icon

Bývanie s priateľom

13. nov 2020

Ahojte. S priateľom sa chceme spolu nasťahovať. Od mojej mami sme dostali ja a sestra 3 izbák, ona sa zriekla svojej časti. Chcem odkupiť sestrinu polku a rekonštruovať. Byt ma byť na mojom mene. Schvalili by mi aj hypo, bola som sa informovať. Ide o to ze priatel nesuhlasi. Navrhla som, že by sme platili pol na pol. hypoteku plati ja a on najom a o režie sa podelíme. Bolo by to presne 50 - 50. Jemu sa nepači to aby bola hypo na mojom mene a aj byt. Ze on má platiť do luftu peniaze za nieco co ani nieje jeho... Ja som mu povedala ze neplati do luftu, lebo ho bude uzivať, byvať, pouzivať elektrinu, plyn vodu atd..Sme spolu len 2 a pol roka, on ma este podiel z garzonky a z bytu (mama este zije) a ja uz nemam nič. Mám len tento byt ako dar od mami a nehodlam sa nič prepisovať na jeho meno. Ked zistime ze nam to nefunguje alebo sa hocico stane tak on ma oberie o polku bytu? nemame ani dieťa, ani sme neni zosobášení.. Nesuhlasim s tym aby bol byt aj jeho. Keby sme spolu dlhsie, mame dieťa a funguje nam to aj v spoločnom tak by som to asi aj podnikla, ale takto v ziadnom pripade. Dnes ma prist z tyzdnovky domov a mame o tomto pokecať ale ja mu k tomuto neviem povedať nič. Bud bude zatial byt na mojom mene alebo si vezme hypoteku on a kupime novy byt. A to si moze pripraviť min. o 30-40,000 Eur viac ako teraz. Ako by ste to riesili? su nejake sposoby ako mať hypoteku spoločne ale byt by bol na mojom mene? ja ho nechcem obrať ale taktiez sa nechcem dostat na ulicu keby sa to medzi nami v buducnosti pokašle.

nikiki29
13. nov 2020

Zvláštne niektoré názory v tejto diskusii. Každý má na to trochu iný pohľad - ten môj: ak ti to financie dovolia, zober si sama hypo, sama splácaj, priateľ nech platí polku poplatkov, el. voda a pod., polku nákupov, polku iných spotrebných vecí, prípadne nech si on sám kúpi nejakú elektroniku, drobný nábytok, ktorý on požaduje (a ty to nechceš) a v prípade rozchodu si to môže odniesť.
Keď sa neviete dohodnúť nešla by som do ničoho spoločného.

1andrea111
13. nov 2020

Platil by viac ako keď býva v garzonke?

katkami123
13. nov 2020

Teda, keby si zobrala hypotéku na byt, medzi tým mozes bývať u priateľa v garsónke. Ak by bol v byte podnájomník a vy by ste hľadali vlastný byt. Len je otázne či priateľ chce a chce spoločne bývanie.

asia83
13. nov 2020

@petamich Jáj. Nájom a réžie by sa mali spolu platiť, či? No tak on môže to, ona stravu. Dá sa dohodnúť, nemusia to deliť úplne detailne, ale aby aj na neho prepísala jej byt, no to nie.

petamich
13. nov 2020

nechcem sa ta nijako dotknut ale z niektorych tvojich reakcii sa zda, ze vlastne vobec netuzis ist do spolocneho byvania s tymto clovekom, nechces si ho zobrat ale na druhej strane vies, ze to sama neutiahnes, tak by sa ti hodilo, ak by tam siel byvat a platit naklady - bez neho to z tvojho platu nepojde, no veru ani ja (rovnako ako tvoj priatel) by som sa do toho nehrnula, chod byvat so spolubyvajucou ale vlastne ani ta by nechcela platit cely najom ;)

trema
13. nov 2020

Mam pocit, ze tvoj priatel nechce nic, len tu polku bytu a hotovo.. tak nech teda vyplati tvoju sestru a hotovo, moze mat polku bytu

petamich
13. nov 2020

@asia83 s tym uplne suhlasim, ja by som tiez neprepisala, len zacinam mat pocit, ze autorka vlastne hlada niekoho, kto bude platit cely najom, lebo si to tak vymyslela a sama to neutiahne - ja byvam roky u partnera, ma byt, ma hypoteku a pride mi uplne normalne a fer, ze mu prispievam polovicou na najom a reziu a ostatne veci proste raz plati on, raz ja a neriesime do "eura" ale zaroven neziadam aby na mna cokolvek prepisal (bol by blby) a on neziada aby som ja platila celu reziu

petamich
13. nov 2020

@trema a ja mam opacny pocit, ze autorka nechce nic len vyhodneho spolubyvajuceho, ktory jej bude platit najom, aby jej to vyslo - to ze jej to samej nevychadza spomenula uz zoparkrat, takze je zly partner?

