icon

Bývanie - prestavovanie podkrovia u svokry

lalla123
26. apr 2021

Ahojte, mám taký problém práve si prestavujeme podkrovie u budúcej svokry. Najskôr sme chceli dom ten nevyšiel normálne potom podnájom - chceli sme sa osamostatniť. Ale keď sme to povedali doma svokra hneď povedala že nie že si mame prestaviť vrch. Najskôr som bola za rázne nie ale po rozhovore s priateľom sme nakoniec usudili že to bude aktuálne najlepšie riešenie. Na 2-3 roky kým začneme riešiť hypotéku a dom keďže nie sme zobratý a ja som za to že hypotéka a zvyšné veci až po svadbe. Tak sme sa teda pustili do prerábky a stalo sa presne to čo som prízvukovala že ak sa stane tak nič robiť nejdem. Ide o to, že svokra robí všetko bez toho aby sa vôbec opýtala alebo dala vedieť po týždni som tam prišla lebo som bola v práci a mali sme vymaľované mali sme toto tamto urobene. Keď sme chceli objednať kuchynskú linku tak hneď nás stopla že mame počkať musíme to premeriať ešte spolu aby sme si boli istý. Keď sme riešili podlahu tak mali by sme to urobiť tak a tak lebo takto to bude lepšie. Proste nakúpila veci a my sme ani nevedeli o tom. Na povale sme chceli mat kúpeľnú ale to zevraj nejde lebo by sa muselo všetko robiť nanovo ja som z toho na nervy už pristúpila som na toto riešenie ale nečakala som že sa nám bude do všetkého starať. Áno ja viem uvedomujem si že nám chce pomôcť ja si to vážim dokonca aj chodíme za nou s niečim keďže je skúsenejšia v týchto veciach a my sme ešte mladi nikdy sme nič takéto nerobili Alw čo je moc to je moc. Ja sa snažím jej to nejako dať najavo ale nechcem spôsobiť hádky... priateľ jej aj povie keď už niečo že chceme to takto ale nie vždy niekedy povie že mu to je jedno že nech sa rozhodnem ja a potom všetko jw na mne.. A ja jej neviem povedať že viete čo chceme to takto sme rozhodnutý a nestarajte sa nám do toho... Bojím sa toho že to začnem ľutovať Ešte tam ani nebývame a už sú takéto problémy... ona dosť pomohla aj jeho súrodencom ale ja som ten typ a moja výchova je že keď niečo chceš Tak si zarob a jeho mama a výchova je úplný opak...
čo by ste robili na mojom mieste prosím Vás ak mi viete nejako poradiť ako vysvetlit že si chceme prerábať sami... a ak budeme chcieť pomôcť radi ju poprosime o pomoc. alebo ak má niekto s týmto skúsenosti. inak mame veľmi dobrý vzťah.. len toto má fakt zaskočilo sme spolu 4 roky s priateľom a toto sa deje prvýkrát.

derdia
27. apr 2021

My tak byvame u nasich, prerobili sme si podkrovie, bvame tu uz 5 rokov a staviame dom. Ale nasi teda uz len mama sa nestara do nicoho👍👍👍

lalla123
autor
27. apr 2021

@miadi okej vysvetlím situáciu ako som to myslela. Hneď prvotne rozhodnutie bolo že ideme do podnájmu. Lenže ona nám vtedy povedala že si to nemá prestaviť na 2.3 roky kým postavíme dom to že si na všetko chcem zarobiť sama čo je na tom nepochopiteľne ? A čo je na tom že hovorim niečo iné ? Tu ide o to že sa mi ťažko prijímajú peniaze od niekoho iného. Mne rodičia len tak nedajú na niečo a jemu áno komplet na všetko najradšej a mne sa to nepáči. Myslite že ja som išla za nou kúpte toto dajte toto ? Že stále nehovorím že dajme jej za to peniaze ? A že jej ich reálne aj dávame ? Podstat tejto diskusie mala byt len to že tam ide o veci že sa ani nespýta napríklad a kúpiť to že je až moc nápomocná a moc chce pomôcť o toto tu ide celé. Ja viem že jej to tam ostane ale to že mi tu píšete že má právo si vybrať podlahu akože akú podlahu? Písala on tu niečo take že ona si sama vyberá a nam nechce dovoliť ? Absolútne nič take som tu nepísala. Jediná vec čo mi prekáža je to že do akej strany chceme podlahu musi s nami riešiť a podobne. Ďalšia vec čo som si tu všimla kuchynská linka že pani dala za ňu 3000€. Kuchynská linka objednaná za 600€ aj s umývadlom. Keďže hneď prvotne veci boli od nej aj od nas že zbytočne si budeme drahé veci kupovať keď to je lej nachvilku. A už rovno odpovedám pre všetky aj. Ja svokru zlu nemám ona neni ten typ že sa do všetkého stará keď takto býva s nou niekto a áno pre info mám to overené keďže jeho brat s manželkou býva hneď vedľa.
A týmto ďakujem všetkým za zapojenie ukoncujem tuto diskusiu...

