Bývanie u svokrovcov, investovanie peňazí
Ahojte žienky, rada by som sa poradila ohľadom veci, ktorú teraz riešim. S priateľom chodím rok, zatiaľ nebývame spolu. Chceme už riešiť rodinu a chceme spolu bývať. Priateľ si prerobil rodičovský dom v ktorom ma horné poschodie pre seba, na prízemí bývajú jeho rodičia. Dom je už na neho napísaný. Ja by som si za svoje úspory chcela postaviť chatu, minidomček, kde by sme mohli tráviť víkendy. Chatu beriem aj ako investíciu aj ako miesto kde budem mať aspoň občas súkromie, kedže bývať sa bude so svokrovcami. Chatu by som mala v mojej rodnej dedinke. Keď som o tom povedala priateľovi dosť sa urazil a nechce o chate ani počuť....Peniaze, ktoré mám našetrené mam vraj použiť na rodinu, deti, dovolenky, auta a ako finančnú rezervu....Myslí si, že chatu beriem ako moje zadné dvierka a ak na nej budem trvať ukončí náš vzťah....
@leatithia ver mi, tolko penazi urcite neivenstoval kolko sme my do muzovho rodicovskeho domu a po 8 rokoch sme aj tak kupili pozemok a chceme odist prec....a nas byt prenajimat... nebude vam to tam fungovat aj ked mate oddeleny byt...lebo to nikdy nefunguje a nikdy sa tam nebudes citit doma...budes sa citit aj po rokoch ako v podnajme...keby som mala rozum jak teraz, prva podmienka by bola , ak ma ma rad, ideme hned prvy rok niekde prec do svojho...ked nie, siel by kade lahsie...
chatu chces, lebo mas uz teraz zly pocit zo spolocneho byvania...daj na svoj pocit, tie nikd neklamu... mne je luto ze sme odsrali tolko rokov, a mali sme vtedy ovela lepsie podmienky na hypoteku ako teraz...a uz by sme mali 8 rokov odplatenych...
@leatithia len chata neni moc riesenie, co budes balit deti a utekat prec ked ti pojdu na nervy...a pojdu... my sme sa tie roky s muzom hadali len kvoli svokre, furt kvoli nej, nikdy pre nase problemy alebo plany, lebo nas problem je furt ona.... ked bola teraz 4 mesiace prec, to bol taky klud a pokoj, mala som pocit akoby sme boli mladomanzelua zase....
@leatithia moj vies ako chcel dieta, kym som neotehotnela a kazdy mesiac mala menzes chodil tyzden bez slova, otehotnela som, vzali sme sa, vrazili do chalupy a uz ho nezaujima ani maly a nieto boze ja. A to ma po2tyzdnoch s rodicmi zoznamil, aj ked vedel, ze ja nechcem. A ten tvoj ta ani nezoznamil a to ku nim chodis. To nevesti nic dobre, naozaj.
@leatithia mna by este zaujimalo, ci mal od rozvodu nejaky iny vztah, alebo si prva.
A este jedna vec, ako si pisala o tom, ze ho "lubis". Dobre porozmyslaj, ci lubis jeho, ako cloveka. Alebo ci lubis predstavu, aku si si o nom vytvorila.
@leatithia mne inak nesedi ako sa da rok chodit do domu kde byvaju aj rodicia a nestretnut ich.. nemyslim teraz ze on nemal tolko chochmesu aby ta predstavil ked uz ti chce po roku rozkazovat co mas robit so svojimi peniazmi, ale ruku na srdce, koho rodicia by neboli zvedavi a ani raz by aspon nevybehli na dvor, ked by videli ze zas prisla synkovi ta priatelka na navstevu 😉 tak moji by sa urcite za ten rok aspon raz 'nahodne' vyskytli vonku ked by som doviedla frajera 😂 pride mi to divne
Este ci skutocne byvaju na prizemi rodicia a nie ex 😂😂😂 fakt dievca zlate utekaj, nepokaz si zivot, pln si svoje sny, neodhadzuj ich kvoli debilovi
Zbal si veci kym je cas.Od takeho chlapa ruky prec.Kup si byt za svoje nasetrene...aj cast hypoteky si zober.Financujes svoje.A uzivaj si zivot...cestuj...a ak ma prist chlap,tak pride a v 40 budes vydata...s manzelom a dietatom..
