy, keď sme doniesli šteniatko a pritom sme ho všetci chceli! 😁 Uvidíš že za pár dní si na seba zvyknete. Sestre pekne povedz, že keď si zadovážila psíka, má si zobrať 2 týždne dovolenku ako všetci. Ona ho chcela, tak nech sa stará. Keď pôjdeš do školy tak kto sa bude starať? Tiež si to mohla lepšie premyslieť.

sheila72
24. aug 2022

A druhá vec pokiaľ máte psíka s rodokmeňom tak chovatelia poskytujú tzv. chovateľský servis čiže môžete sa im ozvať keď niečo neviete /nezvládate. Ale pokiaľ ste si kúpili šteňa z bazosa nemáte záruku ničoho ani povahy ani plemena ako takého.

adrikadt
24. aug 2022

Ja si tiež myslím, že sestrin zámer bol asi trochu iný, ako len "nezodpovedne" si zaobstarať psíka. Možno aj kvôli tomu, že veľa cestuje a pracuje, chcela pre teba spoločnosť a takto ťa rovno hodila do vody a plávaj. Skús mu dať šancu, možno sa skamarátite a ak nie, nech sestra prevezme za neho plnú zodpovednosť.

jumama
24. aug 2022

V rvom rade, ries so sestrou - doniesla stena a necha to na teba, a ona pojde na dovolenku? Popros ju, nech si vezme volno a je cely den doma s tebou, nech vidis, ako sa o steniatko treba starat. Ona sa uz niekedy starala o psika? Vie ako na to? Ak áno, nech ti da konkretnejsie rady, konkretnejsi navod, spise zoznam bodov, co mas so steniatkom pocas dna a kedy robit. Predsa si to nemozes vymysliet sama. A steniatko potrebuje starostlivost...

Je to nejake stena z utulku, alebo od chovatela s papiermi? Mozno by sadalo dohodnut s chovatelom, ze ho prevezmete az po sestrinej dovolenke - to by bolo rozumnejsie. Navrhni to sestre.

Ak by si to so steniatkom predsalen chcela skusit aj ty, mam pre teba rady:
1. Steniatko, ak mas na rukach, neocika ta. Preto ked sa preberie zo spanku, alebo po hre, chytro ho vezmi na ruky a chod vencit. Tam ho poloz az na povrch, kde bude moct cikavat - napr. trava - vzdy na rovnake miesto ho poloz. Je to tak, ze vzdy po hre a po jedle treba ist von. Vziat na ruky a von. Chyt treba pod prednymi labkami a podopriet zadok, aby "neviselo" iba za tie labky.
2. Kupte jednorazove podlozky pod psa - dajte ku dveram, a k pelechu. Ked vstane a nestihate von, rychlo ho poloz na tu podlozku.
3. Ak sa stane nehoda, maj po ruke vzdy 2 save hubkove utierky Spontex (to su take obdlzniky cca 20x25 cm) a nejaku dezinfekciu na podlahy, napr. Sanytol. Jednou utierkou vysaj ciku, potom postriekaj sanytolom a utri tou druhou cistou. Potom obe len preper a niekde sa vedierko zaves.
4. Steniatka mavaju obdobie hryzkania, moze vam hryzkat do clenkov, alebo do ruky a pod. Na to pomoze zaujukat auuu tenkym hlaskom ako maly psik. Ono si zvykne, hralo by sa takto so surodencami a ti by rovnako zapistali... nauci sa, ze nesmie silnejsie stisnut. Je to len hra. Netreba vam ziadne hracky, staci stare tricko, nastrihas a upleties vrkoc a s tym sa mozete tahat, ked budes tym hybat a lakat stena, ono sa tak strasne rado hra...
5. Stena aj ked na vodzke, bude tahat za kazdym psikom - bude sa chciet hrat. Psi podla pachu vedia, ze je to steniatko, neublizia mu. Ale nie kazdy sa bude chciet hrat. Napriek tomu je dobre, ak nechas aby sa psy onuchali - onuchaju si hlavy, zadky a tak o sebe vsetko zistia. Socializacia je dolezita, aby potom nebol psik bojazlivy alebo ustekany...
5. Najdi si na youtube kanal Ako so psom alebo Online psi skola (v cestine) - tam mas rady, co so steniatkom.