Bývanie so starými rodičmi

maco2101
17. júl 2021

Ahojte, zijem s manzelom a s 1,5 rocnym syncekom u rodicov v 3 izbovom byte. Zial doba je tazka...Riesime hypoteku, ale neviem ci to bude vobec mozne. Skor asi prenajom. My sme spolu so synom v jednej izbe, moji rodicia v druhej izbe. No a tretia izba ta najmensia je volna. Je sice zapratana blbostami, ale... mysleli sme si ze moji rodicia nam izbu daju pre syna. Spinkava s nami a aj bude este pokial je malicky. Ale jeho hracky, oblecenie uz nieje kam davat. Preto sme chceli v tej volnej izbe mu spravit taku dennu izbu s jeho hrackami atd. Ale kdeze, nasi nechcu. Ze to je ich izba a ked k nam pride sestrin psik na vikend, aby tam psik spal. Nechapem to. Syncek musi mat hracky v hale, vsade sa o ne len zakopava. V izbe kde s nim spime sme mu vytvorili ako taky kutik, ale je malicky. Kedze rodicia vyzaduju, aby sme skrine a vsetko ostatne mali natlacene v izbe. Je to hrozne.Najviac ma mrzi. ze ja ako ich dcera som platila za otca dlhy ktore narobil. Mala som vtedy len 20 a 6 rokov z mojej vyplaty islo polka na jeho dlhy. A moja sestra ta nic. Ona bola vzdy chranena. Ale to je minulost. Nemyslite si, ze by som si od nich teraz ja zasluzila nejaku podporu, aspon tu izbu pre syna? Spoluzitie s nimi by sa ako tak dalo, ale nechapem ich.

ewelinka21
17. júl 2021

@maco2101 ahoj, zbalit sa cim skor a tahaj ciaru odtial… bars kam
Aj do prenajmu.

buberova
17. júl 2021

No žijete v ich byte takže asi majú právo si diktovať pravidlá. Ale určite vám bude lepšie v tom podnájme

sasa1310
17. júl 2021

@maco2101 ale veď ťa podporujú, nie si pod mostom zatiaľ, pokiaľ nemáte na hypotéku

deti95060810
17. júl 2021

6 rokov si platila otcove dlhy? tak to by som mu teraz asi pripomenula...😈
inak viem o čom píšeš.... my sme u rodíčov boli piati v jednej izbe, kým sme išli do svojho.... 😉

dskjhfdlkdjhl
17. júl 2021

Nech by som mala akokolvek dobry vztah s rodicmi/svokrovcami, nikdy by som k nim nesla byvat. Takze doporucujem cimskor odist a budes si vo svojom/prenajatom moct veci usporiadat podla seba.

pribinak
17. júl 2021

Nechápem prečo máš pocit ukrivdenosti. Veď byvas u nich aj s rodinkou.
Pozri, najlepšie bude ak sa čím skôr postavíte na vlastne nohy a pôjdete bývať hoci aj do podnájmu

riderka1
17. júl 2021

nechápem, čo je to za nápad, bývať u rodičov v 3-izbáku.. 🙄 by som sa prepadla od hanby, že ja dospelá žena si neviem vybaviť vlastné bývanie, hoci aj podnájom...

deti95060810
17. júl 2021

@riderka1 to nie je o hanbe.... začiatky bývajú veru všelijaké...😉

karolinakr
17. júl 2021

Ono sa to lahko hovori, ale ked od 20-26 namiesto sporenia na vlastný byt platíš rodičovske dlhy, polka vyplaty neni zas malo..

bagre
17. júl 2021

nedá sa celkom porovnať splácanie dlhov a prepustenie izby - je to proste ich byt... ale chápem, že je to ťažké. A je tam aj akýsi dvojaký meter možno čo sa týka teba a sestry. Najlepšie by bolo vo svojom aj keď menšom. Proste nie všetci rodičia sú takí, že myslia na deti až tak intenzívne a snažia sa pomôcť čo sa len dá. Niekto spraví jednu vec /1 izba vo vašom prípade/ a dosť.

syslik81
17. júl 2021

@maco2101 tie dlhy by som nevytahovala ... nechces si ich rozhadat .. oni ta zas zivili a vychovavali .. a asi ta nenutili s nozom pri krku aby si to platila .. cim skor sa odstahovat .. mas muza tak nech zmuznie a aj keby nasiel len garzonku na zaciatok lepsie ako nic ... uz ste to mali riesit davno .. teraz nic nenarobis je to ich byt oni vedia preco su aky su .. mozno im uz vadite ale nechcu vam to povedat kedze nemate kam ist ako vy tak ani oni nemaju sukromie ..

pribinak
17. júl 2021

Možnosti ako riešiť situáciu je viac:
1. podnájom
2. hypotéka
3. Ísť bývať k svokre

Len si s muzom musíte preberát čo je najlepšie.