A hladaj si seberovneho,inteligentneho...nie sebca,ktory mysli len na seba.
Pri citani tvojho prispevnku mi nie ze klikala cervena kontrolka, ale mne tu klikal cely majak.
Takze si to zhrnme:
Tvoj partner vlastni prerobeny dom so svojimi rodicmi a chce, aby ty si tam isla byvat. Ty po roku randenia tych rodicov ani nepoznas. Toto nie je vyzrety chlap.
On si za SVOJE peniaze prerobil dom na SVOJU predstavu so SVOJIMI rodicmi, ktory pristupuju k domu ako k s svojmu majetku. Na starobu ich za to, ze ti tam velkodusne dovolia byvat budes rite umyvat a kasicky varit.
Co urobis ty so SVOJIMI rokmi nasetrenymi peniazmi nemas pravo rozhodovat, mas ich rozmrndzarit na dovolenky, auto, nejake tie stromky, kvietky v JEHO nehnutelnosti, ktora bude akoze spolocna. Tuto to vidim ako manimulaciu a cisty materializmus z jeho strany.
Co sa tyka tej tvojej chatky, tak to je cista blbost. Kup si byt, prenajmi ho a tym padom mas aku taku zabezpeku do buducnosti. Necakaj na princa, ze si s nim nieco kupis spolocne. Ja som si tiez svoj byt kupila za slobodna. Bolo to v Londyne, tak dom by som si asi tazko mohla dovolit, ci uz po financnej stranke, alebo uz po tej, ze dom treba opravovat, furt nieco riesit.
Velmi sa mi nepaci dehonestujuce ponizovanie partnerky na materskej. Ono je to dovolenka? Takze ty sa budes cele (na slovensku tri roky) valat pri bazeniku a piesocku a hrajkat sa s babenkom? Cisty chuj, co ti povedat. A este ta tam on aj bude ZIVIT? To ako fakt? Tuto by som sa uz otacala na opatku a s prepacenim my french, osrala ho zvysoka. No ale pokracujme.
Za tuto sluzbu, ze ta velkodusne necha doma na materskej, tak este mu budes davat aj polku na najomne??????? A to ako z coho? Z tych par prdov, co dostanes od statu? Jaj pardon, su tam tie nasetrene peniaze, tak ich rychlo premrndzarme.
Mas 35 rokov, si zrela osoba, kup si svoj byt, a zacni sa starat sama o seba.
Ja som mala o rok menej, ked som stretla mojho mazela. O dieta sme sa zacali snazit zhruba pol roka po prvom rande, o dalsi pol roka sme riesili, preco nam to nejde. Dnes mam 38, som tehotna vdaka 3 ivf, ktore sme si v plnej miere planili - zo spolocnych penazi apoviem ti, ze to boli tazke tisice. V tvojom pripade by to islo z tvojich penazi, lebo vsak su tam, no nie?
Takze dievca, on uz ma nejaku minulost, nechce sa o svoje majetky s tebou dedit, dom bude jeho, ale peniaze (teraz aj tie tvoje tazko nasetrene) ale uz budu na spolocnom ucte. Ked pride k vyberu kocika, tak bude skoda kupit nejaky drahy, ale zas nejaky dobry kovany plot na jeho dom, to bude investicia.
Za par rokov sa zobudis, zistis, ze ano, mas ten svoj vysnivany zivot, ale budes mat partnera (nejak mi tu chyba zabezpeka manzelstva), budes mat kde byvat (ale nebude to v tvojom, bude to stale u svokrovcov, tz svokra ti bude chodit do zahrady ofrflavat tvoju bio zeleninku a este aby si si nechodila urodu zbierat v noci, aby ta nikto nevidel a svokra s tvojim partnerom to nerozdavali po celej rodine so slovami, aha co mame). Budes na materskej, kde ti bude manzel vykrikovat, ze ta zivi (toto by ma nasralo najviac). Prachy budu rozmrndzarene, ale tak budete mat za sebou Dominikansku dovolenku, nejake to nove Subaru v garazi, na ktorom ty budes mat zakazane jazdit, lebo vsak na materskej mas kopec casu na chodenie so second hand rozheganym kocikom do obchodu 3 km vzdialeneho. Doma si budes pripadat ako cudzia. K rodicom sa nebudes moct vratit, bude tam tvoja sestra. Aj keby si si zrovna kupila nejaku tu zahradu s chatkou, deti ti tam nebudu chciet chodit, lepsie im bude na ihrisku s kamosmi a casom zistis, ze radsej pojdes k rodicom, ako hladat solitude na chatke.
