icon

Bývanie s otcom, keď brat býva vedľa

6. jún 2022

Ahojte, ani neviem ako mam zacat. Som vydata a po svadbe sme zacali byvat s otcom a jeho slobodnym bratom v RD(obaja uz dochodci). Rozhodli sme sa na zaklade toho, ze otec isiel uz na dochodok a aby nebol sam a ze sa postarame onho a ujka .,, a ze sestra sa vydala a zalozila si rodinu o dve dediny dalej a brat s rodinou bol zahranici a mal sa tiez budovat mimo nas., nakoniec mu dal otec pozemok a postavili si dom hned vedla.,, co bolo ok., az kym som si nezacala vsimat urcite veci.,,. dom zatial nieje prepisany na nas., ale vydavky ako je inkaso(plyn,energie,tv, internet, digi).,,delime 4.,,smeti 5lebo mame 2,5r.syna., kazdy z nas kupuje potraviny, drogeriu., ja varim, upratujem, okopem zahradku ak treba., muz kosi., ak sa nieco pokazi a kupujeme delime 4(nepr.pracka, chladnicka, kosacka., aj pri kupe sliepok a krmiva pre ne).,. no poslednej dobe upustam z nejakych robot., kedze druhe babo je na ceste., celkovo mame s otcom a ujkom dobry vztah ., len kamen ,,urazu” je mij brat s rodinu,kt.byvaju hned vedla., mame ich radi., ale zacali sme si vsimat urcite veci, kt. nam zacali prekazat., ako viem je to moj brat a otcov syn (nebranimim nech mu da a pomaha kolko otec chce)., len my sme potom zly s muzom ked nieco povieme., napr. my ideme k nim tak zvonime a cakame kym neotvoria a nikdy si nedovolim otvorit dvere len tak., oni dojdu bez zvonenia otvoria klucku a az do obyvacky., resp. ,,nasi” maju spodok a my sme hore., ale mame spolocny vchod, kupelnu i kuchynu na prizemy.,zvonceky osobitne., ale aj ked idu hore k nam tak nadrzovku bez zvonenia., nemaju plot tak sa v kuse hraju u deda(pisem u otca-deda kedze nase tu zatial neni nic)., ako dobre chapem je to aj ich dedo., ale ked pridu a hned si beru hracky nasho syna bez opytania tak to uz je podla mna cez., ako dobre ked sme spolu vonku nadvore a hraju sa ok., ale my sme prec, alebo sme vnutri a oni si beru, akoby boli ich., a najlepsie je ze ich deti mozu sj ,,dvor cely prevratit” a nikto um nic nepovie., ,,bo joj to su len deti”.,, a nasho za vsetko hresia :( a ona sedi ,,hrajka”sa na mobile.,, my tiez k nim nechodime a neberieme si hracky, ked nie su doma bez opytania.,.tiez som niekedy okopavala a starala sa o zahradku., tak som si povedala a naco? Ved svagrina si tu chodi na ,,hotove” a ja tu drem a ziadna vdaka.,, ale ani raz sa neopytala ta pridem popliet maliny, cernice ked uz i my si berieme., alebo uhorky., my platime sliepky, krmivo., a oni hotove vajcia., ako dobre raz za cas ak mame navyse nie je problem., ale v kuse., ale aby sa opytali, netreba prispiet., tak to bolo i s kosackou otec ju zdedil z robity ked siel na dochodok., tsk sme kosili my aj brat jeho pozemok kym brat nepokazil pohon., otec mu nic nepovedal., my sme museli kupit spolocne deleno 4 novu kosacku., bratovi ostala stara., a neopytal sa ci ma prispiet, radsej sa prisiel opytat ci mu poziciame novu :( tak sa uz muz nastval a povedal nie.,. Tak ostal este zaskoceny.,. My mame navstevu sme vonku boli svokrovci., byvaju daleko tak pridu raz za cas na dlhsie.,. svagrina vidi, zemame navstevu grilujeme a chceme byt sami/y a ze ju nikto nevola, ze kebyze chceme aby tu bola tak ju zavolame.,. Nie ona ide narocky okolo pozdravi zacne sa vypytovat svokry., a nakoniec poviem ideme sa pohrat trocha k ,,Petkovi” a pride posadi sa syn len vystraja vsetky hracky bere rozhadzuje ani sa s nasim nehra., ale ona panicka sedi a je jej dobre :( .,. a kebyze na chvilu nie sedi na dvore i dve hodiny a to si ju nevsimame.,ja ked vidim, ze jej dosla sestra s detmi akebo daka kamoska., neletim k nim a nesedim tak., reku ved tiez sa vidia raz zs cas tak tam nebudem navyse predsa ., si to viem uvedomit.,.no cele zle., jednoducho vobec nerespektuju nic., ako chapem, ze to neni nase., ze furt akoze chodia k dedovi., ale trocha ucty a respektu by mohli mat ci? Ked bol otec nemocnici tak len my sme chodili alebo sestra, lebo vzdy vyhovorky mali.,.ked nieco treba vybavit tak sme im dobry.,. ale ked sa ozveme tak slusne.,. Tak cele zle, ze sme si aj nieco dovolili povedat :( mam rada svoju rodinu., ale vidim, ze nase vztahy sa zhorsuju., nechcem aby sme sa hadali a robili si zle alebo naprieky., ved sme rodina.,, ale uz fakt neviem ako dalej :( .,, ako by ste to riesili vy? Skuste prosim nejaku dobru radu?.,.

