icon

Chcem byť ženou v domácnosti: Skúsenosti a tipy od ostatných žien

28. nov 2024

Ahojte,

Predtym, nez ma tu odsudite - mam 26r, roky pracujem full time, zaroven som nedavno nastupila na externe studium VS. Viem sa o seba postarat (len pre rypalky, ktore sa pri tejto teme urcite najdu).

Ale chcela by som byt zena v domacnosti - tzn. Muz pracuje a zena “udrziava ohen”, domacnost, vari, pecie, nakupuje, riesi vsetko tak, aby fungovalo atd.
Tieto cinnosti ma velmi bavia. Chcela by som sa starat o muza a tvorit nam ten “tip-top” domov.

Asi vela zien to ma podobne, ale okrem toho este chodia do prace + deti, pridu domov a nezastavia sa az do vecera… su unavene, vycerpane, znicene, zanedbane (to nie je urazka, ale fakt - na zeny je toho proste vela, ked sa to tak spocita dokopy, praca + domacnost, tak robia aj 13hod denne, vikendy samozrejme tiez). Ja tak proste nechcem zit.

Su tu zeny, ktore funguju tymto systemom? Ze muz dobre zaraba (kludne aj nadpriemerne) a vy ste zienky domace? Vedeli by ste mi povedat, ako to u vas presne funguje, ako vam to vyhovuje, co nevyhovuje atd?

sussie1
29. nov 2024

Necitala som diskusiu, ale co si tak vsimam, tak bud su muzi, ķtori chcu zenu doma pri sporaku, ale su to take tipy, ktore su taki machovia a urobia jej z toho zlate vazenie, postupne jej ani peniaze nebudu davat, budu ziarlit na kazdeho, budu jej obmedzovat slobodu... Alebo potom su tu pokrokovi muzi, ktori sa podielaju na pracach v domacnosti, staraju sa o dieta, ale tam zase aj zeny prispievaju do rozpoctu, nemaju problem vymenit sa na materskej. Za mna su stastnejsie vztahy tie druhe...
Skus si precitat nieco o tzv. "zelenych vdovach" a potom sa rozhodni, ze to naozaj chces. Ja napr. pracujem na ciastocny uvazok pri rodicaku a je to najlepsia vec na svete, financna nezavislost ti da slobodu ako nic ine 🙂

kylie1983
29. nov 2024

@kassandra25 No teda, ty si zatrpknuta 🙂 Menej závisti by to chcelo v živote 😉

casavina
29. nov 2024

1700+400? Dievčatko ešte máš život pred sebou... nebuď naivná... len tak mi napadlo nebudeš ty tá dievčina čo si začala so šéfom (ale iba v svojej hlave) a dostala výpoveď? Tiež mala taký istý vek a fantázia jej šla na plné obrátky...

kassandra25
29. nov 2024

@kylie1983 ved som to písala, ze takato moznost neprichadza u mňa v uvahu. Je to na ľútost, na zavist je, ked budes sama pracovat, sama sa obracat. Nepracovat - to dokazu aj deti a este aj tie musia chodit do skolky a skoly.... ... zatrpknuta vobec nie som, len ten pohľad na takéto zamestnanie " ", lebo to je, len to najhorsie, byt závislák na mužovi, ci robí, ci nedostal infarkt hociktorý deň a je po nom a este ci sa ako krivo na teba usmeje..... a tento stav, ze si akoze ruka , noha hore a vycerená, je len dočasný a pamätaj, ze závisiet sama od seba je sto razy väcsi spolah ako od muža.

flafly
29. nov 2024

Som doma 11 rokov, niečo podobne ako píšeš. Mame s mužom dve deti, o ktoré sa starám prevažne ja bo on ráno odíde a dôjde večer o 21.30…ak si nastavená, že si v pozicii zienky domácej a nemáš žiadne ambície čo sa týka tvojej vlastnej práci, tak je to všetko ok, plynie z toho veľa pozitív. Ak si však ako ja, že musíš sa v niečom realizovať inac ti prepne, tak začneš časom trpieť…môj muž nechce abych ja sla do prace a mne zas už doma prepína, takže sa to dúfam že v priebehu najbližšieho roka dva zmení už boli spravené prvé kroky z mojej strany týmto smerom..

