Chamtivosť
Ahojte.
Môj muž má jedného brata.
Žije na poschodí rodičovského domu spolu s manželkou a synmi už 25 rokov.
Môj muž je mladší a v dome už nebolo miesto, tak sme odišli do bytu.
Manželovi rodicia žijú na prízemí.
Mame malé deti a veľmi sa tlačíme v byte.
Otázka znie, je chamtive pýtať nejaký diel alebo teda vyplatenie nejakej časti domu za života rodičov?
Príde mi to ze áno.
Ale skutočne by nám to veľmi pomohlo.
Pretože hodnota nášho bytu plus časť hodnoty ich domu (netvrdím hneď polovica) by nám veľmi pomohlo dostať sa k väčšiemu bývaniu.
Určite manželov brat zostane v rodičovskom dome a po čase si pre robí aj spodok pre svoju rodinu.
Manželovi rodicia sú zdravotne OK a tak nechcem ich klásť do hrobu ale vidím to ako nespravodlivosť.
Užívajú 100 metrov a záhradu a my trpíme v malom byte.
Je sprosté pýtať ich o pomoc/diel za ich života?
Švagor a manželka zarábajú nadštandardne plus aj synovia už zarábajú.
Tam je príjem dovedna mesačný blízko 10 000.
Vyplatit časť by pre nich nebol veľký pohyb na účte.
Takto, z opacnej strany. Mame dve skoro dospele deti aj dom. Ak by jedno ostalo byvat u nas tak ako ten starsi brat asi by som sa snazila dat to nejako na poriadok. Sadnut si s obomi detmi a prebrat situaciu ako to kto vidi. Ci sa da pomoct. Ono ani ten brat co byva s rodicmi mozno nema nic iste a svagrina by mozno hned menila byvanie u svokrovcov (kde jej nic nepatri) za vlastny byt.
Nasi svokrovci maju dom, svagrina s nimi byva uz roky. Nezavidim, neriesim je to ich vec. Viem ze muz by nikdy nic nepytal ani od rodicov ani od sestry. Aj keby si ten dom cely nechala. A mna do toho nic.
Ja už si tu pripadám, ako papagáj. Z čoho by mal starší brat vyplatiť mladšieho? (Nemyslím z čoho, ako z akých peňazí. Ale za čo konkrétne by mal zaplatiť?) On ten dom nevlastní. Nemôže bratovi predať niečo, čo nemá. Také, že by spísali zmluvu, že mu dá teraz peniaze a on sa potom vzdá dedičstva, neexistuje. Stať sa môže hocičo. V najhoršom prípade aj to, že ani nebude čo dediť. Alebo budú rodičia žiť do stovky. Jeden brat v dome zostal, druhý odišiel. Ich rozhodnutie. A zrazu sú tu najhorší rodičia, lebo nevyšmarili syna na ulicu, keď sa oženil, založil si rodinu a nemal kde bývať. Druhý syn videl, ako žije brat a podľa mňa aj preto sa odsťahoval. Len autorka vidí len metre štvorcové. 🤦🏻♀️
Tyim zavidis. Ale uvedomujes si, ze to nieje ok. Pytam sa, ked bude svokor start, budes mu prebalovat plienky? Lebo zrejme toostane na svagrovi a jehozene. A peniaze z domu dostanete po smrti rodicov.
@h2 svokrovci by mohli prepísať dom na staršieho syna s doživotným právom na užívanie pod podmienkou, že vyplatí z polovice mladšieho. Autorka píše, že majú príjem 10 tisíc, to musia mať niečo našetrené, keď nemajú prakticky žiadne výdavky. Prípadne si môže zobrať hypotéku, kým je ešte mladý. Tak či tak ich musí raz vyplatiť, ak tam zostanú bývať.
Autorka, ty to uz mas vlastne aj vyratane... Ked vidim, ze aj prijem svagrovcov mas zratany 🤭 iste si uz dost popremyslala nad vsetkym, rozobrala do detailov ich zivot.
No a ked tolko vela zarabaju, prečo byvaju u rodičov ? Nebude chamtivost skor u nich? POdla mna brat by vas mohol vyplatiť s tym, že po smrti rodičov pripadne cely dom im.Ja na tom nevidim nič zle. Väčšinou sa čaka na zavet, ale niekedy človek potrebuje peniaze hned, a dalej nie každy je čestny, ked rodičia zomru, kde je zaruka, že polku vyplatia? Ja poznam x ludi, čo surodencov nevyplacali,byvaju v bytoch, niekto si zachova dobre, vzťahy, niekto sa rozhada na život a na smrť, niekto ma zaujem vyplatiť a niekto ako toho druheho oblafnúť
Mala by som prestať čítať túto diskusiu, lebo sa mi tu rozum zastavuje!
@romea Veď som už aspoň 3x písala, že áno, toto je možné, AK to svokrovci chcú. Nikto ich nemôže nútiť, aby darovali celý svoj majetok! A najmenej nevesta.
@baskustek 🤦🏻♀️ Štyria dospelí ľudia nemajú takmer žiadne výdavky??? A čo, žijú z dôchodkov tých starých? Čo sa tu ešte nedozviem?!
