icon

Bývanie v malých bytoch s deťmi: Ako zvládať?

15. sep 2026

Vždy ma zaujímalo, ako sa rodiny dostanú do situácie, že žiju napr 3-4členná rodina v 2izbovom byte. Ale podobná situácia je 5 členná rodina v 3i byte. Vobec to nemyslím zle, len nejako v mojej bubline som ani nevedela, že je toto bežné, skor som to považovala za velmi raritnú situáciu. Bývali sme s manželom ešte ako mladí v 2i byte v nájme a už aj to mne pre nás dvoch prišlo malé. Momentálne žijeme v dome. Ja chápem, že človek chce deti, aj my sme chceli, ale počkali sme na nehnutelnost, aby to bolo komfortné a fajn, čiže som rodila až v 28r. aj ked by som dieťa rada prijala skor, ale nechceli sme kedže sme nemali vyriešené bývanie. Myslíte, že ide o rodiny, kde mali deti skoro a už sa potom horšie riešilo bývanie a tak sa nejako zasekli v malom byte? prípadne žili v nájme a s dietatom sa im horšie rieši hypo, tak sa z nájmu na určitý čas stalo semipermanentné riešenie? Ako sa vlastne človek dostane do takejto situácie?

Strana
z3
kristina2412
16. sep 2026
@anonym_autor

@kristina2412 ??? Vy ste to nepochopili očividne

@anonym_autor očividne riešite do čoho Vás nič.

domix147
16. sep 2026

@anonym_autor každý žije tak na čo má. Pokiaľ sú spokojní tí ľudia je to ok.
My sme tak žili kým sme stavali dom...ale dcéra státia mala izbu a mala bola s nami jej posteľ bola nacapena na našej. Bolo mi tam ťažko...veľmi ťažko.
Bolo to malé a dusilo nás to. Vďaka Bohu a manželovi a svokrovi žijeme v dome a každý má kopec plaču na život...ale len na to nemám bohužiaľ musela by som byť spokojná aj tam kde som bola.

autor
16. sep 2026
@kristina2412

@anonym_autor očividne riešite do čoho Vás nič.

@kristina2412 ja som sa len zamýšľala ako sa človek dostane do takej situácie. Nič neriešim. Hádam sa môžem zamýšľať nad niečim, čo som nedávno zistila. A ako citam komenty, ozaj sa tak dnes žije.

anonym_ee5b0c
16. sep 2026
@anonym_16f289

@anonym_ee5b0c Nic v zlom, ale 5 ludi sa bude proste tlacit vzdy v 2-izbaku. Chapem, ze nebola asi ina moznost, ale robit z toho nieco akoze "vsetko bolo super" je tiez od veci

@anonym_16f289 ja viem,ze tu na MK ste miektore zvyknute zit vo vilach,domoch,mozno niektore princezne tu aj na hrade byvaju. Ale ja najlepsie viem,ci sme sa tlacili alebo nie. Neubudlo z nas a takisto neubudne ani z mojich deti. Ktori spia tiez spolu v 1 izbe si predstav 🤷‍♀️ nepotrebujem mat 100m2,ani 200.

anonym_dc4f4d
16. sep 2026

Tak lebo su na svete aj hlupi ludia, ktorym to moc nemysli ;)

anonym_6956cf
16. sep 2026
@anonym_autor

@anonym_16f289 Ja to nemyslím ako kritiku, ale nechápem to, že žijem v nájme a urobím si dieťa a nemám vyhliadku za lepšou situáciou. To mi príde aj stresujuce aj nezodpovedné zároveň. Alebo aj keby to je ich dvojizbák, stale mi to príde málo.

@anonym_autor Nie som ten pripad, ale dokazem si predstavit, ze si dvaja slabsie zarabajuci nedokazu kupit vlastny dom a biologicke hodiny uz tikaju... Dost ludi byva natlacenych v bytoch.

anonym_31d80a
16. sep 2026
@anonym_autor

@anonym_16f289 Ja to nemyslím ako kritiku, ale nechápem to, že žijem v nájme a urobím si dieťa a nemám vyhliadku za lepšou situáciou. To mi príde aj stresujuce aj nezodpovedné zároveň. Alebo aj keby to je ich dvojizbák, stale mi to príde málo.

@anonym_autor a este si pohorsia,lebo zena na rd,cize este nizsi prijem spolocny.

anonym_16f289
16. sep 2026
@anonym_ee5b0c

@anonym_16f289 ja viem,ze tu na MK ste miektore zvyknute zit vo vilach,domoch,mozno niektore princezne tu aj na hrade byvaju. Ale ja najlepsie viem,ci sme sa tlacili alebo nie. Neubudlo z nas a takisto neubudne ani z mojich deti. Ktori spia tiez spolu v 1 izbe si predstav 🤷‍♀️ nepotrebujem mat 100m2,ani 200.

