Bývanie v dvojdome so svokrovcami verzus nový dom
Ahojte, príbeh je dlhy.. Ale vybrali by ste si byvanie v dvojdome - dole svokrovci a hore my s tým, že tam chodia surodenci takmer každý den niekto do domu a "lahšie dýchať financne" Alebo nový dom so zadlžením do konca života a splátkou cca 1000€?
Obaja robíme s mužom.
Keby nám hrozili také vysoké splátky za vlastne bývanie v situácii keď ešte uvažujeme o druhom dieťati, tak by sme asi predali pozemok a našli niečo cenovo výhodnejšie, či už starší dom alebo niekde byt. Vôbec by sme nešli do stavby s tým, že budeme žiť nadoraz a tŕpnuť aby sa nič nepokazilo a ešte potom mať problém, že dom je niekde, kde si žena nenájde prácu, dieťa nezoberú do škôlky a pod.
Ale určite som za vlastne bývanie. Len teda proste radšej menšie a žiť spokojne, ako mať nervy že vypadne jeden príjem a bude ledva na stravu
Novy dom
Moja sesternica išla k svokrovcom. Maju poschodie. Keď svokra ochorela, starala sa o ňu
Ok, taky je život. Švagriná chodila k rodičom samozrejme ma návštevu v nedelu na obed... Svokra jej zomrela a švagriná už chcela vyplatiť svoj podiel. Na dedičstve. A to ešte žije aj svokor, o ktorého sa sesternica tiež stara. Ceny bytov, domov idú hore....
Určite buďte sami...
@espeo treba si majetok vysporiadať za zivota, ak niekto plánuje žiť (aj keď so samostatným vchodom) s rodičmi.
Byvanie u rodicov=premrhanie uspor. Jednak dokoncena psychika, jednak z pohladu uspor, velka prehra. Vysvetlim na priklade v nasej rodine. My sme brali hypo hned, ako sme mali prijem na vlastny byt. Takisto moja sestra. Po cca 5 rokoch sme byt predali za peknu sumu a kupili sme si dom tiez s castou na hypo. Teraz mame treti dom v hodnote 500tis ale hypo necelych 200tis. Keby sa cokolvek stalo, mame v dome rezervu 300tis. Splatky sa zo zaciatku zdaju vysoke, ale o takych 10 rokov sa vdaka inflacii budu zdat smiesne. Moja sestra si za cenu bytu v BA kupila dom a tiez uz tam ma peknu ciastku tym, ze ceny nehnutelnosti casom stupaju. Setrenie v banke sa tomu nedokaze vyrovnat. Muzova sesternica ostala u svokry na poschodi. Nielenze sa so svokrou nebavia a s muzom su tiez na noze, este aj vlastnia "vysporiadane" poschodie kdesi na kraji sveta. Dnes s troma detmi je pre nich hypo uz nedosiahnutelna. Budu sa modlit, aby mali na to vyplatit surodencov po smrti svokry. A teraz si predstavte oba situacie v pripade rozvodu. Co by ostalo mne (cca 150tis. a sesternici 0) Tolko k tejto volbe a k zadlzovaniu.
A dom je napísaný na vás s manželom? Alebo na svokrovcoch? Lebo ak svokrovci zomrú a dom je ich, tak budú dediť aj manželovy súrodenci, prípadne budú chcieþ nejaké peniaze. Na to myslíte?
Nový dom. Tiež platíme cca ako ty ale svätý pokoj za tie peniaze určite stojí 😃
@sima234 nato som sa nepýtala ☺️ viem čo a ako sa musí
@mamutka lenže tým že muž má úver už jeden. Tak je úplne jedno či byť alebo dom lebo v našom okrese sú také ceny bytov ako domov... Takže to či dom alebo byt ak plánujeme aj druhé tak by musel byť minimálne 3izb radšej dom..
No tak vydržte ešte rok, dva, trochu posetrite, aby ste mali o niečo nižšiu splátku a môžete začať stavať.
Jasné. Tak ti odpoviem priamo. Vlastné byvanie je na nezaplatenie. Bývala som u svokrovcov 4 roky a nikdy viac. Radšej menší byt, ako spoločné bývanie. A keďže si neodpovedala na moju otázku, tak verím, že to máte vyriešené tak, aby si raz nemusela riešiť, že nemáš kam ísť, lebo ti nič nepatrí. A nepíš mi, že tebe sa to nestane, manžel ťa neopustí a pod. A inak mám pocit, že ty si sa už aj tak rozhodla, len si chcela čítať, aké je to super, čo sa nestalo. Tak sa rozhodni podľa seba, za mňa, opakujem, spoločné bývanie, rozhodne nie.