sante81
6. jún 2022

Mať vlastné byvanie

autor
6. jún 2022

@sante81 aj by sme chceli., ale v momentalnej situacii sa neda :(,. muz mal v minulosti pozdlznosti, a aj ked uz je vsetko vyplatene musime cca este polroka pockat, aby mohol poziadat o uver alebo hypoteku.,.a ja idem na druhu matersku.,. 🤦‍♀️.,.takze mame to trocha skomplikovane

terezka1947
6. jún 2022

No,vlastne ste ako nájomníci.
Tu nejaké extra riešenie nie je. Môžte byť radi,že bývate u svojich.
Možno je riešením osobný rozhovor teba a brata.
Inak to nevidím.

pribinak
6. jún 2022

Nič len zaťať zuby a vydržať. Zásadná chyba že ste nehľadali cestu k vlastnému bývaniu
Teraz len vydržať

nikdenikto
6. jún 2022

Kým vybavíte hypotéku, choďte do podnájmu. Aspoň si vyskúšate či to utiahnete. Bohužiaľ, toto je daň pri niečom "darovanom" rozumej bývanie u rodičov/svokrovcov v dome prípadne spoločnom pozemku.

annamalaga
6. jún 2022

Nuž najskôr treba mať vlastne bývanie , potom deti. A nájdem ti brat ilúzie, chlap by mal ísť makať do zahraničia, aby ste čo to ušetrili , kým budeš na materskej. Lebo už budete mať dve deti, to sa ti už bude počítať ku hypotéke. Tvoje tam nieje nič aj tak ešte, chlapove už vôbec. Čiže sa len odsťahovať , určite im nerob okolo záhrady , lebo toto už oni zneužívajú.

elizabet173
6. jún 2022

pozastavila som sa nad tým, že dom nie je prepísaný na vás. Prečo by mal byť? Vezmi si, že brat síce dostal pozemok od otca, ale dom si postavil za vlastné, makal v zahraničí, sestra tiež za vlastné. Nezávidím ti život, ktorý žiješ, no je to daň za to, že ste sa nepostarali o vlastné bývanie skôr, ako prišli deti, daň za to, že mal tvoj muž dlhy. Ber to ako prechodné obdobie, šetrite, ty môžeš brigádovať popri MD, nemusíš byť doma tri roky a časom možno na byt bude.

melanta
6. jún 2022

Dom zatiaľ nie je prepísaný na vás - no tak predpokladám, že ani nebude, keďže tvoj otec má okrem teba ešte ďalšie 2 deti. Tie majú rovnaký nárok na dedenie ako ty. Náklady si delíte na počty osôb - no logicky, ak ste traja a budete štyria, tak si zaplaťte za seba, snáď za vás nebude platiť otec. Brat príde kedykoľvek bez zaklopania - no veď ide k svojmu otcovi, čiže v podstate ide "domov". Ja mám pocit, že ty si asi celkom nepochopila, že bývaš v cudzom a nemáš na dom o nič väčší nárok ako súrodenci. Tí si zadovážili vlastné bývanie, čo ale neznamená, že tebe zabezpečí bývanie otec prepisom domu. S mužom ste dospelí a svojprávni predpokladám, takže s týmto ste mali počítať, ak ste sa rozhodli založiť si rodinu bez vlastného bývania a mali ste počítať s tým, že ak budete bývať u niekoho, tak vy sa prispôsobíte a budete akceptovať.