lalla123
autor
27. apr 2021

@lalla123 a ešte dodávam mali sme mat pozemok ale ten bohužiaľ nevyšiel. Ale stále je ešte možné že bude a ak nie tak pozemok mat iný určite budeme.
Ale keďže svadba v nedohľade a hypotéku mne teraz nedajú pretože som doba určitá tak sme sa rozhodli na dočasne riešenie. Ja som s tým stootznena anrozhodnuta že to tak ideme teda spraviť aj pi mojich prekonávaniach. Nechcem od Vás nejaké rady že aké to bude naprd bývať so svokrou akože toto absolútne nemusím citát pretože mi tu o to nešlo. Iba o to že ako jej možno mierne povedať že napr. by sme si chceli vymaľovať sami alebo keď chce teda pomôcť nech to aspoň povie. Takze asi takto.

laila22
Autor odpoveď zmazal
lalla123
autor
27. apr 2021

@laila22 tak zase ja mám ústretovú svokru že mi dovolí urobiť si to na 80% ako chcem ja 😄. A áno nábytok si zoberieme všetok so sebou takze podľa mna nič nevyhodím do vzduchu keďže to pôjde všetko s nami 😄 jedine kuchyňa a dvere dole takzw cca 800€ pôjde do vzduchu.

laila22
Autor odpoveď zmazal
laila22
27. apr 2021

@lalla123 mne je to jedno. Ja Ti len držím palce.... 🙂.

annamalaga
27. apr 2021

Myslím si, že s vybavovaním hypotéky na dom( a to ani pozemok nemáte ešte ) to nebude take jednoduché , ako si ty myslíš. Na dom treba mať 20% minimálne nasporené. To si len ty myslíš , že máš so svokrou dobrý vzťah, len keď začnete bývať v podkroví , tak uvidíš.

lalla123
autor
27. apr 2021

@annamalaga áno ja viem že treba mat aj svoje úspory nebojte sa ;)
A ako viete že s nou nemám dobrý vzťah 😃 však nás ani nepoznáte 😃doteraz sme problémy nemali žiadne. Popíjame víno po večeroch občas . normálne komunikujeme samozrejme nemáme vždy na všetko rovnaký názor ale kto má ? Takze tak.

jana_eyre_2
27. apr 2021

Čo by som na tvojom mieste robila ja? Kaslala na všetko čo tam je, nechala tak a našla si podnájom.. svokra nech si to prerobi ako chce, nasťahuje nájomníkov a môže vám vracať to, čo ste do toho vrazili.. časom by som si zobrala hypo na byť alebo dom - hlavne o samote, bez rodičov a svokrovcov..

maryah
27. apr 2021

@lalla123 to, čo vyrážate do podkrovia, v ktorom ani nebudete, ste si mohli odložiť na hypotéku... Tú chvíľku by ste ešte mohli vydržať bývať oddelene. Je to iba na chvíľku. Keď s vami svokra máva teraz, inak to nebude ani v budúcnosti, prípadne to bude ešte horšie...

laila22
27. apr 2021

@maryah sama autorka napísala, ešte tam ani nebývalé a už sú problémy... 🙂, Ďalšia vec čo im bráni zobrať sa, vybaviť hypo a zariadiť sa podľa seba...? Chlapcovi sa nebude chcieť ísť z rodičovského domu..

martinajurkechova
27. apr 2021

Musím povedať, že s tou kúpeľňou má pravdu. Neviem si dobre predstaviť robiť odpady na podkroví a nijako nezasiahnut do zvyšku domu. Je to dosť nanič, lebo tá prerabka zasiahne aj do jej bývania. Zase ak to má byť len na dva, tri roky, tak sa to možno dá vydržať. Treba vypočuť aj ju a hlavne nejakého murara, aby ste mali reálnu predstavu čo to bude všetko obnášat, lebo je rozdiel urobiť si na podkroví spálňu a obývačku a rozdiel keď chcete aj vlastnú kúpeľňu a kuchyňu.

lalla123
autor
27. apr 2021

@martinajurkechova tu kúpeľnú sme sa dohodli že tam bude špajza 🙂 tam sú vlastne 3 izby a chodba. Tam sa normálne fungovalo len boli staré podlahy. Priateľ tam mál izbu cely čas 🙂 takze sa to len ide vymaľovať a do druhej miestnosti obývačka s kuchyňou 🙂 a teda tá špajza kde sme chceli kúpeľnú tá bude dole spoločná nakoniec 🙂.

