Chamtivosť
Ahojte.
Môj muž má jedného brata.
Žije na poschodí rodičovského domu spolu s manželkou a synmi už 25 rokov.
Môj muž je mladší a v dome už nebolo miesto, tak sme odišli do bytu.
Manželovi rodicia žijú na prízemí.
Mame malé deti a veľmi sa tlačíme v byte.
Otázka znie, je chamtive pýtať nejaký diel alebo teda vyplatenie nejakej časti domu za života rodičov?
Príde mi to ze áno.
Ale skutočne by nám to veľmi pomohlo.
Pretože hodnota nášho bytu plus časť hodnoty ich domu (netvrdím hneď polovica) by nám veľmi pomohlo dostať sa k väčšiemu bývaniu.
Určite manželov brat zostane v rodičovskom dome a po čase si pre robí aj spodok pre svoju rodinu.
Manželovi rodicia sú zdravotne OK a tak nechcem ich klásť do hrobu ale vidím to ako nespravodlivosť.
Užívajú 100 metrov a záhradu a my trpíme v malom byte.
Je sprosté pýtať ich o pomoc/diel za ich života?
@liliana363 ☹️☹️☹️
Chceš riešiť niečo, čo sa ťa netýka...Toto môže riešiť jedine tvoj manžel a jedine po smrti rodičov....Možno by sa tam aj momentálne miesto našlo, ale čo ak ťa tam nechcú...je aj taká možnosť, či nie ?
@janage autorka odpovedá, len na čo chce. A predpokladám, že táto téma je v jej hlave no.1
Mužovi to je možno úplne jedno. Inak by písala inak… stále píše len za seba
Ale ako sa k tomu majú postaviť. Veď tam denne chodievaj na návštevy a užívaj si výhody aj ty... Vieš o co ti bude ľahšie, keď začneš cítiť vďačnosť za svoj život namiesto neustálej nespokojnosti? Podľa tvojho vnímania sveta by po oslave u svokry, kde svagrovci zjedli 2 koláče a vy len 1 mali oni nabehnúť do cukrárne a ten 1 kúsok vám dokúpiť...
@daniela1911 muž si nemyslí že je to dobrý nápad.
Tak ako si to napisala je to dost sproste , ale financne ti rozumiem, plus ja byt v kozi toho byvajuceho surodenca by som to uz mala davno vydiskutovane s celou rodinou, mam rada jasne vztahy. U tvojho muza zrejme nie su zvyknuti sa bavit na rovinu a to je problem. Pomohli aj jemu rodicia nejak na zaciatok?
Hlavne by cela takato komunikacia mala prebiehat v manzelovej casti rodiny, cize rodicia resp svokor ak tvrdis ze je dom len jeho a synovia.
@eeffka presne tak, otvorená komunikácia je problém.
A nadštandardné vzťahy som myslela ze majú oni v rámci domu.
Áno prispeli nám pár eur na byt ale v tej istej hodnote aj svagrovci na pozemok.
Takže to je zotrete akoby
Svagrovi
V prvom rade neexistuje ziadny dovod na to aby Vam vobec niekto mal na nieco prispievat. Mali ste si od zaciatku s muzom nastavit zivotny standard a veci tak aby ste sa k tomu domu co najskor dostali. Zit ruka hore a po 25 rokoch sa prebudit ze "chcem dom" je dost mimo. Zopakujem to znovu ale ak 2ja pracujuci ludia maju problem si kupit dom tak je niekde chyba. Tu chybu hladajte u seba a nie v rodicovskom dome aj ked chapem ze mozte mat pocit krivdy z toho ze druhy surodenec prisiel k byvaniu v dome bez namahy. To Vam ja neberiem, ani mne by sa to nepacilo na Vasom mieste. Ale s Vasou situaciou s domom to nema nic spolocne
@tomas115 nežili sme ruka hore a ne prebudili sme sa po 25 rokoch.
Je tam značný vekový rozdiel medzi bratmi.
Plus ja som od manžela mladšia tiež o veľa, takže švagor je kolo 50 a ja kolo 30.
Ty máš okolo 30, svokrovci vám prispeli na byt, čo nemuseli a Tebe je stále málo a už by si chcela "dediť"? Nemáš štipku hanby v sebe?
Ale ani na mieste tvojho svagra je to nic moc situacia. 50tka na krku a na papieri zatial nic. Fakt mu nie je co zavidiet. Nikto nevie, ci svokrovi napriek dobrym vztahom na starobu neprepne.
Tvoj muz ma pravdu, ver mu a cas ukaze.
Mám okolo seba všelijaké hlavne nedobre vzťahy kvôli majetku, ale aby si nevesta narokovala vyplatenie časti domu od ešte žijúcich svokrovcov, tak to je dno.
Preco si nezoberiete hypoteku a nekupite vacsi byt?
@gabu_lienka lebo je lepsie natrcat ruku a cakat, ze kvapne z manzelovho dedicstva 😉
Podla mna je to totalna ubohost. Jeho rodicia vam prispeli na byt a este niesi spokojna. Ze svagrovi prispeli na pozemok tak je to akoby zotrete 🤦♀️🤦♀️🤦♀️🤦♀️ to vazne toto?
Ako by si sa citila na mieste svokrovcov? Nabehne ti nevesta a bude od teba ziadat vyplatenie majetku lebo ona chce mat tiez ,,vyhody,,.