Takze za mna, aj keby mi ten tvoj Macho prepisal polku domu na seba, co neurobi, lebo to je JEHO dom, tak by som do spolocneho byvania za tychto podmienok nesla.
Moj muz tiez za slobodna prerobil horne poschodie u rodicov, potom sa zbalil a isiel do Anglicka. Takze aj tak sa da, nemusi drepiet pri maminkinej sukni a cakat, ze ja tam s nim budem tiez drepiet.
Prajem ti vela stastia, pevne nervy a to spravne rozhodnutie.
Zeny, trosku od veci, ale fakt lutujem, ze som tu 2 roky dozadu nenapisala. Nebola by som v takychto sra*kach kvoli chlapovi a bolo by mi fajne.
Ved daj mu prečítať co píšu baby, že nie ty si z Gurunu... Ja by som so svojou svokrou nikdy nebyvala hoci mame dobrý vztah. Ja som tiež investovala do rodičovského domu a uz je aj môj kvôli hypo ale nikdy by ma nenapadlo tlačiť na mm aby sme tam bývali... Sme pri ba sami a stasni😎 dom budeme mat na starobu😂
Plne suhlasim s oslo1
Ste spolu len rok a manipuluje s tebou už teraz. Nič v zlom, ale ja by som od neho odišla....A aná, aj keby to bolo tvoje zadné vrátka, no a čo? Čo už špekuluje? Ja neviem. Ste spolu krátko, toto by bol pre mňa signál že nieje niečo OK....On má riť zabezpčenú, ty všetko investuješ do dovolenie a bla bla bla, utrtíš na rodine a keď Ťa kopne do riti po xy rokoch veru rýchlo zaplačeš za zadnými vrátkami, lebo z jeho strany nemáš nárok NA NIČ, dom vybudoval -teda do vrchné poschodie a dedičstvo nadobudol ešte než ste sa dali dokopy........
dúfam že to po mne prečítate....samý preklep :-/
Ahoj,citala slm par prispevkov a na tvojim.mieste si veeelmi dobre uvazim,ci chcem s takym chlapom planovat budúcnosť. Ako ti pisali baby vyssie,zalubena si do neho alebo do tvojej predstavy o nom?podla mna to druhe. Vies,skoncila som v podobnom vztahu. Ano,vsetko chcel tak ako ka,deti,buducnost,no led sme sa zobrali,vsetko je ine. Zrazu som tu ja len na to aby som sa starala o dieta a o domacnlst a jemu dala pokoj,som tu na t,aby som nakupovala v domacnosti,riesila vsetko v ramci nej...z mozernej 200 e materskej,pricom on si zije z 1500 e na mesiac a ked ho pytam penoaze,povie mi,ze od neho len peniaze drankam. Tiez byvame na kvazi chate v malej dedinke,ktoru si kupil on este pred svadbou. Musim posluchat,pretoze ked nebudem,je schopny ma s malym dietatom vyhodit a ja nemam kam ist. Toto ty hadam nechces. Si inteligentna zena,financne zabezpecena,bez zavazkov...tak utekaj prec a pln si svoje sny. Pretoze inac skoncis ako putka v domácnosti bez stipky respektu,s deckom na krku. A bez penazi. Bez majetku. Svoje dieta miluj najviac na svete,ale keby som nemala oci zalepene,mozno by som si este uzivala slobodu,pracu a pod. Chapem,ze tuzba po doetatku je silna,ale s takym chlapom nie. Clovek sa uci nie len na vlastnych chybach,ale aj na chybach inych. Pouc sa z tej mojej. Drzim palce,nech sa rpzhodnes dobre

Hm... dost sebecke a vypocitave... s tymto by som nesuhlasila ze takto fungivat ze tvoje peniaze sastanu spolocnymi... a byvat v jeho domr... peniaze sa roztrieskaju ako s8bpisala na dovolenky a podobbr... nahodou vam to v amnzelstve nevyjde co je mozne ked takyo sa sprava a dava taketo ultimatum teraz a potom co? Jrmu ostane dom lebo ho mal pred svadboh a ty odides s holou ritou lebo nebudes mat nic. Alebo ani beodides lebo nebudes mat kam.