@anonym_ee5b0c Ja netvrdim, ze z teba ubudlo, ale netvrd mi, ze ste sa 5 netlacili v 2izbaku. 2 izby budu vzdy len 2 izby. Ja som chvilu zila v 2izbaku s muzom a malym synom a bolo to ltt. Neviem, kde by som dala dalsie 2 deti.

anonym_ee5b0c
17. sep 2026
@anonym_16f289

@anonym_ee5b0c Ja netvrdim, ze z teba ubudlo, ale netvrd mi, ze ste sa 5 netlacili v 2izbaku. 2 izby budu vzdy len 2 izby. Ja som chvilu zila v 2izbaku s muzom a malym synom a bolo to ltt. Neviem, kde by som dala dalsie 2 deti.

@anonym_16f289 to ze ty si sa tlacila,nezbanena,ze sa tlacia ini. A zase,nie kazdy je tak rozmaznany. 3 sa tlacit v dvojizbaku, je tiez za mna mimo 🤷‍♀️

fairyy
17. sep 2026

ja mam deti s velkym vekovym rozdielom a este aj obaja pracujeme z domu s manzelom... ale ak by sme chodili do prace a deti som mala menej ako dekadu po sebe neverim zeby pre nas bolo potrebne zit viac ako v 2i byte... cize u mna nerozhoduju financie, ale uplne ine veci o tom v akej nehnutelnosti zijeme

nerko
17. sep 2026

@anonym_autor dnes som už čítala hádam všetko. Ty máš prosim Ťa koľko rokov? Dnes má väčšina rodín 1-2 deti, no kedysi to tak nebolo. Prestav si, že nás žilo 8 v 3-izbovom byte. Áno, rodilo sa veľa deti. A nie, nie sme žiadne socky, ani sme neboli. Bolo bežné mať 3 a viac detí. Bývať na sídlisku vo vlastnom byte nebola žiadna hanba, aj keď nás bolo veľa. Nie každý túži po dome.

anonym_a99672
18. sep 2026
@anonym_autor

@anonym_autor ani ja to nechápem pokladám to za nezodpovedné. Čo už, mnohí rozmýšľajú rozkrokom a stavajú vzdušné zámky. V realite narazia.

anonym_a99672
18. sep 2026
@anonym_305a86

@anonym_autor aha čiže keď si sa s niečím nestretla vo svojej bubline, by tak neexistuje, či?
Choď na exkurziu do osád čo na lunik.

@anonym_305a86 prečo si vytiahla rovno Lunik? Mnohí aj z bežnej populácie nerozmýšľajú finančne gramotne a racionálne. 3 alebo 4 deti v v izbáku, to je terno. Aj pre susedov

anonym_a99672
18. sep 2026
@anonym_ee5b0c

@anonym_autor mila autorka, predstav si,ze my sme boli 2+3 deti v 2 izb.byte. a netlacili sme sa. Teraz sme 2+2a tiez sa netlacime. Nie som z osady. Nie kazdy potrebuje vilu,ci dom k zivotu. To ,ze ty to potrebujes, ok. Ale to neznamena,ze druhy tak zit nemoze,nevie. Keby si napisala,ze napr.4,5 deti +2 dosp.v 1 ci 2 izb.byte, ano. To je uz tlacenie,ale nie toto

@anonym_ee5b0c žiť tak nepotrebuješ, lebo asi nemáš na výber 🙄 neviem si fakt predstaviť takto žiť. Nemať svoj vlastný priestor a kúsok pokoja. Naozaj radosť pre decká.

anonym_a99672
18. sep 2026
@anonym_2fe67e

@anonym_autor stačí sa pozrieť na zostavicku našej vlády. Niekto ich voliť musel a tí istí ľudia, sa môžu aj množiť. A keďže rozmýšľajú ako jednobunkovci tak sa pária bez ohľadu na budúcnost a na to, čo môžu ponúknuť svojim deťom...

@anonym_2fe67e 👏👏👏 tlieskam, tak to je

anonym_305a86
18. sep 2026
@anonym_a99672

@anonym_ee5b0c žiť tak nepotrebuješ, lebo asi nemáš na výber 🙄 neviem si fakt predstaviť takto žiť. Nemať svoj vlastný priestor a kúsok pokoja. Naozaj radosť pre decká.

