icon

Bývanie - prestavovanie podkrovia u svokry

lalla123
26. apr 2021

Ahojte, mám taký problém práve si prestavujeme podkrovie u budúcej svokry. Najskôr sme chceli dom ten nevyšiel normálne potom podnájom - chceli sme sa osamostatniť. Ale keď sme to povedali doma svokra hneď povedala že nie že si mame prestaviť vrch. Najskôr som bola za rázne nie ale po rozhovore s priateľom sme nakoniec usudili že to bude aktuálne najlepšie riešenie. Na 2-3 roky kým začneme riešiť hypotéku a dom keďže nie sme zobratý a ja som za to že hypotéka a zvyšné veci až po svadbe. Tak sme sa teda pustili do prerábky a stalo sa presne to čo som prízvukovala že ak sa stane tak nič robiť nejdem. Ide o to, že svokra robí všetko bez toho aby sa vôbec opýtala alebo dala vedieť po týždni som tam prišla lebo som bola v práci a mali sme vymaľované mali sme toto tamto urobene. Keď sme chceli objednať kuchynskú linku tak hneď nás stopla že mame počkať musíme to premeriať ešte spolu aby sme si boli istý. Keď sme riešili podlahu tak mali by sme to urobiť tak a tak lebo takto to bude lepšie. Proste nakúpila veci a my sme ani nevedeli o tom. Na povale sme chceli mat kúpeľnú ale to zevraj nejde lebo by sa muselo všetko robiť nanovo ja som z toho na nervy už pristúpila som na toto riešenie ale nečakala som že sa nám bude do všetkého starať. Áno ja viem uvedomujem si že nám chce pomôcť ja si to vážim dokonca aj chodíme za nou s niečim keďže je skúsenejšia v týchto veciach a my sme ešte mladi nikdy sme nič takéto nerobili Alw čo je moc to je moc. Ja sa snažím jej to nejako dať najavo ale nechcem spôsobiť hádky... priateľ jej aj povie keď už niečo že chceme to takto ale nie vždy niekedy povie že mu to je jedno že nech sa rozhodnem ja a potom všetko jw na mne.. A ja jej neviem povedať že viete čo chceme to takto sme rozhodnutý a nestarajte sa nám do toho... Bojím sa toho že to začnem ľutovať Ešte tam ani nebývame a už sú takéto problémy... ona dosť pomohla aj jeho súrodencom ale ja som ten typ a moja výchova je že keď niečo chceš Tak si zarob a jeho mama a výchova je úplný opak...
čo by ste robili na mojom mieste prosím Vás ak mi viete nejako poradiť ako vysvetlit že si chceme prerábať sami... a ak budeme chcieť pomôcť radi ju poprosime o pomoc. alebo ak má niekto s týmto skúsenosti. inak mame veľmi dobrý vzťah.. len toto má fakt zaskočilo sme spolu 4 roky s priateľom a toto sa deje prvýkrát.

Strana
z4
staniica
Autor odpoveď zmazal
anja27
28. apr 2021

@lalla123 pozri kazda co suhlasi s byvanim u svokrovcov s tymto musi ratat ci chce ci nie. Preco sa stazujes? Chcete si pomoct aj financne tak bud rada. Ides byvat k svokre do domu a cakas ze vsetko bude podla teba? Je to ich dom. Aj keby ste im platili najom co pochybujem maju pravo si to oni prerobit jak chcu a mozes byt rada ze vam pomozu. Ja uz nechapem tieto prispevky ze ide zena byvat k svokre a este sa potom stazuje. Kedysi to bolo ine napr aj moja mamka sla s otcom k jeho rodicom ale ona im doslova robila sluzku a robili jej este peklo zo zivota. Takze pokial nemusis dret na statku a este svokrovcom aj varit a zivit este aj svagrinu s detmi ako tomu bolo u nas bud rada. Pises ze to bude 2-3 roky. Nikto vas nenutil je to vase rozhodnutie. Ja chapem ze dnes byvanie je dost draha zalezitost ale ked sa chce vsetko sa da. Tak pevne nervy a skus zmenit pohlad na to. Svokra ti pojde takto cim dalej viac na nervy ked uz teraz mas s nou problem ona sa bude vzdy starat ci cches ci nie. Takze mozno budete mat vlastne byvanie aj skor ako chces ak tvoj buduci manzel naozaj chce.. 🙂