maciatkolulu
29. nov 2024

@michaelam2 tak keď sú náklady na bývanie a všetko do 300eur. Čo vo vlastnom bývaní sú. Z 1700su dvaja žijú jedna radosť. Aj traja. Žiadne uťahovanie opaskov nevidím,záleží od nákladov. Lebo sú domácnosti,kde sú náklady 2000len na bývanie,sú domácnosti,kde je to 5000 so školským napríklad. A sú domácnosti,kde nemusia okázalo žiť a môžu odkladať a je toho veľa.

maciatkolulu
29. nov 2024

@sussie1 ty a vieš o Tom,že sú aj muži,čo chodia do práce a žena doma a nemajú problém upiecť tortu,navariť a prebaliť dieťa ? Beriem túto možnosť,ta tvoja druhá je nič moc. Asi si myslela tretiu.

maciatkolulu
29. nov 2024

@vevesh bože,som sa úprimne zasmiala🤣🤣🤣🤣🤣. Predstavila som si tie rady najstajlovanych zlatokopiek🤣🤣🤣

maciatkolulu
Odpoveď bola odstránená
lenkakravcova
29. nov 2024

@sussie1 akože existujú len dva typy mužov a žien? 😄😄😄😄
Vtipné generalizovanie.

basullinka
29. nov 2024

Úprimne ti poviem, že my sme sa s manželom o tomto rozprávali a ak by bola možnosť a manžel by zarábal nadpriemerne, tak by som veľmi rada do toho šla. Aj keď mám svoju prácu rada (som učiteľka), tak svoje deti by som si chcela vzdelávať vo forme home schoolingu a toto by mi dalo pekný priestor na to, aby som sa venovala učeniu, ktoré milujem, mohla učiť iným systémom a venovať sa rodine v jednom.

zuzanockamt
29. nov 2024

Autorka
Ty si teda riadne vypočítavá, keď som si prečítala ďalšie príspevky. A čo tak sa postarať sama o seba a nie sa niekomu zavesiť na krk a nech sa o teba stará. Len toho sa bojím, že raz na takéto čudo natrafia moji synovia. Ale verím tomu, že budú mať dosť rozumu a žmýkať sa nedajú.

maciatkolulu
29. nov 2024

@lenkakravcova podľa príspevku predsa tri,prvý chcú po dohode,aby bola žena doma,druhí sú hajzli,čo postavili zlatú klietku,ideál v paneláku v petržke(dosť často tu je počuť o psychopatoch,žiarivých atď,ale ty vole,tá žena pracuje a napriek tomu psychous doma....) a teda ti ideál tretí....🤣

maciatkolulu
29. nov 2024

@zuzanockamt pozri,keď na takéto čudo narazí tvoje dieťa,tak môžes dúfať len v to,že sa budú mať radi a budú robiť,čo vyhovuje obom. Naozaj najmä im,lebo teda nevyhovies kazdemu🤣inej svokre sa zase nepáči,že je nevesta Non stop v práci a decko slahla do jasiel,k opatrovateľke od roka. No. Takže ideál,nechať výber na decko😉. A dúfať v to,že nájde takú,čo ju bude milovať a ona jeho a budú šťastní s ich pravidlami a ich systémom.

katka700
29. nov 2024

1700 pre rodinu? Náramne si ma pobavila.
Kde budete žiť? Na lazoch v modernej drevenici zateplenej slamou? Budeš makať ako kolchoznicka na veľkej záhrade a o štvrtej ráno vstávať aby si podojila kravu a nakrmila zvyšok statku?
Z 1700 sa dá uživiť rodina o tom sa nejdem hádať ale dlhodobo to pri dnešnych cenách ide bez stresu len ak máš vlastný zdroj potravín a tvoje nároky na životné pôžitky (kvalitné oblečenie, kozmetika, procedúry, welnes, reštaurácie, dovolenky, krúžky pre deti) nie sú vysoké respektíve takmer nulové.
Inak je to dosť o hubu, rozpočet ti nabúra jedna návšteva u zubára. Áno veľa ľudí takto žije ale keby sa dalo určite zoberú vyšší príjem. Inak by toľko ľudí neposielali sms do radia expres ci iných lotérií s minimálnou šancou výhry.