@anonym_a99672 ako čomu by pomohlo napísať moju rodnú dedinu, pre autorku pravdepodobne neznámu, kde v malej maringotke došlo 12 ľudí z toho dve (matka a dcéra) tehotné, o inom si tam žili, dokonca deti do škôlky zapísali(na cudzí adresu))
Ja viem že veľa ľudí tak žije ale autorka podľa prejavu žije úplne inde.
To že ona s mužom si vedeli zabezpečiť vlastný dom ale veľa žien také možnosti nemá.

autor
18. sep 2026
@nerko

@anonym_autor dnes som už čítala hádam všetko. Ty máš prosim Ťa koľko rokov? Dnes má väčšina rodín 1-2 deti, no kedysi to tak nebolo. Prestav si, že nás žilo 8 v 3-izbovom byte. Áno, rodilo sa veľa deti. A nie, nie sme žiadne socky, ani sme neboli. Bolo bežné mať 3 a viac detí. Bývať na sídlisku vo vlastnom byte nebola žiadna hanba, aj keď nás bolo veľa. Nie každý túži po dome.

@nerko koľko mám rokov? Ja aj manžel máme za sebou vš a zároveň necelých 7 odrobených rokov. Keď sa človek snaží, má aj dom, aj peknú záhradu. Takže táto wanna be urážajúca otázka asi nie je na mieste. A teda 8 v 3i byte by som fakt nechcela, to nemá nikto kúsok svojho pokoja.

anonym_a99672
18. sep 2026
@nerko

@nerko to, že ty si si užívala 8 ľudí v 3 izbovom byte, naznamená, že aj iná z nás to tak mala. My sme boli 3 deti v 4 izbovom a bolo to málo. Nenávidela som to, obťažovali ma mladší súrodenci keď som sa mala učiť, trénovať alebo len tak si čítať knihu. Musela som chodiť rovnako spať sko oni, nenávidela som vstávanie s nimi. Vždy som túžila mať sama izbu.

anonym_ee5b0c
18. sep 2026
@anonym_a99672

@anonym_a99672 no,este ze vies ake to bolo fajn pre tie decka ,teda pre mna a moje sestry a tiez vies ake je to pre moje deti👍 vlastne,mas pravdu,bola to radost. Kecat v noci,smiat sa so surodencami,.....a nie kazdy zavreti vo svojej izbe....
Som rada,ze existuju ludia ako ty,ktori vedia hovorit za inych a ktori tiez vedia,kto sa ako citi 👌🤝👍

anonym_ee5b0c
18. sep 2026
@anonym_6956cf

@anonym_autor Nie som ten pripad, ale dokazem si predstavit, ze si dvaja slabsie zarabajuci nedokazu kupit vlastny dom a biologicke hodiny uz tikaju... Dost ludi byva natlacenych v bytoch.

@anonym_6956cf ze si dvaja slabsie zarabajuci nedokazu kupit vlastny dom???akoze haloooo. To kazdy podla teba musi zit v dome???

anonym_ee5b0c
18. sep 2026
@anonym_autor

@nerko koľko mám rokov? Ja aj manžel máme za sebou vš a zároveň necelých 7 odrobených rokov. Keď sa človek snaží, má aj dom, aj peknú záhradu. Takže táto wanna be urážajúca otázka asi nie je na mieste. A teda 8 v 3i byte by som fakt nechcela, to nemá nikto kúsok svojho pokoja.

@anonym_autor mas VS, a az 7 odrobenych rokov a dom. A deti mas kolko??

anonym_a99672
18. sep 2026
@anonym_ee5b0c

@anonym_a99672 no,este ze vies ake to bolo fajn pre tie decka ,teda pre mna a moje sestry a tiez vies ake je to pre moje deti👍 vlastne,mas pravdu,bola to radost. Kecat v noci,smiat sa so surodencami,.....a nie kazdy zavreti vo svojej izbe....
Som rada,ze existuju ludia ako ty,ktori vedia hovorit za inych a ktori tiez vedia,kto sa ako citi 👌🤝👍

@anonym_ee5b0c ja nemám problém s tym, že niekomu vyhovuje byť 3 v jednej izbe. Ja som písala aj o sebe, že mi to vadilo. V mojej dospelej budúcnosti som sa zariadila ináč. V 2 izbáku som bývala sama. S rodinou máme viac ako 100m2 a každý z nás má svoj priestor . A nie, nesedí každý z nás v izbe sám ako na samotke. Nie sú ani sebci a vedia spolu fungovať. Ako tu mnohé píšu.
Len vidím rozdiel v tom, že aj chce 16 ročný spať a 11 ročná tancovať a hrať sa je to rozdiel v spoločnej izbe a vo svojej 😉

katarinka963
18. sep 2026
@anonym_516ed5

Ked clovek mysli pohlavnym organom skôr ako rozumom..., potom sa tiesnia v 1 izbovom najomnom byte aj 6, zivot podla nasich osadnikov koli M/R dovolenke, zato nasi osadnici jednak byvaju v chatrčiach cize plody ich lasky maju volny vybeh a po druhe dokazali v 2 izbaku byvat aj 14, ked chces, prekonas.