Bývať 2 rodiny v 3izbovom byte je niečo šialene. Chápem mesiac - možno dva, ale nie dlhodobo

euka210
17. júl 2021

@riderka1 aj ja poznam jednych, co byvaju v 3i s jeho mamou...ale maju tak postarane o maleho skolaka.

ewelinka21
17. júl 2021

ano zaciatky byvaju tazke, vselijake kostrbate... ale napr aj ja mam mladsiu sestru.. pokial by slo o splacanie rodicovskych dlhov, jednoducho 50:50... polemizovat teraz o tom, coby si autorka zasluzila alebo nie v rodicovskom byte...
je pekne a chvalihodne, ze tak pomohla svojmu otcovi a ano asi by si jej syncek, rodinka zasluzili mat vlastnu izbu ked ona 6 rokov si nemohla sporit na vlastne, ale ked rodicia nechcu povolit tak by som odtial smykala het... skor ako sa pokazia medziludske vztahy

karolinakr
17. júl 2021

Tak ale polka vyplaty dajme tomu 300*12*6=21 600 eur to už slušna čiastka.

nttnnt
17. júl 2021

no to je ozaj pristup venovat izbu psovi...6 rokov davat polku vyplaty do zadku by som mu asi pripomenula na uvedomenie, to nie je vobec malo to si si mohla odlozit na vlastne byvanie a nie tahat tatka z jeho dlhov...no divne, cim skol by som si zbalila svestky a majte ma radi..

belllinka
17. júl 2021

@karolinakr mozno platila otcove dlhy, ale uz mozno neprispievala na domacnost rodicom. A keby neplatila dlhy, tak by tie peniaze minula na podnajom alebo chod domacnosti u rodicov. Bohvie ako to bolo

pribinak
17. júl 2021

@karolinakr Hm, nech takto bývajú 2 roky. Dajme tomu, že komerčný nájom je 400 EUR za izbu. Takze 400*12*2 to je 9600eur. Tiež pekne ušetrili.
Čiže ja by som prachy vôbec nevyťahovala, lebo to skončí hádkou
Nie som spokojná? Zbalim seba, dieťa, muža a idem bývať preč.

loginexistuje
17. júl 2021

@maco2101 a sestra kde byva ? podla mna snazit sa cim skor osamostatnit aj ked ist napr mimo mesto

maco2101
autor
17. júl 2021

@belllinka platime aj teraz rodicom, za byvanie

apolka77
17. júl 2021

Napíšem z opačnej strany, keby už som stará mama a dcéra s mužom plus vnuk žijú u mňa asi by mi to dosť rušilo súkromie a asi by som tiež moc nadšená nebola...jasne pomôcť si treba ale určite by ma dosť obmedzovali mladí a myslím žeby som vám tiež nedala izbu navyše..jednak aby ste sa konečne postavili na vlastné nohy a jednak aby som mala ja kde hlavu položiť...jednu izbu by som sebecky mala ako spálňu a druhu ako obývačku...pre mňa je nočná mora žeby so mnou žili deti v malom byte ešte ak s vnúčatami.
Pochop aj ty svojich rodičov že budú najšťastnejší keď sa osamostatnite. Takže radšej hľadajte podnájom ako rozmýšľať o maličkej izbe pre syna. Dopraj rodičom konečne kľud a pokoj.

zuzikak
17. júl 2021

tu dlzobu by som nespominala. Je to minulost. Ano, zaplatila si ju ale nikto ta nenutil. Mozno len tvoj pocit zodpovednosti voci otcovi. Ale nemozes im to teraz vyhadzovat na oci. Teraz vas zas oni nechali u seba. Aj ked im platite, urcite je to menej ako za podnajom. Nuz ja to vidim tak, ze sa budete musiet zial s priestorom uskromnit ako to robite doteraz. Ano, je to nepochopitelne, ze drzia izbu pre psika ale to je uz ich rozhodnutie. Syn je este stale malicky a jemu tento zivot neprekaza. On je v pohode a zahra sa aj na malickom mieste. Pripadne pocas dna hocikde a na noc hracky spratat....vydrzte este nejaky cas, kym si nasetrite na podnajom. Alebo ak mate na podnajom uz teraz, odidte a budes mat klud. Je zbytocne vyvolavat hadky a ziadat nejaku "vratenu ustretovost".