Novy dom. Lebo potom budes minat peniaze na terapeutov ked pojdes do dvojdomu
Určite vlastne byvanie. Bývali sme tak dlhsie a hoci sme vychádzali, peniažky investovali žiaľ, tak nakoniec sme boli aj tak najhorsi. Sami síce s hypo, ale kludom😊
Tak si nerobte druhé dieťa, keď na to nemáte. Vybavte si hypo s menšou splátkou, začnite tak sami žiť, a date to. Vsetci dnes máme hypotéky, a tu sme. Treba sa len viac snažiť a obetovať kúsok tomu. A druhe dieťa by som si urobila až vtedy, keby som mala stabilnú situáciu a pevný prijem, a videla by som ze aj po splatení mesačne vieme nejak dôstojne vyžiť. Uz skončila dávno skončila doba ze rýchlo rýchlo druhé treba... Načo? Už to neplatí.
@zoja1234 neviem aké rýchlo rýchlo dcéra má 5. Už 2r riadne pracujem a máme obaja stály príjem
Opakujem sa, že či by som si kúpila byt, alebo hocičo ťa splátka taká bude lebo muž už jeden úver ma. Tu vôbec nejde o to že musím mať dom, ale je to najlepšie riešenie za cenu bytu tu v okrese môžem mať dom. Keďže pozemok máme kúpený
@nataliik tak nejak to vidím aj ja...
@lylyjana ja tu už žijem niekoľko rokov
@tiezjedna asi nemusím ani odpovedať 😅
Byvali sme malú chvíľu v spoločnom dvore a nie, nefungovalo to, cítila som sa ako rukojemník. Vadilo mi narùšanie súkromia, nie vždy má človek náladu sa s niekým baviť, proste súkromie je na nezaplatenie.
vyzera to tak, ze uz si rozhodnuta. byvate uz niekolko rokov u svokrovcov, zrejme vam to vyhovuje. tak neviem, naco si zakladala tuto diskusiu. predpokladam, ze si zmierena s tym, ze svokrovcov doopatrujete a len dufam, ze tu nehnutelnost mate pravne osetrenu. Aby sa raz nestalo, ze vas dedici vystahuju.
@kp7333 a kde píšem že som rozhodnutá ?
@kp7333 napísala som ti do správy všetky okolností toho prečo sa rozhodujem
Absolútnu nevýhodu bývania v dvojdome vidím v tom ze je to NEPREDAJNÉ.
Ste väzni. Nikdy nikto si nekúpi horné poschodie a ked svokrovci zomrú caka vas vyplácanie súrodencov a potom dolný byt navyše. Na krku obrovská stará barabizna ktorú treba opravovať a vykurovať.
Ak si tvoj muž bral hypo na prerábku poschodia utopil peniaze. V dobrej lokalite ak by starký súhlasili to môže akurát prenajímať cez airbnb a to je tak všetko. Keby ma hypo na samostatný byt mohol by ho hocikedy predat/prenajat a investovať peniaze kde ken chce
Dom je investícia, mal by byt vzdy predatelný, nikdy nevieš co ta v živote čaká. A to je jedno či viac deti a potreba väčšieho, odsťahovanie sa na iny kút sveta alebo rozvod.
A ešte k tomu domu, keďže s tým robim (stavebníctvo) vidím to v priamom prenose už niekoľko rokov.
Dom je super, ale treba si postaviť adekvátne veľký, ziadne megalomanstvo a veľké oči. Dnes vieš postaviť malý ekonomicky domček s mini prevádzkovými nákladmi a žiť spokojne alebo peniaze oplieskat za haciendu ktorú budeš splácať ešte v posmrtnom živote…
A prečo taka hypoteka? Veď si zoberte na plecia čo unesiete! Ja toto nepochopím. My sme taktiež rozmýšľali o dome rovnaká splátka s tým že za 10 rokov by sme sumu vyplatili a nešli sme do toho. Neviem koľko zarábate.
K svokrovcov by som za žiadnych okolností nešla.
@lujza123 môj brat si nadstavil rodicovsky dom. A spodnú časť mu rodicia predali (maju tam vecne bremeno). Vybavené. Vzťahy majú super. Aj zo strany rodičov k neveste. Navzájom si pomáhajú, ak treba.
@sono2 už x krát sa opakujem že nie je iné riešenie ako ostat bývať tam alebo ísť do domu. Dom ktorý chceme je v hodnote bytu takže tu sa nedá rozhodovať inak okrem týchto dvoch veci..

Radsej sami niekde