@anonym_516ed5 kvôli. čo je kôli

anonym_6956cf
18. sep 2026
@anonym_ee5b0c

@anonym_6956cf ze si dvaja slabsie zarabajuci nedokazu kupit vlastny dom???akoze haloooo. To kazdy podla teba musi zit v dome???

@anonym_ee5b0c No dobre, tak teda byt. Dajme tomu dvaja pracujuci v skolstve, kazdy po 1000 v cistom. Spolu 2000, z toho najomne 700 mesacne, strava 400 mesacne, doprava 150 mesacne, oblecenie 100 mesacne, zabava a konicky 150 mesacne, poistenie, mobil, elektronika 100 mesacne. Minu tak 1600 mesacne, usporia 400 mesacne. Nechodia k moru, nepiju, nefajcia, usetria teda mesacne 12 * 400 = 4800 rocne. Potrebuju nasetrit 20 % ceny dvojizbaku v BA, teda 0,2 + 200 000 = 40 000. Potrebuju na to 40 000 / 4800 = 8,3 roka. Celkom tvrda matematika, ked mas 25 rokov a do 33 si nevies nasetrit 20 % na vzatie hypoteky na byt. Ak si medzitym dovolili ist raz, dvakrat k moru a spravit si mensiu svadbu za par tisic, tak ma baba 35 kym mozu zacat uvazovat nad kupou bytu, co uz pomaly mozu zacat setrit na umele oplodnenie v tomto vyssom veku. A ak sa medzicasom rozsupli a dovolili si nerozvazne v mladickej pochabosti kupit auto, tak si nestihnu nasetrit na dvojizbak ani do 40tky a mozu sa na dieta rovno vykaslat.

autor
18. sep 2026
@anonym_ee5b0c

@anonym_autor mas VS, a az 7 odrobenych rokov a dom. A deti mas kolko??

@anonym_ee5b0c jedno a druhé na ceste, dotoho máme vlastnú firmu a aj dve drahšie auta, ešte nejaké súkromne otázky ta zaujímajú na to, aby si pochopila, že nie každý chce žiť v dvoch izbách a chodiť mhd ?

anonym_ee5b0c
19. sep 2026
@anonym_autor

@anonym_ee5b0c jedno a druhé na ceste, dotoho máme vlastnú firmu a aj dve drahšie auta, ešte nejaké súkromne otázky ta zaujímajú na to, aby si pochopila, že nie každý chce žiť v dvoch izbách a chodiť mhd ?

@anonym_autor este ze si nezabudla podotknut ze 2 drahsie auta mate. Bez toho by to neslo 🤣🤣🤣🤣 lietadlo este nemate? Alebo vrtulnik. Nie? Jooj,tak to si chudobna potom.

anonym_ee5b0c
19. sep 2026

@anonym_autor je mi zle z takych ludi ako si ty. Co vidia len materialno. Len peniaze,majetky,vychvalovat sa. Pre ktorych je byvanie s 2 ci 3 detmi v byte chudoba,rovnako ako chodenie s MHD. Ty si asi chudobu este nevidela. Len aby ta tvoj princ nevymenil za mladsi kus.

natalka13
19. sep 2026
@anonym_258a5e

@anonym_807510 to som chcela písať, my máme 260m2 duplex (ale prenajatý- tak teraz neviem, či som socka) a všetci spime v jednej miestnosti. 3 deti

@anonym_258a5e to tu nevysvetlis.
Zapadna EU bezne ziju v podnajmoch.
Aj tu okolo mna maju prenajate ludia domy so zahradou.
A cudujte sa svete maju deti😱

zuzana76
19. sep 2026
@anonym_autor

@anonym_71c1cc dvojizbak su dve izby - čiže logicky ked jedna je obyvačka, tak druhá je spálna aj detská zaroven a to mi nepríde normálne. teda pre mna nie je normálne zdielať spalnu s detskou zároven

@anonym_autor traja v dvojizbaku, ani 5 v trojizbaku za hrozu nepovazujem, tri deti mozu kludne mat jednu detsku izbu, ci je to pohodlne a komfortne neriesim, kazdy to amme inak, ja potrebujem velky priestor, mne uz pomaly nestaci ani 150 stvorcov v dome a dnes by som stavala vacsi, ale urcite nepovazujem za strasne, ak maju ludia v trojizbaku tri deti. Je ine napriklad piati v garsonke, ci jednoizbaku.

anonym_16f289
19. sep 2026

Raz som tu citala, ze dajaki mali 6 deti v 1izbaku. Neviem, ci je to pravda, ale ak ano, tak ty vole...a nedavno bol v Denniku N clanok o rodine z Prahy, co ziju 5ti na 38m2. Spia tam v nejakych kojach ci co. No krasny zivot😄😬

Strana
z3