zuzanockamt
29. nov 2024

@maciatkolulu Áno, to je pravda. Ale verím tomu, že budú mať rozum. Nevychovávam ich na to, aby potom makali a živili niekoho, komu sa nechce pracovať. V tomto prípade ide o čisté využívanie a ešte k tomu naplánované. Dáma nemá ešte ani deti, nevedie domácnosť atď a už vie, že ju to bude baviť 😂 Iste 😂 Nechce sa jej pracovať, to je celé.

maciatkolulu
29. nov 2024

@katka700 1700 plus 400,2100 mi na so nepríde nejako malo,alebo zúfalo. Aj kebyže dajú rovno 1000 na náklady,čo je extra vysoká suma,tak im ostane v kľude aj na zubára. Dá sa aj odložiť na toho zubára. Každý má štandard inde. Ale v čistom 2000nie je málo. A už vôbec nie na pobavenie.

maciatkolulu
29. nov 2024

@zuzanockamt to je fakt. To beriem. Ale zase pokiaľ by bolo dospelé dieťa zamilované,prišli by deti,neurobíš nič. To naozaj už len dúfať,že takýto scenár nie. ale veď vidíš ako sa na MK rozčuľujú ženy,že chlapa nechce darovať manželke pol vlastnej nehnuteľnosti a je to hajzel,naopak,to už nie,to už má žena rozum🤣a musí sa chrániť. Chlap,nie.

rozkvet1
29. nov 2024

Nechodiť do roboty a žiť z platu muža, bolo by mi trápne

kassandra25
29. nov 2024

@maciatkolulu neviem, ci som sprostá, ak to posúdis ty, co si sama doma a píse sa o tvojej téme v živote, zkade beres take výplody, ze mne platí muz dobré alimenty, vsade dávas same postihnute smajliky a vidno, ze u teba je zivot hrou a vsetko mas v hrsti, hlavné u teba je tlachanie z huby, do vsetkeho si ta najpremudrelejsia, este asi viac nez ten , co teba vyzivuje a ty si ako král za jeho peniaze s velikymi ustami.

lenkakravcova
29. nov 2024

@kassandra25 ten posledný komentár znie, akoby si jej to vlastne tak trochu závidela.

luccija
29. nov 2024

Držím palce.Nie je to nemožné poznám takých viac .Každý má iný model rodiny, ale treba aj mať zadné vrátka.

katka700
29. nov 2024

@maciatkolulu Možno u vás nie, ale na Slovensku je to pre 4-clennu rodinu ltt a bude to ešte horšie po konsolidácii budúci rok.

slniecko5
29. nov 2024

@maciatkolulu no pre obraz..nežiješ ty v AT?
keď sa tak čudujes tej sume. 1500 eur je plus mínus priemerný príjem paru dôchodcov dokopy dnes, ktori živia sami seba, bez úverov, majú takmer vsetko zadarmo a cele SK ich ľutuje, ako sa im ťažko žije..

maciatkolulu
29. nov 2024

@kassandra25 🤣🤣🤣🤣🤣akože nerozumiem polke toho čo píšeš. Ale nevadí. A to,kto koho živí,no dobre.... Vieš o mojej domácnosti veľa,je to fakt. Ale dievča zlaté,čo téma,tam je z teba cítiť zatpknutost. Akože, ries to s odborníkom ,to je moja rada. A myslím,že terapia tu už nepomôže,žiaľ. To už chce medikamentóznu liečbu. Z teba ide čierna hmla.