anja27
28. apr 2021

@miadi ja ju tiez nechapem. Ja byvam s frajerom od pol roka co sa pozname najskor podnajom teraz uz vlastne a tu je byvanie sakra drahe. Tiez sme dostali navrh byvat u svokry nikdy by som na to nepristupila. Lebo viem aka je. Takto sme si poradili sami oni nam nijako nepomohli a teda mam klid nemoze sa mi nikto do nicoho starat. Ked sa chce vsetko sa da. Pokial nie su napr deti vedeli by ist byvat aj inde kde je lacnejsie byvanie napr kedze pisala ze boli v zahranici aj nevidim problem ale asi je jednoduchsie sa votriet zadarmo do domu a este potom somrat. Ako ja toto fakt ze nechapem

anja27
28. apr 2021

@lalla123 mas ustretovu svokru vacsina veci bude podla teba a aj tak sa stazujes. Teraz si citam niektore tvoje komentare. Prepac ale mne to pride divne. Nechapem co vlastne riesis. Je to tvoje rozhodnutie nechces rady od zien iba si sa prisla vyburit sem lebo ti nieco preletelo hlavou. Este to budes mat vesele asi

stela1996
28. apr 2021

@lalla123 planovat ho extra nemusis... dieta sa moze kludne aj "pritrafit"

malva123
28. apr 2021

@lalla123 nechapem preco sa hnevas...pises..je to jej dom jej podkrovie a po svadbe a po 3 rokoch sa chcete osamostatnit...ona si uvedomuje ze to robi vo svojom a jej to ostane...vy pojdete prec...to je tak,ked chces vo svokrinej nehnutelnosti ty ako cudzi clovek robit po svojom?To nejde...len nechapem,ked chcete ist prec...naco to robite..?

elizabet173
28. apr 2021

@stela1996 keď budú zodpovední obidvaja, tak sa nepritrafí

angel993
28. apr 2021

@lalla123 aj nám tvrdila svokra že budeme mať svoje súkromie, ona nám hore nebude chodiť..... bla bla bla.... svokry toho nahovoria, len aby synčeka nestratili spod sukne. Rozhodne si plánujte deti, až keď budete vo svojom, ináč osiveješ.

sasa1310
28. apr 2021

@lalla123 nemáš právo si vybrať. Nemáš právo na nič. Nie je to ani tvoj manžel a dom nie je ani priateľov. Ako fakt nechápem prečo rovno nejdete do svojho. Strčíte všetky prachy do cudzieho a potom budete znova šetriť na určité %, aby vám dali hypotéku. To idete na to trochu dosť z iného konca

lucinka27118
Odpoveď bola odstránená
marienka1989
30. apr 2021

@almia musela som za ňou cestovať cez celé Slovensko, a musím uznať, že keby bolo fórum, kde sa sťažujú naopak svokry na nevesty, tak za tie prvé mesiace "spoločného" žitia (máme každá svoju domácnosť, spoločné len schody a práčovňa s pivnicou) by sa mohla sťažovať ona na mňa....spätne to všetko vnímam úplne inak, v tej dobe som mala tiež ten pocit, že sa do všetkého stará, chcela mi pomáhať s dieťatkom, ja som jej pomoc odmietala, brala som to tak, že ma považuje za neschopnú, že to nezvládnem sama....takým "úžasným" spôsobom som sa vysporadúvala s tým, že som sa odsťahovala od rodiny, kamarátok, práce....bola som nepríjemná JA na ŇU, pritom si to absolútne nezaslúžila, lebo viem, že mi naozaj chcela len pomôcť, že za tým nebolo nič iné....teraz si pomáhame navzájom, absolútne sa nestará do mňa, do manžela, do nášho vzťahu, a keď už sama vidí, že máme nejaký problém, drží za mnou, zastáva si ma, dohovára manželovi, aby si ma vážil, aká som dobrá manželka pre neho....postráži deti keď treba, (aj keď už sú dosť veľké, že by mohli byť samy, ale človek nikdy nevie) ...čo sa týka napr. záhrady, spolu si sadíme kvietky, a musím uznať, že sa o ne stará potom skoro sama, ja popolievam záhradu málokedy, keďže z práce do domácnosti a z domácnosti do práce lietam....vieme sa spolu zabaviť, napríklad objednávame oblečenie z internetu, vyberáme pre deti veci (keďže je taká doba aká je, a do obchodu sa vybrať a nakúpiť čo treba, to je na slučku, všade kopa ľudí a tovaru málo...) .ja som viac než šťastná, že mám takú svorku, a to sa ešte stará o chorého manžela, ktorý je minimálne mobilný....moja svokra je človek s veľkým Č a ja ju veľmi ľúbim za to, aká je🙂