trema
13. nov 2020

@petamich samozrejme iba za predpokladu, ze ho chce a chce s nim stravit zvysok zivota.. ale tiez mam ten pocit, ze ho ona az tak nechce

ukulela
13. nov 2020

Byť na tvoje meno je ok. Spravodlivý vw vo vašom prípade je tvov byť, ty platíš tvoju hypo. Ale réžiu , teda nájom, poplatky stravu atď je spravodlive rozdeliť na polovicu. Lebo áno. On ti potom platí tvoje bývanie, tvoju vodu atď. Takže tu máš dobrý postoj neprepisovat byt, to je ok, ale on ti nemá prečo platiť celú domácnosť.

katkami123
Autor odpoveď zmazal
panelacikova
13. nov 2020

autorka: takže... buď on nemá záujem o posunutie vzťahu (pretože inak by ťa volal aspoň to tej svojej garzónky bývať) alebo ja neviem... v každom prípade opakujem sa: choď do toho. odkúp ten byt a rieš si sama svoje. možno je toto míľnik, ktorý ti dokonca ukáže, že tento tvoj priateľ nie je hoden byť do budúcna s tebou (teraz narážam na tvoje vety, kde píšeš, že nie je ochotný z času na čas poskytnúť ani len trochu tej chlapskej roboty. tiež som názoru, že aj keby bol byť z 1/2 jeho, aj tak by tú chlapskú robotu nerobil). možno časom natrafíš na chlapa, ktorý bude mať svoje bývanie, dáte sa do jedného bytu dokopy a druhý prenajmete a budete spokojne žiť. rozhodne ak máš možnosť dohodnúť sa so sestrou a mamou (ver mi, túto možnosť má málokto, ak ide o prachy), tak to urob a čím skôr. držím ti palce

katkami123
13. nov 2020

Každý z vás býva ešte v niekoho časti byte/garsónke. Najlepšie je hľadať si fakt niečo vlastné. Doťahovať sa potom každy s tou svojou časťou rodiny tiež nie je nič prijemne a bat sa potom o strechu nad hlavou. A ty tiež nemôžeš do bytu nič vrážať, pokým nemáš sestru vyriešenú.

nevenka
13. nov 2020

@panelacikova ale aj v byte v OV sa plati "akoby najom", voda, tepla, studena, kurenie, spolocne priestory, vytah, odmeny pre spravcu a tak...takze tam este patri toto, zavisi to asi od lokality, poctu osob, co tam byvaju a tak...nejdem to rozpisovat, u nas platime cca 150 mesacne (radsej to zaokruhlime nahor, aj ked chodi furt prepocet na dany mesiac) plus potom elektrina, plyn, koncesionarske poplatky, internet...Ale hej, cca tych 200, ale suhlasim s tym ostatnym...

panelacikova
13. nov 2020

@nevenka neviem, na ktorý môj príspevok reaguješ 😀 viem, viem.... nájom je to, čo platíme družstvu, ostatné sú energie. nie som padnutá na hlavu, akurát ja osobne (súkromne) tomu všetkému hovorím "nájomné" 🙂 ale rozumiem. preto som tie sumy uvádzala reálne. či už by to bral niekto dokopy alebo zvlášť. v každom prípade počas diskusie sa to akosi vyvinulo iným smerom, mám pocit, akoby autorkin priateľ vôbec nemal záujem ísť bývať do toho bytu s ňou ani za to polovičné "nájomné" (čiže bežné mesačné náklady ako pre družstvo či správcu, tak i energie dokopy).

veronikaszabova
13. nov 2020

Ak si ta, co si myslim, ze si (a ja sa v tychto veciach moc nemylim), tak ma ozaj zaraza jeden fakt --- a to, ze ty sa vlastne s nim snazis o dieta. No celeeeee zleeee.... nakoniec ostanes sama s deckom v neprerobenom byte a s hypo na krku.