stela1996
27. apr 2021

@lalla123 to ste nevedeli ist radsej do bytu do podnajmu zatial? ved svokra ta vystve este pred svadbou, za par mesiacou tu budes revat ze si tehotna a nemas kam ist lebo frajer pocuva mamicku 🤦🏻‍♀️

januarova
27. apr 2021

@lalla123 a prečo je svadba v nedohľadne?

lalla123
autor
27. apr 2021

@stela1996 ako nechcem byt zlá 😂 ale z týchto odpovedi mi tu akurát navodzujete depresie 😂😂😂😂😂

stela1996
27. apr 2021

@lalla123 my co sme uz skusene vieme o co ide 😉 to je realita.. dobra svokra je nieco ako jednorozec... neexistuje

lalla123
autor
27. apr 2021

@stela1996 tak sa asi budem musieť na tie 3 roky odbremeniť od všetkého zlého čo mi kedy povie alebo bude mat nejaké narážky na niečo, predýchať a ísť ďalej 😃

vendulka80
27. apr 2021

@lalla123 este skor ako ukončis tuto diskusiu odporúčam prečítať si reálne príbehy žien bývajúcich v podkroví nad dobrou svokrou, ktorá sa “do nicoho nestará”. Je to tu opakovane na niekoľkých stranách a kazda zacina presne rovnako... ako aj ta tvoja. Uz to, ze nezmyselne premeriavate kuchynskú linku lebo povedala, ze treba premerat žiaľ svedčí o tom, ze mas velmi dobre nasliapnute založiť neskôr ďalšiu diskusiu.

lalla123
autor
27. apr 2021

@vendulka80 neviem či ich moc chcem čítať teda 🙄🙄

elizabet173
27. apr 2021

@stela1996 ale existuje aj dobra svokra, ja taku mam, ale uznavam, ze je to ojedinele

martinajurkechova
27. apr 2021

@lalla123 ak ste tak dohodnutí, že je to max na tie tri roky, tak mňa by to tiež lákalo urobiť si takéto dočasné bývanie, ako vrazat peniaze do podnájmu a bývať v byte, ktorý bude v bohvieakom stave. Musí vám byť, ale jasné, že aj potom to bude svokrin dom. Ak máte dobré vzťahy nie je zlé mať u rodičov takýto priestor a ísť ich pozrieť na víkendy, alebo dať neskôr deti na prázdniny. Ak nemáte problém s peniazmi, tak to určite nie je zlá investícia. Horšie by bolo tie tri roky bývať v jednej izbe a všetko ostatné zdieľať so svokrou. Najmä kuchyňu a obývačku. Takto keď to bude len kúpeľňa, tak si myslím, že sa to dá zvládnuť. Hlavne netreba byť vztahovacny a robiť zo somára komára.

martinajurkechova
27. apr 2021

Teda z komára somára 😆

miadi
27. apr 2021

@martinajurkechova to asi nepojde ked uz teraz vadi ze svokra chce premerat tu kuchynu spolu este raz.. to je taky komar. Uz teraz je ich tam cele stado o 2roky ju Mozno prejde aj chut na svadbu . A ostane jej len vyhodena “investicia” do ex takmer svokry domu. V lepšom pripade.

lalla123
autor
27. apr 2021

@miadi veď ja si nejdem brat svokru 😂. Tak prečo by má mala prejsť chuť do svadby.

laila22
27. apr 2021

@lalla123 ty si na nás spomenies o rok.. 😂👍

miadi
27. apr 2021

@lalla123 Lebo snou budes zit a ona uz rozhodla ze nebude podnajom a tvoj priatel sa bude viac radit s mamickou ako s tebou a tebe to trosku pomalsie dochadza. Este aj jeho brat byva hnet vedla 😃a ty si myslis ze pojdete o 2-3r kusok dalej . Ty este len zistis do coho ides. Ja nehovorim ze svokra je zly clovek ale zit takto nie je pre nikoho vyhra. Ved uvidis o rok dva .

eeffka
27. apr 2021

@lalla123 moja zlata ty si riadne naivna, ak by si chcela svadbu ti zariadim do 5hodin, cize nevyhovaraj sa ze "svadba sa neda", a po dalsie je to svokrin dom, plati to, ostane jej to ... tak popravde by som ti dovolila vybrat si max kobercek do kupelne. a ze vy ste kamaratky 😲 😂 naozaj mi je ta uprimne luto, zle dopadnes. Este ste nic nespravili a uz mas problemy, pri planovani svadby to bude turbo a az sa narodi vnuca hyperturbo

januarova
27. apr 2021

@lalla123 a prečo sa nemôžte najprv zobrať? Až potom riešiť bývanie? Aby si nezostala s holým zadkom...
Dáš svoje peniaze do cudzieho domu a nebude to tvoje....