Je to nespravodlivé voči vám a dosť ☹ Ale tiež dosť blbé by bolo pýtať podiel za ich života. No škoda... Škoda, že rodičia (myslím všeobecne mnohých rodičov) si neuvedomujú, že deťom by mali dávať rovnako. Či lásky, či starostlivosti a tiež materiálno. Nie je správne, že jednému dám pol domu grátis a druhému nič. Tak ale čo narobíš?
u nas je to rovnako....mama ponukla mojej vydatej sestre postavit si dom na konci zahrady a cast pozemku. Stavbu domu odmietli,lebo tu nechceli ostat. Cast pozemku by si nechali. Ja vydata som ostala byvat s mamou vo velkom rodicovskom dome. Mame 4 deti a vzali sme hypo na rekonstrukciu a zobytnenie poschodia. Mama prepisala dom na mna a sestre som nedala ani cent. Doteraz. Mama jej kupila auticko a padla dohoda,ze sestra ziska pozemok v obci,ktory je naplanovany do buducna ako stavebny. Sestra si uz postavila s muzom dom svojpomocne. Minule k nam prisli na noc a my sme im nechali kvoli sukromiu cele prerobene poschodie. Citila som sa aj trochu blbo,ked mi sestra s muzom povedali,ze si idu uzivat apartman so vsetkymi vyhodami. Sestra sa aj zmienila,ako je nam super s mamou,ze porobi..pomoze...s detmi..mam s kym pokecat...ale sestra vie,ze aj ponorku mame casto...ze mame niekedy aj skaredu vymenu nazorov pre blbosti...a viem,ze jedneho dna sa budem o mamu na starobu starat. Ako o babku,ked som bola doma (na materskej). Vsetko ma vyhody..i nevyhody
Prepac, ale to ako vazne chcete ziadat od svokrovcov peniaze za nieco co vam nepatri? 🤦♀️Mne sa snad sniva. Zacni sa sustredit na svoj zivot, nie ako ziju ostatni a co maju oni a ty nie a bude sa ti urcite lahsie zit. No a ak vam nevyhovuje byvanie v byte a chcete do vacsieho, tak sa o to pricinte s tvojim muzom sami a nespoliehajte sa na to, ze vam z neba spadnu peniaze.
@h2 druhý brat chcel tiež ostať ale nemal kde.
Mozno právnický by to nebola štandardná situácia ale morálne mi to tiež nepríde doriesene
Áno je to chamtivosť.....takéto veci sa riešia až v deckom konaní....a keď brat začne prerábať a bude tam chcieť ostať bývať....tak až po smrti Vás bude musieť vyplatit....rodičia si predsa nemôžu zobrať pôžičku a platiť Vám zato že tam býva ich dieťa....Alebo sa môže dom prepísať na brata už teraz,rodičom dá právo dožitia a vyplatí Vás už teraz.....aj takto to niektoré rodiny riešia, vysporiadajú sa už pred smrťou....
@ladyblcha je to môj odhad a píšem to preto ze finančný problém to nie je.
A v konečnom dôsledku by všetci si polepšili.
Pretože nám by teraz tie peniaze veľmi pomohli a oni by v konečnom dôsledku zaplatili menej ako za 10 rokov..
@kallanchoe teraz sa to bežné robí za života, poznam mnoho takých rodín, nevidím v tom problém je iná doba
Zeny, ziadna nespravodlivost. Nik nikoho nepripravil o peniaze. Ani o dom. Ak tam svagor 25r byva, asi aj investuje. Pomaha. Opravuje. Kuri. A zrejme raz bude rodicom pomahat.
Do frasa, ja už sa začínam cítiť úplne divná, že švagrinej nezávidím, že býva so svokrou v jej veľkom dome. Mala by som sa nad sebou zamyslieť a začať sa zožierať závisťou. 🤪
Kolko rokov ma muz, prosim ta? Aky je rozdiel medzi bratmi? Tvoj chlap videl, kde a ako byva. Mal s tym pocitat. Chcel zostat? Mohol. V detskej izbe. Ja ta chapem. Potrebujete vacsie byvanie. No svagrovci za to nemozu. Ani rodicia. Keby tam svagor nebyval a vas by tam nechceli, lebo ved mladi maju byvat sami, tak od koho pytas???
Boháča, tak nech sa chlapi stretnú sami, nech sa porozprávajú ako čo… možno švagor povie, že idu preč, deti vyrástli, idu do menšieho, možno švagor povie sám od seba, že už je to ich domov, že ostanú, postarajú sa o rodičov, niečo vám vyplatia (už tu dnes bola diskusia o delení domu medzi súrodencov, a dom bol na čipernu pani celý.. treba myslieť aj na to, že ten kto doopatri si zásluži možno viac, resp. všetky deti by sa mali finančne aj morálne podeliť na starostlivosti o rodičov. Keď sa oni o niečom konštruktívnom porozprávajú, potom môžete ísť za rodičmi či by na to pristúpili…
Keď mate dobre vzťahy tak čoho sa bojíte? Otázky medzi dvoma bratmi, čo plánujú do budúcnosti ?!
Myslím,že je to čisté záležitosť tvojich svokrovcoch...tiež bývať v dome nie je med lízať...
Morálne to nie je? A co je morálne, že tvoji svokrovci vám zo svojho domu majú vyplatiť polovicu? Vieš o tom, že bude úplne v poriadku ak celý majetok nechajú hocikomu? Svagrovi, cirkvi, prvému bezdomovcovi? Totiž sú svojpravny. Dedičstvo je niečo na co máš nárok až po ich smrti. Preto je vždy lepšie počítať so sumou 0eur

Kolko rokov ma manzel? Pises, ze svagor zije hore uz 25 rokov. Tak ma uz kus po 40ke. Manzel ma minimalne 30, nie? Ci menej? Predstav si, ze by sa svagrovci odstahovali. Potom co? Keby bol dom prazdny? Vy € dostanete z dedicstva. Teraz nemas preco pytat od svokrovcov. Vyplacat by vas mal brat az po smrti. Btw, mali by svokrovci tolko penazi? Predpokladam minimalne 50 000. Hm? Ak maju, poproste o pozicku. Ale ziadne naroky na vyplacanie za ziva. Tiez s byvanim s rodicmi je spojena pomoc a zrejme aj doopatrovanie