@ajuga tak to mi je ľúto ☹ Fúúú...naozaj sa to zle číta.......
Tiež myslím že najlepšia invetícia by bol byt a ten prenajať....Byt by bol tvoj ešte pred manželstvom, takže v prípade rozchodu - on má svoj dom a ty byt...Navyše máte príjem z prenájmu ktorý môžeš vrážať do rodiny a detí(slová tvojho priateľa), môžete z toho riešiť dovolenky....
Baby píšete radšej byt ako chatu. Tu si ale treba uvedomiť, že ako jemu vadí chata, tak byt by mu vadil rovnako. Čiže to nieje vôbec východisko.
Veď aj ten byt bude brať akože si ona robí zadné vrátka a MINÚ sa peniaze, ktoré chce on.
@leatithia nečítala som diskusiu.,. takže neviem všetky okolnosti... ja osobne by som chatu nechcela. Človek sa vracia na to isté miesto po 1000000krát... podľa toho ako je to ďaleko trávi veľa voľného času na cestách. Teta chatu má (jej muž zdedil) a pendlujú hore dole, kopu vecí už ma radšej dvojmo aby to nemusela voziť hore dole a vždy len zamyslene podotkne. že aké by bolo super ísť zase k moru.. lebo jej muž je ochotný ísť na dovolenku tak raz za 5-6 rokov a inak sú na chalupe. Ešte to v celku chápem, keď ľudia bývajú v malom byte.. tak aspoň na weekend niekam vypadnú.
ALE!!!!! rozhodne ak máš dosť peňazí na to aby Ti firma postavila chatu... urob to inak. Kúp niekde byt... prenajmi ho a z toho čo Ti budú chodiť peniažky si financujte zábavky, dovolenky a podobne. Chatu si teda postavte napokon malú, drevenú.. jednoduchú... neviem aká je vzdialenosť od svokrovcov ale to čo pestujem ja sa musí denne zalievať... takže s nejakou bio zeleninou to asi také jednoduché nebude....
Takto budú investované peniažky, ktoré Vám prinesú ďalšie peniažky a v prípade, že sa niečo "zomelie" máš byt v meste a nie chatu... (ešte podotknem, že určite predáš jednoduchšie byt v meste ako chatu na dedinke...)
@leatithia ,,že ak by sme mali na účte moje peniaze žili by sme si super, mohli by sme si cestovať, investovať do detí a pod....že by som tie peniaze mohla používať keď budem na materskej a nebudem pracovať,,
aha.....
chvíľu som rozmýšlala o čo mu ide, či to z lásky či z čoho.....prišla som už presne viem 🙂
- chce aby si svoje peniaze použila na zvýšenie jeho pohodlia a na zabezpečenie seba samej a dieťaťa počas materskej. Nedajbože by ťa musel živiť.
- nie ste manželia - t.j. to jeho prerobené, kde budete bývať, je a bude len jeho, minieš všetky svoje úspory na seba a dieťa počas materskej.......počas materskej ťa môže poslať kade ľahšie s minimálnym výživným - bez bývania, financii, uspor......áno zadné dvierka - ak si ťa neplánuje počas najbližšej doby zobrať za manželku a riešiť bývanie, ktoré by bolo VAšE SPOLOČNé - sú ten najlepší nápad.
tak ako bolo vyššie spomínané - toto ako dôvod na rozchod??? dobrá výhovorka! nič viac.
správna reakcia?