babalenka
6. jún 2022

Nečítala som to celé ,ale choďte do podnájmu.ty nemusis sedieť celé tri roky doma s dieťaťom skončí ti materská choj aspoň na polovičny chlap ak bude stihat ešte nejakú brigádu alebo ak vie murovat tak na fušku ísť .Ide sezóna kosenia atď určite je veľa ľudí čo si nemôžu kosit sami tak nech sa ponúkne.Investovat všetko na polku do cudzieho za tie peniaze ste mohli mať aspoň 1 izbový byt

danica2711
6. jún 2022

toto je to ideálne spoločné bývanie veľkej rodiny... peniaze sa ušetria, ale tieto malé, ale každodenné trenice otrávia život všetkým zúčastneným... skúste si stanoviť nejaké pravidlá, ale veľa šancí tomu nedávam, po čase to zase skĺzne do pôvodného stavu. Nie je nad SVOJE VLASTNÉ bývanie

spadnutaslivka
6. jún 2022

ešte pred chvíľou tu bola téma, že sestra dostala pozemok a bratovi nič, že je to nefér a teraz je to opačne a zas sa chytá strana tým druhým? 😀 Zaujímavé 😀
Autorka- tipujem, že nepomôže žiadny dohovor. Obaja ste u otca prakticky doma. Vo väčšine rodín, aspoň tu na MK, je to tak, že do rodičovského domu si prídu hocikedy, bez zvonenia, hocikam a berú hocičo. Ja to tak nemám, ani k mojim rodičom tak nechodím, ani ku svokrovcom, ale tu na MK to tak fakt mnohí považujú za normálne a prirodzené, že veď idú "domov". Takže asi to tak vidí aj tvoj brat so svojou rodinou a tým pádom s tým nič extra neurobíš, len rozbroje. Ak chceš mať súkromie, musíte sa osamostatniť. Iná cesta asi nebude.

kandelabra
6. jún 2022

a čo tak sadnúť si s otcom a ujkom, porozprávať sa o celej situácii ako to vidíte vy? a medzi pozemkami postaviť plot, podľa mňa by sa tým problém aspoň čiastočne vyriešil (neliezli by vám furt všade), len teda neviem, aký prístup má k celej situácii otec a či by s tým súhlasil.

loginexistuje
6. jún 2022

a otec nedaroval ajj tebe pozemok ? iba bratovi ? ako ja by som si nastavila pravidla a prebrala to s bratom a trvala na ich dodrzivani

drzaopica
6. jún 2022

Bolo treba ísť do práce a nie druhé dieťa.Su drzí, ale oni to neberú tak, že to je vaše idú domov.Vzdy budete na robotu, lebo ste sa nepostarali sami o seba

lujza123
6. jún 2022

Spoločné bývanie vždy prináša problémy, to je jedno ci bývaš s rodičmi, svokrovcami, súrodencami, kamošmi.

Najhoršie je dusiť všetko v sebe, to len problémy vyeskaluje. O tom co vás pri spolužití trapi treba hovoriť otvorene a hned.
Keď sa bude kupovať krmivo pre slepice treba ísť za bratom ze sa skladate. Synovcovi vysvetliť ze nesmie chodiť do detskej izby keď tam nieste. Keď nechá bordel prísť za ním a ak si to nepôjde po sebe spratat bude mať úplný zákaz k vám.
Keď vtrhnu k vám povedzte nech zazvonia.

Trepezlivo pripomínať vždy čo vám vadí. Neverím ze by sa nenaučili zvoniť keby im to zakaždým pripomeniete namiesto pozdravu.