Mas len 30 rokov, radsej ries s manzelom hypoteku. Ak vam niekedy svokrovci nieco zanechaju tak hypo mozete splatit skor.
Mam o rok menej ako ty, ale vo sne by ma nenapadlo ist natrcat ruku k svokrovcom aby som si mohla kupit dom 🤦♀️🤦♀️🤦♀️
@malinka158 inak toto si napisala trefne. Ak by raz došla nevesta(žena môjho syna) a chcela by, aby som ju vyplatila z domu, na ktorý som 20 rokov robila, tak sa jej spýtam, či jej nepreskocilo.
Vypytaj si dedičstvo po svojich rodičoch, čo ti na to povedia.
@tramtada31 suhlasim, mne by nenapadlo ist nieco pytat k rodicom (nechat sa vyplatit pocas ich zivota) a nie to este ku svokrovcom. Ak by s niecim takym ku mne prisla ,,moja nevesta,, no pratala by sa kade lahsie a postarala by som sa aby nic nedostala ani po mojej smrti.
Ja by som to tiež nežiadala. Ale napríklad nemám rada ak rodičia majú viac detí a jedno uprednostňujú. Aký je tam napr. dôvod, že tam býva brat tvojho manžela? Prečo nemá vlastné bývanie? My máme názor, že už pred smrťou rodičov sa majú deti dohodnúť kto ide do vlastného a kto zostane u rodičov. A sú kludnejší aj starkí, lebo vedia, že po ich smrti nehnuteľnosť ostane v rodine a deti sa utrasú, ten čo ostane v rodičovskom vyplatí súrodencov, ale až po smrti rodičov. Dovtedy to rodičia môžu predať a ísť 20krát na cestu okolo sveta, ak by sa tak rozhodnú ešte za života. Je to ich nehnuteľnosť. Ale ak by nastala situácia, že treba sa postarať o svokrovcov, tak netvrdím, žeby som sa nestarala, ale očakávala by som od nich, čo tam bývajú väčšiu starostlivosť o nich. Alebo ak by svokrovci nemali peniaze a bolo by treba investovať do opráv domu, tak nech sa zapoja spolubývajúci. Niečo za niečo.
Kurnik sopa! Tak oni vam este aj prispeli na byt? Tu konci akekolvek moje pochopenie. Si len obycajna zavistliva vypocitava osoba. Tvoj muz mal 20 a ty 10 rokov na to, aby ste makali a riesili vlastne byvanie. Keby svokrovci mali maly dom, tak co? Vyhodis ich, ci co? Dali vam, kolko uznali za vhodne. Hotovo.
Fuj ty si ina vypocitava harpia. Aspon ze si uvedomujes, ze si chamtiva. To dokaze malokto. Tlieskam ti.
Mas 30, preco by ti mali rodicia tvojho manzela prispievat na byvanie? Uz aj tak prispeli na byt, a nestaci? Jaj nie no, to je zotrete, lebo svagrovi prispeli na pozemok. Ctjb mlada dama?
Svagrovci tam komplet prerobili poschodie+plus uhradili polovicu nakladov svokra, cize 3/4 vydavkov okolo domu, svokrovci starnu, hadaj komu to ostane na pleciach? Ak tam ostanu byvat - im. Uz si tu niektorej napisala, ze davas od toho ruky prec, lebo tam byva svagor. Vies co to je starat sa vyse dekady o senilnych ludi? Nevies.
A tiez ma zaujima, preco sa "tlacite" v tom malom byte? A koho je to vina? (nezabudnime ze ani na ten ste si nezarobili, ale svokor vam prispel)
Najprv si poriesim byvanie a potom si narobim decka a nie opacne. Co si cakala? Ze sa svokor a svagor prerobia poschodie aj byvalu detsku izbu a svokor vam podaruje vam dom, aby ste sa vy netlacili?
A tiez ma zaujima, preco nechodis drankat dedicstvo zaziva u svojich rodicov? Ci tam sa bojis ist?
Daj si facku a chod robit. Aj drahy manzel. Ste svojpravni, sebestacni. Ked ste si vedeli urobit deti do "maleho" bytu, teraz sa o ne postarajte. Svokor ma plne pravo dom si ponechat tak dlho ako chce a keby ho aj zajtra prepisal na uplne cuzdieho cliveka, vy mozete akurat tak suchat nohami.
Nie je co zavidiet svagrovi, pretoze svokrovci starnu, na papieroch to vybavene nie je. Nikto nevie, co bude. Takze zatial si mozete doma robit Xka do kalendara a cakat kym svokor umrie, lebo je mozne, ze vam nieco predsalen kvapne.
A tiez, nejako mas dobry prehlad o svagrovych financiach a jeho/ich 10k plate. Nuz predpokladam, ze sa o vysoky plat pricinil a tiez je o 20r starsi od teba.
Predpokladam, ze sedis doma na materskej a kalkulujes o niecom, do coho ta vobec nic nie je.
Moj navrh, chod pracovat a vzdelavaj sa, aby si aj ty o 20r zarobila. A natrcaj ruku u svojich rodicov, necakaj na dom, kde ti nepatri ani klucka na dverach.
Obaja ste ubohi, ale ty si este horsia ako tvoj manzel. Keby si moja nevesta a toto sa mi dostane do usi, vydedim vas bez mihnutia oka.

@liliana363 tak to už je ozaj cez čiaru, namiesto toho, aby jej pomohli, keď je chorá, tak sa ukázali teda, hrozné