- áno moja, super nápad - kúp, budeme mať miesto na oddych, v prípade núdze prinajhoršom predáme.
A este ti chcem napisat ze moja sestra mala 41 rocna prve a jedine dieta, ano spadala pod rizikove, ale urcite by som este nezufala pre dieta, hlavne je s kym ho budes mat a v akej milujucej a pokojnej rodine vychovavat, tu by si bola nestastna podla mna a to aj potom dietatko. Radsej by som kupila byt ako ti baby radia a ten pravy pride, ak nie, tak radsej budes sama ako mat psychicke nasilie a jazvy na dusi. Zivot je jeden, nenechaj si ho zmarit manipulatorom.
@leatithia chce všetko spoločné - daj mu návrh, fakt reálne, čo ti na to povie:
- zoberieme sa
- polovicu domu prepíšeš na mňa
- polovicu chaty prepíšem na teba
- účet spoločný - OK
lebo to, že ti dnes povie, že to berie ako vaše spoločné, neznamená, že zajtra to už môže byť tak ako to reálne aj je - on má všetko a ty veľké nič.
@leatithia ešte jedna rada: skontaktuj sa z jeho ex, dajte kávu a debatu - pravdeodobne budeš veľmi prekvapená, čo všetko si o svojom priateľovi nevedela.
@leatithia Ahoj 🙂 čítala som iba prvé dve strany, tak ti možno už niekto podobné, čo ti budem písať napísal.
Podľa mňa rozmýšľaš veľmi rozumne ženička! Je celkom logické, že v svojom veku chceš mať niečo svoje. Nešetrila si si peniažky celý svoj život predsa pre nič za nič, no nie? Myslím si, že malý domček/chatka je vynikajúci nápad, trebárs aj na vlastný biznis. Chatku môžeš prenajímať, kľudne sa tomu môžeš venovať aj v tehotenstve a keď tam ľudí nebudeś chcieť mať pôjdeš si tam oddýchnuť ty.
Otázka je prečo to priateľovi tak vadí...? Môže to byť tým, že sám seba veľmi dobre pozná a chce ťa mať pod palcom? Hnevá ma myšlienka , ako si niekto dovolí po roku vzťahu takto s niekým manipulovať....? Manipulovať človekom:,,ak budeš chcieť chatu príde rozchod” a manipulovať jeho úsporami ,,tvoje prachy budú na dovolenky, na rodinu” kde je rešpekt , kde je porozumenie ? On si svoj život naplánoval , dvojgeneračný dom, mamička v ňom! Povedať: ,,pôjdeme do podnájmu, ale platiť ho budeme na polovicu” je taktiež jeden veľký manipul! Silná intuícia mi hovorí, že keby si s tým súhlasila veľmi rýchlo by ťa zasa začal prehovárať , že je to zlý nápad a dobrý nápad, je zostať v domčeku, na ktorom sa namakal. A keby ste naaaaaaahodou aj do toho podnájmu išli, mala by si na tanieri každý deň, aký blbý nápad to bol...predpokladám, že tvoje správanie vo vzťahu je viac submisívne (neviem, ak sa mýlim ospravedlň ma) pokiaľ sa on takto majetnícky správa po roku vzťahu príde mi to ako fakt... Môže to byť aj tak, že si myslíš, že už máš aj svoj vek, aj by sa už patrilo usadiť a tak si necháš viac páčiť ako by sa patrilo, on to vie a tak manipuluje. Veľmi dobre si zváž, či povaha tohto muža je taká, akú si v živote pre svoje budúce deti a samú seba hľadala.
@leatithia necitala som to cele,ale...chcetr zacat spolocny zivot svadbou?chce si ta vziat?
Ako ta berie,myslim ako zenu...chce trebars prepisat polku domu,s tym,ze to poklada za spolocne byvanie a aj na tvoje uspory sa pozera tym padom ako spolocne peniaze?
Netreba sa hneď rozchadzat,len dokladne porozpravat a byt k sebe uprimni....mate dost rokov na to,aby ste uz vedeli,co od zivota chcete
Cez peniaze sa na vsetko pozerat neda a prekalkulovat vsetko,ale netreba mat ani ruzove okuliare