katkami123
Autor odpoveď zmazal
sashabb
13. nov 2020

Autorka, zamyslela by som sa inak aj nad možnosťou ktorá tu už padla. Čo ak sa mama bude potrebovať vrátiť? čo potom?

karamellova
13. nov 2020

Ja si myslim ze autorka by si v prvom rade mala vyriesit svoj vztah.Lebo mila autorka neuraz sa ale mam pocit ze o posunutie vztahu tu mas zaujem iba ty.Priatelovi vyhovuje ze byva v garsonke, ma svoj "klud", minimalne vydavky na byvanie a ked ma naladu je s tebouAk by to bolo inak uz davno by ta zavolal aby si byvala s nim- mohli ste si to uz za 2,5 roka vyskusat. Zvlast ked mas uz po 30tke nie je velmi na co cakat.
Teba chapem ze nechces prist o byt dibrej lokalite za polovicu trhovej ceny, a urcite by som zvazila na tvojom mieste najst lepsie platenu robotu.takato ponuka na kupu sa uz asi nebude opakovat.
Ak to priatel s tebou mysli vazne casom najdete riesenie.
Ale skor si myslim ze sa do spolocneho byvania az tak nehrnie lebo ak by chcel sam od seba ti v byte pomoze len tak z lasky- nemusi ti nic kupovat ale namalovat izbu, polozit podlahu.....to by ti snad pomohol aj lepsi kamarat a nie ze frajer k tebe chodi na telku....
Samozrejme ty mu zasa nieco uvaris, napecies s tak....
Zvaz si hlavne vas vztah, dobrych rieseni s bytomtu uz bolo viacero.

nevenka
13. nov 2020

@panelacikova ved jasne, bolo toho tu viac, to je jedno, chapeme sa...👍😁...Hej, je to s nimi dake cudne...🤔...Ja som proste rodinne zalozena a pre mna automaticky, keby som sla s niekym byvat, tak automaticky by som to brala tak, ze sa bud zoberieme alebo proste to beriem vazne a "navzdy", ze s tym clovekom proste chcem zit, byt dlhodobo. Akoze stat sa moze vselico, ale ist do spolocneho byvania s tym, ze "nechcem sa vydat", tak to mi pridu take spekulacie trosku z jej strany. Ale samozrejme, nevidim dovod, preco by mala polku bytu na neho prepisat a ani by nemala od neho ziadat, aby platil tu hypoteku na prerabku...ak je byt len jej. Ja by som tak povedala, ze ona nech si plati hypoteku aj tu prerabku a ostatne naklady na polovicu. Ale ak jej nechce ani pomoct vobec s nijakou pracou v tom byte, tak asi ani on, rovnako ako ona, neberu ten vztah ako vazny a perspektivny do buducnosti.

lienka.7
13. nov 2020

Mysli najma na seba. To iste robinaj terajsi tboj priatel. Ako ti tu uz vypocitala predtym, ak sa rozidete, mozes na tom skaredo prerobit.
Ceny nehnutelnosti rastu a rastu. My sme byt kupovali min.rok a tento rok uz podobne idu o 15.000 drahsie!!!!
Teraz ma byt hodnotu napr. 40.000. Ok? Jeho podiel by bol 10.000 teoreticky. To by si mu vyplacala v pripade rozchodu. Opravite byt za 20.000 napr. Ale jeho trhova cena nemusi byt 60.000€, ale aj 100.000€ chapes??? A z toho ma stale stvrtinu!!! Cize 25.000. Cize za rok ak sa rozidete na tebe pekne zarobi 15.000. Chapes????? Z jeho strany iba cisty kalkul 👎👎👎👎
Ak chces byt fer k nemu, ok, ty ber si svoju hypo, ktoru si budes platit a on ti bude platit polovicu rezijnych nakladov a min.polovicu najomneho. Minimalne pisem preto, lebo ak vyuziva v byte nejake tvoje veci, tak tie jeho uzivanim tiez stracaju na hodnote. A taktiez nezabudaj na stravu a pod. Kto kolko plati... ked je teda taky charakter, dufam, ze aspon plati viac ako ty, ked ma vacsi prijem. To by bolo zase od neho fer.