sense
17. júl 2021

Véd keď im platíte choďte do podnájmu a mate svätý pokoj..., inak bývanie ste mali riešiť pred svadbou a dieťaťom... Namiesto splácanie dlhov si mala splácať hypo...a podporu už máš. Dovolili ti u nich bývať...

nikpa
17. júl 2021

@maco2101 žijete u nich, rozhodnutie je na nich ale poviem ti, že to je na hanbu. Vás 3 natlačia do 1 izby a pre psa nechajú tiež izbu akoby to bol ďalší vnuk?! Veď to by som sa hanbila dcére povedať, že tam bude spať pes aby si tam vnuk nedával hračky. Bez ohľadu na to či si za nich voľakedy platila dlhy alebo nie. Ak sa dá, čo najrýchlejšie by som riešila ten podnájom. Možno sa im potom zázračne aj tá psia izba uvoľní, ak sa budete mať odsťahovať.

panelacikova
17. júl 2021

@maco2101 1.podnájom, vlastné bývanie. nič iné si ani nevie predstaviť. predpokladám, že muž má prácu, niečo proste riešte, súkromie je súkromie... 2.byt je tvojich rodičov. tiež keď sa na to pozriem ich očami, ako tu už bolo spomínané, šľak by ma trafil, keď roky vychovávam decko-deti a tie mi ostanú ešte aj s partnerom "na krku" v mojom byte a ešte aj s vnúčaťom. vnúča je isto krásna vec, ale "požičať a vrátiť" 😀 a nie ho mať denno-denne v byte, žiť s ním. to si neužijú ani starí rodičia, ani tie vnúčatá. 3.izba, ktorú pustiť nechcú, má slúžiť psíkovi. a? majú aj inú dcéru okrem teba a chcú, aby aj ona mala pocit, že ju tam (aj s jej psom) uvítajú, keď bude potrebovať alebo keď ich príde pozrieť. 4. prečo si platila dlhy za otca, nechápem, ale asi ti nedržali nôž pri krku, takže teraz si nárokovať na nejaké výhody mi pripadá z tvojej strany vypočítané. 5. mám dojem, že ty aj tvoj muž máte maximálne 20 rokov.....? mýlim sa?

panelacikova
17. júl 2021

@maco2101 ach a ešte po 6. nerozumiem, ako môže mať 1,5 ročné dieťa toľko oblečenia a hračiek, že sa nezmestí spolu do izby rodičov. jedine, ak máte vyčlenenú izbičku o rozlohe cca 8 m2

sasa1310
17. júl 2021

@nikpa možno jedna izba pre druhú dcéru s jej psom. Rada by som prečítala aj druhú stranu, t.j. rodičov. Ako prišli o súkromie

nikpa
17. júl 2021

@sasa1310 áno, vieme len o jednej strane mince a je pravda aj to, že rodičia prišli o súkromie. Možno si za to môžu aj rodičia, keby nemusela splácať otcove dlhy, mohla už mať vlastny byt. Ale mne to jednoducho nejde poschopit ani ako dcére ani ako matke. Tá druhá dcéra keď príde raz za čas na návštevu, snáď môže prespať v izbe s hračkami. Kvôli tomu sa 3 ľudia predsa nemusia tlačiť v izbe a zakopavat v byte o hračky.

bluka2
17. júl 2021

Na Slovensku zrejme neexistujú nejaké pravidlá, že koľko max. ľudí môže bývať nakoľko m2? Toto je dosť šialené... Však keď im platíte, prečo neplatíte radsej za podnájom?

panelacikova
17. júl 2021

@nikpa stále mi rozum neberie, ako môžu zakopávať o hračky, keď ide o 1,5 ročné dieťa? moja dcéra mala v tom období asi tak 2 bedničky (malé) hračiek a bola spokojná.... večer sme to nahádzali do bedničiek (zabrali asi tak 0,5 m2 a bolo upratané