kassandra25
29. nov 2024

@lenkakravcova písem este raz, na závist su zeny, ktoré málo kecaju, a pracujú, samy sa obracajú, aj kebyze v lotte vyhrajú. Lebo ako decko závislé od matky, ktoré aj tak chodí do skolskeho zariadenia, tak ked je takto závislá zena od muza, je to jej hanba. A este ked je k tomu aj premúdrelá a praskne jej zlatá bublina, je menej ako to decko, ktoré je decko, ale preco je jedna žena ako decko???? A moze byt muz, akýkolvek, ale aby jedna žena nemala hodnotu a nechcela si sama zarobit a vykonavat pracu, byt v pracovnom prostredí, ale závisiet od prostredia ako babka : ci sa nájde rovnaký postih doma ako ona sama a co dobré v telke dávajú, cakat ako pes na manzela doma, aby na nu uz konecne niekto pozrel a prehovoril......, no to musí byt aké strašné, mať život invalida alebo babky dobrovolne.

maciatkolulu
29. nov 2024

@kassandra25 jezisi,toto akože naozaj je sila. Mala by si fakt na sebe pracovať. Nie len v práci. A používať oči a rozum na čítanie. Ak to ide. Ak nie,tak prepáč,aj takéto musia byť medzi nami. Drž sa. Ale urážanie ti ide dobre. Vieš o Tom,že to robia poväčšine len nešťastne osoby? Vážne prskas síru.

kassandra25
29. nov 2024

@maciatkolulu ani ja som teba nepochopila. Preto som ti tak odpísala. Opät s blbými smajlíkmi ako clovek s vela casom dokonca stanovujes mne rady a diagnozy, no ty tu budes snád nejaký skrytý liecitel ci talent, mala by si za svoje rady pýtat aj peniaze. Nie si ty náhodou vystudovaný doktor? A do kazdej sa tu obúvat a odúvas sa tu, to je aké vzácne, ked tu rad radom kazdú takto oslovís a más také more casu a záujmu reagovat na kazdú prítomnú prispievatelku tuná na príspevok, ked mozes reagovat iba na ten samotný príspevok, všakže?! Ty si normálne proaktívny sediaci človek doma za peniaze svojho muža! Sa mu pochváľ večer, ako pracuješ. Ocení si ťa.

maciatkolulu
29. nov 2024

@kassandra25 🤣🤣🤣🤣prepáč,musela som. Si fakt dobrá. Snažíš sa,ale márne. Vážne. 🤣🤣🤣🤣A zase som musela. Pekný večer. Neboj,ja si ho uzjem 😉😉😉😉,zase som musela.

beatinka
29. nov 2024

Áno, ja tak fungujem. Moja mama tak žila od mojich 6 rokov a v podstate som iný vzor ani nepoznala. Boli sme 3 súrodenci. Mamina bola doma stále. Ako puberťaci sme závideli kamošom, že keď prišli domov zo školy, nebol nikto doma. To sa u nás nikdy nestalo. 🙂 Teraz mám 41, dve deti a nikdy som poriadne nerobila. Vyštudovala som dve vysoké školy, pre svoj vlastný dobrý pocit. Obe diaľkovo. Prvé dieťa som mala ako slobodná matka, žili sme s rodičmi v rodinnom dome do dcérinych cca 6 rokov. Boli sme dve žienky domáce. Potom sme sa odsťahovali ale aj tak sme u nich boli každý deň. Potom mama ochorela a starostlivosť o ich domácnosť prešla na mňa. Takže určite som sa nenudila. Po mamininej smrti sa bolo treba o otca postarať, už mal 68 rokov a v praktických veciach bol stratený. Zrovna vtedy som otehotnela už s manželom, takže som sa starala o domácnosti dve. Otec zomrel necelé dva roky po mame. Nasťahovali sme sa do domu po rodičoch a idem v mamininych šlapajách. Manžel chodí do práce a ja sa starám o domácnosť. Neživí ma (ak by niekto chcel povedať, že ho vyciciavam), “zarábam” mesačne takmer dvakrát viac ako on vďaka “dedičstvu” po rodičoch. Žiaľ, nemám žiadne pracovné návyky, nemáta ma kariéra, úspech a pod. Napĺňa ma starostlivosť o rodinu a som vďačná rodičom, že mi to umožnili a ukázali, že aj takto môže byť žena šťastná a naplnená.