Ináč veľmi mi to pripomína jednu kamarátku. Mam ju rada, ale vôbec jej nedochádzaju určite veci. Vtrhne do domu ani nezazvoní pri bránke, jej deti porozhadzuju hračky a nespracu a podobne. Pomáha jedine zakaždým upozorňovať, naučila sa

svetlonos
6. jún 2022

Ked nebudu doma, chodte kubnim tiez bez zvonenia dobobyvacky, ani tooanky by som nevyzula. Malemu povyhadzuj vsetkyvich hracky na zem, ved nech sa hrajka. To iste jed aj doma budu, bez ohladu na ich protesty. To iste ked bude navsteva u nich, pekne sa chodte vtierat a “zabite” ich - tu navstevu rozpravanim. Tvarte sa ze sa o hosti zaujimate akoby boli vasi hostia, pytajte sa ich vselico a nedajte vydichnut.
Na druhy den, ked budu doma si pridite ku nim do chladnicky po jogurt, maslo ci vsm padne na chut - na margo tych vajec, ktore si beru oni od vas.
Ked rozumny rozhovor nepomoze, tak treba na nich ich stylom. A pokial nezaberie ani to, normalne by som zacala uvazovat obzmene byvania. Blbcom nevysvetlis, ci uz rodina alebo iní.
Nestal vy mivzuadny majetok za taku vysoku dan - nervy v prdeli.
A uz vobec aby une detiska mohli vsetko a nase nic.

melanta
6. jún 2022

@svetlonos píšeš blbosti, že nech aj oni idú k bratovi bez zvonenia do obývačky. Jej brat nechodí k nej, ale k svojmu otcovi. To je rozdiel. Ak je s tým otec oka, tak ona to musí akceptovať. Ona býva u otca, lebo si urobila 2 deti bez toho, aby si s mužom vyriešila bývanie. Môže si vyriešiť vlastné bývanie a tam si môže nastaviť svoje podmienky návštev. Kým býva u rodiča, musí akceptovať to, že k otcovi chodia aj ostatné deti a chodia tam ako domov.

97tomi
Odpoveď bola odstránená
ropucha6
6. jún 2022

Bohuzial, nie ste vo vlastnom, aj ked zakladna slusnost ako sa ohlasit a nebrat veci bez dovolenia im asi chyba. Mozte skusit nacrtnut prepis domu na vas (ale s tym asi aj vyplatenie surodencov) alebo sa odstahujte.

drobcek17
6. jún 2022

Mne nepríde zvláštne že dom sa prepise na jedného zo súrodencov. Aj moja mama tak zdedila dom s tým že sa starala o starú mamu. Starkej sme varili, prali, chodili s ňou k lekárom,upratovali, chystali drevo na zimu mnohokrát aj kúrili. Druhy mamin súrodenec za celý rok prišiel 20krat aj to v nedelu na domáce vajíčka a mäso. Nevidím nárok na to aby dostal dedičstvo z domu. Keď starká ostala nevládne ležať na posteli cca2 roky(mama ju prebalovala, kúpala, kŕmila, vodila k lekárom) mamke vykričal že sa má starať a platiť lekárov, on nie je povinný lebo býva ďalej. (Mne v 9 mesiaci tehotenstva povedal že prečo by som 90kg babku nevykupala). Samozrejme všade to nemusí dopadnúť tak ako u nás. Ale v takomto prípade by som súrodenca nevyplatila.

elizabet173
6. jún 2022

@drobcek17 autorka témy ale nikoho neopatruje a možno jej otec a ujo budú sebestační až do smrti, to nikto popredu nevie. A to, že sa dom na jedno dieťa prepíše, nie je nijakou zárukou, že to dieťa aj rodičov doopatruje, môže sa stať, že ich fúkne do domova dôchodcov, veď dom už má, aj to sa žiaľ stáva

97tomi
Odpoveď bola odstránená
akbara77
7. jún 2022

Tak bud rada,že máte kde bývať. Ze vás tam vôbec prichylili. Ostatne, čo píšeš si zabomysie vojny, ktoré si vyrábas sama.

jana_eyre_2
7. jún 2022

Podľa mňa by si sa mala ohradiť v situáciách ktoré ti vadia - dat im príklad - ja nechodím k vám bez zaklopania, poprosím mohli by ste aj vy sa najprv ohlásiť. Ja k vam nechodím keď nie ste doma, poprosím o dodržovanie toho istého u nás.. jasne, stručne - ak sa urazia, tak sa urazia, ale dodržovať to začnú.. a potom pôjdete keď sa bude dať bývať inde.. veď snáď tam nie ste navždy..

elizabet173
7. jún 2022

@97tomi ja som si tým prešla, viem, o čom píšeš, doopatrovala som rodičov, ale za svojho života by som nič na deti neprepisovala