lienka.7
13. nov 2020

Vychcanost prveho rangu 👎👎👎👎 vidi len prilezitost ako sa dostat k neprerobenemu bytu zatial. Ako som ti pisala, v buducnosti ho budes vyplacat z trhovej ceny prerobeneho bytu ze sa ti hlava zatoci 👌👌👌
Sanuj si svoj byt a ked nechce byvat s tebou, platte si kazdy svoje. Ty si zozen aspon aj nejaku kamosku do bytu, nech ti trosku pomaha so splacanim... vela je mamin s malymi detmi, co nema kde byvat... skus cez znamych, nie na blink.. vsetko ti pomoze.
A cas vsrtko ukaze...

heleninamama
13. nov 2020

@lienka.7 Zbytočne sa rozčuľuješ, rovnako, ak nie viac je vychcaná aj autorka - chce byt, hoci matka ešte žije, chce sa rýchlo zbaviť sestry z LV, hoci tá má rovnaký nárok na dedičstvo a ako som správne pochopila, byt ani nevyužíva. Len žiaľ, autorka na to nemá a tak chce využiť tzv. priateľa: sama má mizerný plat a zrejme slabé úspory, lebo inak by sestru vyplatila cash, hypotéku jej nedajú, alebo nie v požadovanej výške a navyše by chcela dieťa, ktoré bude musieť niekto popri hypotéke živiť... A priateľ zrejme uvažuje tak, aby on neškodoval.
V tomto prípade platí: aká išla, takéto našla.

makova333
13. nov 2020

Autorka: frajer byva v garzonke. Je spoluvlastnik, takze trhove najomne zjavne neplati. Ty ho na byt napisat nechces (co uplne chapem, ani ja by som nenapisala). Na druhej strane ziadas, ze ty budes platit hypo a on cely najom a 50% rezie v trojizbovom byte. Toto sa ti zda fer, aby si neplatila ziadne najomne? On nie je nutny platit trhove najomne (ma garsonku, kde je urcite najomne a rezie nizsie ako v trojizbaku, aj ked ich plati sam). Povedz mi jediny dovod preco by ti mal prispievat na najomne? Preco by mal ist financne do horsieho ked nemusi?

mandarinka555
13. nov 2020

Sa ho opýtaj, či by tak uvažoval, aj keby to bolo opačne....on by dostal dar od matky....či by prepísal polovicu svojho majetku len-tak hala bala na teba ???

lienka.7
13. nov 2020

@heleninamama ked je priatel taky grand, nech preda svoju garzonecku, kupi polovicu od jej sestry a potom mozu ist 50:50.
Ale aj tak viac ci menej ziska najma on. Vid moj vypicet vyssie.
Ale kto nechce, nepochopi... tvrd si co chces ale podla mna je chrapunsrvo ziadat 50% z bytu len tak... ok ok bola by tam hypo ale aj tak. Treba vzdy mysliet na najhorsie, aby jej potom neostali oci pre plac...
V kazdom pripade ich vztah idealny nie je, lebo vzdy sa da urobit nejaky kompromis ak sa chce. Ale u neho nemam ten pocit zial.
Ja osobne by som sa s takymto priatelom rozisla. Ale to je len a len na nej.

1andrea111
13. nov 2020

Tak keď priateľ chodí na týždňovky, tak býva niekde tam a na ten víkend sa mu to určite neoplatí platiť u Teba

zana1234
13. nov 2020

Ahoj, urcite nic neprepisuj. Dnes vlastnit nehnuteľnosti je na nezaplatenie. Preco by si sa v buducnosti mala bat,kde zlozis hlavu a natahovat sa o peniaze.
Taktiez si myslim,ze ak mi niekto poskytne strechuvnad hlavou

zana1234
13. nov 2020

@zana1234 pokracovanie, tak by mal platit nie len rezie, je to uplne normalne platit najom..,vsak autorka mu poskytne nie len energie,ale aj strechu nad hlavou ..ci to sa nerata? To je zadarmo byvat u niekoho?

hindakus
13. nov 2020

Byt nepustaj za nic na svete! Moze to byt investicia, mozes to prenajimat. A priatel moze s tebou byvat inde - v najme, v byte co bude jeho s hypotekou, v byte co bude vas na hypoteku, ale ten, co je len tvoj , nepustaj. Na 50 percent budes za 10 rokov hladat byvanie pre seba a dve deti...vsak polovica manzelstiev sa rozpadá...bud prakticka