mariejenka
1. máj 2021

@lalla123 ja vam dvom prajem aby to bolo naozaj na 2-3 roky, ešte neviem nepisala si ako priateľ? Co on vraví mame na to? Ale asi to berie prirodzene,ze mama je mama je to jej dom. A isto pani len chce pomoc, zvlášť ked robis 12-tky a tri dni si u seba doma, ona a tvoj priateľ su v tom dome a pozerajú sa na to všetko co este treba dokončiť, to ze ta neinformuje pani mama priateľa,by ma neskrelo,ale ze on ci ti ukaze, že toto sa urobilo uz,ze laska počuj ako to a toto...ale vôbec to neries veci co ostanú by som ani neriesila, vybrala by som si chlapom nabytok. A platit budete za energie,vodu, to je samozrejme ze sa zvýši spotreba,
Kedy ste zacali s pracami? Podlaha, vymaľovať a založiť kuchynský kút,zastenu dat, spotrebiče namontovať a dvere...2 týždne roboty...

Veru ze aj ja som bola postavená mužom pred vec... co keby urobíme nad mamou poschodie?

Ľudia, uz sme mali drevo na krov na dvore zložené,ked sme sa všetci v kľude do výmene názorov dohodli, že nic sa nebude nadstavovať.
Svokra sa bala,ze budem jej zasahovať do dvora, záhrady,ze sa nam s jej synom nebude páčiť ze ona je rada sama, a ku mne by isto chodili mojo súrodenci, rodičia,vsetko prikrývka svokra aby sa neznicilo,ma skratka svoju rutinu, spôsob života..a je to tak, ze dobre budú vychádzať dve cudzie zeny len vtedy ked sú rovnaké tipy, podobné povahy...
Byvanie sme poriesili kúpou staršieho domu a rekonštrukciou od základu,ale je to takto lepšie, babke pomáhame s ničím potrebuje,a ona rada postráži vnúčence.

Autorka ak ešte čítaš....obrn sa nadhľadom, ber pani taki aka je, vychovala tvojho priateľa a tiež ja som proti tomu stavat sa medzi syna a mamu... rozumej, že vyčítať priateľovi ze taka je ,toto robi... chápeš.
Ak by casom nedavala zreteľ na súkromie vase, povedať si to s hotovo.

anja27
1. máj 2021

@mariejenka pekne si to napisala s porozumenim. Aj vy ste si to dobre poriesili. Moja mamka napr je presne ako tvoja svokra je rada sama a neni moc rada ked chodia napr o nam cudzi ludia bratovi kamarati atd on to tiez nechape ze niekto je iny. Preto viem ze ste spravili dobre. Kazdy sme iny kazdy ma svoje zauzivane veci a nechapem ked pride niekto do rodiny a chce to menit. U nas to pri starkych robila ujova zena. Nikdy ju do rodiny neprijmem to co si ona dovolila uz je cez ciaru. Co uz no. Preto je lepsie ked mladi idu zit sami..

mariejenka
1. máj 2021

@anja27 ďakujem 🍀 a áno stará pravda, mladí sami. 👍

nttnnt
1. máj 2021

to mas zato ze trvas s hypotekou az po svadbe :D :D vazne nechapem tvojmu zmyslaniu mozno je to vypocitavost, uz ste davno mohli mat hypo ani ja nie som zobrata ale vsetko mame 50 na 50 jak byt tak hypo vsade figurujeme 2 platime pol na pol vsetko co sa tyka byvania a nemam ziadny problem keby sa nieco stane....

slavkajurko
1. máj 2021

@lalla123 môj názor je ze keďže to platí sčasti svokra, tak ma pravo si vybrať podlahy atď. pretože to ostane tam ked odídete, tak jasne ze si ma pravo vybrať podlahu. Keby ste boli v podnájme, tiež by ste si nevyberali podlahy, mozno ani nabytok, lebo by tam bol.

tomi97
Odpoveď bola odstránená
Strana
z4